«Βιώσιμες Αγορές Ακινήτων – Πολιτικό Πλαίσιο και Αναγκαίες Μεταρρυθμίσεις» – Διεθνές συνέδριο στην Αθήνα
από την Παγκόσμια Τράπεζα, τη Διεθνή Ομοσπονδία Τοπογράφων και το ΤΕΕ
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Τοπογράφων (FIG) και την Παγκόσμια Τράπεζα (WORLD BANK), διοργανώνει στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2016 το High–Level FIG / World Bank Conference on «Sustainable Real Estate Markets Policy Framework and Necessary Reforms». Βασικό σύνθημα του διήμερου συνεδρίου είναι: «Για έναν κόσμο απαλλαγμένο από τη φτώχεια, το φόβο και την ανισότητα, όπου η ζωή είναι ασφαλής και η ανάπτυξη σταθερή και βιώσιμη».
Στις ενότητες του συνεδρίου συμμετέχουν εκπρόσωποι των διοργανωτών, στελέχη κυβερνήσεων και υπουργείων, επιχειρηματικών και επιστημονικών φορέων, εταιρειών και επενδυτικών σχημάτων αλλά και επιστήμονες διεθνούς κύρους.
Θεματολογία:
- Θέσπιση ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου σύμφωνα με το διεθνές πλαίσιο
- Βελτίωση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων καταγραφής της ακίνητης περιουσίας για τη διευκόλυνση της αγοράς ακινήτων και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εξαπάτησης
- Βελτίωση της διαθεσιμότητας των στατιστικών δεδομένων και θεσμοθέτηση/ανάπτυξη των απαραίτητων επαγγελμάτων και προσφερόμενων υπηρεσιών
- Μετατροπή του νεκρού κεφαλαίου (γη και ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται ή δεν αξιοποιούνται επαρκώς) σε παραγωγικό κεφάλαιο με σκοπό την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της φτώχειας
- Δημιουργία εθνικής πολιτικής γης σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο που θα υποστηρίξει ένα υγιές επιχειρηματικό κλίμα και μια σταθερή αγορά ακινήτων, με βάση τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς και επενδυτικούς κανόνες
- Ανάπτυξη βιώσιμης χρηματοδότησης για την ενθάρρυνση ιδιωτικών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία
- Εκτιμήσεις ακίνητης περιουσίας και διαφάνεια στα χρηματοπιστωτικά προϊόντα για τη διευκόλυνση των ξένων επενδύσεων
- Φορολογία ακινήτων
- Κοινωνική κατοικία / Προσιτή κατοικία
- Δια βίου επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση
Επίσημη γλώσσα του συνεδρίου θα είναι η Αγγλική.
Το συνέδριο πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας η οποία παραχώρησε το χώρο του Μικρού Χρηματιστηρίου, (Πεζμαζόγλου 1, Αθήνα) για την πρώτη ημέρα του συνεδρίου. Θερμή παράκληση του οικοδεσπότη είναι οι συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους αποδεικτικό ταυτότητας. Σημειώνεται ότι για τις εγγραφές συμμετοχής θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, λόγω ιδιαιτερότητας του χώρου. Η δεύτερη ημέρα θα διεξαχθεί στους χώρους του Ιδρύματος Μποδοσάκη (Αμαλίας 20, Αθήνα). Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου: http://fig-tfrealestate.ntua.gr/
Οι αποδοτικές αγορές γης και ακινήτων είναι σημαντικός πυλώνας της οικονομίας της αγοράς και πηγή βιώσιμης ευημερίας για όλους. Η μετάβαση πολλών χωρών της ευρύτερης περιοχής της Ευρώπης από την κρατικά ελεγχόμενη οικονομία στην οικονομία της αγοράς, από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 ως τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ακολουθήθηκε από σοβαρές δομικές μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση και τη διαχείριση της γης και των ακινήτων. Αυτό είχε ως συνέπεια να συσσωρευτεί μεγάλη εμπειρία στην FIG, στα Ηνωμένα Έθνη και στην Παγκόσμια Τράπεζα στους τομείς της διασφάλισης της ατομικής ιδιοκτησίας, της παροχής τίτλων ιδιοκτησίας στους πολίτες και της ίδρυσης σύγχρονων συστημάτων κτηματολογίου και καταγραφής της ακίνητης περιουσίας και των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. Όμως, παρά το γεγονός ότι πολύ νωρίς αναγνωρίστηκε η ανάγκη ύπαρξης ενός σταθερού και διαφανούς πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, οι στρατηγικές και οι πολιτικές γης που υιοθετήθηκαν από τις διάφορες χώρες οδήγησαν σε προβληματικές αγορές ακινήτων όσον αφορά στην αξιοπιστία και στον κίνδυνο που ενέχουν για τις επενδύσεις.
