Τι ειπώθηκε την δεύτερη ημέρα των εργασιών στην διημερίδα του ΤΕΕ για την Εξοικονόμηση Ενέργειας
– Οι πόροι από τα Ευρωπαϊκά Διαθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία και οι εγχώριες χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την Αειφόρο Ενέργεια
– Nέο «εξοικονομώ κατ οίκον»: oι νέοι όροι και προϋποθέσεις – Αιτήσεις μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων
Οι διατιθέμενοι πόροι από τα Ευρωπαϊκά Διαθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, οι όροι και προϋποθέσεις χρηματοδότησης και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων στον τομέα της ενέργειας, ιδίως της ενεργειακής αποδοτικότητας και αξιοποίησης των ΑΠΕ αναδείχθηκαν από εισηγητές, εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, στις εργασίες της δεύτερης ημέρας, της διημερίδας του ΤΕΕ για την ενέργεια. Επίσης παρουσιάστηκαν οι νέοι κανόνες εφαρμογής και τα κριτήρια, που θα ισχύσουν για τους δικαιούχους του νέου προγράμματος «εξοικονομώ κατ΄ οίκον», για το οποίο ανακοινώθηκε αρμοδίως ότι έγινε ήδη η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες και η εφαρμογή του αρχίζει περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ο Τάσος Ηλίας γενικός γραμματέας του ΤΕΕ, ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης του ΤΕΕ τόνισε ότι «αποτελεί σταθερή θέση του ΤΕΕ ότι σημαντική παράμετρος για την έξοδο της χώρας από το οικονομικό τέλμα μπορεί να αποτελέσει η ανάδειξη δράσεων, με γνώμονα την ενεργειακή αποδοτικότητα». Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του ΤΕΕ, να προχωρήσει στη σύνταξη της νέας Τεχνικής Οδηγίας (ΤΟΤΕΕ), για τον σχεδιασμό και των έλεγχο εγκαταστάσεων για τον οδοφωτισμό, η οποία παρουσιάστηκε από ειδικούς εισηγητές στην διημερίδα, σημειώνοντας ότι «με τη νέα ΤΟΤΕ για τον οδοφωτισμό θέτουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, ώστε να διευκολύνουμε τους μελετητές, τους προμηθευτές και τους εργολάβους για την υιοθέτηση παρόμοιων δράσεων». Ο γενικός γραμματέας του ΤΕΕ τόνισε επίσης τη σημασία της κατάρτισης και πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων των εργατοτεχνιτών του κατασκευαστικού κλάδου, σε θέματα ενεργειακής αποδοτικότητας, με βάση των Εθνικό Χάρτη Προσόντων. Θέμα που παρουσιάστηκε στις εργασίες της διημερίδας του ΤΕΕ από τον Χάρη Δούκα, επίκουρο καθηγητή ΕΜΠ, β αντιπρόεδρο του προεδρείου της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ.
Δίνοντας το στίγμα των παρεμβάσεων του ΤΕΕ στον ενεργειακό τομέα ο Τάσος Ηλίας σημείωσε ότι: «Το ΤΕΕ εδώ και πολλά χρόνια έχει αναδείξει τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας τόσο σε κτίρια του δημοσίου όσο και ιδιωτικού τομέα. Σαν ΤΕΕ έχουμε προτείνει στην ελληνική πολιτεία διάφορα εργαλεία με στόχο την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, την οποία βιώνουν τα περισσότερα νοικοκυριά στην χώρα αλλά παράλληλα την ενίσχυση του ρόλου του μηχανικού. Ο έλληνας μηχανικός μέσα από στοχευμένα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση, με δράσεις, που θα έχουν και ένα κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς θα ενισχύσουμε την ενεργειακή κατάσταση σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια αλλά παράλληλα ενισχύοντας ελληνικές επιχειρήσεις και μηχανικούς, οι όποιοι δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα στη χώρα μας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «γίνεται βίωμα στην ελληνική κοινωνία, ότι στην κατασκευή ενός κτιρίου θα πρέπει να δίνεται σημαντική βαρύτητα όχι μόνον στο κόστος κατασκευής αλλά και στο κόστος ενεργειακής λειτουργίας του». Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΤΕΕ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το ΤΕΕ ως εθνικός συντονιστής του συμφώνου των δημάρχων συμμετέχει σε δράσεις με στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε συνεργασία και τη χρήση ΑΠΕ, σε συνεργασία με τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές της χώρας.
Παράλληλα η γενική διευθύντρια του ΤΕΕ Δήμητρα Κανέλλου μιλώντας για τη σημασία της διημερίδας που διοργάνωσε το ΤΕΕ για την ενέργεια σημείωσε ότι: «το ΤΕΕ ολοκλήρωσε μία επιστημονική δουλειά στο κομμάτι της ενέργειας, συντάσσοντας κανονισμούς και τεχνικές οδηγίες σε θέματα εξοικονόμησης και πιστεύουμε ότι με αυτή τη δουλειά θα προχωρήσουμε σε δράσεις στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, ώστε να επιλυθούν πολλά κοινωνικά προβλήματα και στην οικονομία και στον τεχνικό κόσμο».
