tee logo

ΤΕΥΧΟΣ #02 – 30/09/2016

Για το περιεχόμενο, το ύφος και όσα υποστηρίζονται στα κείμενα που ακολουθούν, την ευθύνη έχουν αποκλειστικά οι αντίστοιχες Παρατάξεις.


Δείτε εδώ την εκτυπώσιμη μορφή του Newsletter (αρχείο pdf)


  • Προκήρυξη εκλογών ΤΕΕ και πρόσκληση για υποβολή υποψηφιοτήτων

    Αναρτήθηκε την 1η/8/2016 στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η απόφαση του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού για την προκήρυξη εκλογών και την πρόσκληση για υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές του Επιμελητηρίου που θα διεξαχθούν την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016.

    Την επίσημη προκήρυξη και τα έντυπα υποβολής υποψηφιοτήτων μπορείτε να βρείτε στην ειδική σελίδα «Εκλογές ΤΕΕ 2016: Επίσημες Ανακοινώσεις: web.tee.gr/ekloges-tee-2016 του ιστοχώρου του ΤΕΕ, όπου θα δημοσιεύονται και όλα τα σχετικά επίσημα έγγραφα για την εκλογική διαδικασία το επόμενο διάστημα.


    Με την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής Α29/Σ21/2016, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, το Επιμελητήριο προχωρά στην έκδοση ειδικού Newsletter του ΤΕΕ για την προβολή των θέσεων των συνδυασμών και των μεμονωμένων υποψηφίων που μετέχουν στα Όργανα του ΤΕΕ, ενόψει των εκλογών του Επιμελητηρίου. Όπως γνωρίζετε, οι εκλογές του ΤΕΕ έχουν προκηρυχθεί για το Νοέμβριο του 2016. Προκειμένου να υπηρετηθούν οι αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας του ΤΕΕ και οι συναφείς ανάγκες επικοινωνίας των συνδυασμών και των μεμονωμένων υποψηφίων με τα μέλη του ΤΕΕ, είναι αναγκαία η  προβολή και δημοσιότητα των εκλογικών θεμάτων και των απόψεων/ θέσεων  από τους υφιστάμενους συνδυασμούς και τους μεμονωμένους υποψήφιους που μετέχουν στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, αλλά και αυτούς που θα προκύψουν από τις υποψηφιότητες που θα υποβληθούν μετά την προκήρυξη των εκλογών.

    Η κυκλοφορία του newsletter παρατάξεων ξεκίνησε με το τεύχος Αυγούστου και κυκλοφορεί περιοδικά, αρχικά ανά μήνα και αργότερα, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τακτικότερα.

     

    Η Συντακτική Ομάδα


    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ

    • Άρθρο της Α.Μ.Α.Κ. (σελ. 2)
    • Άρθρο της Ανασυγκρότησης Μηχανικών (σελ. 3)
    • Άρθρο της Δ.Κ.Μ. (σελ. 4)
    • Άρθρο της ΔΗ.ΠΑ.Μ. (σελ. 5)
    • Άρθρο της ΔΗ.ΣΥ.Μ. (σελ. 6)
    • Άρθρο της Πανεπιστημονικής (σελ. 7)
    • Άρθρο της Ενωτικής Κίνησης Χημ. Μηχ. (σελ. 8)
    • Άρθρο της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών (σελ. 9)

  • image001

     

    ΑΜΑΚ: Περιφερειακή παράταξη με παρεμβάσεις πανελληνίου ενδιαφέροντος!

     

    Το ΤΕΕ οργανικός στυλοβάτης του συστήματος

    «Σύμβουλος της κυβέρνησης» το ΤΕΕ, κρυβόταν πάντα πίσω από τον υποτιθέμενα ανεξάρτητο «επιστημονικό» του ρόλο. Έτσι  προετοίμασε «ρεαλιστικά» και πρόωρα -προ κρίσης- τη μετάβαση στο τοπίο της απορρύθμισης που βιώνουμε σήμερα, με τους μηχανικούς να μεταναστεύουν, να είναι άνεργοι ή να υποαπασχολούνται, να γίνονται αντικείμενα ακραίας εκμετάλλευσης. Ετεροαπασχολούνται, ζητούν την διαγραφή τους από το ΤΕΕ, ή δεν εγγράφονται σ’ αυτό για να αποφύγουν τις ασφαλιστικές εισφορές, κρατώντας έτσι θολό το μέλλον τους.

    «Κρατικός μηχανισμός» και μάλιστα με απροκάλυπτο τρόπο το ΤΕΕ σήμερα, συστατικό του σκληρού πυρήνα της λεγόμενης «εταιρικής διακυβέρνησης», ενός ακραία συγκεντρωτικού μηχανισμού, που  η μια όψη του είναι η ακραία στήριξη νεοφιλελεύθερων εφαρμοστικών πολιτικών και η άλλη όψη η όξυνση των αντιθέσεων –δηλαδή το αλληλοφάγωμα- ανάμεσα σε ομάδες συμφερόντων. Τα προηγούμενα χρόνια οι όψεις αυτές κατάφερναν να ισορροπούν με βάση κοινά συμφέροντα και διανομή προνομίων, που δεν ήταν αυτά της συντριπτικής πλειοψηφίας των μηχανικών, ούτε της κοινωνίας.

    «Σύμβουλο της κοινωνίας» θέλουμε το ΤΕΕ και το προβάλλουμε σε κάθε απόπειρα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, αλλαγή που δεν έγινε ποτέ, ενώ συζητείται εδώ και 20 χρόνια! Καλούμε σε ανάληψη περιφερειακών πρωτοβουλιών, σε συνεργασία των Περιφερειακών Τμημάτων, σε συμμετοχή και συλλογική επεξεργασία θέσεων, οραματιζόμενοι μια δημοκρατική συγκρότηση των μηχανικών για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους που ποτέ δεν τα είδαμε σε αντίθεση, αλλά σε δημιουργική σύνθεση με τα προβλήματα της κοινωνίας.

    Γιατί λοιπόν ασχολούμαστε ακόμα με το ΤΕΕ;

    Γιατί καλούμε τους συναδέλφους να ψηφίσουν στις εκλογές;

    Ακριβώς γι αυτούς τους λόγους.

    • Επειδή, επιμένουμε ότι ο φορέας των μηχανικών μπορεί και πρέπει να μας ανήκει, να τον ορίζουμε και να αποτελεί «σύμβουλο της κοινωνίας»
    • και γιατί αν εμείς οι ίδιοι δεν κάνουμε αυτό το πρόβλημα δικό μας, κανείς άλλος δεν θα το κάνει αντί για μας!

     

    Η ΑΜΑΚ και τα προβλήματα

    Την τριετία που πέρασε, στο επίκεντρο της δράσης μας βάλαμε τα θέματα του ασφαλιστικού και της ασφαλιστικής ενημερότητας, αφού αυτά ήταν τα πρωταρχικά στοιχεία για να προστατευθούμε, παραμένοντας στο επάγγελμα.

