…κατά γελοιογραφική προσέγγιση..
Συγραφέας: Αθανάσιος Ευθυμιάδης, Εκδότης: ΤΕΕ, ISBN: 918-960-8369-41-2, Τιμή: 30 ευρώ (με ΦΠΑ), Αθήνα 2009
Ο Αθανάσιος Ευθυμιάδης συνεργάστηκε με διάφορα έντυπα του περιοδικού τύπου. Είναι Αντιπρόεδρος της FECO Hellenic (Group Levadia ).
Η Ακαδημία του Χιούμορ της Ισπανίας τον έχει συμπεριλάβει στο Λεξικό των Σύγχρονων Εικαστικών Χιουμοριστών του 20ου αιώνα και έχει επιλέξει έργα του για το Μουσείο Εικαστικού Χιούμορ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διετέλεσε μέλος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής στον 25ο Διεθνή Διαγωνισμό Γελοιογραφίας Aydin Dogan (2008 ) στην Τουρκία. Έχει αποσπάσει συνολικά μέχρι σήμερα 36 βραβεία. Ωστόσο, εκτός από τα βραβεία αυτά έχει στο ενεργητικό του και άλλες διακρίσεις, στον ίδιο τομέα πάντα, που τιμούν επίσης τη Χώρα και οι οποίες αναφέρονται στο βιογραφικό του σημείωμα.
Το βιβλίο αυτό, πόνημα ενός μέλους του ΤΕΕ στον τομέα της Εικαστικής Σάτιρας, αναφέρεται σε ποικίλα κοινωνικά θέματα και πρωτίστως εκείνα του Περιβάλλοντος και της Επιστήμης και Τεχνολογίας, της Τέχνης και Πολιτισμού, της Υγείας κ.ά., πιστεύουμε πως θα έχει απήχηση τόσο μεταξύ των μελών του ΤΕΕ, όσο και ευρύτερα. Πρόκειται για ένα λεύκωμα σε πολυτελή έκδοση (κατάλληλο και για . . .. .δωρο- δοκία όχι με την κακή έννοια!), έγχρωμη, που περιλαμβάνει 125 χιουμοριστικά σκίτσα, επιλεγμένα μεταξύ πολλών που φιλοτέχνησε ο σκιτσογράφος την τελευταία 8ετία. Σχεδόν όλα έχουν επιλεγεί και εκτεθεί σε μεγάλες Διεθνείς Εκθέσεις που προέκυψαν από Διεθνείς Διαγωνισμούς Γελοιογραφίας, σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Πολλά δε από τα σκίτσα αυτά έχουν βραβευθεί στους διαγωνισμούς αυτούς.
Περιέχει 15 ενότητες, και προσφέρει, όπως ο σκιτσογράφος προλογίζει σ’ αυτό, στους θιασώτες της εικαστικής σάτιρας που είναι κατεξοχήν η γελοιογραφία, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα διαφορετικό «μοτίβο» από αυτό που είναι συνηθισμένοι να βλέπουν καθημερινά στον ημερήσιο ή /και περιοδικό τύπο, τόσο από θεματική, όσο και από τεχνική άποψη, καθώς έχει κάνει ευρύτατα χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Επιλογές
Συγγραφέας: Αναστασία Διαμ. Διαμαντοπούλου Εκδότης: ΤΕΕ ISBN: 978-960-8369-50-4 Τιμή: 9 ευρώ με ΦΠΑ Αθήνα, 2009
Οι παρεμβάσεις στην αρχιτεκτονική των παλαιών κτιρίων 15 Γεωργικών Σχολών ήσαν όχι μόνο τεχνολογικές, προς αποκατάσταση ή συντήρηση αυτών, αλλά και συνθετικές (προσθήκες ή διαρρυθμίσεις), για τη δημιουργία χώρων εξυπηρέτησης των νέων αναγκών διαμονής και εκπαίδευσης των αγροτών, με τολμηρές τομές, χωρίς να παραβιάζεται η αρχιτεκτονική μορφή. Ήταν ένα στοίχημα, ώστε οι Σχολές ανανεωμένες να περάσουν σε νέα εποχή.
Η αναγκαστική παραμονή στις Γεωργικές Σχολές για την αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης και τη μελέτη διαρρύθμισης των κτιρίων με έφερε πλησίον της ζωής και της εκπαίδευσης των αγροτών σε αυτές.
Βοήθησα στη βελτίωση των δύο παλαιών μελετών των Κέντρων Γεωργικής Εκπαίδευσης, που ανεργέθηκαν σε 35 θέσεις της Χώρας, με προσθήκη υπνοδωματίων και βοηθητικών χώρων για τη διαμονή μεγαλύτερου αριθμού εκπαιδευόμενων ή με δημιουργία χώρων διαμονής του διευθυντή του Σχολείου με την οικογένειά του, δεδομένου ότι τα κτίρια αυτά ανεγείρονταν, συνήθως, αρκετά μακριά από τις πόλεις, σε κτήματα κρατικά ή δωρούμενα παρά των Δήμων κ.ά.
