ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ
Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης ISO (International Organization for Standardization)
http://www.iso.org/iso/home.htm
Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης ISO είναι δίκτυο Εθνικών Φορέων Τυποποίησης που επί του παρόντος περιλαμβάνει 147 μέλη, ένα από κάθε χώρα.
Η Κεντρική του Γραμματεία εδρεύει στη Γενεύη.
Ο στόχος του ISO είναι να προωθήσει την ανάπτυξη της Τυποποίησης και των σχετικών με αυτή δραστηριοτήτων στον κόσμο, έτσι ώστε να διευκολύνεται η διεθνής ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών καθώς επίσης και η ανάπτυξη συνεργασίας σε δραστηριότητες πνευματικού, επιστημονικού, τεχνολογικού και οικονομικού ενδιαφέροντος.
Ο ISO ενώνει τα συμφέροντα των παραγωγών, των χρηστών (συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών ), των κυβερνήσεων και της Επιστημονικής Κοινότητας κατά την προετοιμασία των Διεθνών Προτύπων.
Οι δραστηριότητες του Οργανισμού πραγματοποιούνται σε περιφερειακό επίπεδο από τις Τεχνικές Επιτροπές και τις Υποεπιτροπές, οι οποίες οργανώνονται και υποστηρίζονται από Τεχνικές Γραμματείες που ανατίθενται στις χώρες μέλη.
Τα αποτελέσματα του Τεχνικού Έργου του ISO εκδίδονται υπό την μορφή των Διεθνών Προτύπων ( International Standards ISO ).
Ιστορικό του ISO
Η Διεθνής Τυποποίηση ξεκίνησε το 1906 ασχολούμενη με ηλεκτροτεχνικά θέματα . Παρότι έγιναν κάποιες προσπάθειες στην δεκαετία του ’30 να ασχοληθεί και με άλλα τεχνικά πεδία, δεν είχαν αποτέλεσμα έως ότου δημιουργήθηκε ο ISO.
Κατά την διάρκεια μίας συνεδρίασης που έγινε στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 1946, αντιπρόσωποι από 25 χώρες αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα νέο Διεθνή Οργανισμό, ο στόχος του οποίου θα ήταν “να διευκολύνει τον διεθνή συντονισμό και την ενοποίηση των βιομηχανικών Προτύπων”.
Ο νέος Οργανισμός ISO άρχισε να λειτουργεί επισήμως στις 23 Φεβρουαρίου 1947.
Δεδομένου δε ότι η συντομογραφία του Οργανισμού (Ιnternational Organization for Standardization) θα ήταν διαφορετική σε κάθε γλώσσα (IOS στα Αγγλικά , ΟΙΝ στα Γαλλικά), αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί το ακρωνύμιο “ISO” που προέρχεται από την Ελληνική λέξη “ίσος” .
Διεθνής Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή IEC (International Electrotechnical Commission)
Η Διεθνής Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή ΙΕC ιδρύθηκε το 1906 και έχει σαν αντικείμενο τα θέματα που σχετίζονται με την Διεθνή Τυποποίηση στα πεδία της Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής Μηχανικής .
Τα μέλη της IEC είναι Εθνικές Επιτροπές , μία για κάθε χώρα, οι οποίες απαιτείται να είναι πλήρως αντιπροσωπευτικές όλων των ηλεκτροτεχνικών συμφερόντων της χώρας απ όπου προέρχονται, π.χ. των βιοτεχνών, των χρηστών, των κυβερνητικών αρχών, των εκπαιδευτικών, των επαγγελματικών φορέων και των φορέων καταναλωτών. Οι Εθνικές Επιτροπές εξασφαλίζουν πολύ μεγάλη υποστήριξη από την βιομηχανία και κατά το πλείστον αναγνωρίζονται από τις κυβερνήσεις τους.
Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών ITU (International Telecommunication Union)
Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών ITU ιδρύθηκε το 1865 σαν ένας οργανισμός στο πλαίσιο του οποίου οι κρατικές αρχές και ο διεθνής και ιδιωτικός τομέας θα μπορούσαν να συνεργαστούν προκειμένου να συντονίσουν τη λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων και υπηρεσιών ώστε να προαχθεί η ανάπτυξη της τεχνολογίας στον τομέα των επικοινωνιών.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ
Κοινός Ευρωπαϊκός Οργανισμός Τυποποίησης CEN / CENELEC (Joint European Standards Institution CEN / CENELEC)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης CEN και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης CENELEC είναι μη κερδοσκοπικοί Οργανισμοί, που έχουν συσταθεί σύμφωνα με το Βελγικό Δίκαιο.