    Σ’ ένα Περιφερειακό Τμήμα που λειτουργούσε ελάχιστα και ευκαιριακά, παρακινούσαμε για το αυτονόητο και πετύχαμε να πάρει θέση για τα παραπάνω και για πολλά άλλα σημαντικά θέματα, περιφερειακής αλλά και πανελλαδικής εμβέλειας .

    Εξελίξεις στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ:

    Η ΑΜΑΚ καλεί το ΤΕΕ-ΤΑΚ για δράση και ενώ καλούμαστε να πληρώσουμε υπέρογκες εισφορές, να συμβάλουμε με τα όποια αποθεματικά μείνανε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην τράπεζα Αττικής και να ενοποιηθούμε σε ένα Ταμείο…. η Δ.Ε. του ΤΕΕ-ΤΑΚ δεν εισάγει καν το θέμα ΕΤΑΑ -ΤΣΜΕΔΕ προς συζήτηση στη Δ.Ε. ενώ δεν υλοποιεί και την απόφαση της Αντιπροσωπείας από τις 26-03-2014 με θέμα τις εξελίξεις στο ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ.

    Η ΑΜΑΚ επιμένει, καταθέτοντας  αίτημα για σύγκλιση έκτακτης Αντιπροσωπείας με θέμα το ασφαλιστικό, πετυχαίνοντας τελικά αποφάσεις στη Δ.Ε. και στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ,

    αλλά ενεργώντας και αυτόνομα δημοσιοποιώντας ανοικτή επιστολή για τις ασφαλιστικές εισφορές και ενημερώνοντας για τις τελευταίες εξελίξεις στο ασφαλιστικό…

    Μετά από πρότασή μας η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ αποφασίζει την απαγκίστρωση του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής.

    Για μας, ο ρόλος ενός ταμείου δεν είναι να παριστάνει τον τραπεζίτη, αλλά να προασπίζει τα χρήματα των ασφαλισμένων του, εξασφαλίζοντας τους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συντάξεις. Την ώρα που στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι μηχανικοί αδυνατούν να εξοφλήσουν τις εισφορές (αυξημένες ή μη), μην μπορώντας ουσιαστικά να ασκήσουν το επάγγελμα (ενώ παράλληλα δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), βλέποντας  τις τεράστιες απώλειες του ταμείου μας από την εμπλοκή του στην τράπεζα , είναι πραγματικά εξοργιστικό να συζητάμε για τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας….

    Νέο χαράτσι στους μηχανικούς από το ΤΕΕ – Η ΑΜΑΚ αντιδρά!.. οι μηχανικοί κερδίζουν!

    Ο εκπρόσωπος της ΑΜΑΚ έβαλε το θέμα στην κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, με διπλή παρέμβαση το Δεκέμβριο του 2014, αφού στην πρώτη δεν πήρε καμιά απάντηση από τον πρόεδρο του ΤΕΕ Χ. Σπίρτζη.

    Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα για την έξτρα αυτή χρέωση τώρα μέσα στην κρίση. Πιέσαμε για να πάρει θέση το ΤΕΕ/ΤΑΚ και αναδείξαμε ότι δεν προβλέπονται αυτές οι εισφορές από τη νομοθεσία. Το θέμα  συζητήθηκε στη Δ.Ε. του ΤΕΕ  και τελικά κερδήθηκε η μάχη και δεν χρεώθηκαν οι εισφορές στους κατόχους μελετητικού πτυχίου για το 2016!

    Προσυπογράψαμε ψηφίσματα αλληλεγγύης-καταγγελιών για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

    Σε μια εποχή που τα θέματα πολεοδομίας, χωροταξίας και περιβάλλοντος έχουν περάσει στα αζήτητα, η ΑΜΑΚ τα κράτησε ψηλά στην ατζέντα  και είχε ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση απόψεων του ΤΕΕ/ΤΑΚ για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού.

    Χαρακτηριστικές δράσεις

    Οι Δήμοι απέτυχαν να εμπορευματοποιήσουν τον Καρτερό και όχι να αναδείξουν το δημόσιο χαρακτήρα του!

    Συνυπογράψαμε ψηφίσματα φορέων για τον αιγιαλό και για τα δάση.

    Με πρότασή μας το ΤΕΕ-ΤΑΚ συνυπέγραψε προσφυγή στο ΣτΕ για το προεδρικό διάταγμα έγκρισης του ΕΣΧΑΣΕ στο Κάβο Σίδερο και πήρε θέση στη διαβούλευση του Δήμου Ηρακλείου για το ΣΟΑΠ.

    Παρεμβαίνουμε ενεργά στις δράσεις για να σταματήσουμε τις TTIP, CETA, TiSA και TPP.

    http://www.amak.gr/

  • logo-anasigkrotisi-michanikon-tee-apo-tin-archi

    Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ενώνει τις δυνάμεις της, στις εκλογές του Νοεμβρίου με την Κίνηση ΤΕΕ_ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ, σχεδιάζοντας ένα νέο και σύγχρονο Τεχνικό επιμελητήριο!

    ana-image002

    Το πρόγραμμα του ιδρυτικού συνεδρίου της Ανασυγκρότησης Μηχανικών, που θα πραγματοποιηθεί στις 1&2 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη μπορείτε να το δείτε εδώ.

     

    Τις εισηγήσεις για τις θέσεις και τις προτάσεις της Ανασυγκρότησης Μηχανικών που προέκυψαν από τον προσυνεδριακό μας διάλογο μπορείτε να τις δείτε εδώ.

     

    Περισσότερα μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα μας:

     

    http://anasygkrotisi-mixanikon.eu/

     

  • Logo_DKM_redesign_2_F

    Η ΔΚΜ, μέσα από τη θητεία του επικεφαλής της παράταξης Γιώργου Στασινού στη θέση του Προέδρου του ΤΕΕ, καταθέτει συνεχώς ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις για την ανάπτυξη του κλάδου των μηχανικών, του επιμελητηρίου αλλά και της οικονομίας γενικότερα. Με τέτοιες συγκεκριμένες προτάσεις μπορεί να προκληθεί ένα αναπτυξιακό σοκ και να ξανά-ξεκινήσει γρήγορα η ελληνική οικονομία, ώστε να αποκτήσουν εκ νέου δουλειά και οι μηχανικοί. Προτάσεις του Προέδρου του ΤΕΕ, οι οποίες σημειωτέον έχουν μικρή ή καθόλου δημοσιονομική επίπτωση, έχουν ως εξής:

