10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων
Συγγραφείς: Εισηγητές του Συνεδρίου, Εκδότης: ΤΕΕ, Αθήνα 2002
Προλογόμενα
Η δημοσίευση των Πρακτικών του 10ου Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Συνεδρίου, που διεξήχθη από τις 8 έως και τις 12 Δεκεμβρίου 1999 στην Αθήνα, κλείνει τον κύκλο μιας σημαντικής επίτευξης του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων.
Αποτελεί ταυτόχρονα και μία καθυστερημένη, από πολλές αιτίες, εκπλήρωση μιας αναγκαίας και ανειλημμένης υποχρέωσης προς τα μέλη του Συλλόγου.
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων αναγνωρίζοντας τον βαρύνοντα ρόλο του αρχιτεκτονικού κόσμου, που καλείται να επωμιστεί στην επερχόμενη εποχή και διευρύνοντας τις ευθύνες και τις ανησυχίες του αυτές προς όλο τον πνευματικό, οικονομικό και κοινωνικό χώρο, με το Συνέδριο αυτό ζητά και απαιτεί από αυτόν μία γενική εγρήγορση.
Ο πολιτικός κόσμος ιδιαίτερα, πρέπει να αντιληφθεί ότι οι αποφάσεις για τα τεκταινόμενα στην κοινωνική ζωή και στη διαμόρφωση του νέου κόσμου δεν μπορεί να παίρνονται ερήμην των απόψεων και των ιδεών που διαμορφώνονται στους κόλπους των ειδικών επιστημόνων και πιο συγκεκριμένα των αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων.
Πρέπει όλοι να παραδεχτούμε ότι σήμερα και ειδικά στην αυγή του νέου αιώνα οι οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα περίπλοκες και ανάγονται σε καθολικά φαινόμενα, που έχουν έντονο τον χαρακτήρα μιας παγκόσμιας κρίσης. θα πρέπει όμως να επικρατήσουν τελικά και να κυριαρχήσουν μέσα στην παγκόσμια κοινωνική δομή οι επιταγές του ορθολογισμού της αρετής και της ειρήνης.
Στην προσπάθεια μας αυτή πιστεύουμε, στο μέτρο που μας αναλογεί, ότι θα συμβάλει και το Συνέδριο μας. Χαιρόμαστε ότι το Συνέδριο αυτό, το 10° κατά σειρά, συνεχίζει τους αγώνες του Συλλόγου ύστερα από μία ΙΟ χρονη προσωρινή διακοπή και την παράδοση των ιστορικών και μαχητικών Συνεδρίων της δεκαετίας του ’60. Ευχαριστούμε όλους όσοι εργάστηκαν για την οργάνωση του 10ου Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Συνεδρίου και την επιτυχή συνέχιση του θεσμού αυτού.
Η έκδοση των Πρακτικών αυτών που παραδίδεται στην ευμενή κρίση των συναδέλφων ολοκληρώνει και συνοψίζει το σύνολο των ιδεών και του μόχθου όλων των Συνέδρων. Δεν θα ήταν όμως δυνατή χωρίς την οικονομική στήριξη από το ΤΕΕ το οποίο και ευχαριστούμε.
Ιδιαίτερα εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς τον επιμελητή της έκδοσης συνάδελφο Νίκο Σιαπκίδη, που όμως δεν θα μπορούσε να εκπληρώσει το έργο του χωρίς την τεχνική υποστήριξη της κ. Χριστίνας Γκιζελή και της κ. Χριστιάννας Παντελάτου, που με αυταπάρνηση συνεργάστηκαν αποτελεσματικά φροντίζοντας την παρούσα έκδοση.
Αθήνα, Μάιος 2002 Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΛΑΣ – ΠΕΑ
Eργαστηριακές και επί τόπου δοκιμές Εδαφομηχανικής
Συγγραφέας: Βασίλης Χρηστάρας, Εκδότης: ΤΕΕ, ISBN: 960-7018-3, Τιμή: 9 ευρώ πλέον 4,5% ΦΠΑ, Αθήνα 2002
Το παρόν κείμενο έχει σκοπό να βοηθήσει τους φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.θ., τόσο στην εκτέλεση εργαστηριακών δοκιμών εδαφομηχανικής όσο και στην κατάταξη των εδαφών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διεθνείς προδιαγραφές.Η περιγραφή εκτέλεσης των δοκιμών είναι σύμφωνη με τις «Τεχνικές Προδιαγραφές Εργαστηριακών Δοκιμών Εδαφομηχανικής» του ΥΠΕΧΩΔΕ (Ε 105-86, Φ.Ε.Κ. 955/31-12-86).
