Ως επόμενο της επίσκεψης των ελλήνων Μηχανικών στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας, το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) σε συνεργασία με το ΕΜΠ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο)και το ΕΤΑΜ (Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής), διοργάνωσε Επιμορφωτικό Εργαστήριο για να παρουσιαστεί η πρόσφατη γνώση από τις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στα ευρήματα της ομάδας. Οι εισηγητές παρουσίασαν τα πορίσματα από τα ευρήματα και τις μελέτες τους, αναλύσεις σχετικά με τη σεισμική συμπεριφορά των κατασκευών, τις γεωτεχνικές αστοχίες και τις βλάβες σε υποδομές. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν τα ευρήματα της αποστολής μέσα από λεπτομερή παραδείγματα και διαγράμματα.
Ο κ. Αριστείδης Παπαχρηστίδης, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός στο ΕΜΠ και πρόεδρος του ΕΤΑΜ, παρουσίασε την πορεία που ακολουθήθηκε από την ομάδα στις Τουρκικές πόλεις με φωτογραφικό υλικό και διαγράμματα σχεδιασμένα σε χάρτη των πληγέντων περιοχών.
Ο καθηγητής Αναστάσιος Σέξτος μίλησε εισαγωγικά για το σεισμολογικό υπόβαθρο και τη σεισμική δραστηριότητα στην Τουρκία, για τη σύσταση του εδάφους και παρουσίασε τους τύπους των καταστροφών και το φάσμα των κτιριακών τύπων που καταστράφηκαν. Μίλησε για τον ποιοτικό έλεγχο που εκπονήθηκε και για τη χρονολογία κατασκευής των κτιρίων που αστόχησαν κατά τη σεισμική δόνηση.
Ο καθηγητής Βασίλης Μαρίνος, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Τεχνικής Γεωλογίας (IAEG) παρουσίασε το γεωτεκτονικό πλαίσιο της ευρύτερης περιοχής, την τεκτονική της περιοχής, τις γεωλογικές συνθήκες, εδαφικές διαρρήξεις και ζωνοποίηση εδαφικών αστοχιών ανάλογα με τις γεωλογικές συνθήκες
Ο καθηγητής Γιώργος Γκαζέτας μίλησε για τη σεισμολογία, για καταγραφές και φάσματα υποδεικνύοντας σεισμοτεκτονικούς χάρτες, μίλησε για τον Αντισεισμικό Κανονισμό της Τουρκίας και για τους καταγραφικούς σταθμούς της χώρας. Ακολούθησαν παρουσιάσεις που κάλυψαν τις θεματικές για συμπεριφορά των κατασκευών με σεισμική μόνωση από τον καθηγητή Πάνο Τσόπελα και για μνημειακές κατασκευές από την καθηγήτρια Ελισάβετ Βιντζηλαίου. Τέλος, ακολούθησε ανάλυση για τις υποδομές από την αντιπρόεδρο του ελληνικού τμήματος αντισεισμικής μηχανικής. Σωτηρία Στεφανίδου. Οι υποδομές που παρουσιάστηκαν περιλαμβάνουν βλάβες σε βιομηχανικά κτίρια, γέφυρες, σήραγγες και το οδικό δίκτυο.
To Εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου 2023: https://web.tee.gr/seminaria-tee/training-workshops/workshop-earthquake-turkey-2023/
Χρήσιμος σύνδεσμος: https://web.tee.gr/eidisis/mathainoyme-stin-praxi-apo-to-seismo-tis-toyrkias/