Η ΕΕ επενδύει την περίοδο 2014-2020 17 δις ευρώ στην ενεργειακή απόδοση
«Κατά την περίοδο 2014-2020, τα Ευρωπαϊκά Διαθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία θα επενδύσουν 17 δις ευρώ στην ενεργειακή απόδοση, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων κτιρίων και κατοικιών, για όλη την Ευρωπαϊκή ¨Ένωση», ανακοίνωσε η Χριστίνα Καραιτίδου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα απευθύνοντας, χαιρετισμό στην διημερίδα του ΤΕΕ για την Ενέργεια. Η ίδια υπογράμμισε παράλληλα ότι: «στην ΕΕ υπάρχουν πλέον λύσεις χρηματοδότησης για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Αυτό που χρειάζεται είναι να τεθούν προτεραιότητες από τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες». Η εκπρόσωπος του Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αθήνα, σημείωσε ότι το γεγονός ότι την τρέχουσα προγραμματική περίοδο διατίθενται πόροι 17 δις ευρώ αποτελεί ευκαιρία αξιοποίησης πολύ μεγαλύτερου ποσού εθνικής δημόσιας και ιδιωτικής συγχρηματοδότησης, συνολικού ύψους 27 δις ευρώ περίπου, το οποίο τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν στοχεύοντας σε κοινωνικές κατοικίες και σε ευάλωτους καταναλωτές, για παράδειγμα μέσω επιχορηγήσεων.
-Η πρωτοβουλία «Έξυπνη χρηματοδότηση για έξυπνα κτίρια», συνέχισε η ίδια λέγοντας ότι μπορεί να αποδεσμεύσει επιπλέον 10 δις ευρώ δημοσίων και ιδιωτικών κεφαλαίων, μέχρι το 2020 για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα κτίρια. Η πρωτοβουλία αυτή: Θα ενθαρρύνει την αποτελεσματικότερη χρήση των δημοσίων πόρων, ειδικότερα με χρηματοπιστωτικά μέσα και επενδυτικές πλατφόρμες. Θα βοηθήσει τους φορείς ανάπτυξης έργων, ώστε να ωριμάσουν καλές ιδέες με περισσότερους μηχανισμούς συνδρομής για την ανάπτυξη έργων και ομαδοποίηση έργων. Θα καταστήσει τις επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση πιο αξιόπιστες και πιο ελκυστικές για τους φορείς υλοποίησης των έργων, τους χρηματοδότες και τους επενδυτές, παρέχοντας τους πρόσβαση σε αποδοτικά στοιχεία της αγοράς και στο ιστορικό απόδοσης, που είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα απαλλαγής των επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης από κινδύνους και με την ανάπτυξη κοινώς αποδεκτού πλαισίου για επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα. Η πρωτοβουλία «Έξυπνη χρηματοδότηση για έξυπνα κτίρια» ανέφερε ακόμη η ομιλήτρια ότι θα στηρίξει ιδίως στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με τα κράτη μέλη, την ανάπτυξη χρηματοδοτικών πλατφορμών ευέλικτης ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών σε εθνικό επίπεδο, ώστε να διατεθούν στην αγορά ελκυστικότερες επιλογές χρηματοδότησης.
– Οδηγία Ενεργειακής Απόδοσης (ΟΕΑ): Η εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αθήνα μίλησε επίσης για τη διαδικασία αναθεώρησης της Οδηγίας Ενεργειακής Απόδοσης, σημειώνοντας ότι οι νέες προβλέψεις της Οδηγίας όσον αφορά στις υποχρεώσεις εξοικονόμησης ενέργειας συνδέονται με το δεσμευτικό στόχο της ΕΕ για ενεργειακή απόδοση κατά 40% το 2030, πράγμα που τονίζει τη δέσμευση της ΕΕ έναντι των διεθνών κλιματικών και ενεργειακών στόχων για το 2030 και μετά. Αποτελεί επίσης τη βάση για τη δέσμευση της ΕΕ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ένωσης να θέσει την ενεργειακή απόδοση ως πρώτη προτεραιότητα. Ένα δεσμευτικό πλαίσιο πολιτικής θα παρέχει περαιτέρω βεβαιότητα στους επενδυτές ότι αξίζει να επενδύσουν στην ενεργειακή απόδοση. Αυτό θα συμβάλει στη μακροπρόθεσμη προβλεψιμότητα, και θα έχει θετικό αντίκτυπο στις δαπάνες της τεχνολογίας και στις περιόδους αποπληρωμής των βελτιώσεων της αποδοτικότητας των προϊόντων, των οχημάτων, των κτηρίων και των υπηρεσιών.
– Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (ΟΕΑΚ): Ως μέρος της δέσμης μέτρων «Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους», η Επιτροπή παρουσίασε προτάσεις για την επικαιροποίηση του πλαισίου ενεργειακής απόδοσης με χρονικό ορίζοντα το 2030, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης για την αναθεώρηση της ΟΕΑΚ είπε η κ Καραιτίδου και αναλυτικά σημείωσε ότι : Αφότου θεσπίστηκε, πριν από δεκαπέντε χρόνια, η οδηγία έδωσε στους καταναλωτές τη δυνατότητα να κάνουν τεκμηριωμένες επιλογές που θα τους βοηθούν να εξοικονομούν ενέργεια και χρήματα, και είχε ως αποτέλεσμα τη θετική μεταβολή των τάσεων στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Αφότου θεσπίστηκαν απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης στους εθνικούς οικοδομικούς κώδικες, σύμφωνα με την οδηγία, τα νέα κτίρια καταναλώνουν σήμερα μόλις το ήμισυ της ενέργειας που κατανάλωναν τα τυπικά κτίρια της δεκαετίας του 1980. Εντούτοις, κατέστη σαφές από τη διαδικασία διαβούλευσης και επανεξέτασης που προηγήθηκε της πρότασης της Επιτροπής, ότι οι στοχευμένες τροποποιήσεις της οδηγίας ήταν αναγκαίες για την προσαρμογή της στον χρονικό ορίζοντα του 2030. Προτείνεται στοχευμένη αναθεώρηση της ΟΕΑΚ, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η εν λόγω οδηγία λειτουργεί όπως ακριβώς έχει προβλεφθεί και ότι αυτό συμβάλλει στη χρηματοδότηση, αυξάνει τα ποσοστά ανακαινίσεων και εισάγει την έννοια της κτηριακής ευφυΐας. Από τα συμπεράσματα της αξιολόγησης της ΟΕΑΚ, προκύπτει ότι η συνολική δομή εξακολουθεί να ισχύει και ότι έχει θετικά αποτελέσματα. Η ανάλυση της Επιτροπής είναι ότι η προσαρμογή αυτή πρέπει να επικεντρωθεί σε δύο κρίσιμα σημεία:
- Άνοδος του χαμηλού ποσοστού ανακαίνισης κτηρίων στην ΕΕ ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή σπατάλη στα υφιστάμενα κτήρια, το 75 % των οποίων είναι ενεργειακά μη αποδοτικά και αναμένεται ότι θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται το 2050· και
- Εκσυγχρονισμός της οδηγίας αξιοποιώντας την πρόοδο στον τομέα των ΤΠΕ και των τεχνολογιών κατασκευής έξυπνων κτιρίων, καθώς και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.
