DigiHotel: το ΤΕΕ στην 5η Athens International Tourism Expo με προτάσεις «έξυπνων» δωματίων
To Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός του για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα των τομέων που έχουν αντίκτυπο στο επάγγελμα και το μέγεθος εργασιών των Μηχανικών, και έχοντας υπόψη την ανάγκη συνεχούς εκσυγχρονισμού του ξενοδοχειακού δυναμικού της Χώρας, έθεσε υπό την Αιγίδα του την 5η Διεθνή έκθεση Τουρισμού με τίτλο «Athens International Tourism Expo» που θα πραγματοποιηθεί από 7 έως 9 Δεκεμβρίου 2018, στο εκθεσιακό κέντρο METROPOLITAN EXPO.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:
«Ο τουρισμός αποτελεί έναν δυναμικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας και οι Έλληνες Μηχανικοί υπηρετούν με συνέπεια, επιστημοσύνη και σκληρή δουλειά την ανάπτυξή του, συστηματικά, εδώ και δεκαετίες. Ο σχεδιασμός μπορεί να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα κάθε τουριστικής μονάδας, ειδικά σήμερα που οι επιλογές είναι πολλές και οι εξελίξεις σε υλικά και εξοπλισμό είναι συνεχείς, ραγδαίες, καινοτόμες και δημιουργικές. Μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις, είναι αδιαμφισβήτητη η αξία της επένδυσης στην αναβάθμιση των ξενοδοχειακών και άλλων τουριστικών μονάδων, με έμφαση στα χαρακτηριστικά της χώρας μας αλλά και την αποδοτικότητα κάθε επένδυσης, προς όφελος του τελικού χρήστη. Το ΤΕΕ προχώρησε φέτος στη διερεύνηση των τάσεων του «ψηφιακού ξενοδοχείου» και προτείνει πρότυπες ιδέες εξοπλισμού δωματίων από Έλληνες Μηχανικούς, μέσα σε μία έκθεση του κλάδου του τουρισμού, ώστε να παρακινήσει το ενδιαφέρον ακόμη περισσότερων παραγόντων της αγοράς και να προκαλέσει συζητήσεις για τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές και τις καλύτερες δυνατές επενδύσεις στον κλάδο. Οι Έλληνες Διπλωματούχοι Μηχανικοί ξέρουν και μπορούν να σχεδιάσουν τις κατάλληλες λύσεις, να εφαρμόσουν τις καλύτερες τεχνικές, να επιβλέψουν και να κατασκευάσουν τις κατάλληλες τεχνικές επιλογές για κάθε ανάγκη της τουριστικής και ξενοδοχειακής αγοράς».
Έχοντας σκοπό την αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού της Χώρας μέσω της ενσωμάτωσης της εξελιγμένης τεχνολογίας, που βελτιώνει την ποιότητα ζωής εντός ενός ξενοδοχείου, μειώνει την κατανάλωση ενέργειας δια της έξυπνης και στοχευμένης χρήσης της, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στο κόστος λειτουργίας και στο περιβάλλον, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας κάλεσε τους Έλληνες Αρχιτέκτονες με ανοικτή ανακοίνωση στα Ηλεκτρονικά Μέσα του ΤΕΕ και του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, να υποβάλουν προτάσεις, για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πρότυπου τμήματος DIGI «έξυπνου» ξενοδοχείου στο Χώρο της Έκθεσης.
Η Επιτροπή Επιλογής που αποτελείτο από τους:
- Δρα Φανή Βαβύλη,Αρχιτέκτονα Μηχανικό, Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της UIA, Καθηγήτρια ΑΠΘ
- Δρα Όλγα Βενετσιάνου, Αρχιτέκτονα Μηχανικό
- Τόνια Κατερίνη, Αρχιτέκτονα Μηχανικό, Πρόεδρο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ
- Κυριάκο Πιπίνη, Αρχιτέκτονα Μηχανικό, Γραμματέα του Ελληνικού Τμήματος της UIA, Μέλος UIA-ICC.
- Νίκο Φιντικάκη, Αρχιτέκτονα Μηχανικό, Αντιπρόεδρο της Region II της UIA, Διευθυντή του Διεθνούς Προγράμματος Εργασίας UIA-ARES WP Intl.
