Φωτογραμμετρία Β΄ ΄Εκδοση
Συγγραφέας: Karl Kraus, Μεταφραστής: Ευάγγελος Βοζίκης, Εκδότης: ΤΕΕ, ISBN: 3-427-7864-3, Τιμή: 14 ευρώ, πλέον 4,5% ΦΠΑ, Αθήνα 2003
Πρόλογος Συγγραφέα για τη Δεύτερη Ελληνική ΄Εκδοση Το βιβλίο «ΦΩΤΟΓΡΑΜΜΕΤΡΙΑ, Βασικές έννοιες και μέθοδοι»αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την κυκλοφορία της έκτης Γερμανικής έκδοσης και τη μετάφραση του σε άλλες οκτώ γλώσσες (Αγγλική, Γαλλική, Ελληνική, Ιαπωνική, Ιταλική, Νορβηγική, Ουγγρική και Σερβο-Κροατική).
Η πρώτη Ελληνική έκδοση που κυκλοφόρησε το 1991 ήταν βασισμένη στην δεύτερη Γερμανική. Το γεγονός ότι σήμερα τυπώνεται η δεύτερη Ελληνική έκδοση, η οποία βασίζεται στην έκτη Γερμανική, είναι πολύ ευχάριστο.
Η δεύτερη Ελληνική έκδοση έχει μεγάλες και σημαντικές διαφορές από την πρώτη και συγκεκριμένα:
το κεφάλαιο που αφορά την Αναλογική Φωτογραμμετρία έχει συντμηθεί,
σ’ αυτό που αφορά την Αναλυτική Φωτογραμμετρία, έχουν προστεθεί νέες μέθοδοι και δυνατότητες (πχ. μονοσκοπική απόδοση,
η Ψηφιακή Φωτογραμμετρία έχει ανασυνταχθεί και έχει γραφεί σχεδόν από την αρχή.
Το κείμενο της δεύτερης Ελληνικής έκδοσης, όπως και της πρώτης, βασίζεται στις ερευνητικές δραστηριότητες πρακτικού προσανατολισμού και στην ύλη που διδάσκεται στο Ινστιτούτο Φωτογραμμετρίας και Τηλεπισκόπισης (Ι.Ρ.Ρ.) του Πολυτεχνείου της Βιέννης. Το βιβλίο αρχίζει με μια σύντομη διαδρομή μέσα από τις απαραίτητες μαθηματικές αρχές και έννοιες, που είναι αναγκαίες για την κατανόηση και εμπέδωση της Φωτογραμμετρίας. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις φωτογραμμετρικές λήψεις με ιδιαίτερη έμφαση στην Επίγεια Φωτογραμμετρία στην υπέρυθρη φωτογραφία. Η αναφορά στα όργανα στεροσκοπικής απόδοσης ξεκινά με τις μεθόδους του αναλυτικού προσανατολισμού και επεκτείνεται στις εμπειρικές μεθόδους. Όσον αφορά τα όργανα απόδοσης, στο κέντρο ενδιαφέροντος βρίσκονται τα αναλυτικά όργανα απόδοσης. Τα αναλογικά οπτικο-μηχανικά όργανα περιγράφονται περιληπτικά και στα ψηφιακά συστήματα απόδοσης (θέσεις εργασίας) δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και λεπτομερής και εμπεριστατωμένη περιγραφή.
Το κεφάλαιο της Ορθοφωτογραφίας ξεκινά με μια εμπεριστατωμένη αναφορά στην αναλυτική διαφορική αναγωγή με οπτική μεταφορά εικόνας και στη συνέχεια τα συμπεράσματα – αποτελέσματα που εξάγονται από την αναφορά αυτή (μαθηματικές σχέσεις, ακρίβειες κλπ.) μεταφέρονται στην Ψηφιακή Ορθοφωτογραφία. Το κεφάλαιο του Αεροτριγωνισμού αναφέρεται λεπτομερώς στην συνόρθωση ανεξάρτητων μοντέλων κατά μπλοκ και στην συνόρθωση κατά δέσμες, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και στον τριγωνιμσό της Εγγύς Φ ωτογρα μ μετρτίας.
