Δελτίο Τύπου
3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ GREEN DEAL GREECE 2023: η ανθεκτικότητα στο επίκεντρο
Γιώργος Στασινός: αρχίζει ο προσεισμικός έλεγχος δημοσίων κτιρίων
-«Πριν σχεδιάσουμε νέα έργα, που χρειάζονται, ας κάνουμε τα υπάρχοντα να δουλεύουν σωστά».
Κώστας Σκρέκας: «Σε ό,τι σχεδιάζουμε πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».
Σωκράτης Φάμελλος: «Η πολιτική για το κλίμα πρέπει να επιστρέψει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας»
Την έναρξη εγγραφών μηχανικών στην πλατφόρμα ελεγκτών και της λειτουργίας του νέου ηλεκτρονικού συστήματος το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, δίνοντας το μήνυμα ότι αρχίζει ο προσεισμικός έλεγχος δημοσίων κτιρίων, έργο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το ΤΕΕ σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και τα συναρμόδια Υπουργεία ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ στο 3ο Συνέδριο «Green Deal Greece 2023», που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το economix.gr, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με θέμα: «Η Ανθεκτικότητα υποδομών και περιοχών, σήμερα και αύριο: προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, για τον πράσινο μετασχηματισμό»
Στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός τόνισε τη σημασία της Ανθεκτικότητας στις κατασκευές και στο σχεδιασμό υπογραμμίζοντας «την ανάγκη όχι μόνο να αντιμετωπίζουμε γρήγορα τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών αλλά να προλαμβάνουμε και να προετοιμαζόμαστε σωστά και συνολικά». Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας υπογράμμισε ότι: «Σε ό,τι σχεδιάζουμε πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης». O Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι: «Η πολιτική για το κλίμα πρέπει να επιστρέψει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας» ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στην κυβέρνηση ότι «εξαγγέλλει αλλά δεν υλοποιεί».
Γ. Στασινός: Να κάνουμε την πατρίδα και την κοινωνία μας ανθεκτική
«Οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική κρίση, αποδεικνύεται στην πράξη ότι έρχονται πιο γρήγορα από όσο υπολογίζαμε στο παρελθόν, παράλληλα δημιουργούνται και ευκαιρίες για έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, για καλύτερο σχεδιασμό, για εμβάθυνση σε τομείς που λίγο μας απασχολούσαν στο παρελθόν».
Αυτό ανέφερε στο πλαίσιο του συνεδρίου «Green Deal Greece 2023», που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το ecomix.gr, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. «Η επένδυση στην Ανθεκτικότητα, στην πρόληψη και όχι μόνο στην επούλωση των πληγών των φυσικών καταστροφών, είναι επένδυση ωφέλιμη για όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Να κάνουμε την οικονομία μας, τις υποδομές, τα κτίρια και τα έργα μας ανθεκτικά. Να κάνουμε εντέλει την πατρίδα και την κοινωνία ανθεκτική. Οι διπλωματούχοι μηχανικοί, ο επιστημονικός κορμός του τεχνικού κόσμου της χώρας, είμαστε στο επίκεντρο της Ανθεκτικότητας, στην προετοιμασία για να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές καταστροφές», τόνισε. ο Γιώργος Στασινός και για τον προσεισμικό έλεγχο κτιρίων ανακοίνωσε ότι:
«Αλλά κυρίως πρέπει να δώσουμε έμφαση στον προσεισμικό έλεγχο, αρχικά, στα δημόσια κτίρια και ακολούθως και στα ιδιωτικά. Καλλιεργώντας μια κουλτούρα προσεισμικού ελέγχου στη χώρα. Και φυσικά όπου υπάρχουν σοβαρά ευρήματα να ακολουθεί και εκτεταμένος έλεγχος και αποκατάσταση. Με κίνητρα και πόρους. Διότι η πρόληψη σώζει και ζωές και περιουσίες και εξοικονομεί σε βάθος χρόνου χρήμα.
Το ΤΕΕ πάντα διεκδικούσε να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων προσεισμικού ελέγχου. Η παρούσα κυβέρνηση πείστηκε από το ΤΕΕ και δημιούργησε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Και το ΤΕΕ στάθηκε δίπλα, αρωγός στην Πολιτεία, όχι μόνο με το έμψυχο δυναμικό των μηχανικών που σύντομα ξεκινούν να εγγράφονται σε ειδικό μητρώο ελεγκτών αλλά και με την υλοποίηση σχετικού ηλεκτρονικού συστήματος, που θα διαλειτουργεί με άλλα συστήματα και με τον ΟΑΣΠ. Είναι μια νέα υπηρεσία μηχανικών προς την κοινωνία, μια νέα εργασία για τους μηχανικούς με την επιστήμη τους και τις γνώσεις τους να έχουν κεντρικό ρόλο».
Ειδικότερα, ο κ. Στασινός επεσήμανε την ανάγκη εμπέδωσης μίας αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής κουλτούρας στη χώρα, με σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων, προκειμένου να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη.
Επεσήμανε δε, το εξής: «πριν σχεδιάσουμε νέα έργα, που χρειάζονται, ας κάνουμε τα υπάρχοντα να δουλεύουν σωστά. Με ξεκάθαρες αρμοδιότητες και σύστημα παρακολούθησης».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ: «Πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις με συνολικό σχεδιασμό και έργα ουσίας. Για να συμβεί αυτό πρέπει να λύσουμε δύο βασικά ζητήματα: Αφενός ο δημόσιος τομέας να σχεδιάζει, να επιβλέπει και να πληρώνει εγκαίρως. Και αφετέρου ο ιδιωτικός τομέας να υλοποιεί με ταχύτητα και ποιότητα».
