Ημερίδα ΤΕΕ με θέμα: «Blackout στην Ισπανία – Έχουμε σχέδιο στην Ελλάδα;»
Οι προτάσεις και η κριτική των κομμάτων για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας
Αλεξάνδρα Σδούκου ΝΔ: η κυβέρνηση εκτελεί έργο με εθνικό ρεαλισμό, γιατί δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία, χωρίς ενεργειακή αυτονομία
Ελευθέριος Πατάβρας ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Χρειάζονται νέες πολιτικές που θα διαχειρίζονται την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό και ένα σχέδιο Μάρσαλ για τα δίκτυα
Μιλτιάδης Ζαμπάρας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «η ενεργειακή ασφάλεια δεν είναι ένα εμπορεύσιμο μέγεθος είναι συνταγματική υποχρέωση και εθνική ευθύνη»
Μάκης Παπαδόπουλος ΚΚΕ: Αξιοποίηση όλων των εγχώριων ενεργειακών πηγών – είναι μύθος ότι δεν υπάρχει σχέδιο, υπάρχει για να δώσει διέξοδος σε υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια
Η ανάγκη να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και των πολιτών αναδείχθηκε από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ από το βήμα της ημερίδας που διοργανώνει το ΤΕΕ με θέμα: «Blackout στην Ισπανία – Έχουμε σχέδιο στην Ελλάδα;» στο πρώην δημόσιο Καπνεργοστάσιο, οι οποίοι τόνισαν η σημασία της πρωτοβουλίας που ανέλαβε το ΤΕΕ, να θέσει το θέμα στην επείγουσα διάσταση του στο δημόσιο διάλογο για σχεδιασμό και μέτρα.
Οι ομιλητές κατέθεσαν τις θέσεις και προτάσεις των κομμάτων τους για τον ενεργειακό τομέα και από τις τοποθετήσεις τους τονίστηκε τόσο η πρόοδος που έχει γίνει σε έργα και επενδύσεις για την ενεργειακή ασφάλεια και αυτάρκεια της χώρας, όσο και κριτική για ελλείψεις, καθυστερήσεις στη θωράκιση του ενεργειακού συστήματος, για την εφαρμογή περικοπών ιδίως σε μικρούς και μεσαίους παραγωγούς των ΑΠΕ, αλλά επίσης για το ενεργειακό μείγμα και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
Το σύνολο των εκπροσώπων των κομμάτων αναγνώρισε τον ρόλο του ΤΕΕ στα κρίσιμα ζητήματα της ενέργειας.
Αλεξάνδρα Σδούκου Εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ: η κυβέρνηση εκτελεί έργο με εθνικό ρεαλισμό, γιατί δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία, χωρίς ενεργειακή αυτονομία
«Η δική μας κυβέρνηση είναι αυτή, η οποία εκτελεί έργο με εθνικό ρεαλισμό και τεχνοκρατική επάρκεια για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας» γιατί πιστεύουμε ότι «δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία χωρίς ενεργειακή αυτονομία», ιδίως σε μία πολύ ασταθή περίοδο σε όλον τον κόσμο, και με την κλιματική κρίση να χτυπάει παντού, τόνισε η Αλεξάνδρα Σδούκου, Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας,
Η Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση ακολούθησε τα τελευταία έξι χρόνια «μία κοινωνικά ευαίσθητη, υπεύθυνη και φιλοεπενδυτική ενεργειακή πολιτική» και χαρακτήρισε «πολιτικό κανιβαλισμό» τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση της Τετάρτης στη Βουλή για τις νέες τεχνολογίες, όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο.
Η κα Σδούκου, που επισήμανε πόσο σημαντική είναι η ημερίδα καθώς το θέμα του blackout, είναι εξαιρετικά επίκαιρο, ανέφερε ότι το 2019 το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα ήταν ευάλωτο, αποσπασματικά ρυθμισμένο και εξαρτημένο. «Καταστήσαμε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο και εξαγωγέα ενέργειας, είμαστε φθηνότεροι από τους γείτονές μας» είπε.