Η CEN ιδρύθηκε το 1961 και αποτελείται από τους Εθνικούς Οργανισμούς Τυποποίησης των παρακάτω χωρών: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ενωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σουηδία, Τσεχία και Φιλανδία.
Η CENELEC ιδρύθηκε το 1959 και αποτελείται από τις αντίστοιχες Εθνικές Επιτροπές Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης.
Βάσει της συμφωνίας συνεργασίας που υπέγραψαν τον Αύγουστο του 1982, οι δύο αυτοί Οργανισμοί συστεγάζονται, έχοντας έδρα τις Βρυξέλλες και αποτελούν πλέον τον Κοινό Ευρωπαϊκό Οργανισμό Τυποποίησης CEN / CENELEC (Joint European Standards Institution CEN / CENELEC).
Κύριος στόχος της CEN / CENELEC είναι η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος Τυποποίησης που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των κρατών – μελών της Ε.Ε. .
Αντικείμενο των δραστηριοτήτων της CEN / CENELEC είναι, κατ΄ αρχήν, η εκπόνηση των Ευρωπαϊκών Προτύπων ΕΝ τα οποία θα προωθήσουν, αφενός, την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας στην παγκόσμια αγορά και, αφετέρου, θα συμβάλλουν στη δημιουργία της εσωτερικής Ευρωπαϊκής Αγοράς.
Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τα Τηλεπικοινωνιακά Πρότυπα ETSI (European Telecommunications Standardization Institute)
Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τα Τηλεπικοινωνιακά Πρότυπα ETSI εδρεύει στη Γαλλία και αριθμεί τα 786 μέλη από 56 χώρες εντός και εκτός της Ευρώπης. Εκπροσωπεί κρατικές αρχές, χειριστές δικτύων, βιομηχανίες, παροχείς υπηρεσιών, ερευνητικούς φορείς και χρήστες.
Το πρόγραμμα εργασίας του Ινστιτούτου καθορίζεται από τα μέλη του.
Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, σε ότι αφορά στη συμμετοχή της Ευρώπης, στην ανάπτυξη, παγκοσμίως, της Τυποποίησης σε θέματα Τηλεπικοινωνιών, Ραδιοφωνίας και Τεχνολογίας της Πληροφόρησης.
ΕΘΝΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ
Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης – ΕΛΟΤ
Ο Eλληνικός Οργανισμός Τυποποίησης ΕΛΟΤ Α.Ε ιδρύθηκε με το Νόμο 372/76 και ήταν Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μέχρι τον Ιούνιο του 1997, οπότε και μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία με τον Νόμο 155/97.
Ο ΕΛΟΤ Α.Ε είναι Δημόσια Επιχείρηση που λειτουργεί με βάση τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, χωρίς να μεταβάλλεται ο χαρακτήρας της ως εταιρείας που ασκεί δραστηριότητα κοινής ωφέλειας.
Τελεί υπό την εποπτεία του Κράτους, η οποία ασκείται δια του Υπουργού Ανάπτυξης.
Σκοπός του Οργανισμού είναι η προαγωγή και η εφαρμογή της Τυποποίησης στην Ελλάδα καθώς και των συναφών με αυτή δραστηριοτήτων με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέθοδο.
Οι κύριες δραστηριότητες του Οργανισμού είναι:
η εκπόνηση και η διάδοση των Προτύπων,
η απονομή Σημάτων Συμμόρφωσης (ποιότητας),
η χορήγηση Πιστοποιητικών Συμμόρφωσης (ποιότητας),
η πιστοποίηση συστημάτων ποιότητας επιχειρήσεων και
η διενέργεια εργαστηριακών δοκιμών.
Γερμανικός Οργανισμός Τυποποίησης – DIN (German Institute for Standardization)
Υπάρχουν περίπου 250 Οργανισμοί στην Γερμανία οι οποίοι εκπονούν Πρότυπα , αν και η συνεισφορά των διαφόρων Επιτροπών στις διαδικασίες της Τυποποίησης διαφέρουν πολύ ως προς την σημαντικότητα τους.
Ο σχετικά υψηλός αριθμός των Επιτροπών αυτών, δείχνει ότι η Τυποποίηση σαν μία βασικά τεχνική και οικονομική δραστηριότητα έχει σταθερά ενσωματωθεί στην εμπορική ζωή της Γερμανίας. Η πλειοψηφία των φορέων αυτών έχουν οργανωθεί σύμφωνα με το ιδιωτικό δίκαιο.