Από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη έρχεται το ίδιο ηχηρό και σαφές μήνυμα: είναι αναγκαίο ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την απαλλαγή του κτιριακού δυναμικού της ΕΕ από τις ανθρακούχες εκπομπές. Δεν χρειάζεται να σας πείσω για τη σημασία αλλά και την πρόκληση που αποτελεί η σημαντική αύξηση του ποσοστού, της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της ανακαίνισης των κτιρίων. Εάν όλα τα νέα κτίρια έως το 2020 είναι κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (ΚΣΜΚΕ), οι περισσότερες από τις εναπομένουσες δυνατότητες εξοικονόμησης θα προέρχονται από το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα.
– Η διαδικασία θεσμοθέτησης για την ΟΕΑ και ΟΕΑΚ: Η εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αθήνα ανακοίνωσε στην διημερίδα του ΤΕΕ ότι το Συμβούλιο κατέληξε σε γενική προσέγγιση για την ΟΕΑ και για την ΟΕΑΚ στις 26 Ιουνίου. Ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο. Πιστεύουμε ότι η ΟΕΑΚ θα συζητηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας τριμερούς διαλόγου στα τέλη του 2017 με αρχές του 2018.
Οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την Αειφόρο Ενέργεια και οι νέοι όροι και προϋποθέσεις για το νέο «εξοικονομώ κατ οίκον»
Οι πόροι για τον τομέα της ενέργειας, προέρχονται από το ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», το ΕΠ «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και από τα ΕΠ των Περιφερειών και ανέρχονται σε 1,23 δις € (συνολική δημόσια δαπάνη), από τα οποία τα 587,2 εκ. € αφορούν σε δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας και τα 118,8 εκ. € σε δράσεις αξιοποίησης ΑΠΕ. Αυτά τόνισε η Ιωάννα Νίκου, προϊσταμένη Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ, Τομέα Ενέργειας αναπτύσσοντας στην διημερίδα του ΤΕΕ εισήγηση με θέμα: «χρηματοδοτικές ευκαιρίες της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020 για την υλοποίηση δράσεων για την Αειφόρο Ενέργεια». Η κ. Νίκου τόνισε ότι οι δράσεις που θα υλοποιηθούν αφορούν, μεταξύ άλλων, σε ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών (Πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ) και δημοσίων κτιρίων και υποδομών, σε βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ΜΜΕ, σε ενίσχυση συστημάτων αποδοτικής τηλεθέρμανσης (με δικαιούχους δήμους, δημοτικές επιχειρήσεις και ενεργειακούς συνεταιρισμούς) και αξιοποίηση ΑΠΕ για κάλυψη θερμικών αναγκών (με δικαιούχους ΜΜΕ όλων των κλάδων).
– Το νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ΄οίκον»: «Το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει προς το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ ήδη βγήκε ο διαγωνισμός των τραπεζών» σημείωσε η Ι. Νίκου, προϊσταμένη Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του ΥΠΕΝ και παρουσιάζοντας τις αλλαγές και τους νέους όρους και προϋποθέσεις, που θα έχει το νέο πρόγραμμα, σε σχέση με το προηγούμενο σημείωσε ότι:
- Oι αιτήσεις θα καταθέτονται ηλεκτρονικά και θα παρακολουθούνται σε όλη την διάρκεια και από εκεί θα γίνεται όλη η διαδικασία του προγράμματος, καθώς θέλουμε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία.
- Η νέαπλατφόρμα, δηλαδή το πληροφοριακό σύστημα του «εξοικονομώ κατ΄οίκον» θα συνδέεται με το σύστημα taxis. Έτσι θα γίνεται διασταύρωση στοιχείων άρα και του ακινήτου και των εισοδημάτων του ιδιοκτήτη. Θα μπαίνει κάποιος στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του taxis.
- Το ακίνητο για να ενταχθεί στο πρόγραμμα θα πρέπει να υφίσταται νόμιμα. Αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια θα πρέπει να υπάρχει τακτοποίηση και να υφίσταται νόμιμα το ακίνητο. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη στο συγκεκριμένο θέμα αλλά το λογικό είναι για να θεωρηθεί το ακίνητο τακτοποιημένο θα πρέπει να είναι αποπληρωμένα τα πρόστιμα τακτοποίησης.
- Δεν ζητάμε τη βεβαίωση του μηχανικού αλλά θα υπάρχει κάποιο δικαιολογητικό, ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες στο κτίριο, εφόσον αυτό προκύπτει, δηλαδή έχουμε περισσότερα τετραγωνικά μέτρα δόμησης,που δεν συμφωνούν με την οικοδομική άδεια.
- Θα έχουμε ενεργειακή επιθεώρηση και πριν και μετά τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου.
- Δίνουμε προτεραιότητα ένταξης στο πρόγραμμα στα χαμηλά στρώματα.
- Τα υψηλότερα εισοδήματα δεν αποκλείονται από το πρόγραμμα. Θα μπορούν να ενταχθούν αλλά θα έχουν μεγαλύτερο ενεργειακό στόχο.