Ευχαριστούμε τους Καθηγητές Γ. Δημόπουλο (ΑΠΘ), Γ. Κούκη (Πανεπιστήμιο Πατρών), Π. Μαρίνο (ΕΜΠ), Γ. Σούλιο (ΑΠΘ) και Στ. Τσότσο (ΑΠΘ) για τις συμβουλές τους και τις εύστοχες παρατηρήσεις τους. Ευχαριστούμε επίσης τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ε. κ. Κ. Λιάσκα, τη Διοικούσα Επιτροπή και τη Γενική Γραμματέα της Δ.Ε., κα Ολ. Βαγγελάτου που συνέβαλαν στην έκδοση του παρόντος συγγράμματος. Βασίλης Χρηστάρας
Πρακτικά-Διδακτικά Εγχειρίδια – Μέθοδοι για την επιτόπου αποτίμηση των χαρακτηριστικών των υλικών
Συγγραφείς: Χρήστος Σπανός, Μύρων Σπιθάκης, Κωνσταντίνος Τρέζος, Εκδότης: ΤΕΕ, (Δωρεάν χορήγηση στους Πολιτικούς Μηχανικούς), Αθήνα 2002
Πρόλογος
Ακούγεται ως απαράδεκτη η διαπίστωση ότι, από αντισεισμική άποψη, οι σημερινοί Έλληνες πολίτες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες Προσδόκιμου Ζωής: α) Σ’ αυτούς που κατοικούν σε κτίρια που χτίσθηκαν μετά το 1995 (ή, έστω, το 1985), και β) σ’ αυτούς των οποίων οι κατοικίες κατασκευάσθηκαν πρωτύτερα. (Ακόμα δε χειρότερα αν έχουν χτισθεί πριν από το 1959).
Τα κοινωνικά και οικονομικά κίνητρα για την αναίρεση αυτής της ανισότητας είναι τόσο ισχυρά, ώστε έπρεπε να αναληφθεί μία συστηματική εθνική δράση επί του θέματος, τέτοια ώστε να αντιμετωπίζει με πραγματισμό το σύνολο των (εν πολλοίς διακλαδικών) δυσχερειών που παρουσιάζονται και, κυρίως, να προσφέρει το μόνιμο οργανωτικό πλαίσιο για μία υπομονητική δράση σ’ ολόκληρον τον απαιτούμενο χρονικόν ορίζοντα.
Το ΤΕΕ, κυρίως μετά το 1988, ανέλαβε μια τέτοια πλατειά και καινοτομική πρωτοβουλία, υπό τον τίτλο Εθνική Πολιτική «Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφισταμένων Κατασκευών». Ανάμεσα στις ποικίλες δράσεις που ολοκληρώθηκαν κατά την α’ φάση αυτού του έργου, περιλαμβάνεται και η μεθοδολογία για την αποτίμηση της αντισεισμικής ικανότητας συγκεκριμένης κατασκευής. Πρώτο δε βήμα προς τούτο, είναι η γνώση των ιδιοτήτων των υλικών που απαρτίζουν την κατασκευή. Έτσι προκύπτει και η ανάγκη προσφυγής στις έμμεσες (μη – καταστροφικές) μεθόδους εικονοληψίας και μέτρησης ιδιοτήτων. Η γνώση όμως κι η χρήση αυτών των μεθόδων δεν είναι εύκολη. Κι έχει οδηγήσει και σε επικίνδυνα σφάλματα και καταχρήσεις..Το εγχειρίδιο που κρατάμε στα χέρια-μας, είναι η καλύτερη προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα για την αναίρεση αυτών των ενδεχομένων, και την ανάδειξη όλων των δυνατοτήτων των εμμέσων μεθόδων.
Στον κ. Κ. Τρέζο και στην άξια Ομάδα Εργασίας που συνέταξε αυτό εδώ το βοήθημα, οφείλονται συγχαρητήρια και ευχαριστίες.
Θ.Π. Τάσιος, Πρόεδρος της Επιτελικής Επιτροπής ΤΕΕ για την Αντισεισμική Ενίσχυση Κατασκευών
Μετρήσεις και Ειδικές Λειτουργίες Μετασχηματιστών
Συγγραφέας: δρ Παύλος Ραϊτσος, Eκδότης:ΤΕΕ, ISBN: 960-7018-92-3, Τιμή: 8 ευρώ, πλέον 4,5% ΦΠΑ, Αθήνα 2002
Πρόλογος
Στο πρώτο βιβλίο “Μελέτη Μετασχηματιστών”, που εκδόθηκε από το Τμήμα Εκδόσεων του Τ.Ε.Ε. το έτος 2000, περιγράφηκε ο τρόπος κατασκευής ενός μετασχηματιστή αλλά και πολλών ειδικών μετασχηματιστών.