Πολλές μελέτες αφορούσαν και σε θέματα ξένα προς τα Γεωργικά Σχολεία ή τις αγροτικές εν γένει κατασκευές, όπως μελέτες κτιρίων, γραφείων Δήμων, συντάσσονταν δε από μένα, καθόσον ήμουν η μόνη Αρχιτέκτων που υπηρετούσα στο Υπουργείο Γεωργίας.
Οι συνταχθείσες μελέτες κατά την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματός μου, ατομικές ή σε συνεργασία με άλλα αρχιτεκτονικά γραφεία, καλύπτου, κυρίως, τους εξής τομείς: Μελέτες κτιρίων κατοικιών (μικρές κατοικίες, επαύλεις, πολυκατοικίες), Μελέτες ειδικών κτιρίων (Ιεροί Ναοί, συγκροτήματα κτιρίων Ναών-συμμετοχή σε διαγωνισμούς, Μουσείο Κανελλοπούλου, διαμόρφωση χώρων ή κτιρίων εκθέσεων)., Μελέτες κτιρίων νοσηλείας (Μαιευτήριο «Μαρίκα Ηλιάδη-Νέα Πτέρυγα», επέκταση Κλινικής Δαβάκη, στην Αθήνα), Μελέτες ξενοδοχείων, – Μελέτες κτιρίων γραφείων, Μελέτη εργοστασιακών εγκαταστάσεων, Μελέτες αγροτικών κατασκευών, Ρυθμιστικές μελέτες.
Από τον πρόλογο της συγγραφέως
Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία
Εισηγήσεις 7ου Συνεδρίου ISBN: 978-960-8369-49-8 Τιμή: 20 ευρώ (με ΦΠΑ) Αθήνα 2009
Πριν από δύο χρόνια, σε τούτο τον ίδιο χώρο, σε τούτη την αίθουσα τελετών του τεμένους των μουσών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, άρχιζε το 6ο Συνέδριο «Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία»· και νομίζουμε πως ήταν χτες, ενώ φτάσαμε κιόλας στην εναρκτήρια συνεδρία του 7ου Συνεδρίου, χωρίς να το καταλάβουμε· και δεν το καταλάβαμε γιατί ο νους μας ήταν συνεχώς απασχολημένος με το σκοπό μας και οι πράξεις μας συνέτρεχαν προς την ίδια κατεύθυνση. Δεν περνά ο χρόνος όταν δεν έχεις τι να κάνεις. Όταν όμως το ενδιαφέρον σου και η ενασχόλησή σου είναι η γλώσσα και η γνώση και το αδιάκοπο πήγαινε-έλα από τη μια στην άλλη με όχημα την ορολογία, όταν μέλημά σου είναι, καλλιεργώντας την ορολογία, να υπηρετείς τη γλώσσα ώστε να μπορεί αυτή να προλαβαίνει να ανταποκρίνεται με δικά της γνήσια μέσα στην ανάπτυξη της γνώσης, και όταν αυτή η ανάπτυξη συντελείται με ραγδαίους ρυθμούς, τότε ο χρόνος περνά και δεν το καταλαβαίνεις!
Αυτή η σκέψη αποτελεί θετική συνιστώσα του απολογισμού της διετίας που πέρασε· τουλάχιστον το ενδιαφέρον της ΕΛΕΤΟ και των συνδιοργανωτών των συνεδρίων «Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία» παραμένει αμείωτο· τουλάχιστον, υπάρχει ένας πυρήνας ενεργών μελών, ατομικών και συλλογικών, σε ορισμένους τομείς, που παραμένει ενεργοποιημένος, παραγωγικός και αποτελεσματικός, ενώ η ποθητή ευαισθητοποίηση της πολιτείας αργεί· φαίνεται πως η ορολογία δεν είναι στις προτεραιότητές της, όσο κι αν καμώνεται ότι ενδιαφέρεται για την ελληνική γλώσσα· ίσως είναι και δικό μας φταίξιμο που δεν μπορέσαμε ακόμα να αναδείξουμε τη σπουδαιότητα της ορολογίας σε βαθμό που να πειστούν οι εκάστοτε αρμόδιοι· και κάποιοι από αυτούς, που τους πείσαμε, έπαψαν να είναι αρμόδιοι πριν τελεσφορήσει το ενδιαφέρον τους, με αποτέλεσμα η σχετική προσπάθεια να πέσει στο κενό. Παρʼ όλα αυτά εμείς ακόμα αισιοδοξούμε
Στο 7ο Συνέδριο κύριοι συνδιοργανωτές είναι η ΕΛΕΤΟ και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που φιλοξενεί και την παρούσα Εναρκτήρια Συνεδρία. Δίπλα τους, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (που εκδίδει τον καλαίσθητο τόμο των ανακοινώσεων), το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου, ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης και ο Οργανισμός για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας. Η Οργανωτική Επιτροπή συγκροτήθηκε από εκπροσώπους των συνδιοργανωτών και διεξήγαγε όλες τις απαιτούμενες εργασίες της διοργάνωσης. Το Ίδρυμα Ευγενίδου προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τις εργασίες του Συνεδρίου στο εξαιρετικό αμφιθέατρό του.
