Κυβέρνηση – Αντιπολίτευση – ΤΕΕ: ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης να ενταχθεί σε μία ενιαία εθνική αναπτυξιακή στρατηγική
- Εκδήλωση παρουσίασης της αναπτυξιακής πρωτοβουλίας του ΤΕΕ για τη θεσμοθέτηση ενός ενιαίου ψηφιακού χάρτη με όλες τις θεσμικές γραμμές, με τίτλο: «ONEclickLIS – μια εθνική μεταρρύθμιση για το αύριο της χώρας»
- Υπό την αιγίδα και την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου
- Συμφωνία Κυβέρνησης, Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ΤΕΕ για την αναγκαιότητα ψηφιακών μεταρρυθμίσεων στη χώρα
- Κοινό σημείο αναφοράς Υπουργού ΠΕΝ Γ. Σταθάκη και Προέδρου ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, η πρόταση του Προέδρου ΤΕΕ Γ. Στασινού, ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης να ενταχθεί σε μία ενιαία εθνική αναπτυξιακή στρατηγική
- Δημόσια συμφωνία συνεργασίας ΥΠΕΝ –ΤΕΕ για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών από το ΤΕΕ Ηλεκτρονικής Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και Τοπικών Χωρικών Σχεδίων μεταξύ των Αν.Υπουργού ΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλου και Προέδρου ΤΕΕ Γιώργου Στασινου
Πλαίσιο συναίνεσης και συμφωνίας, μεταξύ Κυβέρνησης, Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ΤΕΕ για την αναγκαιότητα προώθησης των ψηφιακών μεταρρυθμίσεων στη χώρα διαμορφώθηκε κατά την παρουσίαση της αναπτυξιακής πρωτοβουλίας του ΤΕΕ για τη θεσμοθέτηση ενός ενιαίου ψηφιακού χάρτη με όλες τις θεσμικές γραμμές, με τίτλο: «ONEclickLIS – μια εθνική μεταρρύθμιση για το αύριο της χώρας». Πρωτοβουλία του Προέδρου ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, που έθεσε υπό την αιγίδα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την ειδική εκδήλωση του ΤΕΕ, που πραγματοποιήθηκε με ομιλητές τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, το απόγευμα της Τετάρτης 21 Μαρτίου 2018 στην Παλαιά Βουλή.
Ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης να ενταχθεί σε μία ενιαία εθνική αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας. Η αναπτυξιακή πρόταση του Προέδρου του ΤΕΕ έτυχε κοινής αποδοχής τόσο από την πλευρά των αρμοδίων Υπουργών της Κυβέρνησης, όσο και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ενώ αποτέλεσε κοινό σημείο αναφοράς όλων των ομιλητών.
Το πλαίσιο της συναίνεσης για τις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο την πρόταση του ΤΕΕ για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη αναδείχθηκε από την ομιλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεωργίου Σταθάκης , ο οποίος δήλωσε: «Η προώθηση της χρήσης σύγχρονων εφαρμογών στις λειτουργίες του Δημοσίου και ευρύτερα στην οργάνωση της οικονομίας αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε στην ομιλία του «…πολύ σημαντική την πρωτοβουλία του ΤΕΕ και ένα συμβολικό άλμα στο μέλλον, που θα καταδείξει ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τις της χώρα μας δεν συνδέονται κατ’ ανάγκην με τις μειώσεις συντάξεων ή την αύξηση των φόρων ή άλλες δημοσιονομικού τύπου παρεμβάσεις». Επίσης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου και η ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσια πληροφορία αποτελεί πάρα πολύ σημαντική προϋπόθεση για να δρομολογηθεί οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχέδιο ασχέτως της διαφορετικής φιλοσοφίας που μπορεί κάποιος να έχει για την ίδια την ανάπτυξη. »
Στο πλαίσιο της ειδικής εκδήλωσης του ΤΕΕ πραγματοποιήθηκε επίσης ανοιχτή διαλογική συζήτηση με συνομιλητές τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, και τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινού. Στην διάρκεια της διαλογικής συζήτησης επισφραγίστηκε το πλαίσιο συνεννόησης και συμφωνίας Κυβέρνησης, Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ΤΕΕ τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη που προτείνει το ΤΕΕ και τις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα. Ταυτοχρόνως από τους κκ Σ. Φαμέλλο και Γ Στασινό εξειδικεύτηκε το πλαίσιο συνεργασίας με νέες συγκεκριμένες αναπτυξιακές δραστηριότητες, που συμφωνήθηκε δημόσια μεταξύ τους να αναπτύξουν από κοινού το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ.
