Σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ και στους τομείς των μηχανικών
Η Β΄ Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, καθηγήτρια ΕΜΠ Αντωνία (Τώνια) Μοροπούλου στη διάρκεια επίσκεψης στο Ισραήλ πραγματοποίησε εκ μέρους του Επιμελητήριου συνάντηση εργασίας στο Τελ Αβιβ με το μέλος της Διοίκησης της Ενώσεως Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών Ισραήλ (και προέδρου των Χημικών Μηχανικών του Ισραήλ), καθ. Αlec Groysman, παρουσία του Γραμματέα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α’ της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ Κωνσταντίνου Κουρούμαλου, ο οποίος διοργάνωσε τη συνάντηση.
Από την πλευρά της Αντιπροέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου παρουσιάστηκε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και αποστολή του ΤΕΕ και προτάθηκε η ενίσχυση της τεχνικής συνεργασίας των αντίστοιχων επαγγελματικών φορέων των δύο χωρών, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των συμφωνηθέντων στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ (Νοέμβριος 2015), του δευτέρου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ και της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ που έγινε στη Λευκωσία στις 29.01.2016. Οι συναντήσεις αυτές, τόνισε η Τώνια Μοροπούλου, διεύρυναν τις προοπτικές διμερούς και τριμερούς συνεργασίας στην περιοχή. Παράλληλα το ΤΕΕ απηύθυνε πρόσκληση στην Ένωση Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών του Ισραήλ να παραστεί και να συμμετέχει σε ημερίδα που θα διοργανωθεί από το ΤΕΕ στην Αθήνα, τον προσεχή Απρίλιο, όπου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των αντίστοιχων επαγγελματικών φορέων Ελλάδος και Κύπρου. Στόχος της ημερίδας είναι η προαγωγή τόσο της διμερούς (Ελλάδα – Ισραήλ) όσο και της τριμερούς (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ) επιστημονικής και επαγγελματικής συνεργασίας, σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως η ανάπτυξη, οι κατασκευές, η ενέργεια, η καινοτομία και ο πολιτισμός. Η Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ πρότεινε την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας των δύο φορέων, η οποία θα μπορούσε να λάβει χώρα κατά την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στο Ισραήλ στα τέλη Μαρτίου. Επίσης η Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ παρουσίασε τους τομείς στους οποίους οι Έλληνες μηχανικοί κατέχουν σημαντική τεχνογνωσία όπως έξυπνα υλικά, ενεργειακή εξοικονόμηση και άλλοι, όπου η χώρα μας διαθέτει σχετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Επίσης παρουσιάστηκαν δυνατότητες δικτύωσης αντίστοιχων ισραηλινών εταιρειών και επιστημόνων με επιχειρήσεις στην Ελλάδα μέσω του ΤΕΕ και έγινε αναφορά σε δυνατότητες διασύνδεσης με τον κατασκευαστικό κλάδο. Τέλος η Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, με την ιδιότητά της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Εκπαίδευσης των Μηχανικών απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής των ισραηλιτικών φορέων σε ημερίδα στο πλαίσιο λειτουργίας της σχετικής ευρωπαϊκής ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Από πλευράς του Ισραηλινού Εκπροσώπου της Assossiation of Architechts and Engineers of Israel, Alec Groysman παρουσιάστηκε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, η αποστολή καθώς και οι δράσεις της Ένωσης Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων του Ισραήλ, θέτοντας ως κορυφαία και βασική προτεραιότητα την προαγωγή της επιστημονικής ενημέρωσης και κατάρτισης των μηχανικών. Ο καθ. Groysman έκανε αποδεκτή την πρόσκληση για συμμετοχή του επιστημονικού φορέα των μηχανικών του Ισραήλ τόσο στην τριμερή ημερίδα του προσεχούς Απριλίου όσο και σε ομάδα εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης συμφώνησε στην σκοπιμότητα υπογραφής συμφωνίας μεταξύ των δύο φορέων, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση όπως η ισραηλινή πλευρά συντάξει και αποστείλει, το συντομότερο δυνατόν, σχέδιο συμφωνίας στο ΤΕΕ με κοινοποίηση στο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας. Επίσης το μέλος της Διοίκησης της Ενώσεως Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών Ισραήλ αναφέρθηκε διεξοδικά σε τομείς όπου το Ισραήλ κατέχει προηγμένη τεχνογνωσία (know-how) και συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως η φαρμακοβιομηχανία, η διαστημική τεχνολογία, η πληροφορική και άλλοι τομείς, παρουσιάζοντας αντίστοιχες δυνατότητες δικτύωσης Ελλήνων μηχανικών και ελληνικών επιχειρήσεων με αντίστοιχες ισραηλινές.
Αναφορικά με τομείς, στους οποίους μπορεί να υπάρξει δυνατότητα απορρόφησης Ελλήνων μηχανικών ή που προσφέρονται για τη δραστηριοποίηση ελληνικών εταιριών και προωθούν τη μεταφορά – ανταλλαγή τεχνογνωσίας κατά τη συζήτηση ξεχώρισαν οι ακόλουθοι οικονομικοί τομείς δραστηριότητας:
- βελτίωση ποιότητας και ελάφρυνσης κόστους κατασκευής κατοικιών και βιομηχανικών κτιρίων (έξυπνες κατασκευές, πράσινα και ενεργειακά κτίρια, προσιτή οικονομικά στέγαση). Στον τομέα αυτό τονίστηκε ότι διαθέτουμε ελληνική τεχνογνωσία, ενώ η επικείμενη ψήφιση νέου θεσμικού πλαισίου στο Ισραήλ ενθαρρύνει την είσοδο νέων τεχνολογιών στον κατασκευαστικό τομέα όπου διαθέτουμε συγκριτικό πλεονέκτημα,
- συμπαραγωγή υγειονομικού υλικού υψηλής τεχνολογίας, φαρμάκων, γενοσήμων και μη,
- περιβάλλον και διαχείριση υδάτων, όπως υδάτινα απόβλητα, τεχνολογίες αφαλάτωσης, αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης
- ενέργεια, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ΑΠΕ, εισαγωγή νέων τεχνολογιών και καινοτομιών που θα μπορούσαν να ενισχυθούν, μέσω συντονισμένων ενεργειών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ανάληψη κοινών προγραμμάτων στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας,
- προστασία δικτύων από κυβερνο-επιθέσεις (ηλεκτροδότησης, υδροδότησης, αγωγών κ.α.), αντιτρομοκρατία και κυβερνο-ασφάλεια (cyber security). Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ συγκεντρώνει το 20% των κεφαλαίων που επενδύονται παγκοσμίως στον τομέα αυτό.
- υποδοχή από Ισραήλ Ελλήνων επιστημόνων, προκειμένου επωφεληθούν από ισραηλινή τεχνογνωσία και τέλος
- διαστημική τεχνολογία, αμυντικά συστήματα και τεχνολογίες συμπαραγωγής προϊόντων διττής χρήσεως