Η Επιστημονική Επιτροπή του 7ου Συνεδρίου, με πρόεδρο τον καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Κοντό, ενέκρινε 39 από τις 43 προτάσεις για ανακοίνωση, διατηρώντας την υψηλή στάθμη του Συνεδρίου, που έχει γίνει πλέον παράδοση. Υποβλήθηκαν κείμενα και για τις 39 εγκεκριμένες ανακοινώσεις, τα οποία περιέχονται στον τόμο των ανακοινώσεων και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του Συνεδρίου. Ανάμεσα σʼ αυτές και 7 ανακοινώσεις ξένων ομιλητών από πανεπιστήμια και οργανώσεις Ορολογίας του εξωτερικού. Στους εγκεκριμένους ομιλητές προστέθηκε ως προσκεκλημένος ομιλητής ο Στέλιος Πιπερίδης, Υπεύθυνος του Τμήματος επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και εξαγωγής γνώσης του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γλωσσικών Πόρων (ELRA), ο οποίος σε ειδική ανακοίνωση θα μιλήσει για τις μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανάπτυξης γλωσσικών πόρων και γλωσσικής τεχνολογίας, στο περιβάλλον του παγκόσμιου ιστού και των κοινωνικών δικτύων του.
Αν και όλα τα Συνέδρια «Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία» είναι στην ουσία αφιερώματα στο πνεύμα του Αριστοτέλη αφού η Ορολογία, ως επιστήμη των εννοιών, των όρων και ορισμών και της περιγραφής και μετάδοσης της γνώσης, έχει τα θεμέλιά της στα δύο «παιδιά» του: στη Λογική και στην Οντολογία το 7ο Συνέδριο είναι αφιερωμένο ειδικά σʼ αυτόν. Για τον Αριστοτέλη, το λόγο και το έργο του, προσφέρθηκε να μας μιλήσει απόψε, στην Εναρκτήρια Συνεδρία του 7ου Συνεδρίου, ο καθηγητής της Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλης Κάλφας, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΕΤΟ ευχαριστώ όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης του Συνεδρίου: τις Διοικήσεις όλων των φορέων-συνδιοργανωτών, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, τα μέλη της Γραμματείας, τα Προεδρεία των εργασιών, τους λίγους αλλά εκλεκτούς χορηγούς του Συνεδρίου και ιδιαίτερα τους ομιλητές και συγγραφείς των ανακοινώσεων· τέλος, όλους εσάς που τιμάτε με την παρουσία σας τη σημερινή εκδήλωση, αλλά και όλους όσοι και όσες θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου, οι οποίες σας διαβεβαιώνω ότι θα είναι ενδιαφέρουσες, μεστές και αποδοτικές.
Κώστας Βαλεοντής, Πρόεδρος της ΕΛΕΤΟ
Ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης και το Έργο του
Συγγραφείς: Εισηγητές Συνεδρίου Εκδότης: ΤΕΕ ISBN: 978-960-8369-42-9 Τιμή: 30 ευρώ (με ΦΠΑ) Αθήνα 2009
Εκδόθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας το βιβλίο με τίτλο « Ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης και το έργο του ». Είναι μία δίτομη έκδοση και περιλαμβάνει τις εισηγήσεις του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Συνεργατών και Φίλων Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη, με σκοπό, να κάνουν ευρύτερα γνωστό στον ελληνικό επιστημονικό κόσμο την προσωπικότητά του, τον τρόπο δουλειάς, τις ιδέες, τις θεωρίες και το έργο του. Αφορμή ήταν τα 30 χρόνια από τον θάνατό του, και αιτία η απόλυτη σιωπή στην Ελλάδα που περιβάλει μέχρι σήμερα τον Κωνσταντίνο Α. Δοξιάδη.
