ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Συγγραφέας: Ομάδα εργασίας Τ.Ε.Ε. – Ε.Μ.Π., Eκδότης: Τ.Ε.Ε., ISBN: 960-8369-12-6, Τιμή: 15 ευρώ, πλέον 4,5% ΦΠΑ, Αθήνα 2006
Η καλή παράδοση του ΤΕΕ διαμορφώνει μια ευνοϊκή συγκυρία. Με τις περιοδικές του έρευνες μας έχει εφοδιάσει με μια επαρκή και σε βάθος χρόνου γνώση σχετικά με την επαγγελματική κατάσταση και απασχόληση των διπλωματούχων μηχανικών της χώρας. Αλλά και τα πανεπιστήμια άρχισαν -με μεγάλη καθυστέρηση είναι αλήθεια- να ασχολούνται ερευνητικά με την απορρόφηση των αποφοίτων τους στην αγορά εργασίας. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ειδικότερα ολοκλήρωσε και δημοσίευσε το 2001 τη δική του έρευνα, με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Η στιγμή για μια καρποφόρα συνεργασία ήταν κατάλληλη. Η νέα έρευνα που πραγματοποίησε το ΤΕΕ σε συνεργασία με το ΕΜΠ επιχειρεί να εναρμονίσει και τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Το ΤΕΕ οφείλει να πληροφορεί τον (πολυπληθή) κλάδο για την επικρατούσα κατάσταση στην αγορά εργασίας και τις τάσεις που διαμορφώνονται. Τα πανεπιστήμια -τα πολυτεχνεία στην περίπτωσή μας- οφείλουν να ανιχνεύουν την «αγορά» στην οποία καλούνται να ενταχθούν και να σταδιοδρομήσουν οι νέοι(ες) απόφοιτοί τους. Οι κατ’ αρχήν αυτόνομες προσεγγίσεις έχουν μεγάλο βαθμό επικάλυψης, επαγγελματικές και ακαδημαϊκές αναζητήσεις αλληλοτροφοδοτούνται και έτσι πρέπει να γίνεται.
Η νέα έρευνα αποτελείται στην πραγματικότητα από δύο επί μέρους έρευνες. Η μία (πρώτο μέρος) απευθύνθηκε στους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, τους διπλωματούχους μηχανικούς. Η άλλη (δεύτερο μέρος) απευθύνεται στις επιχειρήσεις που απασχολούν διπλωματούχους μηχανικούς. Και οι δύο προσεγγίσεις έχουν το δικό τους ενδιαφέρον, ακόμα κι όταν οι πληροφορίες που προσκομίζουν δεν συγκλίνουν απολύτως.
Διπλή ανάγνωση μιας διπλής έρευνας. Ας κρατήσουμε τα κυριότερα από τα ευρήματα κι ας τροφοδοτήσουμε τους προβληματισμούς μας.
Το κύριο και ουσιαστικότερο μέρος της έρευνας αφορά άμεσα στους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, τους διπλωματούχους μηχανικούς, μέλη του ΤΕΕ και απόφοιτους πολυτεχνείων ή πολυτεχνικών σχολών της χώρας ή ομοταγών ιδρυμάτων του εξωτερικού. Η έρευνα αυτή αποτελεί την καλύτερη προσέγγιση της αγοράς εργασίας των μηχανικών, τόσο από την πλευρά της προσφοράς εργασίας (από τους μηχανικούς) όσο και από την πλευρά της ζήτησης εργασίας (από επιχειρήσεις, οργανισμούς και λοιπούς φορείς) και τούτο για δύο τουλάχιστον λόγους:
Οι σχέσεις εμπιστοσύνης που συνδέουν τους διπλωματούχους μηχανικούς με το επαγγελματικό τους σωματείο ή/και με τα Ιδρύματα στα οποία φοίτησαν, αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για την αξιοπιστία των απαντήσεων που καταγράφονται στα ερωτηματολόγια και των συμπερασμάτων που προκύπτουν από την επεξεργασία των πρωτογενών δεδομένων.
