Η Ελλάδα να τιμά την υπογραφή της για να ανακτήσει τη διεθνή της αξιοπιστία, ανέφερε ο Γιώργος Στασινός σχετικά με την υπόθεση ΔΕΣΦΑ – SOCAR
σε εκδήλωση του ΤΕΕ για την ελληνο-αζερική συνεργασία
«Πρέπει η Ελλάδα να ανακτήσει τη διεθνή της αξιοπιστία και να τιμά την υπογραφή της» σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και τη συμφωνία με τη SOCAR, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σε σημερινή εκδήλωση με τίτλο «Η Ελληνο-Αζέρικη συνεργασία στους τομείς που παρουσιάζουν προοπτικές για τους Έλληνες Μηχανικούς και τις Ελληνικές Τεχνικές Εταιρίες». Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου των Μηχανικών σημείωσε ότι χρειαζόμαστε επενδύσεις στη χώρα από μία εταιρεία που επενδύει αυτή τη στιγμή δεκάδες δις στην Τουρκία και συζητά με άλλες χώρες.
Σε ομιλία του στην έναρξη της εκδήλωσης ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας τόνισε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών δίνει μεγάλη έμφαση στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και ότι η χώρα μας βελτιώνεται σε αυτόν τον τομέα. Όπως σημείωσε, προωθεί σήμερα ακόμη περισσότερο κάθε είδους πληροφορία, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου, αλλά και ειδικών ενημερωτικών επιστολών προς επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς φορείς, ώστε να διαχέεται η πληροφόρηση για κάθε επιχειρηματική ευκαιρία. Ακόμη ο Υφυπουργός Eξωτερικών σημείωσε ότι το Υπουργείο βελτιώνεται και στην υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων στο άνοιγμά τους στις διεθνείς αγορές, καθώς το 2016 θα έχουν πραγματοποιηθεί 16 εμπορικές αποστολές ενώ για το 2017 προγραμματίζονται περίπου 23 – 24 αντίστοιχες επιχειρηματικές αποστολές σε χώρες – αγορές του εξωτερικού. Ο Υφυπουργός έδωσε παραδείγματα εξωστρέφειας με αναφορές στις περιπτώσεις της Κίνας, της Βόρειας Αφρικής, της Τυνησίας, της Αιγύπτου κ.ά.
Παράλληλα επεσήμανε πως τα οικοδομικά υλικά, τα φαρμακευτικά είδη και οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, κατέχουν τα πρωτεία από άποψη αξίας ανάμεσα στα περισσότερα από τα 40 είδη προϊόντων / υπηρεσιών που εξάγουμε ως χώρα.
Ειδικά για το Αζερμπαϊτζάν ο Δημήτρης Μάρδας σημείωσε ότι η χώρα αυτή μας στέλνει φυσικό αέριο και εμείς μπορούμε να τους στείλουμε ό,τι προϊόντα θέλουμε. Η πρώτη αποστολή προς αυτή τη χώρα θα γίνει στο τέλος του μήνα για την οποία έχει εκδηλωθεί και υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το Υπουργείο αναδιοργανώνεται για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις και συνεργάζεται και με τους θεσμικούς φορείς όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος αλλά πρέπει και οι επιχειρήσεις να προσπαθήσουν. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν κέρδη για τις επιχειρήσεις αλλά και για το κράτος και τη χώρα.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έδωσε έμφαση στη συνολική στρατηγική που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες το Επιμελητήριο για τη διερεύνηση νέων προοπτικών και ευκαιριών για τον τεχνικό κόσμο της χώρας. μας «Στο ΤΕΕ επιθυμούμε να συνδράμουμε, να υποστηρίξουμε, τις ελληνικές τεχνικές επιχειρήσεις και τους Έλληνες μηχανικούς, με πρακτικό τρόπο, στο δρόμο της εξωστρέφειας. Για αυτό πραγματοποιούμε σειρά εκδηλώσεων που ανοίγουν δρόμους σε διάφορες περιοχές του κόσμου, σε συνεργασία με άλλα ελληνικά και ξένα επιμελητήρια, όπως για παράδειγμα στη Μέση Ανατολή, στην Υποσαχάρια Αφρική, με την Κύπρο και το Ισραήλ. Και έπεται συνέχεια. Η ελληνοαζερική συνεργασία μπορεί να είναι πολυδιάστατη σε όλους τους τομείς τεχνικού ενδιαφέροντος. Έχουμε τεχνογνωσία και χρειάζεται μόνο θέληση, σχέδιο και αποτελεσματικότητα για να γίνουν οι ευκαιρίες πραγματικότητα».
Ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έθεσε το ζήτημα της αξιοπιστίας της χώρας ως προϋπόθεσης επιτυχημένης εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι ελληνικές επιχειρήσεις που επιχειρούν στο εξωτερικό – αλλά και αυτές που τώρα προσπαθούν για πρώτη φορά, με όπλο μια καινοτομία ή τη μεγάλη τους εμπειρία και τεχνογνωσία – συνήθως έχουν καλή εξωτερική μαρτυρία. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται να αποκατασταθεί και η εικόνα της χώρας, το country brand της Ελλάδας, η αξιοπιστία της. Όλοι θέλουν να κάνουν δουλειές με έναν αξιόπιστο εταίρο, που να εννοεί και να κάνει όσα λέει. Που τιμά την υπογραφή του και ολοκληρώνει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει. Δυστυχώς σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα δεν έχει την καλύτερη δυνατή μαρτυρία. Το μαρτυρά άλλωστε και η «σερνόμενη» επί μήνες συμφωνία για το ΔΕΣΦΑ με την αζερική SOCAR.» Και πρόσθεσε ότι πρώτος στόχος της χώρας πρέπει να είναι η διεθνής μας αξιοπιστία να γίνει πραγματικότητα. «Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δομήσουμε μακρόχρονες συνεργασίες σε ξένες αγορές. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε άμεσες και έμμεσες ξένες επενδύσεις. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Και όλα αυτά είναι μονόδρομος, σήμερα, για να δημιουργηθούν δουλείες στην ελληνική αγορά και να ανατάξει η εθνική οικονομία», τόνισε ο Γιώργος Στασινός.
Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αζέρικου Εμπορικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου Κώστας Βαμβακάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του Επιμελητηρίου και στην προσπάθειά που καταβάλει για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά το Αζερμπαϊτζάν τόνισε πως είναι μία χώρα λίγο μικρότερη από την Ελλάδα με 9,5 εκατομμύρια κατοίκους στην οποία η χώρα μας μπορεί να βρει έδαφος συνεργασίας στους τομείς των κατασκευών, της τεχνολογίας, της πληροφορικής, της γεωργίας, τροφίμων και ποτών. Παράλληλα, εξέφρασε την αγωνία του για τη συμφωνία εξαγοράς της ΔΕΣΦΑ από τη SOCAR, ζητώντας να ξεκινήσει άμεσος διάλογος, ώστε να φτάσουν κεφάλαια του Αζερμπαϊτζάν στη χώρα μας.
Την εκδήλωση διοργάνωσε νωρίτερα σήμερα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το Ελληνο – Αζέρικο Εμπορικό και Οικονομικό Επιμελητήριο και παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων των δύο χωρών, με έμφαση στις κατασκευές, στις υποδομές, στην πληροφορική και τις επικοινωνίες, στο περιβάλλον, αλλά και σε μελετητικά έργα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έκαναν αναλυτικές παρουσιάσεις διακεκριμένοι ομιλητές. Συγκεκριμένα ο Δρ. Βασίλειος Σιταράς, Διευθύνων του Γραφείου ΟΕΥ στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) μίλησε για τις συνθήκες και τις προοπτικές της χώρας αυτής αναλύοντας ιδιαιτέρως το θέμα «Ο Κατασκευαστικός Κλάδος στο Αζερμπαϊτζάν». Η Ιωάννα Σαμπράκου, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Μηχανικών Πληροφορικής, Μέλος της ΕΕΕ Ηλεκτρονικών Μηχανικών έκανε παρουσίαση με θέμα «Ανοίγοντας δρόμους για τους Έλληνες Μηχανικούς: Προοπτικές συνεργασίας Ελλάδος-Αζερμπαϊτζάν στον Τομέα Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας». Ο Κώστας Βαμβακάς, Πρόεδρος Ελληνο-Αζέρικου Εμπορικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου παρουσίασε διάφορες επιχειρηματικές ευκαιρίες στο Αζερμπαϊτζάν. Ακόμη, ο Διονύσιος Γεωργόπουλος, CEO της εταιρείας Μεσόγειος Α.Ε., που δραστηριοποιείται στο Αζερμπαϊτζάν μίλησε με θέμα «Εμπειρία από έργο ΧΥΤΑ στο Μπακού». Τέλος, τα συμπεράσματα της ημερίδας και ειδικά στα θέματα εξωστρέφειας αναφέρθηκε στο κλείσιμο ο Νίκος Στρατηγέας, Διευθύνων Σύμβουλος της διεθνώς δραστηριοποιούμενης εταιρείας Μελετητών Μηχανικών «Ανάπλαση Α.Ε.». Η εσπερίδα ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις των συμμετεχόντων προς τους ομιλητές και επαφές των μελών των δύο επιμελητηρίων για πιθανές συνεργασίες.