Τα κείμενα – εισηγήσεις είναι πλήρεις μελέτες επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων, Ελλήνων (44) και ξένων (10) και δίνουν μία σαφή εικόνα της προσωπικότητάς του Κ.Α. Δοξιάδη, του Οργανισμού Δοξιάδη με όλες τις δραστηριότητες που είχαν αναπτυχθεί – πολλές για πρώτη φορά στην Ελλάδα- των ιδεών και θεωριών του, και το κυριότερο, των έργων κάθε κλίμακας και σε πολλές ηπείρους, τα περισσότερα από τα οποία πραγματοποιήθηκαν ακριβώς όπως είχαν σχεδιαστεί με σεβασμό προς τις αρχές σχεδιασμού που εφάρμοζε ο ίδιος και προς τον άνθρωπο. Η αξιολόγηση αυτών των πραγματοποιημένων έργων, στον βαθμό που έχουν μέχρι σήμερα μελετηθεί, δίνει και το μέγεθος της προσωπικότητας και της προσφοράς του.
Φιλοδοξία μας, (αναφέρει η Πρόεδρος του Συνδέσμου κα Μυρτώ Αντωνοπούλου-Μπογδάνου), είναι η έκδοση αυτή να αποτελέσει εγχειρίδιο πλατιάς αντιμετώπισης των οικιστικών προβλημάτων σε χρόνο και χώρο, και ταυτόχρονα τολμηρής σκέψης για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη διαβίωση και επιβίωση του ανθρώπου μέσα σε ένα υγιές περιβάλλον. Η ορμή και ο ενθουσιασμός του Δοξιάδη γ’ αυτά τα θέματα κατέληξαν σε ένα όραμα που με πείσμα και συνέπεια ακολούθησε μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Γι’ αυτό το όραμα αξίζει και εμείς να προσπαθήσουμε να συμβάλουμε σήμερα, στον βαθμό που μπορούμε, για την αξιοποίηση της πολύτιμης κληρονομιάς που άφησε για τις νεότερες γενιές, ενώ ο ίδιος θα εξακολουθεί να υπάρχει μόνο στη σκέψη όσων τον γνώρισαν καλά.
Γι’ αυτούς που δεν τον γνωρίζουν, παραθέτουμε στο τέλος των κειμένων το πλήρες βιογραφικό του Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη για μία απλή ενημέρωση, γιατί τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική γνωριμία μαζί του.
Πρακτικός Οδηγός για την αποτίμηση φέρουσας ικανότητας και τις δομητικές επισκευές μετά από πυρκαγιά, σε μικρά κτίρια από σκυρόδεμα και από τοιχοποιία
Συγγραφείς: Ομάδα εργασίας ΕΜΠ, Eκδότης ΤΕΕ, ISBN: 978-960-8369-43-6, Τιμή: 14 ευρώ, Αθήνα 2009
Η πυρκαγιά αποτελεί μια δράση τυχηματική, εξ αιτίας της οποίας μειώνονται τα μηχανικά χαρακτηριστικά των υλικών, λαμβάνει χώρα ανακατανομή της έντασης, εκδηλώνονται βλάβες και (σε ορισμένες περιπτώσεις) επέρχεται ακόμη και μερική ή ολική κατάρρευση του δομήματος.
Από κανονιστικής άποψηςς, ο σχεδιασμός, έναντι πυρκαγιάς, αντιμετωπίζεται από τους Ευρωκώδικες (για συνήθεις περιπτώσεις κτιρίων), μέσω κατασκευαστικών διατάξεων (ελάχιστες διαστάσεις στοιχείων, ελάχιστες επικαλύψεις οπλισμών, κλπ), οι οποίες εξασφαλίζουν την απαραίτητη φέρουσα ικανότητα έναντι πυρκαγιάς, ανάλογα με την αναμενόμενη διάρκεια της φωτιάς και τις ταυτόχρονες κατακόρυφες δράσεις που παραλαμβάνει ο φορέας.
Η πειραματική και θεωρητική έρευνα, γύρω από τα αντικείμενα της συμπεριφοράς των δομικών υλικών και των δομημάτων έναντι υψηλών θερμοκρασιών, έχει δώσει σημαντικά αποτελέσματα. Παρά ταύτα, η πολυπλοκότητα του φαινομένου και οι πολλές και μεγάλες αβεβαιότητες, που σχετίζονται με αυτό, δεν επιτρέπουν ακόμη τον πλήρη και λεπτομερή υπολογιστικό χειρισμό της δράσεως της πυρκαγιάς.
Σε ό,τι αφορά στην αποτίμηση κτιρίων τα οποία έχουν εκτεθεί σε πυρκαγιά, καθώς και τον ανασχεδιασμό τους μετά από κατάλληλες επεμβάσεις, η διεθνής βιβλιογραφία είναι μάλλον πτωχή, ενώ δεν διατίθενται σχετικά κείμενα Κανονισμών ή Συστάσεων.