- Δεν είναι απαραίτητο το δάνειο, αρά μπορεί κανείς με δικά του χρήματα να βάλει το υπόλοιπο ποσό του επιλέξιμου προϋπολογισμού, εκτός από την επιχορήγηση που θα την βάλει το πρόγραμμα.
- Οι αιτήσεις θα γίνονται με σειρά προτεραιότητας και εφόσον είναι εντάξει θα κατατάσσονται με αυτό τον τρόπο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
- Δεν θα υπάρχουν εκκρεμούσες αιτήσεις στονέο πρόγραμμα. Αυτό γιατί θα δεσμεύονται χρήματα στο πληροφοριακό σύστημα και εφόσον δεν υπάρχουν χρήματα δεν θα μπορεί να γίνει αίτηση, άρα θα αποφευχθεί να έχουμε περισσότερες αιτήσεις που δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Το νέο «εξοικονομώ κατ΄οίκον» αναμένεται να καλύψει 35.000 έως 40.000 δικαιούχους ανάλογα με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν.
Όσον αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων & υποδομών η κ. Νίκου σημείωσε ότι δίνεται προτεραιότητα σε ενεργοβόρα κτίρια και η επιλογή των κτιρίων γίνεται με βάση τα χαρακτηριστικά τους, όπως χρήση κτιρίου, προφίλ λειτουργίας, παλαιότητα συστημάτων, συνολική επιφάνεια, κατηγορία ενεργειακής απόδοσης, ενώ οι παρεμβάσεις θα πρέπει να ξεπερνούν τα ελάχιστα επίπεδα ενεργειακής απόδοσης. Για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων η εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ σημείωσε ότι αυτές αφορούν σε: Παρεμβάσεις στο κτιριακό κέλυφος. Παρεμβάσεις σε συστήματα εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, συστήματα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και συστήματα παραγωγής και διανομής θερμικής ενέργειας . Αναβάθμιση ή και ένταξη νέων υλικών και εξοπλισμού για τη μείωση των απωλειών ενέργειας. Αναβάθμιση εξοπλισμού φωτισμού. Εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης ενέργειας. Επίσης οι παρεμβάσεις στα κτίρια θα πρέπει να ξεπερνούν τα ελάχιστα επίπεδα ενεργειακής απόδοσης.
-Οι πόροι: Παρουσιάζοντας αναλυτικά τους πόρους για τον τομέα της ενέργειας κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ σημείωσε ότι αυτοί αφορούν: το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» ύψους 758 εκ. €, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη ύψους 73 εκ. € και τα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα ύψος 392 εκ. €. Το σύνολο δημόσιας Δαπάνης ανέρχεται σε 1,23 δις €, η οποία κατανέμεται ως εξής: Ηλεκτρισμός: 211 εκ. €, ΑΠΕ: 118,8 εκ. €, ΣΗΘΥΑ: 38,6 εκ. €, Φυσικό Αέριο: 210,50 εκ. € , Έξυπνοι Μετρητές: 59 εκ. €, Εξοικονόμηση Ενέργειας: 587,2 εκ. € εκ των οποίων Κατοικίες: 292,2 εκ. €, Δημόσια κτίρια: 245 εκ. €, ΜΜΕ: 50 εκ. €. Οι Κύριες επενδυτικές προτεραιότητες, είναι: Βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας κτιρίων και επιχειρήσεων (κατοικίες, γραφεία, δημόσια κτίρια, κλπ.) Ενεργειακές υποδομές: Ενίσχυση δικτύων μεταφοράς & διανομής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου Εγκατάσταση ευφυών συστημάτων μέτρησης ενέργειας. Προώθηση των ΑΠΕ και της ΣΗΘΥΑ.
Τι είπαν οι εισηγητές
Στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της διημερίδας, οι ομιλητές ανέπτυξαν τα παρακάτω θέματα:
Ο Φραγκίσκος Τοπαλής, Καθηγητής Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ΕΜΠ, ανέπτυξε την εισήγηση με θέμα: «Η σημασία του σωστού Σχεδιασμού και Ελέγχου Εγκαταστάσεων Οδοφωτισμού». Όπως μεταξύ άλλων είπε, «στην Ελλάδα σήμερα είναι εγκατεστημένα περίπου ένα εκατομμύριο φωτιστικά για το φωτισμό οδών και πλατειών, αρμοδιότητας Ο.Τ.Α. και καταναλώνουν περίπου 800 GWh. Τα περισσότερα φωτιστικά εγκαταστάθηκαν χωρίς μελέτη φωτισμού και έλεγχο της τήρησης των ισχυόντων προτύπων. Οι περισσότεροι δρόμοι είναι υποφωτισμένοι προκαλώντας οπτική δυσχέρεια στους χρήστες ή άλλοι υπερφωτισμένοι καταναλώνοντας άσκοπα ενέργεια. Πολλά φωτιστικά προκαλούν φωτορύπανση του νυχτερινού ουρανού και φωτεινή παρενόχληση στους κατοίκους των παρακειμένων κτιρίων. Τα σχεδιαζόμενα έργα αναβάθμισης των δικτύων οδοφωτισμού δεν πρέπει να έχουν ως αποκλειστικό στόχο την εξοικονόμηση αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας και ποσότητας του φωτισμού. Πρέπει δηλαδή να προηγηθούν μελέτες οι οποίες θα αποτελέσουν κριτήριο αξιολόγησης για την επιλογή του αναδόχου. Δε νοείται να προκηρύσσονται έργα χωρίς γνώση των απαιτήσεων των δρόμων αλλά ως προμήθεια ολίγων τύπων φωτιστικών που ισοπεδωτικά θα εγκατασταθούν σε δρόμους διαφορετικής μορφολογίας και απαιτήσεων χωρίς εκ των προτέρων γνώση των απαιτήσεων και αξιολόγηση των προσφορών, δηλαδή προμήθεια μερικών χιλιάδων φωτιστικών μερικών τύπων και μετά κατανομή των στους δρόμους. Η ακολουθητέα διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής βήματα: 1) Ψηφιακή αποτύπωση του δικτύου, 2) Κατηγοριοποίηση των δρόμων σε τυπικές περιπτώσεις, 3) Μελέτες φωτισμού για όλες τις τυπικές περιπτώσεις με εφαρμογή του ευρωπαϊκού προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ13201, 4) Επιλογή των κατάλληλων φωτιστικών για κάθε τυπική περίπτωση, 5) Οικονομοτεχνική αξιολόγηση της προτεινόμενης λύσης (καθαρή παρούσα αξία, εσωτερικός βαθμός απόδοσης, kWh/km κ.λπ.). Αναλυτική περιγραφή της ανωτέρω μεθοδολογίας περιλαμβάνεται στην Τεχνική Οδηγία του ΤΕΕ “Οδηγίες Σχεδιασμού και Ελέγχου Εγκαταστάσεων Οδοφωτισμού”.