    14 προτάσεις για την Ανάπτυξη

    1. Άμεση ενεργοποίηση νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ιδίως όπως το «εξοικονομώ» και άλλα εξοικονόμησης ενέργειας.
    2. Νέα πρόσκληση για νεοφυείς επιχειρήσεις στην οποία να μπορούν να ενταχθούν οι μηχανικοί, αφού στην πρόσφατη πρόσκληση δεν επιτρέπονταν.
    3. Προσκλήσεις εντός του 2016 για ένταξη έργων για το 50% του προϋπολογισμού του Νέου ΕΣΠΑ και ένταξη έργων που αντιστοιχούν στο 30% του προϋπολογισμού.
    4. Άμεση λειτουργία της Ηλεκτρονικής Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών.
    5. Άμεση λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου με όλα τα στοιχεία και σχέδια κάθε οικοδομής στην παρούσα πραγματική τους κατάσταση ώστε κάθε σχέδιο για την ανάπτυξη να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα.
    6. Ηλεκτρονική αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με ευθύνη ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού.
    7. Ηλεκτρονική αδειοδότηση λειτουργίας τουριστικών, βιοτεχνικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
    8. Κίνητρα σε πολίτες εκτός ΕΕ για αγορά κατοικίας όπως η χορήγηση visa, με βάση το μοντέλο της Πορτογαλίας.
    9. Κίνητρα αγοράς κατοικίας από Έλληνες μετανάστες με μηδενικό ή πολύ χαμηλό φόρο.
    10. Εκχώρηση ρόλου ελεγκτή σε ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς για  αδειοδοτήσεις όπως περιβαλλοντικές και άλλες, κατά το πετυχημένο πρότυπο των ελεγκτών δόμησης, καταπολεμώντας έτσι τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.
    11. Θεσμοθέτηση της Τράπεζας Γης, ενός θεσμού που μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος θα μπορούν να γίνονται πράξεις όπως: η αγορά συντελεστή δόμησης για οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων που τώρα προβλέπεται για 30 χρόνια, αγορά συντελεστή δόμησης σε αντικειμενικά καθορισμένες ζώνες υποδοχής, ανταλλαγές εκτάσεων για τον απεγκλωβισμό οικοδομικών συνεταιρισμών, χρηματοδότηση της αποκατάστασης των προσόψεων όλων των διατηρητέων κτιρίων από τους πόρους της αγοράς συντελεστή των ίδιων των διατηρητέων.
    12. Κίνητρα χρηματοδότησης, από επενδυτές, των οικοδομικών συνεταιρισμών που θα πρέπει άμεσα να απεγκλωβιστούν στη βάση της πρόσφατης νομοθεσίας του Ν.4280/2014. Έκδοση κανονιστικών πράξεων για την εφαρμογή του Ν. 4280/2014 και εφαρμογή των διαδικασιών μέσω ηλεκτρονικού συστήματος.
    13. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ανάθεσης μελετών και δημοσίων έργων με περιορισμό του ποσοστού έκπτωσης με βάση δυναμικό αλγόριθμο, ώστε να μην μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων. Παράλληλα ενοποίηση των επιτρεπομένων σταδίων προσφυγών για να μειωθεί ο χρόνος ανάθεσης.
    14. Άμεση θεσμοθέτηση του Χωροταξικού Τουρισμού στη βάση αυτού του 2013.

    Μέσα από θεσμικές παρεμβάσεις και επίσημες συναντήσεις με θεσμικούς φορείς ο Πρόεδρος του ΤΕΕ προωθεί τις προτάσεις αυτές για την ενίσχυση του κλάδου. Παράλληλα μέσα από τη συνεχή αρθρογραφία του και τη δημοσιότητα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, αναλύει αυτές τις προτάσεις ώστε να γίνουν ευρύτερα κτήμα των μηχανικών και της κοινωνίας.

    Τράπεζα Γης – μια πρόταση για την ανάπτυξη

    H Τράπεζα Γης είναι μαζί με τον απεγκλωβισμό των Οικοδομικών Συνεταιρισμών και την Τουριστική Ανάπτυξη τα πιο σημαντικά θεσμικά εργαλεία που μπορούν να επανεκκινήσουν την οικοδομική δραστηριότητα, που για πολλά χρόνια ήταν ένας από τους βασικότερους πυλώνες της Ελληνικής Οικονομίας.

    Στο συγκεκριμένο άρθρο θα προσπαθήσω να αναλύσω με πολύ απλό τρόπο την πρότασή μου για την Τράπεζα Γης.

    Καταρχήν θέλω να διευκρινήσω ότι η Τράπεζα Γης θα μπορέσει να λειτουργήσει αναπτυξιακά, χωρίς προβλήματα διαφθοράς και παρεμβάσεων μόνο μέσα από ένα ηλεκτρονικό σύστημα. Αλλιώς θα αντιμετωπίσουμε, όλα όσα έφεραν και κρατάνε τη χώρα, στην τραγική σημερινή κατάσταση.

    Για να υπάρχει μία Τράπεζα Γης θα πρέπει να υπάρχει, πριν μιλήσουμε για επόμενα ζητήματα, το προϊόν, οι πιθανοί αγοραστές και οι πιθανοί πωλητές. Ας τους προσδιορίσουμε λοιπόν.

    Προϊόν είναι ο συντελεστής δόμησης ή πιο απλά επιτρεπόμενα τετραγωνικά δόμησης. Αγοραστές είναι όσοι θέλουν να νομιμοποιήσουν ένα ακίνητο, που βρίσκεται σε κατηγορία 4 ή 5 του Ν.4178/13 των αυθαιρέτων και αγοράζοντας συντελεστή δόμησης θα μπορούν να τακτοποιήσουν οριστικά το αυθαίρετο κτίσμα.

    Πωλητές είναι εκείνοι που έχουν τίτλο συντελεστή δόμησης, που προκύπτει από περισσευούμενο συντελεστή από διατηρητέο κτίριο.

    Ας δούμε λοιπόν πως θα πραγματοποιείται η συναλλαγή από την Τράπεζα Γης.

    Θα καταθέτει κάποιος στην Τράπεζα τον τίτλο συντελεστή, ο οποίος με βάση τις αντικειμενικές αξίες θα μετατρέπεται σε αξία. Θα ζητάει ο ενδιαφερόμενος αγοραστής συγκεκριμένο συντελεστή, ο οποίος θα μετατρέπεται επίσης σε αξία. Θα εκτελείται η πράξη και θα αποκτά ο αγοραστής τον απαραίτητο συντελεστή και θα τακτοποιεί οριστικά το αυθαίρετο ιδιοκτησίας του. Θα δίνει η Τράπεζα στον πωλητή ένα ποσοστό της αξίας του συντελεστή, για παράδειγμα 30%, υποχρεώνοντας τον ιδιοκτήτη του διατηρητέου να φτιάξει την πρόσοψη με τα συγκεκριμένα χρήματα και αφού την ανακατασκευάσει και ελεγχθεί από ελεγκτή δόμησης, θα του δίνει το υπόλοιπο ποσό.