Αναφερόμενη στο blackout που σημειώθηκε στην Ισπανία, το χαρακτήρισε «σοκαριστικό και πρωτοφανές», πολλώ δε μάλλον, που όπως αποκάλυψε, η Ισπανία θεωρούταν παράδειγμα ενεργειακής πολιτικής στο ελληνικό υπουργείο Ενέργειας.
«Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να συμβεί σε όλες τις χώρες και στην Ελλάδα» είπε η Αλ. Σδούκου. «Χρέος δικό μας είναι να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να το αποτρέψουμε» συμπλήρωσε και ανέφερε ότι μετά το ισπανικό blackout η κυβέρνηση προχώρησε σε συγκεκριμένες ενέργειες:
-ενίσχυσε το ρόλο το ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ
– στις ΑΠΕ που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ υπάρχει πλήρη τηλε-εποπτεία και έλεγχος της παραγωγής και
– έως το τέλος του έτους όλες οι ΑΠΕ που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ και είναι πάνω από 7000 θα είναι πλήρως ελεγχόμενες.
Παράλληλα, υπάρχει ενεργοποίηση της ΡΑΕ για την πρόληψη κρίσεων, η οποία έχει καταρτίσει 15 δυσμενή σενάρια για πιθανές κρίσεις.
Η κα Σδούκου αναφέρθηκε επίσης στην ενεργοποίηση των μηχανισμών περικοπής ΑΠΕ, την προώθηση διεθνών ενεργειακών συνεργασιών, ενώ ανακοίνωσε ότι οι πρώτες μεγάλες μπαταρίες θα εγκατασταθούν στο εθνικό δίκτυο έως το 2026
Ελευθέριος Πατάβρας, Αναπληρωτής Τομεάρχης Ενέργειας ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Χρειάζονται νέες πολιτικές που θα διαχειρίζονται την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό, και ένα σχέδιο Μάρσαλ για τα δίκτυα
«Ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ» αποκλειστικά για την επέκταση και ενίσχυση των ηλεκτρικών δικτύων, για να είναι ισχυρά και αποκεντρωμένα» πρότεινε ο Ελευθέριος Πατάβρας, αναπληρωτής τομεάρχης Ενέργειας στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και τόνισε ότι «χρειάζονται νέες πολιτικές στον τομέα της ενέργειας, οι οποίες να έχουν στο επίκεντρο τους την ενεργειακή δημοκρατία και τη διαφάνεια, και στον πυρήνα τους να διαχειρίζονται την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό και όχι με μια κυρίως κερδοσκοπική λογική». Υπογραμμίζοντας παράλληλα για το ενεργειακό μίγμα ότι «είναι λάθος η καθολική απολιγνιτοποίηση»
Τις πολιτικές της κυβέρνησης για την κατανομή των ΑΠΕ και την απουσία δυνατοτήτων αποθήκευσης ενέργειας στηλίτευσε ο Ελευθέριος Πατάβρας
«Έχουμε την πιο ακριβή ενέργεια σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Στη χώρα δεν υπάρχει υγιής ανταγωνισμός και δημιουργούνται συνθήκες ολιγοπωλίων» υποστήριξε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα «είναι ένα βήμα πριν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» για τις πολιτικές που ακολουθεί στις ΑΠΕ.
Όπως εξήγησε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να διορθώσει τη νομοθεσία και να επιταχύνει τη διαδικασία αδειοδότησης ΑΠΕ, τονίζοντας ότι στη ρίζα του προβλήματος βρίσκεται η καθυστέρηση στην εφαρμογή πλαισίου αποθήκευσης της ενέργειας, παρότι η σχετική συζήτηση ξεκίνησε από το 2020.
«Σήμερα υπάρχει μηδενική αποθήκευση ενέργειας παρά τους τρεις διαγωνισμούς που έχουν γίνει» τόνισε και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την καθυστέρηση στην υλοποίηση της Υπουργικής Απόφασης που αφορά σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες συνολικής ισχύος 4.700 MW.
«Έχουμε οδηγηθεί σε περικοπές ενέργειας και πετάμε τη φθηνή ενέργεια στα σκουπίδια με τις τιμές να παραμένουν στα ύψη» τόνισε ο Ελευθέριος Πατάβρας, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι φέτος οι περικοπές ενέργειας θα ξεπεράσουν το 10%.
