Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Πανελλήνιο συνέδριο φραγμάτων και ταμιευτήρων

12/10/2017 - 15/10/2017

 

Η Ελληνική Επιτροπή Μεγάλων Φραγμάτων (ΕΕΜΦ) διοργανώνει το 3ο πανελλήνιο συνέδριο Φραγμάτων και Ταμιευτήρων, με τίτλο: «Διαχείριση έργων και προοπτικές ανάπτυξης», 12 ως 15 Οκτωβρίου 2017, στην Αίγλη Ζαππείου στην Αθήνα.

Όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση, «η ορθολογική διαχείριση του υδατικού δυναμικού για την κάλυψη των αναγκών σε ύδρευση, άρδευση αντιπλημμυρική προστασία και ενέργεια απαιτεί μεγάλα έργα ταμίευσης νερού. Η αποκατάσταση υπογείων υδροφορέων μετά την συστηματική υπεράντληση απαιτεί έργα ταμίευσης νερού. Η αντιμετώπιση και διαχείριση των έντονων υδρολογικών φαινομένων που συνοδεύουν την κλιματική αλλαγή απαιτεί επίσης έργα ταμίευσης νερού.

Το πρώτο μεγάλο και μνημειώδες φράγμα έγινε στο Μαραθώνα τη δεκαετία του 1920 για την ύδρευση της Αθήνας. Στη συνέχεια από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα η ΔΕΗ, το Υπουργείο Δημοσίων Έργων, το Υπουργείο Γεωργίας και οι Νομαρχίες κατασκεύασαν πληθώρα έργων που καλύπτουν όλες τις παραπάνω αναφερόμενες ανάγκες. Υφίστανται περί τα 150 φράγματα με ύψος πάνω από 15 μέτρα και αρκετά ακόμη βρίσκονται υπό κατασκευή. Το μεγαλύτερο, ύψους 172 μ βρίσκεται στον Ποταμό Νέστο (Φράγμα Θησαυρού).

Τα έργα για να συνεχίσουν να λειτουργούν με ασφάλεια απαιτούν συνεχή παρακολούθηση και συντήρηση».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει:

«Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης η ανάπτυξη των σχετικών έργων επιβραδύνθηκε σημαντικά. Πολλά έργα παραμένουν ημιτελή, παρόλο που η ανάγκη βελτίωσης της διαχείρισης υδατικού δυναμικού της χώρας παραμένει επιτακτική. Μεγάλο μέρος του δυναμικού παραμένει ανεκμετάλλευτο».

Το συνέδριο θα ασχοληθεί με την επιστημονική και τεχνική πρόοδο στην κατασκευή και διαχείριση των έργων, με την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων για βιώσιμη ανάπτυξη, με την προώθηση της πρόσφατης νομοθεσίας που θεσπίζει Κανονισμό Ασφαλείας Φραγμάτων και με τη διερεύνηση των αιτίων καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των έργων. Μετά το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τεχνική επίσκεψη στη Θεσσαλία, στα φράγματα Σμοκόβου και Ταυρωπού (λίμνη Πλαστήρα) καθώς και στο υπό κατασκευή φράγμα Ληθαίου.

Πληροφορίες: Γιώργος Ντουνιάς (τηλ. 210 3222050).

Λεπτομέρειες

Αρχή:
12/10/2017
Τέλος:
15/10/2017
Κατηγορία Εκδήλωση:

Διοργανωτής

Ελληνική Επιτροπή Μεγάλων Φραγμάτων (ΕΕΜΦ)

Χώρος Διεξαγωγής

Αίγλη Ζαπείου
Αθήνα, + Χάρτης Google