συνεδρίασε και επέλεξε ως εξίσου κατάλληλες να υλοποιηθούν και να εκτεθούν στον χώρο της Έκθεσης, τις προτάσεις:
Ι.) Immersive locality της κ. Φωτεινής Γεωργακοπούλου, Α.Μ. η οποία σχεδίασε με τη φιλική συμμετοχή του κ. Γιάννη Σκουλιδά, Tech Expert, μια μονάδα πολύ-μεταβαλλόμενη, με «γυάλινες όψεις από υψηλής απόδοσης ηλεκτροχρωμικό κρύσταλλο που λειτουργεί επίσης και σαν οθόνη κάθετης προβολής (wallpaper OLED screen) και «θαμπώνει» με το πάτημα ενός κουμπιού όταν χρειαστεί για λόγους ιδιωτικότητας. Μ’αυτό τον τρόπο οι φιλοξενούμενοι/ες μπορούν αν το επιθυμούν να βιώσουν την πόλη (immersion) καθώς και αντίστροφα, η πόλη, οι περαστικοί/ες μπορούν να δουν μέσα στο δωμάτιο αν τους επιτραπεί…..Οι προδιαγραφές του Δωματίου (ενσωματωμένος γραμμικός φωτισμός/ wake–up light, HVAC, έλεγχος γυάλινων όψεων/οθόνης, Check–out) ελέγχονται εξ’ ολοκλήρου από τους/τις φιλοξενούμενους/ες είτε μέσω ενός σταθερού πίνακα ή bed–side tablet (moodboard) καθώς και μέσω των κινητών τους, από τα οποία μπορούν να επιλέξουν και τη «διακόσμηση» του δωματίου (με προτεινόμενα έργα τέχνης, αλλά και με δικό τους υλικό- φωτογραφίες, videos κλπ) »
ΙΙ.) ΜaPPa (Mapping Parametric Project) της Ομάδας Μελέτης που αποτελείται από τους Αρχιτέκτονες Μηχανικούς: Ουρανία Ανδρεοπούλου, Θωμά Γιατζίδη, Σοφία Μαυρουδή, Μαγδαληνή Ντούρα, Ιωάννη Ρουσογιαννάκη, Γεωργία Χαλακατεβάκη, Γεώργιο Χατζηδάκη, και Αγγελική Χριστάκη, όπως επίσης και από τους: Ελευθέριο Παλιεράκη, Πολιτικό Μηχανικό, Δέσποινα Πατεράκη, Μηχανικό Χωροταξίας & Ανάπτυξης, και Βασιλική Πετρουλάκη, Ιστορικό Τέχνης, οι οποίοι σχεδίασαν μια λύση όπου «το δάπεδο προσαρμόζεται στο βάδισμα του χρήστη μέσω αισθητήρων πίεσης κατά τη διάρκεια της κίνησής του. Αντίστοιχα, η οροφή σχεδιάζεται ως μια παραμετρική επιφάνεια που αποτελείται από κλείστρα τα οποία μεταβάλλονται σύμφωνα με το ηλιακό φως και λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας… Πρόκειται για τόπους μεταβαλλόμενους που αλλάζουν κάθε φορά για να αναδείξουν μια διαφορετική αίσθηση και εμπειρία για τον επισκέπτη, διαβαθμίζονται μεταξύ απόλυτα προσωπικού και έντονα κοινωνικού χώρου, συνθέτοντας ένα έμμεσο γλυπτικό αποτέλεσμα στη χωρική αντίληψη της διαμονής»
Κατά την διάρκεια της έκθεσης, τα δύο αυτά πιλοτικά «έξυπνα» δωμάτια θα είναι ανοικτά στους επισκέπτες, στο χώρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, προσφέροντας εκπλήξεις και gadgets τόσο στον σχεδιασμό τους, όσο και στις τεχνικές προδιαγραφές τους.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά κείμενα και φωτογραφίες από τις προτάσεις εδώ:
https://aite.gr/el/paralliles-ekdiloseis/digital-smart-hotel/
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας εκθέτει τις προτάσεις αυτές στην 5η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού: «Athens International Tourism Expo»σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της UIA και το Διεθνές Πρόγραμμα Εργασίας «Αρχιτεκτονική & Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας UIA–ARES WP Intl.».
20181206_dt_tee_digi_hotel_5h_athens_tourism_expo_dilosi_stasinou