Συγκεκριμένα ο κ. Φάμελλος προχώρησε σε πρόταση συνεργασίας, η οποία έγινε αμέσως αποδεκτή από τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, να αναλάβει το ΤΕΕ πρωτοβουλίες και να προετοιμάσει προτάσεις για την υλοποίηση του κομβικού έργου της Ηλεκτρονικής Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης.
Ακόμα ο κ. Φάμελλος συμπεριέλαβε στην πρόταση νέας συνεργασίας προς το ΤΕΕ, την ανάπτυξη των ψηφιακών δεδομένων στο πλαίσιο των νέων Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την αποτελεσματικότητα που έχει επιδείξει το ΤΕΕ στην ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών . Ο ίδιος πρόσθεσε πως το ΥΠΕΝ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε θεσμικό επίπεδο, για την υλοποίηση των νέων Τοπικών Χωρικών Σχεδίων όπως επίσης ότι προωθεί το έργο και έχει και προτάσεις για την χρηματοδότηση του. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ από την πλευρά του έθεσε συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης και ανέλαβε δημόσια δέσμευση εντός εξαμήνου το ΤΕΕ να διαμορφώσει ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων προς το ΥΠΕΝ για την Ηλεκτρονική Περιβαλλοντική Αδειοδότηση και τα ψηφιακά Τοπικά Χωρικά Σχέδια.
Αναλυτικότερα:
Γιώργος Στασινός: Ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης βασικό εργαλείο για την υλοποίηση εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, παρουσιάζοντας την αναπτυξιακή πρόταση του ΤΕΕ για τον νέο ενιαίο ψηφιακό χάρτη τόνισε ότι:
«Αυτή τη μεταρρύθμιση ουσιαστικά τη θέλει ο κάθε πολίτης που ταλαιπωρείται στις υπηρεσίες. Τη θέλει η αγορά που δυσκολεύεται να αδειοδοτήσει μια επένδυση. Τη χρειάζεται στην πραγματικότητα η πατρίδα. Μπορεί να αποτελέσει μια μεταρρύθμιση κοινό τόπο για όλες τις πολιτικές δυνάμεις δείχνοντας και στους πολίτες ότι σε κάποια ζητήματα υπάρχει η ωριμότητα του πολιτικού προσωπικού για κοινή πορεία και συνεννόηση. Μπορεί επιτέλους να είναι μια εθνική πρωτοβουλία και να μην είναι μια μνημονιακή υποχρέωση όπως έχουμε συνηθίσει. Μπορεί, τέλος, να είναι μια πρωτοβουλία που θα περιλαμβάνεται ως ένα σύγχρονο και βασικό εργαλείο για την υλοποίηση ενός ζητήματος που συζητάμε σήμερα της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής».
Ο ψηφιακός χάρτης που προτείνει το ΤΕΕ και ονομάζεται «ONEclickLIS», θα είναι κοινός για όλη την δημόσια διοίκηση αλλά και για τους πολίτες, και θα περιέχει όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους και μεγέθους επένδυσης. Στόχος του «ONEclickLIS», είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, από τον υπολογιστή του, να πάρει λοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία με ισχύ διοικητικής πράξης, για το τί επιτρέπεται ή όχι, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που θέλει. Η μεταρρύθμιση αυτή που προτείνει το ΤΕΕ, όπως τόνισε ο Γιώργος Στασινός, «ίσως είναι σημαντικότερη και από τις ασφαλιστικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις, αφού θα βοηθήσει να «ξεκολλήσουν» επενδύσεις ετών και θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη».
Ο Γιώργος Στασινός περιέγραψε την χρονοβόρα και παράλογη διαδικασία που απαιτείται σήμερα για να εκδοθεί μια άδεια δόμησης είτε είναι για μια απλή κατοικία ή για μια ξενοδοχειακή επένδυση. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ θα χρειαστεί κάποιος για μια άδεια δόμηση να αποταθεί σε ένα πλήθος δημόσιων υπηρεσιών, που δεν είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους, με αποτέλεσμα όλη αυτή η διαδικασία να χρειαστεί από 5 έως 30 μήνες. Όλα αυτά όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, έχουν σαν αποτέλεσμα την διόγκωση της γραφειοκρατίας, την εμφάνιση φαινομένων διαφθοράς, και έτσι πολλοί επενδυτές είτε εγκαταλείπουν την προσπάθεια τους είτε αποθαρρύνονται και αποφασίζουν να επενδύσουν σε άλλες χώρες.