Οι καταστρεπτικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2007, εκτός από τις οδυνηρές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, την καταστροφή στο περιβάλλον των περιοχών που επλήγησαν και τις απώλειες σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο, προκάλεσαν – για πρώτη φορά στη χώρα μας – μεγάλης έκτασης (και σε ορισμένες περιπτώσεις, μεγάλης έντασης) βλάβες σε σημαντικό πλήθος κτιρίων διαφορετικής μορφής, τρόπου δόμησης και δομικών υλικών. Έτσι, τέθηκε οξύ το θέμα της αποτίμησης και των επεμβάσεων στα κτίρια αυτά, τα οποία είναι σχεδόν στο σύνολό τους ολιγοώροφα κτίρια, με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα ή/και φέρουσα ή μη τοιχοποιία. Είναι προφανές ότι η αποκατάσταση ή, όπου απαιτείται, η ανακατασκευή των εστιών τους, αποτελεί για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών απαραίτητη προϋπόθεση για την επάνοδό τους στην ομαλή καθημερινή ζωή.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, στο πλαίσιο του κοινωνικού του ρόλου, ανέθεσε, αμέσως μετά από τη σβέση των πυρκαγιών, στους Θ. Π. Τάσιο και Μ. Χρονόπουλο τη σύνταξη ενός Πρακτικού Οδηγού για την αποτίμηση και τις επεμβάσεις σε κτίρια μετά από πυρκαγιά. Το κείμενο αυτού του Οδηγού αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΤΕΕ.
Εξάλλου, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου να συμβάλει στην αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν, μια ομάδα Πολιτικών Μηχανικών (Μέλη του Διδακτικού Προσωπικού της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών) μετέβη στην Ηλεία, την Αρκαδία και την Εύβοια, και συγκέντρωσε υλικό σχετικό με την τυπολογία των κτιρίων, τις θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν, τις βλάβες που εκδηλώθηκαν στα κτίρια, κλπ.
Αυτές οι δύο δράσεις, στο πλαίσιο του ΤΕΕ και του ΕΜΠ, ανέδειξαν την ανάγκη σύνταξης του «Πρακτικού Οδηγού για την αποτίμηση φέρουσας ικανότητας και τις δομητικές επισκευές μετά από πυρκαγιά, σε μικρά κτίρια από σκυρόδεμα και από τοιχοποιία», λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των περσινών πυρκαγιών, τα χαρακτηριστικά των κτιρίων που επλήγησαν, καθώς και τη διατιθέμενη διεθνή βιβλιογραφία για το θέμα αυτό.
Αυτό το έργο ανατέθηκε από το ΤΕΕ στο ΕΜΠ, μέσω ενός χρηματοδοτούμενου ερευνητικού προγράμματος μικρής διάρκειας.
Πρέπει να αναφερθεί ότι, εκτός από τις πρακτικές οδηγίες προς τους Μελετητές Πολιτικούς Μηχανικούς, τις σχετικές με την αποτίμηση και τον ανασχεδιασμό των κτιρίων μετά από πυρκαγιά, ο παρών Οδηγός περιλαμβάνει και αναλυτικές πληροφορίες για το φαινόμενο της πυρκαγιάς, για την επιρροή των υψηλών θερμοκρασιών στα φυσικά και μηχανικά χαρακτηριστικά των υλικών, καθώς και για τις διατιθέμενες υπολογιστικές μεθόδους αποτίμησης και ανασχεδιασμού δομημάτων. Η Συντακτική Ομάδα επέλεξε να περιλάβει στον Οδηγό όλες αυτές τις πληροφορίες, παρ’ όλο ότι μέρος αυτών δεν προσφέρεται για άμεση χρήση, αναγνωρίζοντας ότι η εκπαίδευση του Πολιτικού Μηχανικού στην Ελλάδα δεν περιλαμβάνει τα θέματα της πυρκαγιάς. Θεωρήθηκε, επομένως, χρήσιμη και η παράθεση στοιχείων τα οποία θα επιτρέπουν στον Μελετητή να αποκτήσει πληρέστερη γνώση του φαινομένου της πυρκαγιάς και των δομητικών συνεπειών της.
Για τη σύνταξη του Οδηγού εργάσθηκαν οι Ε. Βιντζηλαίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Επιστημονικός Υπεύθυνος, Χ. Ζέρης, Επίκουρος Καθηγητής, Κ. Τρέζος, Επίκουρος Καθηγητής, Μ. Χρονόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Κ. Μανωλεδάκη, Πολιτικός Μηχανικός, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια, Κ. Ρεπαπής Δρ Πολιτικός Μηχανικός.
Ο Θ. Π. Τάσιος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ ήταν Σύμβουλος της Ομάδας Σύνταξης του Οδηγού καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου.