Η επιλογή της ύλης και η δομή του κειμένου του βιβλίου αυτού, καθιστούν δυνατή την εύκολη εισαγωγή του αναγνώστη στην πολύπλοκη φωτογραμμετρική διαδικασία που εφαρμόζεται στην σημερινή πρακτική. Τον χρήστη που χρησιμοποιεί ήδη την Φωτογραμμετρία στην καθημερινή του πρακτική τον βοηθά να κατανοήσει τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις χωρίς να αναγκαστεί να εντρυφήσει στην δύσκολα κατανοητή εξειδικευμένη βιβλιογραφία. Επίσης το βιβλίο αυτό αποτελεί θεμέλιο λίθο για την κατανόηση των βασικών εννοιών και τυποποιημένων τεχνικών από άλλες συγγενείς επιστήμες, η συνεργασία με τις οποίες γίνεται όλο και πιο σημαντική με το πέρασμα του χρόνου.
Η μετάφραση της δεύτερης έκδοσης (όπως και της πρώτης) έγινε από τον προσωπικό μου Φίλο Δρ. Ευάγγελο Βοζίκη (IGD GROUP AE/GEOMET Ltd.) σε συνεργασία με τον καθηγητή Δρ. Ανδρέα Γεωργόπουλο (Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας Ε.Μ.Π.). Στα πλαίσια της ελεύθερης μετάφρασης έχουν γίνει και οι απαραίτητες διορθώσεις του Γερμανικού κειμένου. Με τις ευχαριστίες μου προς τους δύο Κυρίους για την προσπάθεια τους αυτή, εύχομαι η δεύτερη Ελληνική έκδοση του βιβλίου να έχει θετική αποδοχή. Βιέννη, Οκτώβριος 2001-10-20
Ομοιότητες στις τέχνες
Συγγραφέας: Θωμάς Σιαπκαράς, Εκδότης: ΤΕΕ, ISBN: 960-7018-94-Χ, Τιμή: 7ευρώ, πλέον 4.5% ΦΠΑ, Αθήνα 2003
Η ομοιότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κανόνας για τη μεταφορά από τέχνη σε τέχνη ή επιστήμη, ομοίων αναλογιών και σχέσεων, έτσι ώστε να αναγνωρίζονται οι αναλογίες αυτές και να επιβεβαιώνονται με αισθητικό και μαθηματικό τρόπο. Έτσι, μεταφέρουμε την αναλογία της χρυσής τομής από τη γεωμετρία στη μουσική στη ρυθμική στα χρώματα και στην αρχιτεκτονική.
Επίσης, από καθεμία τέχνη μεταφέρουμε αναγνωρίσιμους κανόνες ή, ακόμη, σχέσεις που είναι ορατές σ’ αυτήν όπως π.χ. η οκτάβα και η μικρή τρίτη στη μουσική, ο επίτριτος και ο παιονικός ρυθμός στη ρυθμική, η σχέση της συμπληρω-ματικότητας στα χρώματα κ.λπ., στις άλλες τέχνες που οι σχέσεις αυτές δε γίνονται άμεσα ορατές, και έτσι με τη βοήθεια και της ομοιότητας προχωρούμε στη σύνταξη κλιμάκων αρμονικών λόγων σε όλες τις τέχνες που αναφέραμε.
Ακόμη, με την προϋπόθεση ότι σε κάθε τέχνη αναπαρίσταται όλος ο κόσμος, εξετάζεται η ύπαρξη σχετικότητας σε καθεμία από αυτές και ιδιαίτερα στη μουσική όπου είναι εξαιρετικά εμφανής.
Στην αρχή της μελέτης αυτής περιλαμβάνονται λίγα συνοπτικά ιστορικά στοιχεία, αναγκαία για την κατανόηση των περιεχομένων, που αφορούν στις μουσικές κλίμακες, καθώς και πρόταση για χρήση μικτής μουσικής κλίμακας βασισμένης στη χρυσή τομή.
Τέλος, υπάρχει και πίνακας ενδιαφερουσών μουσικών κλιμάκων, όπως της συ-γκερασμένης, των Πυθαγορείων, των Βυζαντινών, της διατονικής επιστημονικής κ.λπ. για την καλύτερη κατανόηση της παρούσας μελέτης.