«Οι συνέπειες είναι οι γνωστές στην γραφειοκρατία, το μεγάλο κόστος, η διαφθορά, άνιση μεταχείριση, ταλαιπωρία. Και στο τέλος, απλά δεν γίνεται η επένδυση» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και σημείωσε ότι ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης που προτείνει το ΤΕΕ εάν ξεκινήσει σήμερα θα μπορεί να είναι έτοιμος το 2020, καλύπτοντας σε ποσοστό το 70 έως 80% των δεδομένων. Σημείωσε επίσης ότι ο ψηφιακός χάρτης διαρκώς θα επικαιροποιείται και θα συμπληρώνεται, ενώ προχωρούν με προοπτική να ολοκληρωθούν την επόμενη τριετία το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες, καθώς επίσης εντός του 2018 προβλέπεται να παραδοθεί το αρχαιολογικό κτηματολόγιο.
Ο Γ. Στασινός επισήμανε ιδιαίτερα ότι σήμερα λειτουργούν 12 ψηφιακά συστήματα τα οποία έχουν κοστίσει πάνω από 1 δις ευρώ, χωρίς να συνδέονται μεταξύ τους. Πράγμα που θα επιτύχει ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης, που προτείνει το ΤΕΕ, ο οποίος μπορεί αν υλοποιηθεί με εύλογο κόστος της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ και να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και οφέλη για το δημόσιο, τους πολίτες και τους επενδυτές.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε επίσης ότι το ενδιαφέρον του επιμελητηρίου είναι ναι γίνει το έργο και δεν τον ενδιαφέρει αν θα το αναλάβει το ΤΕΕ, αρκεί αυτό να γίνει από κάποιον. Όμως όπως τόνισε το ΤΕΕ έχει την τεχνογνωσία για να το κάνει καλύτερα από τον καθένα και με κόστος ελεγχόμενο.
Για την δημιουργία του ενιαίου ψηφιακού χάρτη θα χρειαστεί αρχικά πολιτική βούληση τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ. Στην συνέχεια είπε ότι θα πρέπει να γίνει σύνταξη των προδιαγραφών του έργου από το ΤΕΕ. Η χρηματοδότηση του έργου μπορεί να γίνει με ένταξη του στο ΕΣΠΑ, ενώ μπορούν να αναζητηθούν και συγχρηματοδοτούμενοι πόροι. Στην συνέχεια θα πρέπει να εκδοθούν εγκύκλιοι από το αρμόδια υπουργεία για την αναγκαία συνεργασία με το ΤΕΕ.
«Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία σαν Τεχνικό Επιμελητήριο ώστε με πρακτικό, σύγχρονο, διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο να λυθούν χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας τόσο εμείς οι μηχανικοί όσο και το σύνολο των Ελλήνων πολιτών» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΤΕΕ. Ταυτοχρόνως, εξαίροντας την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο Γιώργος Στασινός τόνισε:
«Σε αυτή την προσπάθεια θεωρούμε ότι θα βρούμε συμπαραστάτες, εκτός από όλους τους πολίτες της χώρας που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, όλους τους ανθρώπους της αγοράς, αλλά θεωρούμε και το πολιτικό σύστημα και όλους τους ανθρώπους του ελληνικού Κοινοβουλίου και όλου του πολιτικού συστήματος ότι θα συμφωνήσουν ότι πρέπει να γίνει μία τέτοια μεταρρύθμιση η οποία, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι σημαντικότερη ακόμα και από μία φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση διότι θα ξεκολλήσει το θέμα των επενδύσεων για τις οποίες όλοι μιλάμε».
Γιώργος Σταθάκης: «Εθνική στρατηγική αποτελεί η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών»
«Εθνική στρατηγική και προτεραιότητα της Κυβέρνησης» αποτελεί η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «ONEclickL.I.S.» που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στην Παλιά Βουλή. Ο Υπουργός ΠΕΝ μεταφέροντας χαιρετισμό του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση ανέδειξε ταυτοχρόνως τη σημασία τόσο της πρότασης του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού για τον ενιαίο Ψηφιακό χάρτη, όσο και την αποτελεσματικότητα του ΤΕΕ στην δημιουργία και λειτουργία ψηφιακών εφαρμογών. Όσον αφορά τους «οικοδεσπότες» του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ο κ. Σταθάκης τόνισε: «Με το ΤΕΕ υπάρχει στενή συνεργασία σε πολλούς τομείς. Αποτελεί φορέα που έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση σημαντικών ηλεκτρονικών και ψηφιακών δραστηριοτήτων. Τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, την έκδοση οικοδομικών αδειών (τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμη και η σχετική υπουργική απόφαση), την πλατφόρμα επιλογής των ελεγκτών δόμησης, την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου και την ηλεκτρονική καταγραφή των αυθαιρέτων μετά την 28/7 του 2011».