Το κράτος δραστηριοποιείται μόνο, στις περιοχές εκείνες της Τυποποίησης όπου θεωρείται ότι αφορούν ένα μεγάλο πλήθος καταναλωτών π.χ. Ένοπλες Δυνάμεις, σιδηροδρόμους, ταχυδρομικές υπηρεσίες , οπότε έτσι θέτει τους δικούς της τεχνικούς όρους παράδοσης. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το κράτος αφήνει την τεχνική Τυποποίηση στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, την οποία και υποστηρίζει με νομοθετημένους κανονισμούς.
Οι πλέον σημαντικοί Οργανισμοί Τυποποίησης στην Γερμανία είναι οι ακόλουθοι:
• ο Γερμανικός Οργανισμός Τυποποίησης DIN (Deutsches Institut für Normung),
• η Ένωση Γερμανών Ηλεκτροτεχνικών VDE (Verband Deutscher Elektrotechniker),
• ο Σύλλογος Γερμανών Μηχανικών VDI (Verein Deutscher Ingenieure),
• η Γερμανική ΄Ενωση των κλάδων Ύδρευσης και Φωταερίου DVGW (Verein Deutsher des Gas- und Wasserfaches),
• η Γερμανική Επιθεώρηση Πλοίων GL (Germanischer Lloyd) και
• η Επιτροπή για τις Προδιαγραφές Αποστολών και Ασφάλειας Αγαθών RAL (Ausschuß für Lieferbedingungen und Gütersicherung) .
Γενικές πληροφορίες για τον DIN
Ο Γερμανικός Οργανισμός Τυποποίησης DIN ιδρύθηκε το 1917, είναι ένας εγκεκριμένος Oργανισμός που εδρεύει στο Βερολίνο και αναγνωρίζεται σαν ο Γερμανικός « Εθνικός Φορέας Τυποποίησης ». Δεν αποτελεί Κρατικό Φορέα. Είναι ένα αυτοκυβερνώμενο ίδρυμα του εμπορίου και της βιομηχανίας και αποτελεί τον μοναδικό αρμόδιο φορέα στην Γερμανία, που ασχολείται αποκλειστικά με την εκπόνηση και την διάδοση των Προτύπων, σύμφωνα με το καταστατικό και τις αρχές του καθώς και με την συμφωνία που σύναψε με το κράτος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας το 1975.
Ο σκοπός του DIN, σύμφωνα με το καταστατικό του , είναι η σύνταξη, έκδοση και η προώθηση της εφαρμογής των Προτύπων για τον ορθολογισμό, την διασφάλιση ποιότητας, την ασφάλεια και την επικοινωνία, μέσω των κοινών προσπαθειών όλων των ενδιαφερομένων ομάδων, για το δημόσιο κοινό όφελος.
Βρετανικός Οργανισμός Τυποποίησης BSI (British Standards Institution)
Ο Βρετανικός Οργανισμός Τυποποίησης BSI ιδρύθηκε το 1901 και αποτελεί τον πρώτο Eθνικό Oργανισμό Tυποποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Oργανισμός BSI εκπροσωπεί τις απόψεις της Bρετανικής βιομηχανίας.
Το Ηλεκτροτεχνικό Συμβούλιο του BSI αποτελεί την Βρετανική Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή.
Γαλλικός Οργανισμός Τυποποίησης AFNOR (Αssociation Francaise de Normalization)
Ο Γαλλικός Οργανισμός Τυποποίησης AFNOR ιδρύθηκε το 1926, αναγνωρίζεται σαν ένας μη κερδοσκοπικός Οργανισμός από τις Αρχές, λειτουργεί υπό την εποπτεία του Γαλλικού Υπουργείου Βιομηχανίας και αποτελεί έναν Οργανισμό δημιουργίας και έγκρισης Προτύπων έχοντας το μονοπώλιο της υιοθέτησης των Εθνικών Προτύπων.
Αμερικάνικος Οργανισμός Τυποποίησης ANSI (American National Standards Institute)
Ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τυποποίησης ANSI ιδρύθηκε το 1918 από πέντε τεχνικές εταιρείες και τρεις κρατικές διευθύνσεις, και παραμένει ένας ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός υποστηριζόμενος από πολλές δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Κύριος στόχος του, μέσα από τα 79 χρόνια ιστορίας του, είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Αμερικανικών επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής.
Ο ANSI εκπροσωπεί τα συμφέροντα των 1.400 περίπου εταιρειών, οργανισμών, κρατικών φορέων, ιδρυμάτων στην Αμερική και παγκοσμίως, που είναι μέλη του.