8 δεκαετίες /παρουσιάσεις για τον Θ.Π. Τάσιον
Τιμητική εκδήλωση για τον Θ. Π. Τάσιον 12.06.09 Εκδότης: ΤΕΕ ISBN: 978-960836948-1 Αθήνα 2009
Ο καθηγητής Θεοδόσιος Τάσιος διατυπώνει δημόσιο λόγο για περισσότερο από 50 χρόνια και από περισσότερα του ενός βήματα. Από τις αίθουσες των αμφιθεάτρων, από τα επιστημονικά του συγγράμματα, από τις στήλες του ημερήσιου τύπου, για θέματα τεχνικά όσο για θέματα ποίησης και φιλοσοφίας – αλλά και με γενναίες παρεμβάσεις σε δύσκολα θέματα καυτής επικαιρότητας.
Έτσι, όλα τα μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου κατά τον ένα ή τον άλλον τρόπο έχουμε υπάρξει μαθητές του. Και όσα μας δίδαξε είναι όντως πολλά. Ο καθηγητής Τάσιος μας μεταδίδει ένα επιστημονικό ήθος που ανιχνεύει εκλεκτικές συγγένειες σε εκείνων των πρώτων φιλοσόφων της Ιωνίας.
Είναι το ήθος που δεν θέλει τον τεχνικό επιστήμονα αποχυμωμένο και άξεστο των θαυμάτων. Ο τεχνικός επιστήμονας που μας προτείνει ο καθηγητής Τάσιος, έχοντας εφαλτήριο τον θαυμασμό, με την αρχική σημασία της έκπληξης, της εκτίμησης και της μέθεξης, ερευνά και θεωρεί τους νόμους της ύλης ως νόμους ενός σύμπαντος, του θαυμαστού κόσμου. Όμως, για τον καθηγητή Τάσιο, η Τεχνολογία δεν είναι μόνο ένα μέσο για να εκπλησσόμαστε γόνιμα, να ερμηνεύουμε και να συμπληρώνουμε τη φύση. Η Τεχνολογία δεν είναι ένα λυχνάρι του Αλαντίν, χωρίς ιδεολογία και χωρίς κοινωνικό στίγμα αναφοράς. Μας διδάσκει ότι ο τεχνικός επιστήμονας δεν πρέπει να είναι ένας ιδιωτεύων διανοούμενος. Η επιστημονική σκευή της τεχνολογίας είναι μία παρακαταθήκη, όπου ο τεχνικός επιστήμονας οφείλει να συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Γιατί αν δεν προαχθεί η παραγωγή και μέσα από αυτή και η οικονομική δικαιοσύνη, δεν προάγεται και η δημοκρατία.
Και εδώ, στην αντίληψη για τον κοινωνικό ρόλο του τεχνικού επιστήμονα, εντοπίζεται το σημαντικότερο, ίσως, κομμάτι της διδακτικής προσφοράς του καθηγητή Τάσιου. Γιατί, πάνω από όλα, μας έμαθε ότι αναγκαίο όρο για την ευδόκιμη υπόσταση του τεχνικού επιστήμονα αποτελεί αυτό που ο ίδιος ήταν και είναι σταθερά και ακαταπόνητα όλα αυτά τα χρόνια. Πολίτης έτοιμος και αποφασισμένος για την πεμπτουσία της δημοκρατίας. Έτοιμος, δηλαδή, και αποφασισμένος να μετέρχεται την όσμωση της αγοράς, τον διάλογο, την αντιπαράθεση, την διακινδύνευση σε όλες της τις μορφές.
Και εγώ ελπίζω ότι στα 90 χρόνια του, (κι έχουμε δεσμευτεί γι’ αυτό) θα είμαι στο ακροατήριο και θα σας ακούω.
Από την ομιλία του Προέδρου του ΤΕΕ, Γιάννη Αλαβάνου
Η κρίση του Καπιταλισμού και το Φάντασμα του 1941 – Τα μαύρα κοράκια και το αυγό του φιδιού
Συγγραφέας: Π. Δ. Ντούσκος Εκδότης: ΤΕΕ ISBN: 978-960-8369-45-0 Τιμή: 12 ευρώ Αθήνα 2009
Η εργασία οροθετεί την τρέχουσα κρίση ως Γενική Οικονομική Κρίση του Καπιταλισμού (ΓΟΚΚ) του 2008, συνάρτηση με παραμέτρους την Κυκλική Κρίση του Καπιταλισμού (ΚΚΚ), τη ΓΟΚΚ 1929-33 και εκείνη του 1974-75, τις Διαρθρωτικές Κρίσεις του Καπιταλισμού (ΔΚΚ), Nομισματική, της Οικονομίας Ενέργειας και Πρώτων Υλών (ΟΕΠΥ) και την Aνθρωπιστική, τη Γενική Κρίση του Καπιταλισμού (ΓΚΚ) και τη Γενική Κρίση Περιβάλλοντος (ΓΚΠ). Δεσπόζει μεταξύ των παραμέτρων αυτών η ΓΚΚ, πυρήνας της οποίας είναι η κρίση της γεωστρατηγικής της Δύσης, των ΕυρωΑτλαντικών Δομών (ΕΑΔ) ειδικότερα και συγκεκριμένα του μονοπολισμού ή του δόγματος της πλανητικής κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), όπως αυτό διαμορφώθηκε με το Νεομακαρθικό Μανιφέστο (ΝΜΜ) στην καμπή των δεκαετιών 1970-80. Η προσέγγιση της ΓΟΚΚ 2008 γίνεται με βάση τη συστημική μεθοδολογία και θεωρία, προδιαγραφές εργασίας τούτες ριζικά αντίθετες με εκείνες της απολογητικής του μονοπολισμού από την αστική-νεοταξική ελίτ και συμβατές με τη συνεπή έρευνα.