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε σε σημαντικές δραστηριότητες που πλέον έχουν πάρει «ηλεκτρονική μορφή», όπως είπε χαρακτηριστικά, και στάθηκε συγκεκριμένα στις «… υπηρεσίες Taxisπου διαρκώς εμπλουτίζονται και καλύπτουν ευρύτερο φάσμα διαδικασιών, την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, για τη ρύθμιση οφειλών, την ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα και την προσπάθεια που γίνεται για να υπάρξουν διασυνδέσεις ανάμεσα σε όλες αυτές τις πλατφόρμες».
Ένα σημαντικό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα «Εξοικονομω κατ΄οίκον 2» που συνδέεται με πολλές πλατφόρμες. «Από τη στιγμή που οριστικοποιήθηκε η λειτουργία του, την περασμένη Δευτέρα, μέσα σε τρεις ημέρες στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θράκη, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται. Συγκεκριμένα 20.000 νοικοκυριά μπήκαν στο πρόγραμμα, 12.000 έχουν ήδη εγκριθεί. Έχει απορροφηθεί σχεδόν το σύνολο του προϋπολογισμού, 172.000.000, το οποίο προσαυξήσαμε κατά 20% λόγω της αυξημένης ζήτησης. Η αξιοπιστία φαίνεται από το γεγονός ότι στο αντίστοιχο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 1» είχαν χρειαστεί 18 μήνες για να δεσμευτεί το αντίστοιχο ποσό. Το νέο σύστημα αποδείχθηκε ταχύτερο, αποτελεσματικότερο, διαφανές, ακυρώνοντας κάθε πιθανότητα επιλογής με άλλα διαφανή. Επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε με ορθολογικό τρόπο όλα τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί» είπε ο υπουργός.
Παράλληλα, χαρακτήρισε το Κτηματολόγιο ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που προωθείται με την αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών. «Στον ηλεκτρονικό χάρτη της Επικράτειας σύντομα θα προστεθούν τα εμπράγματα δικαιώματα του κάθε ενός σημείου. Έτσι ο πολίτης θα έχει πρόσβαση σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις επιτρεπόμενες χρήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή βοηθά και ο εμπλουτισμός των υπηρεσιών “e-πολεοδομία 3” όπου κάθε δήμος αποτυπώνει την πολεοδομική του κατάσταση»
Επίσης, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα, καθώς από τις 25 Μαΐου ξεκινά η εφαρμογή του νέου κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία τους. «Σ΄ένα πλαίσιο που διαρκώς γίνεται πιο προστατευτικό, είναι προφανές ότι απαιτείται ειδική μέριμνα για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα». Τέλος, κλείνοντας, τόνισε: «Το υπουργείο μας ανέλαβε την οργάνωση όλων των διαθέσιμων δεδομένων, τόσο για τη χωροταξία όσο και τα γεωφυσικά δεδομένα, υπό το καθεστώς μιας ειδικής γραμματείας που ιδρύθηκε με αποκλειστικό αντικείμενο την αξιοποίηση των ψηφιακών δεδομένων, όλων των κατηγοριών. Είναι ενδιαφέρον και εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι είμαστε όλοι ευθυγραμμισμένοι στην ιδέα μιας εθνικής στρατηγικής σχετικά με τις ψηφιακές τεχνολογίες».
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η αναπτυξιακή πρωτοβουλία του ΤΕΕ «ONEclickLIS μπορεί να αποτελέσει ένα συμβολικό άλμα στο μέλλον»
«Η αναπτυξιακή πρωτοβουλία του ΤΕΕ «ONEclickLIS-μια εθνική μεταρρύθμιση για το αύριο της χώρας» που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός μπορεί να αποτελέσει ένα συμβολικό άλμα στο μέλλον» τόνισε κατά την ομιλία του ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η «πολύ σημαντική πρόταση» του Προέδρου του ΤΕΕ «θα καταδείξει ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες μιλάμε στη χώρα μας, δεν συνδέονται κατ’ ανάγκη με μειώσεις συντάξεων ή αυξήσεις φόρων ή άλλες δημοσιονομικού τύπου παρεμβάσεις. Αλλά είναι πραγματικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις, που κάνουν τη ζωή των πολιτών ευκολότερη και απλούστερη».