Επιπλέον, η καλή οργάνωση των μητρώων του ΤΕΕ επιτρέπει στους ερευνητές να διαμορφώσουν το δείγμα των ερωτώμενων, με τρόπο που εξασφαλίζει υψηλό βαθμό αντιπροσωπευτικότητας του όλου σώματος των μηχανικών.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
2ο ΔΙΕΘΝEΣ ΣΥΝEΔΡΙΟ – Εκδότης: Τ.Ε.Ε., ISBN: 960-8369-16-9, Τιμή: 40 ευρώ, πλέον 4,5% ΦΠΑ, Αθήνα 2006
Εκδόθηκε από το ΤΕΕ ο τόμος των Πρακτικών του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία, το οποίο οργανώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα από το ΤΕΕ την ΕΜΑΕΤ και το ΚΔΕΜΤ.
Ο τόμος, τυπωμένος σε πολυχρωμία, με 850 σελίδες, περιλαμβάνει 105 επιστημονικές ανακοινώσεις (75 στα ελληνικά και 30 στα αγγλικά) και διατίθεται από το ΤΕΕ, (Τμήμα Πάγιας Προκαταβολής, 3ος όροφος, Καρ. Σερβίας 4, Αθήνα), στην τιμή των 40 ευρώ.
Πρόκειται για ένα βιβλίο πολύ μεγάλης ιστορικής και επιστημονικής σημασίας, το οποίο παρουσιάζει στους επιστήμονες όλων των τεχνικών και αρχαιολογικών κλάδων (αλλά και στο ευρύτερο κοινό), τις τελευταίες εξελίξεις των γνώσεών μας για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία.
Η ύλη του βιβλίου είναι οργανωμένη κατά τις εξής Ενότητες:
Μεταλλουργία, Κονιάματα και Χρωστικές, Κεραμεική, Υαλουργία, Ξύλο και Ύφασμα, Μετρητικά Όργανα, Μουσικά Όργανα, Τεχνικά Εργαλεία, Αγροτική Τεχνολογία Οικοδομική, Υδραυλικά Έργα, Λιμενικά Έργα, Οδοποιία, Εδαφοτεχνικά Έργα, Ναυτική Τεχνολογία, Πολεμική Τεχνολογία, Αυτοματοποιητική, Τεχνολογία/Οικονομία/Κοινωνία, Δουλοκτησία και Μηχανές, Περιβαλλοντικός Προβληματισμός στην Αρχαία Ελλάδα, Διεθνείς Επιδράσεις, Μηχανισμός των Αντικυθήρων.
Η διεθνής και η ελληνική έρευνα στο αντικείμενο της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας έχει τώρα πλέον σε τέτοιο βαθμό επεκταθεί, ώστε να διατίθενται στέρεες ιστορικές γνώσεις, έτοιμες για να περάσουν στο ευρύτερο κοινό. Προς αυτήν την κατεύθυνση σκοπούν οι αρχαιογνωστικές επισκέψεις τις οποίες επί 15 χρόνια τώρα οργανώνει η ΕΜΑΕΤ σε συνεργασία με το ΤΕΕ, καθώς και οι εκθέσεις (στην Ελλάδα και τη Γερμανία) σε συνεργασία με το ΚΔΕΜΤ και το ΤΕΕ. Στο ίδιο αποσκοπούν και πρόσφατες παραγωγές του DISCOVERY CHANNEL και του HISTORY CHANNEL, σε συνεργασία με την ΕΜΑΕΤ.
Η έκδοση του ογκώδους αυτού τόμου των Πρακτικών του πρόσφατου Διεθνούς Συνεδρίου των Αθηνών, συμβάλλει καίρια στην ενημέρωση των Ελλήνων Μηχανικών (και όλων των Επιστημόνων των άλλων κλάδων) σε μία θεμελιώδη συνιστώσα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.
Ελπίζεται μάλιστα ότι, χάρις στην πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να προσθέσει σχετικό κεφάλαιο στη διδασκαλία της ελληνικής ιστορίας στα σχολεία, η ελληνική νεολαία θα αποκτήσει μία σφαιρικότερη αντίληψη του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και θα συμβάλει ενεργέστερα στην τεχνική ανάπτυξη της Χώρας.
Εξ άλλου, η έκδοση αυτή του τόμου επιβεβαιώνει γι’ άλλη μία φορά την μέριμνα του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση των ευρύτερων ενδιαφερόντων της ελληνικής κοινωνίας.