Το ΤΕΕ στο Μεσοπόλεμο
Συγγραφέας: Εμ. Χαλκιαδάκης, Εκδότης: ΤΕΕ, ISBN: 960-7018-93-1, Τιμή:9ευρώ, πλέον 4,5% ΦΠΑ, Αθήνα 2003
Το παρόν είναι ένα εφαλτήριο που οδηγεί προς το μέλλον, με την καθοδήγηση τον παρελθόντος.Το παρόν τον Επιστημονικού μας Οργανισμού είναι άρρηκτα δεμένο με την 80χρονη ιστορία τον. Μια ιστορία η οποία άρχισε να γράφεται το 1923, εποχή κατά την οποία η χώρα μας ήταν υποχρεωμένη να επουλώσει τις πληγές στο «σώμα», στην καρδιά και την ψυχή της. Τότε, οι ελάχιστοι σε αριθμό μηχανικοί της χώρας, αποφάσισαν να συσπειρωθούν, να δημιουργήσουν τη δική τους «Βουλή», να ανταλλάξουν γνώσεις και απόψεις, να συζητήσουν ευθέως με την πολιτική ηγεσία τα προβλήματα, να συναποφασίσουν λύσεις και να στρατευθούν στην ιδέα της ανάπτυξης. Έτσι γεννήθηκε το πρωτοποριακό θεσμικό όργανο – το ΤΕΕ – που έκτοτε αποτέλεσε τον Τεχνικό Σύμβουλο της Πολιτείας και του Λαού.
Η συνέχεια – και ως σήμερα – δεν ήταν πάντα εύκολη. Η ιστορία του ΤΕΕ, όπως και κάθε ιστορία, χρειάστηκε, για να γραφεί, ορισμένους ανθρώπους, απ’ εκείνους που έχουν την ικανότητα και την πίστη να αρθούν πάνω από τα καθημερινά, τα μικρά, να αρθρώσουν λόγο και να ορθώσουν έργα μεγάλα.
Ένας τέτοιος υπήρξε ο καθηγητής Νίκος Κιτσίκης, Πρόεδρος του ΤΕΕ κατά την περίοδο 1931-1935, χρόνια δίσεκτα, τα χρόνια του Μεσοπολέμου. Κατάφερε, με την ευρύτητα της γνώσης του, τον πειστικό του λόγο και το χαλκέντερο του χαρακτήρα του, να κρατήσει υψηλά το γόητρο του ΤΕΕ και να δώσει την απαραίτητη ώθηση ώστε να προσφέρει στον τόπο πολύτιμες υπηρεσίες, στηρίζοντας παράλληλα τα συμφέροντα των μηχανικών. Σήμερα, ο Επιστημονικός μας Οργανισμός έχει ως μέλη του περισσότερους από 85.000 μηχανικούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται, με τις ιδιαίτερες ικανότητες τους, στους τομείς της τεχνικής, της τεχνολογίας, του πολιτισμού και της ποιότητας της καθημερινής μας ζωής. Τομείς, που άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, εμφανίζουν «πληγές» οι οποίες για να επουλωθούν, απαιτούν γνώση, πίστη, θέληση.