Οι κρίσεις αυτές έφεραν η κάθε μια το καινούργιο στη θέση του παλιού. Η ΓΟΚΚ 1929-33 στην ανάπτυξή της έως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (Β΄ΠΠ), έφερε τη Συνθήκη της Γιάλτας και το Σύστημα Χωρών του Σοσιαλισμού (ΣΧΣ) ως συνεταίρο του καπιταλισμού στην παγκόσμια ζωή και τη σφαιρική κρατική παρέμβαση στο εσωτερικό του τελευταίου. Η ΓΟΚΚ 1974-75 έφερε στο παγκόσμιο σύστημα την Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) και τις ΗΠΑ σε ισοδυναμία και ειρηνική συνύπαρξη με πλαίσιο την Τελική Πράξη του Ελσίνκι (ΤΠΕ) και στον καπιταλισμό, τις ΕΑΔ με τον τρικεντρισμό, το στασιμοπληθωρισμό, τα G4 (Group 4)-G7 (Group 7). Απέναντι δε στο μονοπολισμό που δρομολογήθηκε με το ιδεολόγημα «ανθρώπινα δικαιώματα» και το απόλυτο όπλο, τη Strategic Defense Initiative (SDI), αντιπροτάθηκε από το ΣΧΣ ο μηχανισμός με στοιχεία τη Νέα Αντίληψη, τη Νέα Πολιτική Σκέψη (ΝΠΣ) και το Πρόγραμμα Γενικής Καθολικής Ασφάλειας (ΠΓΚΑ).
Η δε ΓΟΚΚ 2008 είναι η χρεοκοπία του μονοπολισμού και το καινούργιο που μαζί της προβάλλει, δίπλα στη ΝΠΣ και το ΠΓΚΑ, είναι το G20 (Group 20) με τη Ρωσία-Κίνα στο κέντρο του και ειδικά την πρώτη, η οποία είναι ο πυρήνας της ΕΣΣΔ και φορέας των τεσσάρων κορυφαίων επαναστάσεων στην ιστορία. Εδώ ορίζεται πλέον η ατζέντα του κόσμου και η διεύθυνσή του ιστορικά σύννομα, σε αντιδιαστολή με τη νεομακαρθική ελίτ που μένει σε άγνοια και χειμερία νάρκη ή προσεγγίζει την κρίση στην πυρηνική εποχή με μεθόδους του παρελθόντος και πρακτικές Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου (Γ΄ΠΠ). Η δε ΓΟΚΚ 2008 απαιτεί για την υπέρβασή της αφοπλισμό και μαζί μεταγλώττιση των υπουργείων άμυνας σε υπουργεία ειρήνης για την εξυγίανση και της παγκόσμιας κοινωνικής συνείδησης, προκλήσεις τούτες ανοιχτές για το G20.
Θ.Π. ΤΑΣΙΟΣ. Πρόσφατο Δημοσιευμένο Έργο 1996-2008
Εκδότης: ΤΕΕ ISBN: 978-960-8369-44-3 Αθήνα 2009
Για το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας η παρούσα έκδοση αποτελεί, συνάμα, χρέος και τιμή.
Ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος διατυπώνει δημόσιο λόγο για περισσότερο από πενήντα χρόνια και από περισσότερα του ενός βήματα: Από τις αίθουσες των αμφιθεάτρων, από τα επιστημονικά του συγγράμματα, από τις στήλες του ημερήσιου τύπου. Για θέματα τεχνικά, όσο και για θέματα ποίησης και φιλοσοφίας. αλλά και με γενναίες παρεμβάσεις σε δύσκολα θέματα καυτής επικαιρότητας. Ετσι, όλα τα μέλη του ΤΕΕ, κατά τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έχουμε υπάρξει μαθητές του. Και όσα μας δίδαξε είναι, όντως, πολλά.