ΔΗΜΟΣΙΑ & ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ- ΠΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Συγγραφέας: Θ.Π. Τάσιος, Εκδότης: Τ.Ε.Ε., ISBN: 960-8369-19-3, Τιμή: 14ευρώ, πλέον 4,5% ΦΠΑ, Αθήνα 2006
Το ΤΕΕ εξέδωσε ένα νέο βιβλίο τού συναδέλφου Θ.Π. Τάσιου με θέμα την πολύπαθη προβληματική των Τεχνικών Έργων, δημόσιων και ιδιωτικών. Μέσα στις σελίδες τού βιβλίου, παρουσιάζονται εργασίες, στις οποίες συνεργάσθηκε ο Τάσιος κατα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από συγκεκριμένες πρακτικές αφορμές ή και από παραγγελίες του ΤΕΕ:
1. Η Προβληματική των δημοσίων έργων μια συγκεφαλαίωση των 50 προβλημάτων, τα οποία συνοδεύουν την παραγωγή αυτών των ιδιότυπων τεχνικών προϊόντων, τα οποία:
Δέν είναι ποτέ τα ίδια, παράγονται υπαιθρίως, κι όχι σε εργοστάσιο, κατασκευάζονται ενπολλοίς από ανειδίκευτο προσωπικό, δέν προγραμματίζονται
(η Αγορά τους βρίσκεται στα χέρια τού Κράτους), παραγγέλλονται αλλα δέν προπληρώνονται, απαιτούνται σε ασφυκτικές συνήθως προθεσμίες, δεν επιβλέπονται επαρκώς, δυναμιτίζονται συχνά από γραφειοκρατικές/δικαστικές/ αρχαιολογικές/απαλλοτριωτικές και άλλες αναστολές – αλλα, σε κάθε περίπτωση για όλα φταίνε οι Μηχανικοί (γνωστό αυτό, απ’ τον καιρό του Χαμουραμπί).
2. Η Ετεροδοσοληψία, κοινώς μπαχτσίσι, λάδωμα κλπ (καμια τριανταριά συνώνυμα περιλαμβάνονται στο βιβλίο), κατακεραυνώνεται απ’ τους πάντες – αλλα ούτε μετριέται, ούτε καταπολεμάται. Στο βιβλίο του Τάσιου γίνεται μια διαρθρωτική ανάλυση των «δωροδοσιογόνων» συνθηκών, οπόθεν προκύπτει οτι δέν μπορείς να περιμένεις σημαντική βελτίωση χωρίς ένα εξορθολογισμό όλων των συνθηκών παραγωγής των έργων. Στο βιβλίο παρατίθενται και οι συστηματικές συνεντεύξεις, που πήρε ο συγγραφέας από επώνυμους και ανώνυμους παράγοντες των δημοσίων έργων, οι οποίοι εξομολογούνται εκ βαθέων…
3. Οι Πραγματογνώμονες που καλούνται να υποβοηθήσουν την απόδοση δικαιοσύνης, ιδίως σε θέματα αντισεισμικής ασφάλειας κτιρίων, έχουν να αντιμετωπίσουν ενα έργο σχεδόν ανέφικτο: Το πλήθος των φυσικών και τεχνικών αβεβαιοτήτων, το πλήθος των πιθανολογουμένων υπευθύνων, η αναφορά σε ιστορικά παρελθουσών εποχών, και οι επιστημονικές δυσχέρειες ενώπιον ενος δυναμικού μή – γραμμικού φαινομένου – όλα καθιστούν το έργο της δικαιοσύνης δυσχερέστατο. Το βιβλίο περιλαμβάνει μια συστηματική ανάλυση αυτών των παραγόντων, καθώς και ένα είδος οδηγού προς Πραγματογνώμονες, αλλα και προς Νομοθέτες επι του θέματος του διεθνούς νομικού σκανδάλου της λεγόμενης «μή-παραγραφής»…
4. Τα Ιδιωτικά Έργα (ετήσιου προϋπολογισμού δ ι π λ ά σ ι ο υ απ’ τα δημόσια έργα) δέν διαθέτουν την ίδια μέση στάθμη ποιότητας απ’ ό,τι τα δημόσια έργα: Ούτε οι συμφωνίες αναθέσεων είναι πάντοτε ξεκάθαρες, ούτε ο θεσμός της Επίβλεψης λειτουργεί πάντοτε σωστά, ούτε οι Τεχνικές Προδιαγραφές του δημοσίου εφαρμόζονται συχνά, αλλ’ ούτε κι η συντήρηση των έργων αυτών είναι η πρέπουσα. Το Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών, στηριζόμενο σε προγενέστερες αναλύσεις και θέσεις του ΤΕΕ, καθώς και σε ποικίλες απόψεις διαφόρων συλλογικών Ενώσεων (ΣΠΜΕ, ΣΑΔΑΣ, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ), συνέταξε και υπέβαλε το 2003 λεπτομερή εισήγηση προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία περιλαμβάνεται ολόκληρη στο βιβλίο.