Και πρόσθεσε, ότι «μπορούμε να βαδίσουμε αυτήν την πορεία των επόμενων ετών με έναν κοινό προορισμό: Να ολοκληρωθούν τα έργα που έχουν ξεκινήσει ή σχεδιάζονται, να εξυπηρετηθούν οι στόχοι προσέλκυσης επενδύσεων, να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία, να μειωθεί η ταλαιπωρία και οι αδικίες στη δικαιοσύνη και τη φορολογία». Τόνισε την ανάγκη δίκαιων αμοιβών, εκπαίδευσης και κατάρτισης του προσωπικού για την προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και για την προώθηση ανάλογων δράσεων και πολιτικών.
«Σας καλώ λοιπόν, τουλάχιστον για τα επόμενα λίγα χρόνια, να αφήσουμε πίσω νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος και να συνεργαστούμε», δήλωσε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.
Κ. Σκρέκας: «Σε ό,τι σχεδιάζουμε πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης»
Ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται κάθε χρόνο, γι΄ αυτό ό,τι σχεδιάζουμε πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Green Deal Greece 2023», που διοργανώνει το ΤΕΕ σε συνεργασία με το economix.gr, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη προσαρμογής του τουριστικού κλάδου στην εξίσωση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και επεσήμανε ζητήματα σίτισης, ψύξης, θέρμανσης, στέγασης, υποδομών, ενέργειας, δικτύων. Πρέπει να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις για να έχουμε βιώσιμο τουρισμό, ενώ το ίδιο πρέπει να κάνουμε σε όλους τους άλλους τομείς.
Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού, με σημαντική μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και την ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ, η οποία έφτασε στον επταπλασιασμό τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η Ελλάδα έφτασε στο 50% της ενέργειας που καταναλώνει να προέρχεται από ΑΠΕ και να έχει την καλύτερη αναλογία μεγάλων με μικρά φωτοβολταϊκά, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για την εξοικονόμηση ενέργειας, ο Υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι στην Ελλάδα πρωτοπορούμε και καταφέραμε τη μείωση φυσικού αερίου στη χώρα μας, και αντίστοιχα την κατανάλωση ενέργειας όπως είπε, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα πάει ακόμα πιο μπροστά τα προσεχή χρόνια.
Τέλος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, με Το “Εξοικονομώ 21”, το οποίο λειτουργεί το ΤΕΕ, καταφέραμε με λιγότερα χρήματα να αναβαθμίσουμε πολλά περισσότερα νοικοκυριά, βελτιώσαμε τις ηλεκτρονικές διαδικασίες, κινήθηκε πολύ πιο γρήγορα, βοηθώντας σημαντικά τον κλάδο των κατασκευών.
Σ. Φάμελλος: Η πολιτική για το κλίμα πρέπει να επιστρέψει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Την ανάγκη να επιστρέψει η πολιτική για το κλίμα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισήμανε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Φάμελλος, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση ότι «εξαγγέλλει αλλά δεν υλοποιεί».
Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε τη σημασία της ανθεκτικότητας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η ανθεκτικότητα είναι αυτή που θα λύσει τα ζητήματα μιας και ο μετριασμός δεν πάει καλά».
Σημείωσε τις προειδοποιήσεις ότι «η ανθρωπότητα οδηγείται με ταχύτερους ρυθμούς στην κλιματική κατάρρευση» και τόνισε ότι «η επιστήμη οφείλει να είναι το σημείο αναφοράς επειδή οι πολιτείες αργούν και οι οικονομίες καθυστερούν».
Ζήτησε αλλαγή στην ανάγνωση καθώς όπως υποστήριξε «δεν μπορούμε με τα εργαλεία του προβλήματος να λύσουμε το πρόβλημα».
Στη συνέχεια, ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στον νόμο 4414/2016 για την ενεργειακή πολιτική που, όπως είπε «ήταν νόμος εθνικής στρατηγικής ο οποίος δεν αναθεωρήθηκε και δεύτερον και σημαντικοτερο δεν εφαρμόζεται. Η κυβέρνηση έχει ένα εργαλείο στρατηγικής για την ανθεκτικότητα που δεν εφαρμόζει».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εξαγγέλλει αλλά δεν υλοποιεί», ενώ αναφερόμενος στις καταστροφές στη Θεσσαλία επισήμανε ότι «μετά τις καταστροφές εισάγει ξανά τη συζήτηση εκτροπής του Αχελώου, κάτι που η ΕΕ και το ΣτΕ έχουν απορρίψει ήδη 7-8 φορές».
Ακολούθως ο κ. Φάμελλος πρότεινε να επιστρέψει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η πολιτική για το κλίμα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση πήρε τον τίτλο για την κλιματική κρίση και τον μετέφερε στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, σε ένα υπουργείο που δεν έχει καν οργανόγραμμα».
«Δεν γίνεται να έχουμε έργα προσαρμογής στην κλιματική κρίση που έχει σχεδιάσει ένα υπουργείο και πρέπει να το υλοποιήσει ένα άλλο υπουργείο» τόνισε.
Κλείνοντας, ανέφερε ότι «η κλιματική μετάβαση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Μπαίνουμε σε εποχή με μεγάλες αβεβαιότητες, όπου και ο ρόλος του μηχανικό είναι πιο δύσκολος. Το κρίσιμο είναι αν θα μείνει η κοινωνία ενωμένη».
20231102_dt_tee_synedrio_green_deal_23_episimes_omilies
Σημείωση για συντάκτες: Φωτογραφικό υλικό του συνεδρίου παρέχεται από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ελεύθερη λήψη.