    Έτσι απλά και κινώντας ουσιαστικά, αποκλειστικά ιδιωτικούς πόρους θα τακτοποιηθούν οριστικά τα αυθαίρετα των κατηγοριών 4 και 5 , θα φτιαχτούν οι προσόψεις των διατηρητέων και θα κινηθεί η οικοδομή.

    Η Τράπεζα μπορεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες, πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, να αποκτήσει και άλλους πωλητές και άλλους αγοραστές, όπως επενδυτές που θέλουν να χτίσουν επιπλέον συντελεστή από τον επιτρεπόμενο. Επίσης θα πρέπει να αναλυθούν πολλές λεπτομέρειες, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε ένα άρθρο, αλλά που επιφυλάσσομαι να κάνω σε δημόσια παρουσίαση σύντομα.

    Ρεαλιστικές προτάσεις υπάρχουν που θα κινήσουν την οικονομία. Την νομοθετική προετοιμασία προσφερόμαστε να κάνουμε εμείς. Μόνο πολιτική βούληση χρειάζεται από την Κυβέρνηση.

     

  • ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΔΗΠΑΜ

    Τ.Ε.Ε., γραφείο 7082103291516,  2103291776    dipam@tee.gr, http://www.dipam.tee.gr/, https://www.facebook.com/dipamtee/

    Ιδρυτής Παράταξης: Γιάννης Φούρκας
    Επικεφαλής Παράταξης: Τώνια  Μοροπούλου

     

    Η Δημοκρατική Παράταξη Μηχανικών, έχει να παρουσιάσει δέκα χρόνια ασυμβίβαστων αγώνων, ανεξάρτητης δράσης και στρατηγικής παρέμβασης στο Τ.Ε.Ε., σαν ανεξάρτητη φωνή, ακηδεμόνευτη από κομματικές εξαρτήσεις πολιτικές και συνδικαλιστικές σκοπιμότητες που ελέγχανε με τις κατεστημένες ηγεσίες του Τ.Ε.Ε.

    Μόνο έτσι με ισχυρό Τ.Ε.Ε. ως Τεχνικό Σύμβουλο της Πολιτείας θα μπορέσουν οι Μηχανικοί να συμβάλλουν στον ανασχεδιασμό της ανάπτυξης του τόπου και να αντικρούσουν τα δραματικά φαινόμενα της βαθιάς κρίσης που πλήττει πλέον όλη την κοινωνία, και ιδιαίτερα τους Μηχανικούς.

    Μόνο έτσι θα πετύχει άμεσα το Τ.Ε.Ε. έξυπνες και βιώσιμες λύσεις για την εγγυοδοσία των τεχνικών μελετών και έργων (ΤΜΕΔΕ), για το Ταμείο Ασφάλισης των Μηχανικών, για την ενίσχυση της Τράπεζας Αττικής και την επαναπόδοση των κεφαλαίων του στο ΤΣΜΕΔΕ, καθώς και για την ανάπτυξη στο ΤΕΕ μίας ευρείας, χωρίς αποκλεισμούς, Πλατφόρμας πληροφόρησης και διαδικτύωσης για όλους τους Μηχανικούς, για το ΕΣΠΑ και κάθε μέτρο τεχνικής ανάπτυξης, για κάθε πρωτοβουλία και καινοτομία.

    Η ΠΡΟΤΑΣΗ  ΤΗΣ  ΔΗ.ΠΑ.Μ.

    Η πρόταση της ΔΗ.ΠA.Μ. αφορά στην διαμόρφωση ενός κοινού και σύγχρονου προγράμματος δράσης, ώστε να ενισχυθεί το κύρος του Τ.Ε.Ε. και ο ρόλος των Μηχανικών:

    • στην ανάληψη από το Τ.Ε.Ε. της ευθύνης για τη ρύθμιση της πρόσβασης των Μηχανικών στο επάγγελμα, την εγγραφή τους σε μητρώα και την απόδοση επαγγελματικών ισοτιμιών, βάσει των 5ετών προγραμμάτων σπουδών των Πολυτεχνείων μας και της εμπειρίας τους κατά την άσκηση του επαγγέλματος,
    • στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των Μηχανικών και όλων των Τεχνικών με διαβάθμιση επιπέδων τεχνικής ευθύνης ανάλογα με την εκπαίδευσή τους,
    • στην αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των νέων ειδικοτήτων, με παράλληλη πρόσβαση σε επαγγελματικές δραστηριότητες, για όσους έχουν τα προσόντα,
    • στην προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των εν ενεργεία Μηχανικών που το παρωχημένο θεσμικό πλαίσιο τους αρνείται πρόσβαση σε επαγγελματικές δραστηριότητες για τις οποίες έχουν τα προσόντα,
    • στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων,
    • στην άμεση, δίκαια, βιώσιμη και ανταποδοτική ρύθμιση του ασφαλιστικού με δραστική μείωση των ανισοτήτων των γενεών,
    • στη ρύθμιση των απαραίτητων προνοιακών παροχών (ιδιαίτερη μέριμνα για τις γυναίκες Μηχανικούς και ειδικό λογαριασμό για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (Βιομηχανία, κ.ά.))
    • στην ανάδειξη του ρόλου των Μηχανικών στους νέους τομείς παραγωγής και στις νέες τεχνολογίες της μεταβιομηχανικής περιόδου: οικονομία, περιβάλλον, ενέργεια, διαχείριση φυσικών και ενεργειακών πόρων, δημόσια διοίκηση, περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, πληροφορική, τηλεπικοινωνίες, τεχνολογίες διαδικτύου, βιοτεχνολογία και βιοπληροφορική, τεχνολογία τροφίμων και αγροτικής ανάπτυξης, υλικά, θαλάσσια και ναυτική τεχνολογία, αντισεισμική τεχνολογία, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, κ.ά.
    • στην εισαγωγή καινοτομιών, στην διασφάλιση της ποιότητας και της βιωσιμότητάς της Ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο – Αειφορία και Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη
    • στην προάσπιση των κρίσιμων υποδομών και πόρων που αποτελούν κοινωνικά αγαθά και πρέπει να τύχουν διαχείρισης που θα εμπνέεται από την αρχή της αλληλεγγύης και από το συμφέρον των μελλοντικών γενεών.
    • στην ενεργοποίηση όλων των θεσμικών δυνατοτήτων του Τ.Ε.Ε., για την ολόπλευρη ανάδειξη του ρόλου των Μηχανικών στο στρατηγικό ανασχεδιασμό της ανάπτυξης της χώρας και της εξόδου της από την κρίση.