Διαμορφώνοντας το πνεύμα συναίνεσης στην εκδήλωση του ΤΕΕ ο Πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν θέλω να σχολιάσω εκτενώς αυτά τα οποία είπε ο Υπουργός διότι δεν είναι σήμερα το πεδίο για μια κομματική αντιπαράθεση. Και πιστεύω ότι σε πολλά από αυτά τα ζητήματα μπορούμε να βρούμε αυτά τα οποία μας ενώνουν και όχι αυτά τα οποία μας χωρίζουν», αναφερόμενος στο θέμα των καθυστερήσεων για την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικής άδειας, που ήταν έτοιμη να εφαρμοστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και « εδώ και αρκετό καιρό -εδώ και δύο χρόνια- δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις».
Ο κ Μητσοτάκης επισήμανε ιδιαίτερα ότι «όταν μιλάμε για μια επένδυση, ο χρόνος είναι χρήμα», συμπληρώνοντας ότι:
«Tην πρόταση την οποία παρουσίασε σήμερα ο Γιώργος Στασινός με το επιτελείο του, την βρίσκω προσωπικά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Διότι μπορεί ακριβώς να συγκεντρώσει αυτήν τη διαθέσιμη πληροφορία σε ένα κοινό σημείο και να δώσει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε να έχει πρόσβαση στους βασικούς όρους δόμησης και στους ενδεχόμενους περιορισμούς που μπορεί να υπάρχουν θεωρητικά.
Είτε μιλάμε για την κατασκευή μιας κατοικίας, είτε για μια μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση, ο επενδυτής, ο οποίος κάνει το πρόγραμμά του, πρέπει να γνωρίζει σε πόσο χρόνο θα υλοποιήσει αυτήν την επένδυση για να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση και να μπορεί να προβλέψει βέβαια και ποια θα είναι η απόδοση αυτής της επένδυσης. Άρα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και το χρονικό πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότησης. Είναι κάτι πολύ σημαντικό. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να έχουμε την πληροφορία και πρέπει να είμαστε και στη λογική εκείνη που η διοίκηση, είτε να είναι υποχρεωμένη να τηρεί αποκλειστικές προθεσμίες, είτε να βρούμε άλλους τρόπους να παρακάμψουμε την καθυστέρηση της όταν αυτή εκ των πραγμάτων προκύπτει»
Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην συνάντηση του με τον Εμίρη του Κατάρ, με τον οποίο όπως είπε συζήτησαν εκτενώς για τις σημαντικές προοπτικές που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, καθώς και τις ευκαιρίες για σημαντικές επενδύσεις από ξένα κεφάλαια. «Όταν τον ρώτησα, είπε ο κ. Μητσοτάκης ποιος είναι ο σημαντικότερος ανασταλτικός παράγων ο οποίος εμποδίζει μια μεγάλη οικονομική δύναμη, όπως είναι το Κατάρ, μέσω των κρατικών του κεφαλαίων, να επενδύσει στην Ελλάδα, δεν μου ανέφερε ούτε την αξία των περιουσιακών στοιχείων, ούτε τη φορολογία, ούτε τις εισφορές στην εργασία. Αντικειμενικά εμπόδια και τα τρία. Στάθηκε, μόνο, στα μεγάλα διοικητικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που αφορούν στις διαδικασίες αδειοδότησης. Ίσως διότι και ο ίδιος, μέσω της οικογένειας του, έχει πικρή εμπειρία από το τι σημαίνει να προσπαθεί κανείς να επενδύσει στην πατρίδα μας» «Κατά συνέπεια», συνέχισε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, «η απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου και η ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσια πληροφορία, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να γνωρίζει που μπορεί να χτίζει, τι μπορεί να χτίζει και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να χτίζει, αποτελεί πάρα πολύ σημαντική προϋπόθεση για να δρομολογηθεί οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχέδιο. Και αυτό ασχέτως της διαφορετικής φιλοσοφίας που μπορεί κάποιος να έχει για την ίδια την ανάπτυξη. Μπορεί κάποιος να έχει πιο αυστηρές αντιλήψεις για το τι πρέπει να γίνεται κάπου και κάποιος άλλος πιο χαλαρές».