Με αυτά τα δεδομένα, το βιβλίο του κ. Ε. Χαλκιαδάκη, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, καθώς προσφέρει στους παλαιότερους και – κυρίως – στους νεότερους, δείγματα προηγμένης κοινωνικής συμμετοχής του παρελθόντος, τα οποία μπορούν να μας καθοδηγήσουν σε μια επιτυχή μετάβαση από το παρόν προς το μέλλον. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια ευτυχή στιγμή της εκδοτικής προσπάθειας. Κωνσταντίνος Ν. Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος του ΤΕΕ, Αθήνα, Μάρτιος 2003
Ο Σεισμός του Βαρθολομιού (Μ=5,6), 2 Δεκεμβρίου 2002
Συγγραφέας: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΑΣ & ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ, Εκδότης: ΤΕΕ, ΙSΒΝ: 960-8369-01-0, Tιμή: 7 ευρώ, πλέον 4.5% ΦΠΑ, Αθήνα 2003
Ο τελευταίος σεισμός του Βαρθολομιού προκάλεσε βλάβες σε μια ευρύτερη περιοχή της Νοτιοδυτικής Ελλάδας, με υψηλή σεισμικότητα. Η παροχή στοιχείων και πληροφοριών από την εν λόγω περιοχή για το σεισμοτεκτονικό περιβάλλον, τη σεισμική επικινδυνότητα και τη συμπεριφορά σημαντικών κατασκευών είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και η ανάλυση τους συμβάλλει στην αντιμετώπιση του σεισμικού προβλήματος της χώρας.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας απασχολείται ιδιαίτερα, με μια σειρά από δράσεις, με το πώς θα ήταν δυνατόν να επεκτείνουμε την αντισεισμική μας άμυνα, όχι μόνον στα νέα κτίσματα που μελετώνται και κατασκευάζονται με τις επαρκέστερες σύγχρονες αντισεισμικές αντιλήψεις, αλλά και στα υπάρχοντα κτίρια τα οποία σε σημαντικό ποσοστό έχουν χτισθεί υπό δυσμενέστερες συνθήκες (ποιότητας υλικών, μελέτης, επίβλεψης και ισχυόντων Κανονισμών).
Το θέμα παρουσιάζει δυσχέρειες, οι οποίες σχετίζονται τόσο με την αβεβαιότητα του ίδιου του φαινομένου του σεισμού, όσο και με το απαγορευτικό κόστος που θα συνεπαγόταν μια συνολική αντιμετώπιση του θέματος. Παράλληλα, υπάρχει μια σωρεία τεχνοοικονομικών προβλημάτων (όπως αποτίμηση των κρυφών ελαττωμάτων, η τεχνογνωσία γύρω από τα θέματα των επισκευών και ενισχύσεων), ενώ εξίσου σημαντικά είναι και τα νομικά και κανονιστικά ζητήματα (ευθύνες μηχανικών, συνιδιοκτησίες κ.λπ.).
Με την έκδοση αυτού του τεύχους, το οποίο επιμελήθηκαν επιστήμονες- ερευνητές του ΙΤΣΑΚ, το ΤΕΕ συνεχίζει τη σειρά των επιστημονικών εκδόσεων σε θέματα αιχμής για την επιστήμη του μηχανικού.
Το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών, (ΙΤΣΑΚ), αποτελεί ένα δυναμικό φορέα με έδρα τη θεσσαλονίκη που δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα. Το σημαντικό έργο του, στα 20 χρόνια της λειτουργίας του, έχει αναγνωρισθεί από τους μηχανικούς και τους αρμόδιους τεχνικούς φορείς της χώρας. Η συνεργασία του ΤΕΕ με το ΙΤΣΑΚ θεωρούμε ότι είναι διαρκής. Γιάννης Αλαβάνος, Πρόεδρος ΤΕΕ, Αθήνα, Σεπτέμβριος 2003.
Παλαιά Ανάκτορα Αθηνών 1987 – 2000
Συγγραφέας: Αικ. Δεμενεγή-Βιριράκη, Εκδότης: ΤΕΕ, ISBN: 960-7018-95-8, Τιμή: 8 ευρώ, πλέον 4,5% ΦΠΑ, Αθήνα 2003
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η έκδοση του βιβλίου «ΠΑΛΑΙΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ 1836-1986» ξεκίνησε με την προοπτική να γίνει από κοινού από τη Βουλή των Ελλήνων και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας. Η εκτύπωση του βιβλίου ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 1994. Τελικά το Τ.Ε.Ε. ανέλαβε μόνο του την έκδοση και το βιβλίο κυκλοφόρησε το Μάρτη του 1996.
Το Δεκέμβριο του 1997 το βιβλίο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών μετά από εισήγηση των Ακαδημαϊκών Μανόλη Χατζηδάκη και Πάγκου Πεσμαζόγλου, Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας εκείνη τη χρονιά.