    Επίσης στοχεύουμε στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου και στην αποφασιστική πολιτική παρέμβαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στους τομείς:

    • μελέτης, διαχείρισης παραγωγής ιδιωτικών και δημοσίων έργων, διασφαλίζοντας επίσης την άσκηση ελέγχου ποιότητας των Δημοσίων έργων, καθώς και την εφαρμογή των «Συμπράξεων Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.)» με κοινωνικό έλεγχο.
    • σχεδιασμού και διαχείρισης του χώρου, της πόλης, του οικιστικού και δομημένου περιβάλλοντος,
    • σχεδιασμού, διαχείρισης, παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας,
    • ολοκληρωμένου σχεδιασμού, παρακολούθησης, ελέγχου και αποτίμησης προστασίας του περιβάλλοντος,
    • αναδιάρθρωσης της Βιομηχανίας, ώστε να στηρίζεται στη γνώση και την καινοτομία,
    • σχεδιασμού και αποτίμησης σε όλους τους τομείς της Τεχνικής ανάπτυξης,
    • ανάπτυξης της έρευνας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας.

    Διεκδικούμε:

    • άμεση προσαρμογή των αμοιβών μελετητών και επιβλεπόντων ιδιωτικών έργων στα σημερινά δεδομένα,
    • ορθολογική οργάνωση των Υπηρεσιών Διοίκησης για τη διασφάλιση της παροχής υπηρεσιών στους μηχανικούς και στους πολίτες με ποιότητα και ασφάλεια.
    • Προάσπιση και αναβάθμιση των ενιαίων και αδιάσπαστων προγραμμάτων 5ετούς κύκλου σπουδών ως προϋπόθεσης για την άδεια άσκησης του επαγγέλματος.
    • ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των Μηχανικών στα όργανα του Τ.Ε.Ε., με αλλαγή του συγκεντρωτικού μοντέλου και με την θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων, κανόνων και διαδικασιών,
    • αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Τ.Ε.Ε. για εκσυγχρονισμό και άμεση δημοκρατία στο ΤΕΕ.
    • ριζική και όχι εικονική αναμόρφωση των οργάνων διοίκησης

    Η ΔΗ.ΠΑ.Μ. με σημαντική παρουσία στο ψηφοδέλτιό της στελεχών από το σύστημα παραγωγής των έργων, τη Βιομηχανία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Δημόσια Διοίκηση, καθώς και την Κοινωνία της Γνώσης, καλεί τους Μηχανικούς με τη συμμετοχή και την ψήφο τους να της δώσουν τη δυνατότητα να συμβάλει αποφασιστικά σε ένα ΣΥΓΧΡΟΝΟ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ – ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ Τ.Ε.Ε. στη διάθεση όλων των Μηχανικών μελών του.

    Οι Μηχανικοί συμβάλλοντας στην ανάδειξή της ΔΗ.ΠΑ.Μ. σε μία μαζική και ανοικτή, σύγχρονη κίνηση με πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, παίρνουν οι ίδιοι τη θέση που τους ανήκει: οι ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ.  

  • DHSYM-logo

    Ανοικτή Επιστολή Νίκου Μήλη Α’ Αντιπροέδρου ΤΕΕ: «Όλα στο Φως για τα πεπραγμένα της Attica Bank»

    image001

    Στις πολύ βαριές σκιές που απλώνονται, η απάντηση είναι μία πέρα από κάθε υποκρισία: Όλα στο Φως! Να μάθουμε την αλήθεια μαζί με όλους τους μαχόμενους μηχανικούς για τις αποφάσεις και τα πεπραγμένα της Τράπεζας Αττικής, καθώς και όσους συνέβαλαν στη διαμόρφωση αυτού του άρρωστου τοπίου….
    Διαβάστε περισσότερα…

    Νίκος Μήλης Α’ Αντιπρόεδρος ΤΕΕ στην εκπομπή ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ETV 24-09-2016

    image003

    Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ στις 24/09 όπου συζητήθηκε το πόρισμα της Attica Bank.. Διαβάστε περισσότερα…

    Στη διαβούλευση το προσχέδιο με τίτλο «Νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος».

    image005

    Τέθηκε υπό διαβούλευση το προσχέδιο με τον τίτλο «Νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος». Το προσχέδιο αυτό περιλαμβάνει ρυθμίσεις για:

    Διαβάστε περισσότερα…

     

    image011Η επιλογή είναι ξεκάθαρη και αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε…. Για όλους εμάς που δεν εγκαταλείψαμε το ΤΕΕ μεταμορφωμένοι σε κυβερνητικούς υπαλλήλους, ανασυγκροτούμε τον χώρο των προοδευτικών μηχανικών, με ΣΤΟΧΟ:

    Ένα ΤΕΕ πραγματικά ακηδεμόνευτο, ανεξάρτητο, ακομμάτιστο με πολιτικές θέσεις και τεχνοκρατική τεκμηρίωση, με συνεισφορά στους κοινωνικούς αγώνες αλλά και στις απαιτούμενες αλλαγές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με προτάσεις για την  εξασφάλιση του σύγχρονου ρόλου του μηχανικού.

     

    image013 image011   image009

  • image001

    ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ

    Αποσπάσματα από ένα διάλογο εφ’ όλης της ύλης.

     

    Ερ. Τι σημαίνει για σας, το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού?

    Απ. Μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση των δυνατοτήτων των Ελλήνων μηχανικών στη βάση αρχών, με την κατάργηση συντεχνιακών νομοθετικών ρυθμίσεων, που απονέμουν με αδιαφανείς διαδικασίες,  αδικαιολόγητα και καταχρηστικά επαγγελματικά δικαιώματα σε ορισμένες  ειδικότητες  μηχανικών που πλειοψηφούν στους κόλπους του ΤΕΕ, σε βάρος άλλων.

    Ερ. Πως φθάσαμε στη ψήφιση του ν4254/14, παρά την ισχύ των συντεχνιακών συμφερόντων?