Ελπίζεται ότι το κείμενο αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός για ενα μεγάλο πλήθος ενεργειών που απαιτούνται προκειμένου να εξορθολογισθεί το θεσμικό πλαίσιο παραγωγής των Ιδιωτικών Έργων.
5. Τέλος, το χρόνιο πρόβλημα του εκσυγχρονισμού των Τεχνικών Προδιαγραφών Κατασκευής και των Κειμένων Προσδιορισμού Κόστους των τεχνικών έργων γίνεται αντικείμενο αυτού του βιβλίου, όπου εμφανίζονται συνοπτικώς τα αποτελέσματα των εργασιών της Ειδικής Ομάδας Διοίκησης Έργου, η οποία είχε θεσπισθεί και χρηματοδοτηθεί απ’ το ΥΠΕΧΩΔΕ (2001-2005). Το γεγονός ότι το πολυσήμαντο αυτό έργο εκατοντάδος ελλήνων Ειδικών δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί, δέν αφήνει παρά ταύτα περιθώρια για απαισιοδοξία: Τα ποτάμια δεν γυρίζουν πίσω.
Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ (Μ=6.9), 8 Ιανουαρίου 2006
Συγγραφέας: ΙΤΣΑΚ, Εκδότης: Τ.Ε.Ε., ISBN: 960-8369-17-7, Τιμή: 8 ευρώ, πλέον 4,5% ΦΠΑ, Αθήνα 2006
Η πρόσφατη σεισμική ακολουθία του Απριλίου του 2006, νότια της Ζακύνθου, καθώς και ο μεγάλος σεισμός με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων στις 8 Ιανουαρίου 2006, ανέδειξε και πάλι το μεγάλο και διαρκές πρόβλημα του σεισμικού κινδύνου για τη χώρα μας. Οι μεγάλες χρονικές περίοδοι χωρίς ισχυρούς και καταστροφικούς σεισμούς οδηγούν τις αρμόδιες αρχές και τους πολίτες σε εφησυχασμό για να οδηγηθούν σε καταστάσεις πανικού μετά από κάθε αφύπνιση του Εγκέλαδου.
Η αντισεισμική πολιτική όμως, δεν είναι διαδικασία προσωρινή και επίκαιρη, ανάλογη με τις σεισμικές εξάρσεις, αλλά αντίθετα πρέπει να έχει διάρκεια και συνέχεια, με στόχους ορατούς και υλοποιήσιμους. Άλλωστε, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει δυνατότητα πρόβλεψης οποιουδήποτε σεισμού, η μελέτη των συνεπειών μιας δόνησης επέχει θέση μακροπρόθεσμης προετοιμασίας με σκοπό να περιορισθούν οι συνέπειες των ζημιών. Με αυτό το σκεπτικό το ΤΕΕ στηρίζει κάθε αξιόλογη πρωτοβουλία σε αυτή τη κατεύθυνση.
Το έργο του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών
(ΙΤΣΑΚ), στα 22 χρόνια της λειτουργίας του είναι πλέον γνωστό στους μηχανικούς και στους αρμόδιους τεχνικούς φορείς της χώρας. Η έρευνα που γίνεται στο ΙΤΣΑΚ, συμβάλλει καθοριστικά στην ορθολογική εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου και στη μείωση των συνεπειών των σεισμών στα τεχνικά έργα. Το δίκτυο επιταχυνσιογράφων, που διαθέτει το Ινστιτούτο, αποτελεί Εθνικό κεφάλαιο για τη βελτίωση του Αντισεισμικού μας Κανονισμού και την αντισεισμική θωράκιση των κατασκευών.
Το ΤΕΕ συνεργάζεται στενά μαζί του στο καίριο για την Ελλάδα, θέμα των σεισμών. Οι σεισμοί αποτελούν για τη χώρα μας θέμα πρώτης προτεραιότητας, το οποίο απαιτεί τη συνεργασία και τη συστηματική προσπάθεια όλων των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών, όχι μόνο μετά το σεισμό, αλλά και καθ’ όλο το χρονικό διάστημα πριν την εκδήλωσή του.