Ο Κωσταντίνος Μπουρούσης, M. Eng ΗΜ&ΜΥ, μέλος της Ο.Ε. για την σύνταξη της ΤΟΤΕΕ Οδοφωτισμού, ανέπτυξε την εισήγηση με θέμα: «Βασικά σημεία του σχεδίου νέας Τεχνικής Οδηγίας ΤΕΕ (ΤΟΤΕΕ) για τον Σχεδιασμό και τον Έλεγχο Εγκαταστάσεων Οδοφωτισμού». Το σχέδιο της ΤΟΤΕΕ του οδοφωτισμού έχει ως στόχο την υποστήριξη των μελετητών φωτισμού για τον ορθό σχεδιασμό και τον έλεγχο εγκαταστάσεων οδοφωτισμού, επεσήμανε. Αφορά σε έργα οδοφωτισμού ανεξαρτήτως μεγέθους και κατηγορίας, όπως δημοτικός οδοφωτισμού, φωτισμός Εθνικών Οδών, φωτισμός περιφερειακών οδών, κ.λπ. Η παρουσίασή του αφορούσε στα βασικά σημεία του σχεδίου της ΤΟΤΕΕ, με σύντομη επεξήγηση της μεθοδολογίας σχεδιασμού ενός έργου οδοφωτισμού, καθώς και στον έλεγχο έργων οδοφωτισμού, είτε αυτό αφορά σε νέες εγκαταστάσεις είτε σε αναβάθμιση υφιστάμενων. Παρουσιάστηκαν επίσης σύντομα παραδείγματα επιλογής κλάσεων οδοφωτισμού, τεχνικές χρήσης προσαρμοστικού φωτισμού και διαδικασίες μετρήσεων και τεχνικής αξιολόγησης εγκαταστάσεων φωτισμού.
Ο Πέτρος Αλληλόμης, Γραφείο Γενικού Γραμματέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέπτυξε την εισήγηση με θέμα: «Θεσμικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση Έργων Ενεργειακής Αποδοτικότητας». Όπως τόνισε, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 900.000 φωτιστικά οδοφωτισμού (~ 800 GWh/έτος κατανάλωση ΦΟΠ (αρμοδιότητας ΟΤΑ) , ~ 120 Μ€/έτος κόστος λειτουργίας ΦΟΠ, >200 ΜW εγκατεστημένη ισχύς. Απαιτείται δηλαδή ένας λιγνιτικός σταθμός για οδοφωτισμό). Ο οδοφωτισμός αποτελεί επενδυτική πρόκληση καθώς:
– Τα περισσότερα από τα 900.000 φωτιστικά, είναι απαξιωμένα
– Σε 1 δις € ανέρχεται το σύνολο των επενδύσεων (με συνοδευτικά έργα)
– > 1 δις € εάν εγκατασταθούν συστήματα τηλεδιαχείρισης
– Δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας
– Επενδύσεις βιώσιμες, κερδοφόρες
– Κεφάλαια διαθέσιμα από ιδιώτες και Ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
Η επικείμενη αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ΦΟΠ είναι μια μεγάλη ευκαιρία και δεν πρέπει να τη χάσουμε:
– Να μελετήσουμε τις απαιτήσεις για το φωτισμό του εξωτερικού μας περιβάλλοντος
– Να ομορφύνουμε το νυχτερινό τοπίο
– Να αξιολογήσουμε αυτό που πληρώνουμε
– Να γίνει ένα βήμα για την οργάνωση της χώρας
– Να βρουν δουλειά οι μηχανικοί: Παραγωγική και ωφέλιμη.