    Απ. Παρά τις μνημονιακές δεσμεύσεις για την κατάργηση των αδικαιολόγητων νομοθετικά κατοχυρωμένων αποκλειστικών δραστηριοτήτων ορισμένων ειδικοτήτων μηχανικών,  ψηφίστηκε νύκτωρ ως νομοτεχνική τροπολογία,  πρόταση του Αν. Υπουργού Βιομηχανίας κ. Ξυνίδη  με   τη σύμφωνη γνώμη του κ. Σπίρτζη τότε Προέδρου του ΤΕΕ, ο ν3982/11 με διατάξεις,  που έθεταν στη κορυφή της πυραμίδας των τεχνικών επαγγελμάτων μόνον τις  ειδικότητες των ΜΜ, ΗΜ και ΝΜ, επαναθεμελίωναν το  καθεστώς  του βαπτίσματος  όλων των εγκαταστάσεων με τον  γνωστό  όρο «Η/Μ  Εγκαταστάσεις» και καταργούσαν το ΠΔ274/97. Η εγκληματική ενέργεια σε βάρος όλων των μη προνομιούχων μηχανικών, κορυφώθηκε με την ψήφιση του νόμου 4072/12,  με ρυθμίσεις για αποκλειστικά δικαιώματα των ΜΜ, ΗΜ και ΝΜ σε μελέτες , επιβλέψεις και πραγματογνωμοσύνες επί Η/Μ εγκαταστάσεων.  Οι εκπρόσωποι της ΚΙΝΗΣΗΣ  μας στο ΤΕΕ, αντέδρασαν με την εκπόνηση μελέτης σε εφαρμογή σχετικής  πρόσκλησης  του Γ.Γ του Υπ. Οικονομίας, με την οποία υπενθύμιζε τη μνημονιακή  δέσμευση να αιτιολογηθούν οι αποκλειστικές δραστηριότητες των μηχανικών και ζητούσε τις θέσεις και προτάσεις  όλων των αρμόδιων και εμπλεκόμενων φορέων. Η μελέτη τεκμηρίωνε το αδικαιολόγητο πλήθους αποκλειστικών κατοχυρώσεων και αφού συνάντησε την αδιαφορία του κ. Σπίρτζη να συζητηθεί στους κόλπους του ΤΕΕ, κοινοποιήθηκε σ` όλους τους αρμόδιους φορείς και δια μέσου αυτών, που συντόνιζαν το θέμα, κατέληξε να συζητηθεί και με τους θεσμούς. Τα συμπεράσματα της μελέτης υπήρξαν ταυτόσημα  με τα αντίστοιχα γενικότερης σχετικής μελέτης,  που εκπονήθηκε αργότερα από το νομικό γραφείο του Καθηγητή Δ. Αυγητίδη κατόπιν ανάθεσης από το Υπ. Οικονομίας και χρηματοδότησης από την ΕΕ. Ταυτόσημα ήταν και τα συμπεράσματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο θέμα ,που εκλήθη να γνωμοδοτήσει επί του Σ/Ν, πριν τη ψήφιση του ν4254/14. Η μελέτη των εκπροσώπων μας στο ΤΕΕ, υιοθετήθηκε και  από τον ΠΣΧΜ και αποτέλεσε τη βάση για τις θέσεις ,τις προτάσεις και τις διεκδικήσεις όλου του Κλάδου. Αντιλαμβάνεστε ότι ο ν4254/14 δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία ,όπως δυστυχώς συμβαίνει συνήθως με την έκδοση πλήθους συντεχνιακών νομοθετημάτων .Στις διαδικασίες που μεσολάβησαν έως την έκδοση του, συμμετείχαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι Κλάδοι και συλλογικότητες μηχανικών. Όλη η ιστορία της τελευταίας πενταετίας με τις λεπτομέρειες για το θέμα και τα σχετικά κείμενα, είναι αναρτημένη στο Blog  της ΚΙΝΗΣΗΣ μας.

    Ερ. Τι το σημαντικό προέκυψε  έως τώρα από το ν4254/14, που αποτελεί σημαντική όπως αναφέρατε εξέλιξη?

    Απ. Η άμεση εφαρμογή διάταξης του νόμου  με την έκδοση εγκυκλίου από την Γ.Γ Βιομηχανίας, που επαναφέρει στην κορυφή της πυραμίδας των τεχνικών επαγγελμάτων όλες τις ειδικότητες των διπλ. μηχανικών, όπως άλλωστε τούτο ίσχυε και με το ν6422/34. Η έκδοση της εγκυκλίου αποτέλεσε έως σήμερα την μοναδική ενέργεια της Διοίκησης στην κατεύθυνση του ανοίγματος του επαγγέλματος του διπλ. μηχανικού. Επίσης εξακολουθεί η ισχύς του ΠΔ274/97.

    Ερ. Που βρίσκεται σήμερα το θέμα της εφαρμογής των διατάξεων του ν4254/14?

    Απ.  Είναι γνωστό ότι συνδέεται με τη δεύτερη αξιολόγηση του τρέχοντος μνημονίου και πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις το αμέσως προσεχές διάστημα. Οι διαδικασίες συντονίζονται από τον κ. Σπίρτζη, αλλά για πρώτη φορά στα χρονικά του ΤΕΕ, γίνεται διακλαδικός διάλογος στους κόλπους του, για τη διατύπωση των θέσεων του, σύμφωνα  με το ν4254/14.

    Ερ.  Και οι θέσεις του Κλάδου σας στον διάλογο?

    Απ.  Επιμένουμε στους ορισμούς για τους  επαγγελματίες  μηχανικούς και για τις διάφορες ειδικότητες και εξειδικεύσεις, σύμφωνα  με τους αντίστοιχους ορισμούς Διεθνών  Οργανισμών, όπως π.χ Διεθνές Γραφείο Εργασίας , που πρέπει να σημειώσω είναι αποδεκτοί και από τη χώρα μας. Δεδομένου ότι οι  μελέτες και κατασκευές τεχνικών έργων πραγματοποιούνται από ομάδες μηχανικών, προτείνουμε νομοθετικές ρυθμίσεις στην κατεύθυνση απονομής επαγγελματικών τίτλων σ` όσους αποκτούν επαγγελματικά προσόντα για τη διεύθυνση και το συντονισμό μιας ομάδας μηχανικών όπως π.χ τούτο συμβαίνει στις ΗΠΑ.  Είναι κατά τη γνώμη μας η μόνη ρύθμιση, που επιλύει προβλήματα  συντεχνιακών  αντιθέσεων. Κάθε επαγγελματίας μηχανικός, που αναλαμβάνει κεντρική τεχνική ευθύνη από έναν εντολέα για την παροχή τεχνικών υπηρεσιών ή για την εκτέλεση ενός έργου και στην πράξη και για σοβαρά έργα είναι ο τεχνικός εκπρόσωπος Εταιρειών, θα έχει το ελεύθερο ν α οργανώσει την ομάδα του για να ανταποκριθεί  με όρους απόδοσης και ασφάλειας στην εντολή. 