Η παροχή στοιχείων και πληροφοριών από το σεισμό των Κυθήρων, για το σεισμοτεκτονικό περιβάλλον, τη σεισμική επικινδυνότητα και τη συμπεριφορά σημαντικών κατασκευών και γεωκατασκευών (π.χ. λιμάνια και οδικά δίκτυα) είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του σεισμικού προβλήματος της χώρας.
Το ΤΕΕ ενέταξε και αυτό το βιβλίο, που συνέγραψαν επιστήμονες μηχανικοί – ερευνητές του ΙΤΣΑΚ, στη σειρά των επιστημονικών εκδόσεών του, προκειμένου να συμβάλλει στη διάχυση της γνώσης και να αποτελέσει βοήθημα για τους μηχανικούς μας. Γιάννης Αλαβάνος, Πρόεδρος του ΤΕΕ
ΚΗΠΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΣΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΣΙΑΣ- Ιστορία-Πολιτισμός-Αρχιτεκτονική
Συγγραφέας: ΜΟΛΛΑ ΣΑΛΕΧΙ- ΚΟΤΣΟΜΥΤΗ ΒΑΝΤΙΧΕ, Εκδότης: Τ.Ε.Ε., ISBN: 960-8369-13-4, Τιμή: 40 ευρώ, πλέον 4,% ΦΠΑ, Αθήνα 2006
Από καταβολής πολιτισμού εμφανίζεται και ο κήπος. Ο άνθρωπος θέλει να οργανώσει τη φύση ανάλογα με τις ανάγκες του, γι’ αυτό και ο κήπος συνδέθηκε με τη θρησκεία από τo λυκαυγές του πολιτισμού μέχρι σήμερα.
Στο χώρο της Περσίας, από τους αρχαίους χρόνους ήδη, ο κήπος εξελίσσεται, γίνεται κήπος-παράδεισος, αποκτά το σχήμα του chahar bagh (τέσσερις κήποι), εισέρχεται στο Ισλάμ και παίρνει όλες τις μορφές που συναντούμε μέσα στην ίδια την Περσία, στη Δαμασκό, τη Βαγδάτη, το Μαγκρέμπ, την Ισπανία, την Κεντρική Ασία και την Ινδία.
Οι διάφοροι περιηγητές, επιστρέφοντας από την Περσία, μετέφεραν στην Ευρώπη την εικόνα του περσικού κήπου. Μιλούσαν για τρεχούμενα νερά, ψηλά και καταπράσινα δέντρα, όμορφα λουλούδια, πουλιά, μαγευτικά περίπτερα (pavilion) και παλάτια που είχαν δεξαμενές με πίδακες και έρεε το νερό περνώντας από μέσα τους. Όλες αυτές οι εικόνες που θυμίζουν παραμύθια δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα.
Ο περσικός κήπος στην πορεία του μέσα στο χρόνο, από την εποχή του Κύρου μέχρι σήμερα, εξελίχθηκε ανάλογα με τις κλιματολογικές και τις πολιτιστικές συνθήκες. Το βασικό του σχέδιο όμως δεν άλλαξε.
Στοιχεία για τη μορφή του κήπου στην Περσία την εποχή των Αχαιμενιδών μάς δίνουν οι Έλληνες ιστορικοί. Ο Ξενοφών στο διάλογο του Σωκράτη με τον Κριτόβουλο αναφέρει μερικά στοιχεία για τους αρχαίους κήπους της εποχής. Η Νasrine Faghih παραθέτει ορισμένα αποσπάσματα από αυτόν το διάλογο: «Ο Ξενοφών σε ένα από τα έργα του, σε ένα διάλογο με τον Σωκράτη, μιλά για την κηποτεχνία των Αχαιμενιδών βασιλέων και τον ρωτάει: Άραγε αυτός ο παραδεισένιος γήινος κήπος των Περσών βασιλέων έχει σχέση με τον επουράνιο Παράδεισο της Αβέστα; Φαίνεται ότι ο κήπος των Περσών βασιλέων είναι η εικόνα από τον «παραδεισένιο κόσμο». Κατά την άποψη αυτού του βασιλέα (Κύρου), οι τέχνες της καλλιέργειας και του πολέμου είναι πρωτογενείς τέχνες.»Αυτός ο βασιλιάς προσπαθεί να επιτύχει την ισομερή ανάπτυξη αυτών των τεχνών (γεωργία και τέχνη του πολέμου). Σε όποιον τόπο εγκαθίσταται, σκέφτεται να δημιουργήσει κήπους που ονομάζονται παράδεισοι και είναι γεμάτοι με τους καλύτερους καρπούς της γης. Εκεί ο βασιλιάς διαμένει όσο διαρκεί η καλοκαιρία.