Η Ιωάννα Κοντούλη, Πρόεδρος Κτιριακών Υποδομών Α.Ε. (ΚτΥπ), ανέπτυξε την εισήγηση με θέμα: «Μειώνοντας το Ενεργειακό Αποτύπωμα σε Υποδομές Κοινωνικών Παροχών». Όπως είπε, «μιλώντας για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας,δεν γίνεται να μην επισημανθεί η άμεση σύνδεση του με αυτό που συνηθίζουμε να χαρακτηρίζουμε προστασία του περιβάλλοντος, και στην ουσία είναι προστασία της ίδιας της ζωής. Είναι γνωστό ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί πολυεπίπεδη απειλή σε κοινωνικό, οικονομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο. Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης που υπήρχε στο πλαίσιο του διακριτού στόχου της Ε.Ε. , για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20% έως το 2020 και κατά 27% έως το 2030, στόχοι οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν, έχει άμεση σχέση με τον περιορισμό της εκπομπής ρύπων ιδιαίτερα στην χώρα μας η οποία καταναλώνει συμβατική κοινώς «βρώμικη» ενέργεια. Παρότι αναμένεται η αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια ώστε να καθοριστούν εκ νέου τα χαρακτηριστικά των κτιρίων με σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση Ενέργειας, από 1.1.2021, όλα τα νέα κτίρια πρέπει να είναι κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, ενώ για τα νέα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, η υποχρέωση αυτή τίθεται σε ισχύ από την 1.1.2019. Αυτό πρακτικά σημαίνει ριζική αλλαγή στον τρόπο που κτίζονται τα κτήρια μας. Το ίδιο σημαντικό ίσως και περισσότερο είναι το πως αναμορφώνονται και βελτιώνονται τα ήδη υπάρχοντα. Είναι γνωστό, επί χρόνια η οικοδομή χαρακτηρίζονταν ως η ατμομηχανή της οικονομίας στην χώρα μας. Σήμερα αυτό το μεγάλο κτηριακό απόθεμα, ιδιαίτερα όσον αφορά στα δημοσία κτήρια, θα πρέπει να εκσυγχρονισθεί εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις βιωσιμότητας. Γιατί τα κτήριά μας είναι γερασμένα και έχουν καταπονηθεί εκτός από την κατά τόπους σεισμικότητα στην χώρα μας και από ελλιπή συντήρηση, συνεπώς θα πρέπει να συνεκτιμάται ο υπολειπόμενος χρόνος ζωής τους γνωρίζοντας παράλληλα ότι κάθε επέμβαση ενεργειακής αναβάθμισης γίνεται με την χρήση νέων δομικών υλικών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων των οποίων η κατασκευή έχει και αυτή περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Από την μέχρι σήμερα εμπειρία μας τα κτήρια χρειάζονται αναλυτική μελέτη της ενεργειακής συμπεριφοράς τους καθώς σε πολλές περιπτώσεις η πραγματική κατανάλωση ενέργειας είναι χαμηλότερη από την εκτιμώμενη εξοικονομούμενη ενέργεια που υπολογίζεται θεωρητικά όπως για παράδειγμα με τον ΚΕΝΑΚ που είναι ένα εργαλείο πιστοποίησης των κτηρίων με συγκεκριμένο προφίλ λειτουργίας. Είναι σημαντική η παράμετρος αυτή, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο για την χώρα μας καθώς κάθε ευρώ θα πρέπει να αποδίδει τα μέγιστα. Η ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, συνεργάζεται με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ώστε να σχεδιάζουμε με πραγματικά στοιχεία, με στόχο και σχέδιο κι όχι με μοναδικό και αποκλειστικό κριτήριο την μόχλευση κεφαλαίων και την απορρόφηση κονδυλίων, πρακτικές δηλαδή του παρελθόντος τις οποίες πληρώσαμε και θα συνεχίζουμε να πληρώνουμε ακριβά».
Για το ίδιο θέμα μίλησε και Δρ. Σωτηρία Δημητρέλλου, Μηχανολόγος Μηχανικός, M.Sc., Ph.D., Διεύθυνση Μελετών Έργων, Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. Όπως δήλωσε, τα κατασκευαζόμενα έργα σε εξέλιξη ανέρχονται σε 106, οι τρέχουσες μελέτες για το 2017 είναι 61 και 85 είναι σε εξέλιξη. Σκοπός του ενεργειακού σχεδιασμού των διδακτηρίων δεν είναι μόνο τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη, τα οποία θα προκύψουν από την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και η εξασφάλιση για του χρήστες, μαθητές και διδάσκοντες, καλύτερων συνθηκών λειτουργίας των χώρων, με τη βελτίωση των συνθηκών οπτικής και θερμικής άνεσης. Ο ενεργειακός σχεδιασμός ενός διδακτηρίου βασίζεται:
1) στην εφαρμογή των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού τόσο στο διδακτήριο όσο και στον περιβάλλοντα χώρο του, για την ελαχιστοποίηση των ενεργειακών αναγκών του,
2) στην αξιοποίηση των τοπικά διαθέσιμων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για την μερική ή ολική κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του,
3) στην χρήση κατάλληλων συστημάτων χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και Η/Μ εξοπλισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης,
4) στην ενεργειακή διαχείριση με κατάλληλα συστήματα,
5) Στην χρήση επιλεγμένων τεχνολογιών και δομικών υλικών, με βάση το κόστος κύκλου ζωής και την δυνατότητα ανακύκλωσής τους.
Ο Νίκος Χιωτάκης, Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της Π.Ε.Τ.Α. ΑΕ, ανέπτυξε την εισήγηση με θέμα: «Δράσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας στους Δήμους». Αναφερόμενος στις υπηρεσίες υποστήριξης ΟΤΑ της ΠΕΤΑ, είπε:
Α. Χρηματοδότηση ΟΤΑ μέσω Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων ΕΤΕπ
Η συνεργασία του Τ.Π. & Δανείων με την ΕΤΕπ εξασφάλισε τη δυνατότητα να χορηγηθούν δάνεια με ευνοϊκούς όρους στους ΟΤΑ συνολικού Π/Υ 200εκ. €. Η Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε., ως τεχνικός σύμβουλος του έργου και σε συνεργασία με τους προαναφερθέντες φορείς, έχει υλοποιήσει δράσεις ενημέρωσης και συνεχείς επαφές με τους ΟΤΑ σε όλη την επικράτεια (εισηγήσεις σε συνέδρια και ημερίδες, επί τόπου επισκέψεις σε Δήμους, συναντήσεις με εκπροσώπους Δήμων). Ως εκ τούτο, έχει επιτύχει να εγκριθούν δανειακές συμβάσεις για τους ΟΤΑ, συνολικού ύψους άνω των 24.000.000 € για την ωρίμανση και υλοποίηση των έργων, που αφορούν σε επενδύσεις στους τομείς:
– Οδικό δίκτυο, μεταφορές.
– Αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων και εγκαταστάσεων και εκσυγχρονισμός κτιρίων δημόσιας διοίκησης.
– Πολιτιστική, ιστορική και αρχιτεκτονική κληρονομιά.
– Χώροι πρασίνου και αποκατάσταση ανοιχτών δημόσιων χώρων.
– Υγεία/Κοινωνική υποδομή.
– Εκπαιδευτικές/ Αθλητικές εγκαταστάσεις.
– Βελτίωση του περιβάλλοντος
Β. Υλοποίηση Συγχρηματοδοτούμενων Αναπτυξιακών Προγραμμάτων
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η ΠΕΤΑ ΑΕ υλοποιεί συγχρηματοδοτούμενα έργα ως Τελικός Δικαιούχος και υποστηρίζει φορείς του δημοσίου στην ωρίμανση αλλά και στη συνολική διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων έργων τους.
Ειδικότερα:
– Εντοπισμός αναπτυξιακών έργων τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.
– Σχεδιασμός των αναπτυξιακών έργων, ώστε να καταστούν τα έργα επιλέξιμα προς χρηματοδότηση.
– Συμπλήρωση, τροποποίηση αναμόρφωση, τεχνικών δελτίων έργου (ΤΔΕ).
– Συμπλήρωση δελτίων παρακολούθησης πορείας έργου.
– Υποστήριξη στις χρηματοδοτικές και διαχειριστικές διαδικασίες υλοποίησης του έργου.
– Υποστήριξη στη διαδικασία ανάθεσης των απαραίτητων δράσεων και μελετών του έργου.
– Υποστήριξη στη διαδικασία δημοπράτησης των έργων.
– Παρακολούθηση και επίβλεψη των συμβάσεων του έργου.
– Επάρκεια στη διαχείριση έργων για την Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020.
Γ. Ένταξη στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία «Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια»
Και συμπληρώνοντας είπε: «Το Σύμφωνο των Δημάρχων είναι η κυριότερη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που αφορά στην προώθηση και υποστήριξη των προσπαθειών που καταβάλλονταν από τις τοπικές αρχές για την εφαρμογή πολιτικών σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των εκπομπών των εκπομπών CO2. Στο Σύμφωνο των Δημάρχων έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν οι ευρωπαϊκές τοπικές αρχές όλων των μεγεθών, από μικρές κοινότητες μέχρι πρωτεύουσες και μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές. Η συμμετοχή τους αποτελεί μια ευκαιρία προκειμένου οι τοπικές αρχές να ενισχύσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για μείωση των εκπομπών CO2 στην περιοχή τους, να επωφεληθούν από την ευρωπαϊκή υποστήριξη και αναγνώριση και να ανταλλάξουν εμπειρίες με Ευρωπαίους ομολόγους.
Το νέο ολοκληρωμένο Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια εστιάζει σε τρείς πυλώνες: μετριασμός, προσαρμογή και ασφαλής, βιώσιμη και οικονομικά προσιτή ενέργεια. Οι υπογράφοντες δεσμεύονται για τη λήψη δράσεων προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος της ΕΕ για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2030 και την υιοθέτηση μιας κοινής προσέγγισης αναφορικά με τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν.
Η ΠΕΤΑ ΑΕ υποστηρίζει τους ΟΤΑ στην ένταξη τους στο Σύμφωνο των Δημάρχων στο κάθε ένα από τα ακόλουθα στάδια:
– Προετοιμασία βασικής απογραφής εκπομπών που θα αποτελέσει τη βάση του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ).
– Εκτίμηση των Κινδύνων και της Τρωτότητας από την Κλιματική Αλλαγή
– Εκπόνηση Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ) το οποίο περιγράφει συνοπτικά τις βασικές δράσεις (στρατηγική) που προγραμματίζει να αναλάβει μια τοπική αρχή για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2030
– Προσαρμογή των αστικών δομών, συμπεριλαμβανομένης και της εξασφάλισης επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο την ανάληψη των απαραίτητων δράσεων.
– Υποβολή εκθέσεων αξιολόγησης για την παρακολούθηση της υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ).
– Διοργάνωση «Ημέρας Ενέργειας» για τη διάδοση της πρωτοβουλίας, των πλεονεκτημάτων που προκύπτουν από την ευφυέστερη χρήση της ενέργειας, και το ΣΔΑΕΚ του Δήμου στην κοινωνία και στους πολίτες, καθώς και στα μέσα ενημέρωσης».
Ο Δημήτρης Γκιώνης, ΕΠΤΑ AE, Εταίρος του Ευρωπαϊκού Έργου D4A, ανέπτυξε την εισήγηση «Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Έργου D4A (Data4Action) που υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή του ΤΕΕ». Όπως επεσήμανε, η πρόσβαση σε τοπικά δεδομένα είναι απαραίτητη για τον ενεργειακό σχεδιασμό ενός Δήμου, προκειμένου να μπορέσει να περιγράψει με όσο το δυνατόν πιο ορθό τρόπο την υφιστάμενη ενεργειακή κατάσταση εντός της επικράτειάς του και να προγραμματίσει κατάλληλες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και παραγωγής από Ανανεώσιμες Πήγες Ενέργειας. Ωστόσο, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα, οι Δήμοι συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε τοπικά ενεργειακά δεδομένα. Το ευρωπαϊκό έργο DATA4ACTION δημιούργησε μοντέλα ανταλλαγής τέτοιων ενεργειακών δεδομένων για τον αειφόρο ενεργειακό σχεδιασμό, μέσω της συνεργασίας μεταξύ δημόσιων αρχών και παρόχων ενέργειας. Το έργο έδωσε έμφαση σε τέσσερις δραστηριότητες: βελτίωσε τις συνθήκες για την ανταλλαγή δεδομένων, κινητοποίησε δημόσιες αρχές και παρόχους ενέργειας ώστε να συνεργαστούν για τη δημιουργία νέων παρατηρητηρίων και ενέπλεξε τοπικές αρχές στην εφαρμογή και παρακολούθηση των Σχεδίων Δράσης τους.