    Διαβάστε όλο το διάλογο στο link: ekxm.wordpress.com 

  • panepistimoniki-logo

    Για τις εξελίξεις στην Τράπεζα Αττικής

    Με αφορμή την πρόσφατη αντιπαράθεση για την σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Αττικής, όπου βασικός μέτοχος της είναι το ΤΣΜΕΔΕ, επισημαίνουμε:

    1. Όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές είναι στη πραγματικότητα συνένοχεςστη μεγαλύτερη ληστεία  αποθεματικών ταμείου, με την τεράστια επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ στην τράπεζα Αττικής. Οι πελώριες ευθύνες της σημερινής και όλων των προηγούμενων διοικήσεων του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ, της σημερινής και των προηγούμενων διοικήσεων της Τράπεζας Αττικής, της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν μπορούν να καλυφτούν πίσω από τον κουρνιαχτό που σηκώνουν οι μεταξύ τους αντεγκλήσεις για τη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής. Οι ευθύνες τους για την κατασπατάληση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (πάνω από 800) από τα αποθεματικά των ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ με διαδοχικές τοποθετήσεις τους στην τράπεζα Αττικής δεν σβήνονται, απ’ την μνήμη των μηχανικών. Οι τεράστιες ευθύνες όλων των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, των τάχα απολίτικων συντεχνιακών σχημάτων  που στήριξαν τη συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ και τις διαδοχικές ΑΜΚ της Τράπεζας αποκαλύπτονται σήμερα. Είναι ώρα να κάνουν οι εργαζόμενοι μηχανικοί ταμείο, να σκεφτούν πως όλοι αυτοί μας εξαπατούσαν όλη την  προηγούμενη εικοσαετία όταν σε διαδοχικές συνεδριάσεις της Α-ΤΕΕ και της ΔΕ ΤΕΕ αποφάσιζαν αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας την ώρα που η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ προειδοποιούσε πως ο δρόμος αυτός είναι δρόμος κλοπής και καταστροφής των αποθεματικών του ταμείου.
    2. Είναι ώρα οι εργαζόμενοι μηχανικοί να σκεφτούν πόσο διασφάλιζαν την περιουσία των ταμείων οι αντιασφαλιστικοί  ανταποδοτικοί νόμοι ΠΑΣΟΚ και ΝΔπου προωθούσαν τέτοιου τύπου τοποθετήσεις των αποθεματικών των ταμείων.  Μεγάλες ευθύνες έχει και η ΤτΕ που προωθώντας την κυβερνητική πολιτική αποδέχτηκε τη διαχρονική διασπάθιση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ στην Τράπεζα Αττικής και λειτούργησε ως φυσικός αυτουργός της κλοπής 1.5 δις ευρώ αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ μέσα απ’ το PSI.
    3. Η διαπάλη για τον έλεγχο της διοίκησης της τράπεζας Αττικής, μέσα και έξω απ’ την Ελλάδα, αλλά και οι όποιοι προσωρινοί συμβιβασμοίμπορεί να προκύψουν (όπως η διοίκηση Πανταλάκη) δεν αφορούν στα συμφέροντα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών, που όχι μόνο δεν θα δουν επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών τους, αλλά βρίσκονται επί ξηρού ακμής για νέες θυσίες. Ήδη γίνεται λόγος για ανάγκη επιπλέον 70 εκ ευρώ νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Μονόδρομος για τα συμφέροντα των εργαζόμενων μηχανικών είναι η άμεση επιστροφή του συνόλου των κλεμμένων αποθεματικών.
    4. Είναι τουλάχιστον αδιανόητο να  επικρέμεται το πόρισμα της ΤτΕ για την Τράπεζα Αττικής και το ΤΣΜΕΔΕ, ο βασικός μέτοχος, να μην έχει επίσημη ενημέρωση για το ζήτημα, την ώρα μάλιστα που τα απτά μέτρα που έλαβε η ΤτΕ για εναντίον της Τράπεζας Αττικής αποδεικνύουν πως δεν πρόκειται απλά για φήμες.

    Απαιτούμε

    1. Να δοθεί άμεσα το πόρισμα της ΤτΕγια τη διαχείριση της Τράπεζας Αττικής και να συγκληθεί άμεσα η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ.
    2. Την άμεση απεμπλοκή του ΤΣΜΕΔΕ απ’ την Τράπεζα Αττικής και το χρηματιστήριο με πλήρη επιστροφή με ευθύνη του κράτους του συνόλου των κλεμμένων αποθεματικών των εργαζόμενων μηχανικών.
    3. Να συγκληθούν άμεσα οι γενικές συνελεύσεις  των επιστημονικών συλλόγων με στόχο τη συμμετοχή τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος.

    Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για ανατροπή του συνόλου της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση στη βάση των συγχρόνων αναγκών μας!

    **************

    URL: www.dpk.tee.gr    –      Email: panepistimoniki@dpk.gr

  • sam2_big

    Εκλογές ΤΕΕ 2016 – για ένα αριστερό αντιπολιτευτικό μέτωπο μηχανικών

    Τίποτα δεν έχει αλλάξει, τίποτα δεν είναι όπως παλιά…

    Mετά τις εναλλασσόμενες μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αλλά και των πρόθυμων εταίρων τους, η μνημονιακή πλέον συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει πάρει τη σκυτάλη, για να ισοπεδώσει τη ζωή μας.

    Έχοντας τσακίσει την ελπίδα που με αγώνες δημιουργήθηκε σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας και αφού τσαλαπάτησε το μεγαλειώδες και ιστορικό ΟΧΙ του δημοψηφίσματος της 5 ης Ιουλίου του 2015, έχει βαλθεί να ολοκληρώσει όσα δεν μπόρεσαν ή δεν πρόφτασαν οι προηγούμενες,  από τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, ως την εκποίηση των πολυτιμότερων αγαθών του δημόσιου πλούτου, την υφαρπαγή της λαϊκής ιδιωτικής περιουσίας και τη μόνιμη εμπέδωση της λιτότητας, με πραξικοπηματικές διαδικασίες, που εξευτελίζουν το σύνολο των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών.

    Οι βασικές της αρχές αποτελούν βίαιο προχώρημα του σχεδίου που έχουν συνδιαμορφώσει διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις, εναρμονισμένες με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τους “σιδερένιους κανόνες “της Ευρωζώνης”. Οι απολυμένοι, οι άνεργοι, οι υποαπασχολούμενοι, οι ανασφάλιστοι, οι οφειλέτες στην εφορεία, στα ταμεία και τις τράπεζες, οι μηχανικοί που εξαναγκάζονται να διαγραφούν από τα μητρώα του ΤΕΕ, όσο και οι νέοι συνάδελφοι που αποφεύγουν την εγγραφή τους αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

    Η απογοήτευση που προκαλεί η πορεία μιας κυβέρνησης που στο όνομα δήθεν της αριστεράς, καταστρέφει την κοινωνία, με το δόγμα «δεν υπάρχει εναλλακτική», η συκοφάντηση και απομόνωση των αντιστάσεων από τα θύματα των μνημονιακών πολιτικών, η επακόλουθη κάμψη εκείνων των κοινωνικών αγώνων που απειλούν ουσιαστικά τις κυβερνητικές πολιτικές, είναι πραγματικά ζητήματα που πιέζουν τον κόσμο που πλήττεται και οφείλουν να απαντηθούν.