O καθηγητής D. Shayegan αναφέρει γι’ αυτή την παρουσία του κήπου στις διάφορες τέχνες:«Οι φανταστικές μορφές στις μινιατούρες, τα αρμονικά χρώματα των χαλιών, οι συνθέσεις της περσικής ποίησης με τη μουσική βρίσκουν την τέλεια ενσάρκωση τους στους περσικούς κήπους. Οι παραδεισένιοι κήποι, που η θαυμάσια εικόνα της επιφάνειας των νερών τους είναι ο καθρέφτης της σκέψης, με τα πλούσια και πολύχρωμα golzar τους (χώροι με λουλούδια), το ήρεμο μουρμούρισμα των πιδάκων και το τραγούδι των καταρρακτών και τα abnama τους, είναι η ζωντανή φυσική αρμονία, ενώ τα τιρκουάζ περίπτερά τους είναι το άσυλο της ψυχής του θεατή ο οποίος, βλέποντας αυτούς τους μαγικούς καθρέφτες, διακρίνει την εικόνα της γέννησης των τεσσάρων ποταμών που ξεδιψούν τον “chahar bagh” του κόσμου…
ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ- ΟΔΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ-ΟΧΗΜΑ -ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΡΟΧΑΙΑΣ
Συγγραφείς: Ομάδας εργασίας ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΕΕ, ISBN: 960-8369-21-5, Εκδότης: ΤΕΕ, Αθήνα 2006
Το παρόν Εγχειρίδιο Εκπαίδευσης των στελεχών και μελών της Ελληνικής Αστυνομίας είναι προϊόν επιστημονικής δουλειάς του «Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας» του Τ.Ε.Ε.
Το Τ.Ε.Ε., στo πλαίσιο του ρόλου του ως Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας αποδέχθηκε την πρόταση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για σύνταξη ενός εγχειριδίου, το οποίο θα παρουσιάζει και περιγράφει, σε όσο το δυνατό απλή μορφή, τις παραμέτρους μιας σύγχρονης οδικής υποδομής του οχήματος και των συνθηκών κίνησής του, που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με την Οδική Ασφάλεια. Ο στόχος είναι τριπλός:
1. Να είναι σε θέση, σε κάθε περίπτωση, το προσωπικό της τροχαίας να περιγράφει και καταγράφει με πληρότητα και ορθότητα τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα ένα τροχαίο ατύχημα, ώστε αυτές να μπορούν να αξιολογηθούν επιστημονικά, τεχνικά και νομικά κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
2. Να καθιστά όλο το προσωπικό της τροχαίας ικανό στην έγκαιρη αναγνώριση βασικών κακοτεχνιών ή/και συνθηκών μη ασφαλούς κίνησης των οχημάτων, ώστε αυτές να επισημαίνονται άμεσα στις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες συντήρησης.
3. Να προβαίνουν τα αρμόδια της τροχαίας συνεργεία σε αξιόπιστους και πλήρεις ελέγχους ασφαλούς κίνησης των οχημάτων και των μεταφερόμενων επιβατών και φορτίων τους.
Ταυτόχρονα, το περιεχόμενο του εγχειριδίου θα αποτελέσει αντικείμενο διδασκαλίας από εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες του Τ.Ε.Ε για τις Σχολές:- Αξιωματικών Αστυνομίας, – Αστυφυλάκων, – Μετεκπαίδευσης
Το παρόν εγχειρίδιο συμπυκνώνει με εύληπτο και κατανοητό τρόπο την πιο σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Διεθνή εμπειρία στα θέματα Οδικής Υποδομής – Οχήματος – Οδικής ασφάλειας. Τούτο αποτελεί σημαντικό βήμα συνεργασίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την επίτευξη του Κοινού Ευρωπαϊκού Στόχου μείωσης των νεκρών κατά 50% μέχρι το 2010.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας του Τ.Ε.Ε. που μόχθησαν για την ποιοτική λειτουργία του Π.Ο.Α. σε ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων της Πολιτείας και αποτελούν τη συντακτική ομάδα του εγχειριδίου, τα στελέχη της Τροχαίας για τη συνεργασία τους και όλους τους συντελεστές της έκδοσης.