Μεγάλη εμπειρία επίσης έχει συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας της οικονομικής κρίσης, η οποία πλήττει πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων, ακόμη και εκείνες που ήδη διέθεταν αναπτυγμένες αγορές ακινήτων. Έχει αποδειχθεί ότι η κρίση σε πολλές από τις πληγείσες χώρες, ήταν αποτέλεσμα ενός προβληματικού νομοθετικού πλαισίου για τα ακίνητα και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ενώ οι τιμές των ακινήτων έγιναν πληθωριστικές, οι καταναλωτές δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν σωστά τους κινδύνους που αναλάμβαναν αγοράζοντας υπερτιμημένα ακίνητα. Παράλληλα, αναπτύχθηκαν τόσο σύνθετα χρηματοπιστωτικά εργαλεία, που πολλοί επενδυτές δεν μπόρεσαν να τα κατανοήσουν πλήρως. Ο τραπεζικός έλεγχος των στεγαστικών δανείων ήταν ανεπαρκής και ο πιστωτικός κίνδυνος δεν είχε μοντελοποιηθεί καλά.
Η εμπειρία που αποκτήθηκε από τη λειτουργία των αγορών ακινήτων των χωρών με οικονομίες σε μεταβατικό στάδιο, καθώς των χωρών που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, μπορεί να είναι χρήσιμη και σε άλλες περιοχές. Στόχος του Συνεδρίου είναι να πραγματοποιηθεί σχετική έρευνα και να αποτιμηθεί αυτή η εμπειρία, να κοινοποιηθούν τα διδάγματα, και να ενημερωθούν οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες για τον ρόλο τους στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.
«Καθώς οραματιζόμαστε ένα κόσμο χωρίς φτώχεια, φόβο και ανισότητα, όπου η ζωή θα είναι ασφαλής και η ανάπτυξη αδιάκοπη και αειφόρα, προσβλέπουμε στην παρουσία σας, στις 19-20 Σεπτεμβρίου 2016», σημειώνουν οι διοργανωτές.
«Οι πολιτικές γης και ακινήτων είναι συστατικά στοιχεία κάθε αγοράς. Ειδικά στην Ελλάδα, που έχει καθυστερήσει πολύ σε αυτές τις πολιτικές και έχει χτυπηθεί πολύ έντονα από την κρίση, η επιστημονική έρευνα πάνω στην αποδοτικότητα και τη σημασία συγκεκριμένων μέτρων και δράσεων μπορεί να χαράξει νέους δρόμους για μια νέα αναπτυξιακή πορεία. Το ΤΕΕ υποστηρίζει ότι χρειάζεται επιστημονική γνώση και επάρκεια για την άσκηση τέτοιων πολιτικών και για αυτό διοργανώνει σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και τη Διεθνή Ομοσπονδία Τοπογράφων το διεθνές συνέδριο «Βιώσιμες Αγορές Ακινήτων – Πολιτικό Πλαίσιο και Αναγκαίες Μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.
Επισυνάπτεται το πρόγραμμα του συνεδρίου με τις πολλές και ενδιαφέρουσες ενότητες και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ και στην ιστοσελίδα του συνεδρίου.