Στο πλαίσιο του DATA4ACTION δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν δώδεκα ενεργειακά παρατηρητήρια, τα οποία αντιπροσωπεύουν πάνω από πέντε χιλιάδες Δήμους της Ευρώπης. Ένα από αυτά είναι το Παρατηρητήριο Ενέργειας στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Για να διευκολυνθεί η συλλογή και επεξεργασία ενεργειακών δεδομένων το ΤΕΕ επιδιώκει, έως τώρα με επιτυχία, την συνεργασία με σημαντικούς ενεργειακούς παρόχους και δημόσιες αρχές. Η βάση δεδομένων, η οποία έχει δημιουργηθεί στο ΤΕΕ, μπορεί να παρέχει στους ενδιαφερόμενους Δήμους συγκεκριμένα τοπικά ενεργειακά δεδομένα, κατόπιν αιτήματός τους, όπως π.χ. εκτίμηση τοπικής παραγωγής από ΑΠΕ, καταναλώσεις ανά πηγή ενέργειας κλπ.
Ο Χάρης Δούκας, Επικ. Καθηγητής Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ΕΜΠ και Β Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, ανέπτυξε την εισήγηση με θέμα: «Κατάρτιση και πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων των εργατοτεχνιτών του κατασκευαστικού κλάδου σε θέματα Ενεργειακής Αποδοτικότητας – Εθνικός Οδικός Χάρτης Προσόντων». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του παρουσιάσθηκε μια πρόταση για την εθνική στρατηγική της χώρας, αναφορικά με την ενδυνάμωση και ενίσχυση του κατασκευαστικού κλάδου, υπό το πρίσμα της υποστήριξης δράσεων σχετικών με την ενεργειακή αποδοτικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. Οι προτάσεις πολιτικής που οριοθετήθηκαν και προτείνονται προκύπτουν από τον Εθνικό Οδικό Χάρτη που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης BUILD UP Skills – Greece (BUS-GR). Στοχεύουν κατά κύριο λόγο στην κατάρτιση και πιστοποίηση των προσόντων του εργατικού δυναμικού του κατασκευαστικού κλάδου, με γνώμονα την επίτευξη των στόχων της εθνικής ενεργειακής πολιτικής για το 2020 αλλά και τη γενικότερη ανακούφιση του κλάδου. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας, καταγράφηκε και αναλύθηκε η παρούσα κατάσταση στον κτιριακό τομέα, με παράλληλη παράθεση στατιστικών στοιχείων. Ταυτόχρονα, καταγράφηκαν και τεκμηριώθηκαν τα κενά δεξιοτήτων, τα εμπόδια, καθώς και οι ποσοτικές ανάγκες για καταρτισμένο εργατικό δυναμικό στον κτιριακό τομέα στην Ελλάδα έως το 2020. Η πρόταση πολιτικής, βασιζόμενη στα σημαντικά κενά δεξιοτήτων που παρατηρούνται, επιχείρησε να προδιαγράψει ένα πλήρες Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση των καταγεγραμμένων εμποδίων για την υλοποίηση των εθνικών ενεργειακών στόχων για το 2020 και να προτείνει την εφαρμογή μέτρων για την ενίσχυση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού του κατασκευαστικού κλάδου στα ειδικά θέματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας.
Ο Μαλαματένιος Χαράλαμπος, Υπεύθυνος του Τμήματος Εκπαίδευσης Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), ανέπτυξε την εισήγηση με θέμα: «Κατάρτιση και πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων των εργατοτεχνιτών του κατασκευαστικού κλάδου σε θέματα Ενεργειακής Αποδοτικότητας – Η εθνική δράση BUILD UP Skills UPSWING».
Όπως τόνισε, οι εργασίες ανακαίνισης υψηλής για βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας ή και την κατασκευή νέων “σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας” κτιρίων απαιτούν εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Η επιλογή του κατάλληλου τεχνικού/ εγκαταστάτη με αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα και την απόδοση των εργασιών.
Η εθνική δράση BUILD UP Skills UPSWING (υποστηριζόμενη από το Πρόγραμμα «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη» της ΕΕ) στοχεύει σε τρία επαγγέλματα του κατασκευαστικού κλάδου με τεκμηριωμένα μεγάλη επίπτωση στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, συγκεκριμένα τους τεχνικούς μόνωσης, αλουμινοσιδηρο-κατασκευαστές, και εγκαταστάτες-συντηρητές καυστήρων.
Η δράση εστιάζει:
- στην επικαιροποίηση και πιστοποίηση των επαγγελματικών περιγραμμάτων, ενσωματώνοντας νέες δεξιότητες για εφαρμογές ενεργειακής αποδοτικότητας,
- στον προσδιορισμό των απαιτήσεων και κανόνων του σχήματος πιστοποίησης, με την ενεργή συμμετοχή των ενδιαφερόμενων επαγγελματικών ομάδων ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς,
- στο σχεδιασμό εξειδικευμένων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης (με θεωρητικό τμήμα και πρακτικό μέρος) και στην ανάπτυξη των κατάλληλων εκπαιδευτικών υλικών,
- στη διεξαγωγή πιλοτικών προγραμμάτων κατάρτισης με στόχο την αξιολόγηση και βελτίωση τους,
- στην πιστοποίηση προσόντων σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο,
- στην αναγνώριση και ευρεία εφαρμογή του προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης προσόντων,
- στη διαμόρφωση προτάσεων για υποστηρικτικά μέτρα για την εφαρμογή και βιωσιμότητα των προγραμμάτων κατάρτισης και πιστοποίησης προσόντων σε ευρεία κλίμακα.