Στο δεύτερο αυτό βιβλίο παρουσιάζονται οι μετρήσεις στις οποίες υποβάλλεται ένας μετασχηματιστής στο δοκιμαστήριο μετά την κατασκευή του. Σκοπός των μετρήσεων αυτών είναι να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία της μελέτης του και να διαπιστωθεί η ικανότητα της λειτουργίας του.
Εκτός από τις προβλεπόμενες μετρήσεις έχουν περιληφθεί και συνοπτικές μετρήσεις, οι οποίες εκτελούνται πριν τεθεί ο μετασχηματιστής στο δίκτυο ή μετά από πιθανή βλάβη του. Επίσης, περιγράφονται ειδικές λειτουργίες των μετασχηματιστών, όπως διφασική τροφοδότηση τριφασικών μετασχηματιστών, σφάλματα προς γη και επιπτώσεις τους στο μετασχηματιστή.
Σ’ ένα ξεχωριστό κεφάλαιο έχουν περιληφθεί προγράμματα σε γλώσσα Basik για τον υπολογισμό του ποσοστού υπερφόρτισης, των απωλειών, της τάσης βραχυκύκλωσης και της πτώσης τάσης ενός μετασχηματιστή.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το συνάδελφο μου στη Δ.Ε.Η, κ. Ι. Δεριζιώτη για την εκπόνηση των περισσότερων σχημάτων του βιβλίου αυτού.
Ευχαριστώ το φίλο καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Δημήτρη Παπαδόπουλο για την ευγενική του προσφορά να προλογίσει το βιβλίο αυτό.
Τέλος, ιδιαίτερα ευχαριστώ τη Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, γιατί συμπεριέλαβε το βιβλίο αυτό στις Εκδόσεις του ΤΕΕ μετά από έγκριση της Επιτροπής Εκδόσεων και της Επιστημονικής Επιτροπής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.
Η Αρχιτεκτονική της Ζακύνθου
Συγγραφέας: Διονύσης Α. Ζήβας, Εκδότης: ΤΕΕ, ISBN: 960-7018-91-5, Τιμή: 15 ευρώ, πλέον 4,5% ΦΠΑ, Αθήνα 2002
Στα προλογικά κείμενα της Α’ και της Β’ έκδοσης αυτού του βιβλίου αναλύονται διεξοδικά οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση για τη συγκρότηση του και οι ειδικοί αλλά και οι γενικότεροι στόχοι στους οποίους απέβλεψε. Η εξάντληση εξ’ άλλου των δύο εκδόσεων του βιβλίου, έστω και στο μακρό χρονικό διάστημα των τριανταδύο ετών από την Α’ και των δεκαοκτώ από την Β’ έκδοση, πιστοποιούν, ενδεχομένως, πως οι αρχικοί εκείνοι στόχοι εξακολουθούν να προκαλούν το ενδιαφερόντων ειδικών, αλλά και του ευρύτερου κοινού. Και δεν είναι ασφαλώς καθόλου τυχαίο ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα η περί τα ιστορικά αρχιτεκτονικά πράγματα του Ιονίου ελληνική -και, ως κάποιο σημείο, και η ξενόγλωσση- βιβλιογραφία γνώρισε μιαν αξιοσημείωτη ανάπτυξη.
Η παρούσα Γ’ έκδοση αποτελεί και πάλι, όπως και η Β’, πανομοιότυπη ανατύπωση της Α’ έκδοσης. Ο αναγνώστης ωστόσο θα βρεί στη σελ. 178 ένα βιβλιογραφικό συμπλήρωμα που καλύπτει το διάστημα μεταξύ της αρχικής και της σημερινής έκδοσης. Το συμπλήρωμα αυτό αναφέρεται κυρίως στη Ζάκυνθο, αλλά και, εν μέρει, στον ευρύτερο χώρο του Ιονίου.
Προς τον Πρόεδρο Κύριο Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο και τα Μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ που ενέκριναν την επανέκδοση του βιβλίου εκφράζω τις πιο θερμές μου ευχαριστίες. Αθήνα, Ιούνιος 2002 Διονύσης Α. Ζήβας