Είμαι βέβαιος ότι τα μέλη και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θα αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο την παρούσα έκδοση. Γιάννης Αλαβάνος, Πρόεδρος ΤΕΕ
ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
Συγγραφείς: Επιτελική Επιτροπή ΕΠΑΝΤΥΚ-ΤΕΕ, Εκδότης: ΤΕΕ, ISBN:960-8369-20-7, Αθήνα 2006
Εκδόθηκε απ’ το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας ο συνοπτικός απολογισμός της Β΄ Φάσης του έργου της Επιτελικής Επιτροπής του «Εθνικού Προγράμματος Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφισταμένων Κατασκευών» (ΕΠΑΝΤΥΚ). Το βιβλίο, τυπωμένο σε πολυχρωμία, μέσα στις 200 σελίδες του περιλαμβάνει ζωτικής σημασίας θέματα, όπως παρουσιάσθηκαν σε δύο Επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων, την άνοιξη του 2005.
Στην αρχή δίνονται επεξεργασμένα αποτελέσματα της εθνικής απογραφής κτιρίων του 2000, η οποία (σε συνεργασία του ΤΕΕ με την ΕΣΥΕ) για πρώτη φορά απέγραψε και δομητικά χαρακτηριστικά των κτιρίων, χρήσιμα για μια πρώτη αποτίμηση της μέσης στατιστικής τρωτότητάς-των έναντι σεισμού. Ο αναγνώστης του βιβλίου βρίσκει συνοπτικές πληροφορίες απ’ αυτήν την απογραφή, καθώς και διάφορα παραστατικά διαγράμματα για ολόκληρη τη χώρα και για μερικούς Δήμους. Ακολουθεί η περιγραφή του πολύ συστηματικού έργου το οποίο εξεπόνησαν ορισμένα Περιφερειακά Τμήματα του ΤΕΕ («πιλοτικές απογραφής») σε περιορισμένο αριθμό αντιπροσωπευτικών οικοδομικών τετραγώνων στις πόλεις-των, προκειμένου α) να εντοπισθούν σφάλματα της εθνικής απογραφής (μετρήθηκαν να είναι μικρότερα του 8% κατά μ.ό.), και β) να συμπληρωθούν οι δομητικές πληροφορίες με εξειδικευμένα χαρακτηριστικά, πέραν εκείνων που απογράφηκαν κατά το 2000.
Το επόμενο θέμα είναι η εκτίμηση της μέσης σεισμικής τρωτότητας επτά (7) κατηγοριών κτιρίων στην Ελλάδα, ανάλογα με το έτος κατασκευής-των, τα μορφολογικά-τους χαρακτηριστικά και τις έκτοτε μεταβολές σεισμικής ζώνης. Ακολουθήθηκαν τρεις ανεξάρτητες μεθοδολογίες αποτίμησης τρωτότητας ανα κατηγορίαν κτιρίων, κι έτσι παρήχθησαν αντίστοιχες μέσες καμπύλες τρωτότητας. Για τον μελλοντικό σεισμικό κίνδυνο στον κάθε ΟΤΑ, βρίσκεται το εκτιμώμενο ποσοστό βλάβης απ τις καμπύλες τρωτότητας, και υπολογίζεται η τοπική διακινδύνευση (risk) λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των κτιρίων που υπάγονται στην κάθε κατηγορία, εντός του υπόψη ΟΤΑ. Έτσι, για κάθε ΟΤΑ, για κάθε νομό και για κάθε περιφέρεια, το ΤΕΕ παρέχει προς την Πολιτεία προσεγγιστικούς δείκτες διακινδύνευσης, οι οποίοι είναι χρήσιμοι για την χάραξη πολιτικής προτεραιοτήτων.
Το βιβλίο εξετάζει πλήθος επαγγελματικά και νομικά ζητήματα τα οποία ανακύπτουν κατά την εφαρμογή μιας μακρόπνοης και επιλεκτικής στρατηγικής για την ενίσχυση των πιο εύτρωτων παλαιών κτιρίων. Για το καθένα απ’ αυτά τα θέματα προτείνονται λεπτομερής τρόποι αντιμετώπισης.