Οκτώ χρόνια μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης του βιβλίου και δεκαέξι από τη συλλογή των τελευταίων στοιχείων της μελέτης, πραγματοποιείται η έκδοση του ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ με τίτλο «ΠΑΛΑΙΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ 1987-2000» επειδή, στο διάστημα αυτό, μετά από διάφορες επεμβάσεις που έγιναν στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου αλλά και στο ίδιο το κτίριο, προέκυψαν νέα ενδιαφέροντα στοιχεία που την εμπλουτίζουν.
Το Ζ’ μέρος του βιβλίου «ΠΑΛΑΙΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ 1836-1986» του οποίου συνέχεια αποτελεί αυτή η συμπληρωματική μελέτη, αναφέρεται στη «χρήση του κτιρίου των Παλαιών Ανακτόρων μετά τη διαρρύθμιση του σε μέγαρο Κοι νοβουλίου» και αποτελεί κατά κάποιο τρόπο ένα ημερολόγιο της οικοδομικής κυρίως Ζωής του μετά από αυτή τη διαρρύθμιση και μέχρι το τέλος του 1986. Ένα ημερολόγιο που αναφέρεται στις επεμβάσεις που έγιναν για τη συντήρηση του, τον ευπρεπισμό του και την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών του, ανάλογα με τις ανάγκες των διαφόρων διοικήσεων που πέρασαν από το κτίριο αυτή την περίοδο.
Η παρούσα μελέτη καλύπτει την περίοδο 1987 – 2000, με αναφορά στα σημαντικότερα έργα που έγιναν στο κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο του αυτό το διάστημα, για τη συντήρηση του και την προσαρμογή του στις απαιτήσεις των αναγκών της σύγχρονης τεχνολογίας και λειτουργίας του Κοινοβουλίου.
Από τα πλέον σημαντικά έργα αυτής της περιόδου είναι η κατασκευή του υπογείου σταθμού αυτοκινήτων κάτω από τον περίβολο του κτιρίου που επέφερε αλλαγές και στην επιφάνεια του, και οι ανασκαφικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν από την Γ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε αυτό το χώρο, με αφορμή τις εκσκαφές για την κατασκευή του σταθμού, οι οποίες έφεραν στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Η μεταστέγαση του Συμβουλίου της Επικράτειας στο ανακαινισμένο κτίριο του Αρσακείου, στην οδό Πανεπιστημίου, άφησε ελευθερία στην ανάπτυξη των υπηρεσιών του Κοινοβουλίου με κάποιες αλλαγές και στο εσωτερικό του κτιρίου. Επεμβάσεις έγιναν και στο μικρό κτίριο «παλατάκι» που βρίσκεται κοντά στην επί της λεωφόρου Βασ. Σοφίας είσοδο του περιβόλου του Κοινοβουλίου, με αφορμή την εγκατάσταση κλιμακίου της κρατικής τηλεόρασης στο χώρο του. Ασφαλώς αυτή την περίοδο έχουν γίνει και πολλές άλλες εργασίες, εκτός των αναφερομένων σε αυτή τη μελέτη, για τη λειτουργική και αισθητική βελτίωση του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου του, που όμως δεν θα αναφερθούν, αφού δεν έγινε δυνατό να παρασχεθούν σχετικές πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής4.
Τα στοιχεία των έργων τα οποία έγιναν την περίοδο 1987 – 2000 στο κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο του, και αναφέρονται στην παρούσα έκδοση, προέρχονται από την άμεση δική μου αντίληψη, τον ημερήσιο Τύπο, τις δημοσιεύσεις στο Ενημερωτικό Δελτίο του Τ.Ε.Ε. αλλά και τα στοιχεία που μου παρασχέθηκαν τόσο από την Γ’ ΕΠΚΑ όσο και από το αρχιτεκτονικό Γραφείο του Θύμιου Παπαγιάννη, στους οποίους οφείλω ιδιαίτερες ευχαριστίες.