Για το επιστημονικό έργο του καθηγητή Τάσιου, για το κύρος του και το διεθνές του εκτόπισμα, έχουν μιλήσει πολλοί, εγκαιρότερα και εγκυρότερα από εμένα. Δεν θα μπορούσα, όμως, να μην υπογραμμίσω ένα στοιχείο που διατρέχει αυτό το έργο και που δεν είναι καθόλου αυτονόητο, ακόμα και σε πονήματα μεγάλης επιστημονικής εμβέλειας: Είτε σκέπτεται για το οπλισμένο σκυρόδεμα είτε γράφει για το αντιτεχνοκρατικό σύνδρομο του Αρχιμήδη ή για την Υδραυλο του Ηρωνα του Αλεξανδρέα, ο καθηγητής Τάσιος μας μεταδίδει ένα επιστημονικό ήθος που ανιχνεύει εκλεκτικές συγγένειες σε εκείνο των πρώτων φιλοσόφων της Ιωνίας. Είναι το ήθος που δεν θέλει τον τεχνικό επιστήμονα αποχυμωμένο και «άξεστο των θαυμάτων». Ο τεχνικός επιστήμονας που μας προτείνει ο καθηγητής Τάσιος, έχοντας εφαλτήριο τον «θαυμασμό» – με την αρχική σημασία της έκπληξης, της εκτίμησης και της μέθεξης – ερευνά και θεωρεί τους νόμους της ύλης ως νόμους ενός σύμπαντος και θαυμαστού κόσμου.
Όμως για τον καθηγητή Τάσιο η Τεχνολογία δεν είναι μόνον ένα μέσο για να εκπλησσόμαστε γόνιμα, να ερμηνεύουμε και να συμπληρώνουμε τη Φύση. Η Τεχνολογία δεν είναι ένα λυχνάρι του Αλαντίν χωρίς ιδεολογία και χωρίς κοινωνικό στίγμα αναφοράς. Ο καθηγητής Τάσιος μας διδάσκει, για να χρησιμοποιήσω εκ νέου τα λόγια του, ότι ο τεχνικός επιστήμονας δεν πρέπει να είναι «ένας ιδιωτεύων διανοούμενος». Η επιστημονική σκευή της Τεχνολογίας είναι μια παρακαταθήκη που ο τεχνικός επιστήμονας οφείλει να συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Γιατί, αν δεν προαχθεί η παραγωγή και, μέσα από αυτήν και η οικονομική δικαιοσύνη, δεν προάγεται και η Δημοκρατία.
Και εδώ, στην αντίληψη για τον κοινωνικό ρόλο του τεχνικού επιστήμονα, εντοπίζεται το σημαντικότερο, ίσως, κομμάτι της διδακτικής προσφοράς του καθηγητή Τάσιου. Γιατί, πάνω από όλα, μας έμαθε ότι αναγκαίο όρο για την ευδόκιμη υπόσταση του τεχνικού επιστήμονα αποτελεί αυτό που ο ίδιος ήταν και είναι σταθερά και ακαταπόνητα όλα αυτά τα χρόνια: Πολίτης έτοιμος και αποφασισμένος για την πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Ετοιμος δηλαδή και αποφασισμένος να μετέρχεται την όσμωση της αγοράς, τον διάλογο, την αντιπαράθεση, την διακινδύνευση.
Ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος, ακόμα και σε δύσκολες εποχές, δεν ανέστειλε την έκφραση της γνώμης του. Μακριά από ελιτίστικους αναχωρητισμούς και χωρίς ποτέ να καταδεχθεί οποιαδήποτε προνόμια καθηγητικής αυθεντίας, λειτουργεί με την παρρησία, την ακρίβεια και την νηφαλιότητα του λόγου του, σαν ένας γόνιμος καταλύτης στην δημόσια ζωή του τόπου μας.
Η παρούσα έκδοση δημοσιευμάτων του καθηγητή Τάσιου γίνεται με την ευκαιρία των ογδοηκοστών γενεθλίων του. Οφείλω, όμως, να διαλύσω κάθε παρεξήγηση: Δεν έχει καμία χροιά πρεσβείων ηλικίας.
«Απ’ όλη μου τη ζωή προσπάθησα να φτιάξω μια πετρώδη νεότητα» λέει ο ποιητής και ο στίχος του αρμόζει κατ’ εξοχήν στον καθηγητή Τάσιο. Και πιστεύω ότι εκφράζω το σύνολο των μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου λέγοντας, ότι προσβλέπουμε σε αυτόν σαν προς ένα από τα ριζοσπαστικότερα και μαχητικότερα στελέχη μας.
Αλλωστε, ποιος από εμάς θα μπορούσε να γράψει, με την δύναμη του καθηγητή Τάσιου;: «Της Χώρας οι κοιμισμένοι ξυπνάτε: Οι ρινόκεροι φθάσανε».
Γιάννης Αλαβάνος, Πρόεδρος του ΤΕΕ