    Η σταθερή σύμπραξη του ΤΕΕ στις πολιτικές των Μνημονίων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απαξίωση του από τους συναδέλφους. Πρόσφατη χαρακτηριστική του μεθόδευση, να διευκολύνει με δικό του σχέδιο ΠΔ την εφαρμογή του νόμου 4254/14, διατάξεις του οποίου επαναλήφθηκαν στο τρίτο μνημόνιο, «για τις επαγγελματικές δραστηριότητες των μηχανικών». Με τις διατάξεις αυτές, το ψευδώνυμο «άνοιγμα» του επαγγέλματος, απειλείται να ολοκληρωθεί, κατ επιταγή των ευρωπαϊκών οδηγιών. Παρουσιάζεται ως βασικό «προαπαιτούμενο» της επόμενης δανειακής «δόσης». Σε συνδυασμό με  το άλλο «προαπαιτούμενο», της ισοπέδωσης των εργασιακών σχέσεων, προδιαγράφει την πλήρη διάλυση του επαγγέλματος του εργαζόμενου μηχανικού, όλων των ειδικοτήτων, προς όφελος μιας ασύδοτης «επιχειρηματικότητας».

    Ακόμα και για ένα τέτοιο θέμα, οι ηγεσίες του ΤΕΕ που εναλλάχτηκαν κατά την τελευταία τριετία, στάθηκαν πρόθυμες να αναλάβουν οι ίδιες την καταστροφή των εργαζόμενων μηχανικών, προκειμένου να αποκομίσουν τα πολιτικά οφέλη της προθυμίας τους (Σπίρτζης) καθώς και τα οικονομικά οφέλη των «υπηρεσιών» τους («πιστοποιήσεις προσόντων» κλπ).

    Για να κινητοποιηθεί η κοινωνική πλειοψηφία των μηχανικών που αγωνίζεται να ζήσει από τη δουλειά της, για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους εκπροσώπους των μνημονιακών δυνάμεων, χρειάζεται ενότητα όσων επιμένουμε ότι τα πράγματα μπορούνε να πάνε αλλιώς…

    για ένα αριστερό αντιπολιτευτικό μέτωπο μηχανικών

    Για τις εκλογές ΤΕΕ 2016, η Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών, απευθύνει πρόταση συγκρότησης ενός αριστερού μετώπου μηχανικών, εντός, εκτός και ενάντια στο ΤΕΕ.

    Στόχος μας, η υπεράσπιση των εργαζόμενων μηχανικών και την ανατροπή των βάρβαρων πολιτικών Κυβέρνησης – ΕΕ -ΔΝΤ στον κλάδο αλλά και στην κοινωνία.

    Απευθυνόμαστε:

    1. στην ΑΕΠ-EM καθώς και στα κοινά σχήματα των ΕΕ και των συλλόγων (ΑΑΣΜΗ, ΑΧΜΜΕΤ – ΑΕΠ, ΑΣΕΧΜ, ΣΑΤ), με τους οποίους διαθέτουμε προγραμματικά σημεία συμφωνίας και πολύχρονους συναγωνιστικούς δεσμούς
    2. στους ΑΜΑΚ, με τους οποίους η Συσπείρωση διατηρούμε πολυετή συνεργασία και συναντίληψη
    3. στις παρατάξεις και στους αγωνιστές που έχουν αποχωρήσει από το χώρο της ΡΠΜ και απορρίπτουν τη μνημονιακή κυβερνητική πολιτική και τις συνδιαχειριστικές αντιλήψεις.
    4. σε ανένταχτους συναδέλφους, σε συναδέλφους που δραστηριοποιούνται σε κινηματικές πρωτοβουλίες (Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών, Σωματεία και Συλλόγους Μηχανικών, Τοπικά Επιμελητήρια, κοινωνικά κινήματα, συνεταιριστικά εγχειρήματα, περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες κλπ),

    Θεωρούμε επαρκή τα σημεία που μας ενώνουν,  όπως:

    η αντίθεση στην κυβέρνηση, τις μνημονιακές πολιτικές, τις κατευθύνσεις ΕΕ-ΔΝΤ και όσους τις υλοποιούν,

    η απόρριψη της κατεύθυνσης ΤΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ και ΕΤΑΑ για την Τράπεζα Αττικής και το ασφαλιστικό,

    η αντίσταση στην ρευστοποίηση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων από την ΕΕ, την κυβέρνηση και το ΤΕΕ,

    η δέσμευση μη συνεργασίας με μνημονιακές δυνάμεις κατά τη συγκρότηση οργάνων διοίκησης και κάθε συνεργασίας εκτός πολιτικών αρχών και προγραμματικής συμφωνίας.

    Επιδιώκουμε

    Να αναπτυχθεί ο πολιτικός διάλογος αναζητώντας ευρύτερες συνθέσεις και ενότητες.

    Να ξεπεραστεί το βόλεμα, η ανάδειξη των μικροδιαφορών, η ανακολουθία λόγων και πράξεων  που εμποδίζουν κάθε μετωπική προσπάθεια.

    Να υπάρχει δέσμευση για ισότιμη συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων σε όλα τα όργανα χωρίς αποκλεισμούς, για εναλλαγή σε όλες τις εκπροσωπήσεις, για ανοιχτή συλλογική λειτουργία και συναπόφαση.

    Για να βρουν χώρο ενωτικής και αποτελεσματικής έκφρασης και αντίστασης:

    • οι μισθωτοί μηχανικοί, σε έναν ιδιωτικό τομέα της εργοδοτικής τρομοκρατίας, της επιβολής των voucher, του δελτίου παροχής υπηρεσιών, των απολύσεων, της κατάργησης των ΣΣΕ και των μισθών πείνας
    • οι μηχανικοί του δημοσίου, της Εκπαίδευσης, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ, που συνεχίζουν να υπερασπίζονται τη Δημόσια Περιουσία, που απειλούνται με υποβάθμιση και απολύσεις, σε ένα υπό εξαφάνιση κοινωνικό κράτος, σε ένα δημόσιο υπηρέτη των ευνοούμενων του ΤΑΙΠΕΔ
    • οι άνεργοι μηχανικοί που κινούνται μεταξύ μετανάστευσης και διαγραφής από το επάγγελμα
    • οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί που τείνουν προς εξόντωση, οι όλο και περισσότερο κακοπληρωμένοι «συνεργάτες» των μεγάλων κατασκευαστικών και μελετητικών γραφείων, εν τέλει εργαζόμενους σε πολλούς εργοδότες.

    Η συγκρότηση αυτού του μετώπου μπορεί:

    να προσφέρει μια νέα ποιότητα στους αγώνες που έρχονται

    να αποτελέσει το σημαντικότερο γεγονός για τις φετινές εκλογές στο ΤΕΕ

    Για τη συζήτηση των παραπάνω καλούμε σε ανοικτή σύσκεψη παρατάξεων και αγωνιστών την Παρασκευή 16/9 στις 7μμ στο ΣΑΔΑΣ (Κλάδου και Βρυσακίου, Μοναστηράκι)

    http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2016/09/2016_13.html