Ευχαριστίες οφείλω στον ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ και φίλο Διονύση Ζήβα και τη φιλόλογο Αύρα Καρασσά-Δρυμαλίτη που μου συμπαραστάθηκαν με τις πολύτιμες συμβουλές τους σε όλη τη διάρκεια και αυτής της μελέτης. Επίσης, ευχαριστώ παλιούς φίλους και συναδέλφους που με οποιοδήποτε τρόπο συνέβαλαν στο να τεκμηριωθούν κατά το δυνατόν τα όσα στοιχεία έχω συλλέξει. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ε. κ. Κωνσταντίνο Ν. Παναγιωτόπουλο και τη Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε. που ανέλαβε την έκδοση της συμπληρωματικής αυτής μελέτης με τίτλο «ΠΑΛΑΙΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ 1987-2000» με την οποία ολοκληρώνεται η οικοδομική ιστορία του κτιρίου μέχρι το τέλος του 2000.
Στην παρούσα έκδοση, περιλαμβάνονται επιπλέον τα «Παροράματα» του βιβλίου «ΠΑΛΑΙΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ 1836-1986» και το «Ευρετήριο ονομάτων» που δεν είχε γίνει δυνατόν να συμπεριληφθεί στην έκδοση του 1994, συμπληρωμένο τώρα και με τα ονόματα που υπάρχουν σε αυτή την έκδοση. Κατερίνα Λερενεγή-Βιριράκη
Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία – Ανακοινώσεις 4ου Συνεδρίου
Εκδότης: ΤΕΕ, Τιμή: 20 ευρώ, πλέον 4,5% Φ.Π.Α., Αθήνα 2003
Στις 30, 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 2003 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 4ο Συνέδριο «Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία».
Το Συνέδριο αποτελεί το τέταρτο της σειράς συνεδρίων με τον ίδιο τίτλο (1997, 1999, 2001, 2003) που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ορολογίας (ΕΛΕΤΟ) μαζί με άλλους συνδιοργανωτές. Οι συνδιοργανωτές του 4ου Συνεδρίου ήταν:
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Πανεπιστήμιο Πατρών (ΠΠ), Ιόνιο Πανεπιστήμιο (ΙΠ), Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (IFA), Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ), Οργανισμός για τη Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ),λ Πανελλήνιος Σύλλογος Επαγγελματιών Μεταφραστών (ΠΣΕΜ)
Σκοπός του 4ου Συνεδρίου ήταν να παρουσιάσει τις διάφορες πτυχές της Ελληνικής Γλώσσας και Ορολογίας στις σημερινές συνθήκες, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολυγλωσσικού περιβάλλοντος, από πλευράς έρευνας, ανάπτυξης και εφαρμογής.
Η Εναρκτήρια Συνεδρίαση του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Προπύλαια, Πανεπιστημίου 30) την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2003 και ώρα 19.00. Σ’ αυτήν εκτός από τους εγγεγραμμένους συνέδρους συμμετείχαν και πολλοί προσκεκλημένοι του Πανεπιστημίου, της ΕΛΕΤΟ και των λοιπών συνδιοργανωτών.
Δεδομένου ότι το Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στον Αδαμάντιο Κοραή για τα 170 έτη από το θάνατό του, η εναρκτήρια συνεδρίαση περιλάμβανε πανηγυρική ομιλία του πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη με θέμα «Αδαμάντιος Κοραής. Ο πρώτος «γλωσσολόγος» της νεωτέρας Ελλάδος».
Οι κυρίως εργασίες του Συνεδρίου, τις οποίες παρακολούθησαν περίπου 240 σύνεδροι, διεξήχθησαν στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (Σίνα 31, ΑΘΗΝΑ) την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου και το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2003. Οι ομιλητές/συγγραφείς των ανακοινώσεων του Συνεδρίου ήταν 43 επιστήμονες, ερευνητές ή μελετητές, 40 Έλληνες και 3 ξένοι. Το πλήρες πρόγραμμα έχει δημοσιευθεί και είναι στη διάθεση οποιουδήποτε μέσω του Ίντερνετ, στην ιστοσελίδα: http://sfr.ee.teiath.gr/htmSELIDES/Technology/Orogramma/Programma4ouSynedriou.htm
ο δε καλαίσθητος τόμος 350 σελίδων με τα κείμενα των 32 ανακοινώσεων είχε ήδη εκδοθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και δόθηκε σε κάθε σύνεδρο στην αρχή του Συνεδρίου.