Όπως προειδοποίησε αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε αφανισμό των μικρών παραγωγών και ζήτησε την αναδιαμόρφωση του πλαισίου περικοπών, ώστε να υπάρχει διαφάνεια στο ποιοι παραγωγοί περικόπτονται και πότε.
«Το ότι δεν έχουμε blackout δεν σημαίνει ότι η ενεργειακή πολιτική είναι πετυχημένη» υποστήριξε ο Ελ. Πατάβρας. «Πρέπει να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα του συστήματος» είπε αναφέροντας ότι είναι «λάθος η καθολική απολιγνιτοποίηση» κυρίως για την Πτολεμαΐδα 5 και προσθέτοντας ότι «οι λιγνίτες πρέπει να υπάρχουν ως στρατηγικό απόθεμα.»
«Η εναλλακτική πρόταση είναι η ενεργειακή δημοκρατία και διαφάνεια, με την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό, με ισχυρές ανεξάρτητες αρχές που θα αποτρέπουν τα ολιγοπώλια και με τους μικρούς επενδυτές να βρίσκουν διαθέσιμο χώρο. Πρέπει να στηρίξουμε έργα συμμετοχικής χρηματοδότησης αλλά και την αυτοπαραγωγή στις επιχειρήσεις» συμπλήρωσε.
Στο τέλος της ομιλίας του ο κ.Πατάβρας κατέκρινε την απόφαση του υπουργείου Ενέργειας να προβλέπει ενεργό συμμετοχή των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας στη χρηματοδότηση και διαχείριση έργων εξοικονόμησης ενέργειας στα νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» και ζήτησε στον σχεδιασμό των προγραμμάτων να ληφθούν υπόψη οι θέσεις των θεσμικών φορέων, όπως το ΤΕΕ.
Μιλτιάδης Ζαμπάρας Τομεάχρης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «η ενεργειακή ασφάλεια δεν είναι ένα εμπορεύσιμο μέγεθος είναι συνταγματική υποχρέωση και εθνική ευθύνη»
«Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε πολλαπλούς κινδύνους αστάθειας για το ενεργειακό περιβάλλον, κυρίως την περίοδο του καλοκαιριού» προειδοποίησε ο Μιλτιάδης Ζαμπάρας, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που έκανε λόγο για «μονοκαλλιέργεια φυσικού αερίου» και «υπερβολική ανάπτυξη ΑΠΕ χωρίς τον απαραίτητο χωροταξικό σχεδιασμό».
Ο κ. Ζαμπάρας προειδοποίησε ότι οι με τις περικοπές «οι μικροί παραγωγοί οδηγούνται σε αδιέξοδο και αφανισμό», ενώ η «αποθήκευση ενέργειας παραμένει σε εμβρυικό στάδιο. Σε ό,τι αφορά στις προτάσεις προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός blackout, ζήτησε συγχρονισμό ηλεκτρικής παραγωγής και κατανάλωσης, επέκταση των δικτύων μεταφοράς και διανομής με περιφερειακή αποκέντρωση, τεχνολογίες σταθεροποίησης σε όλες τις μονάδες παραγωγής, εθνική στρατηγική αποθήκευσης ενέργειας, ενίσχυση του ρόλου των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ για μία «ισχυρή, δημόσια ΔΕΗ, που θα λειτουργεί ως εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας.»
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες στη βουλή για τις τεχνολογίες όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο, υποστήριξε ότι βρίσκονται σε πρωτόλειο επίπεδο και συμπλήρωσε: «Έχουμε πολλά ακόμα βήματα για να αποκτήσουν καθετοποιημένη λογική και να μπουν στο μείγμα.»