Το Πρόγραμμα ΕΠΑΝΤΥΚ μελέτησε και μια σειρά άλλων ζητημάτων που σχετίζονται με τη σεισμική διακινδύνευση (όπως η Τράπεζα Εδαφοτεχνικών Δεδομένων της Χώρας, τα δίκτυα κοινής ωφελείας, ο ρόλος των ΜΜΕ στο όλον πρόβλημα, η προσεισμική ενίσχυση των Νοσοκομείων κλπ).
Το βιβλίο κλείνει με υπολογισμούς και προτάσεις για τις οικονομικές πλευρές του θέματος προσεισμικής ενίσχυσης υφισταμένων κτιρίων.
Το Υπουργείο Εσωτερικών (και ειδικότερα ο Υφυπουργός κ. Νάκος), συνεργάζεται ήδη με το ΤΕΕ για την αξιοποίηση αυτού του υλικού, προκειμένου να υποστηριχθούν οι επί του θέματος αυτού αποφάσεις των ΟΤΑ μέσα σ’ έναν 20ετή ή 30ετή ορίζοντα.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ / CULTURAL ENVIRONMΕNT AND TOURISM THE ROLE OF THE ARCHITECT
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ – INTERNATIONAL CONFERENCE UIA – TEE, Εκδότης: Τ.Ε.Ε., Τιμή: 15ευρώ, πλέον 4,5%ΦΠΑ, Αθήνα 2006
Μία έκδοση με επιλεγμένα επιστημονικά κείμενα στην ελληνική και αγγλική, από το ομώνυμο Διεθνές Συνέδριο που διεξήχθη στην Καβάλα το Σεπτέμβριο του 2001. Συμμετείχαν κορυφαίοι επιστήμονες (μέλη Ακαδημιών, Καθηγητές ΑΕΙ, καταξιωμένοι κρατικοί λειτουργοί και διακεκριμένοι και βραβευμένοι επαγγελματίες, κ.ά.) συναφών ειδικοτήτων όπως: Αρχιτέκτονες, Πολεοδόμοι, Π. Μηχανικοί, Αρχαιολόγοι, Περιβαλλοντολόγοι, Κοινωνιολόγοι, Οικονομολόγοι με κατεύθυνση στον τουρισμό, κ.ά., από ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες, που παρουσίασαν θέματα ευρύτερου ή εξειδικευμένου ενδιαφέροντος, θεωρητικά ή μελέτες περιπτώσεων. Οι θεματικές ενότητες ήταν: α)Αρχιτεκτονική κληρονομιά και τουριστική αξιοποίηση-δυνατότητες και εξελίξεις, β) φυσικοί πόροι-εναλλακτικές μορφές τουρισμού-θεσμικό πλαίσιο περιβαλλοντικής προστασίας και προγράμματα στήριξης, γ) Πολιτική περιβάλλοντος και τουρισμού-Ελλάδα, ΕΕ και πλαίσιο ΚΠΣ, δ) Περιβάλλον και Τουρισμός μεγάλων διοργανώσεων και ειδικών περιοχών-τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Την οργάνωσή του Συνεδρίου είχε αναλάβει η Ομάδα Εργασίας “Αρχιτεκτονική και Τουρισμός” του Ελληνικού Τμήματος της UIA (Διεθνούς Ενωσης Αρχιτεκτόνων), με μέλη τους αρχιτέκτονες: Ιωάννα Μήτσου, Πάττυ Κάργα, Κώστα Κραντονέλλη, Ιω. Κιουσόπουλο και Ελ. Σταματίου. Την υλοποίηση του Συνεδρίου στην οποία συνέβαλε ιδιαίτερα το τοπικό Τμήμα ΤΕΕ και οι τοπικές αρχές, στήριξαν ο τότε Πρόεδρος UIA κος Β. Σγούτας καθώς και η Πρόεδρος του ελληνικού Τμήματος UIA κα Λίζα Σιόλα.Την επιστημονική επιμέλεια είχε η Δρ. Ελένη Σταματίου.
Το ΤΕΕ ενέταξε και αυτό το βιβλίο που συνέγραψαν επιστήμονες, στη σειρά των επιστημονικών εκδόσεών του, προκειμένου να συμβάλλει στη διάχυση της γνώσης.