Τόνισε επίσης την ανάγκη για «μία πράσινη μετάβαση με κοινωνικά χαρακτηριστικά και ενεργή συμμετοχή της κοινωνία», ενώ αναφερόμενος στον ρόλο του ΤΕΕ επικρότησε την πρωτοβουλία διαλόγου για σχεδιασμό και μέτρα σημειώνοντας ότι «πρέπει να λειτουργεί με εξωστρεφή τρόπο, ώστε να πιέζει με εποικοδομητικό τρόπο για την προώθηση των κρίσιμων ζητημάτων». Ζήτησε αλλαγή πολιτικής σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η ενεργειακή ασφάλεια δεν είναι ένα εμπορεύσιμο μέγεθος είναι συνταγματική υποχρέωση και εθνική ευθύνη»
Μάκης Παπαδόπουλος μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ: Αξιοποίηση όλων των εγχώριων ενεργειακών πηγών – είναι μύθος ότι δεν υπάρχει σχέδιο, υπάρχει για να δώσει διέξοδο σε υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια
Τις επιλογές της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής ηγεσίας που έχουν οδηγήσει «σε εκτίναξη των κερδών των ενεργειακών ομίλων και σε αύξηση της ενεργειακής φτώχειας» επέκρινε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ.
«Η υλοποίηση της στρατηγική της πράσινης μετάβασης οδήγησε στο δόγμα “ότι θέλει ο επενδυτής”. Οδήγησε σε προκλητική έγκριση πράσινων επενδύσεων χωρίς να υπάρχει επαρκής χώρος και έτσι φτάσαμε στις αναγκαίες περικοπές που θα αυξηθούν στο μέλλον» είπε και θύμισε ότι οι προειδοποιήσεις του ΑΔΜΗΕ για τους κινδύνους ευστάθειας του συστήματος έγιναν ήδη από τον Απρίλιο του 2023 και «φτάσαμε στα όρια του blackout» δύο φορές από τότε.
Παράλληλα τόνισε ότι «δαινομοποιήθηκαν και εγκαταλείφθηκαν ο λιγνίτης και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της χώρας» ενώ υποστήριξε ότι «οι κάλπικοι φίλοι του περιβάλλοντος δεν λένε τίποτα για το εισαγόμενο LNG και τους ενοχλούν μόνο οι εγχώριες εξορύξεις.»
«Η συγκέντρωση κερδών και κεφαλαίων είναι η φυσιολογική λειτουργία της αγοράς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο ανταγωνισμός για το μέγιστο κέρδος γεννά την κρίση της υπερπαραγωγής» είπε προσθέτοντας ότι «κανένα εναλλακτικό μοντέλο δε θα μετατρέψει το χρηματιστήριο ενέργειας σε φιλανθρωπικό ίδρυμα.»
Ο Μ. Παπαδόπουλος υποστήριξε επίσης ότι «γίνονται παζάρια για τα εγχώρια συμφέροντα της χώρας», αναρωτήθηκε «τι θα γίνει με τις ρήτρες για το καλώδιο στην Κύπρο», υποστήριξε ότι «τις επενδύσεις σε βιομεθάνιο και υδρογόνο θα πληρώσουμε ξανά εμείς» και ότι «η αποθήκευση ενέργειας εξαρτάται από τα παζάρια για τα κέρδη και την πολιτική της ΕΕ για τις μπαταρίες».
«Όσο συνεχίζουμε σε αυτό το δρόμο θα μετράμε κέρδη για τους λίγους και ενεργειακή φτώχεια για τους πολλούς» κατέληξε προτείνοντας έναν «σχεδιασμό για φθηνή ενεργειακή κατανάλωση, για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας και για προστασία του περιβάλλοντος με αξιοποίηση όλων των εγχώριων ενεργειακών πηγών μεταξύ των οποίων είναι τα μεγάλα υδρουλεκτρικά και ο λιγνίτης.»
Τέλος ο Μ. Παπαδόπουλος συνεχάρη το ΤΕΕ για την ημερίδα, που πραγματοποιείται σε μία περίοδο που γίνεται ορατή «η προβληματική κατάσταση του σχεδιασμού Ελλάδας και ΕΕ»
Οι εργασίες της Ημερίδας ζωντανά στο: https://www.youtube.com/watch?v=31EOFeALEWE
20250703_dt_tee_hmerida_tee_blackout_protaseis_kai_kritiki_ton_kommaton