Αναφερόμενος στη εμπειρία του στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «με έκανε να πιστεύω ότι πολλές φορές όταν μιλάμε για έργα πληροφορικής δεν πρέπει κατ’ ανάγκη να σχεδιάζουμε μεγαλεπήβολα έργα από την αρχή. Αρκεί τα έργα αυτά να είναι έργα έξυπνης διασύνδεσης υφιστάμενων βάσεων, έτσι ώστε η πληροφορία να ρέει απρόσκοπτα από και προς αυτούς που έχουν πραγματικά τη δυνατότητα και την υποχρέωση να έχουν πρόσβαση σε αυτή». «Και ακριβώς σε αυτήν τη λογική κινείται και η πρόταση την οποία παρουσίασε σήμερα ο Γιώργος Στασινός με το επιτελείο του» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας ότι. «προφανώς, μια τέτοια πλατφόρμα, από μόνη της, δεν θα λύσει όλα τα εμπόδια. Θα είναι, όμως, μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της διαφάνειας και της ελεύθερης πρόσβασης στην πληροφορία που τόσο σημαντική είναι στη σημερινή ψηφιακή εποχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε δέσμευση για την προώθηση και υλοποίηση του ενιαίου ψηφιακού χάρτη και απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο του ΤΕΕ είπε χαρακτηριστικά: «Τα συγχαρητήριά μου αγαπητέ Γιώργο για αυτήν την πρωτοβουλία και θα αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την περαιτέρω ανταπόκριση της Κυβέρνησης στην πρόταση την οποία καταθέσατε».
Σωκράτης Φάμελλος: «Η πρόταση του ΤΕΕ έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά και επικουρικά στις πρωτοβουλίες που ήδη υλοποιεί και προωθεί το υπουργείο για ψηφιοποίηση»
«Έχουμε μία ταυτότητα απόψεων και πιθανά και ταυτότητα εργαλείων» είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος κατά την ομιλία του, στο πλαίσιο διαλογικής συζήτησης με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, αναφερόμενος στην αναπτυξιακή πρωτοβουλία του ΤΕΕ για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη. Ειδικότερα ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε πως πρόταση του ΤΕΕ έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά και επικουρικά στις πρωτοβουλίες που ήδη υλοποιεί και προωθεί το υπουργείο για ψηφιοποίηση. Αναφέροντας ως παράδειγμα την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, τους δασικούς χάρτες που έχουν κυρωθεί στο 32% της χώρας και θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2020. Επίσης ανάφερε πως τα όρια των περιοχών NATURA έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο κτηματολόγιο. Χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος είπε:
«Είναι πολύ σημαντικό το ότι έχουμε ταυτότητα, κοινή, αν θέλετε, στόχευση. Διότι μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, που ας την χρησιμοποιήσω εγώ την πρόταση του Τεχνικού Επιμελητήριου και όχι τη δική μας άποψη, επιβεβαιώνεται ότι πράγματα τα οποία έχουμε ανάγκη για να έχουμε ανάπτυξη στη χώρα μας πρέπει να γίνουν πραγματικότητα. Διότι δεν ήταν πάντα έτσι τα δεδομένα. Εγώ συμφωνώ απολύτως με πολλές από τις προτάσεις. Και παραδείγματος χάριν, για να μιλήσω και με ένα αντικείμενο αποκλειστικά της δικής μου αρμοδιότητας, είναι τραγικό να χρειάζεται μία επένδυση 2 έως 12 μήνες να πάρει βεβαίωση από το Δασαρχείο και αν την πάρει ποτέ. Μιλάω για ένα απολύτως θέμα. Ή να μην γνωρίζει ποια είναι τα όρια των περιοχών Natura, των περιοχών δηλαδή του δικτύου προστατευόμενων περιοχών είτε ως οικότοποι είτε ως προστατευόμενα είδη. Και συμπτωματικά τα τελευταία δύο χρόνια, μάλιστα το Δεκέμβριο του 2017 και τα δύο αυτά θέματα χρειάζονται πλέον 1 ώρα. Δεν χρειάζονται 2-12 μήνες διότι έχει ψηφιοποιηθεί το δίκτυο των περιοχών Natura και τα πολύγωνα αυτά έχουν ανέβει στο κτηματολόγιο. Και ταυτόχρονα κυρώθηκαν, την τελευταία μέρα του Δεκεμβρίου, οι δασικοί χάρτες στο 32% της χώρας. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πλέον ότι χωρίς κανένα κόστος ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, και ιδιαίτερα οι μελετητές των έργων, μπορούν πάνω στο τοπογραφικό να βάλουν βεβαίωση για το χαρακτήρα της έκτασης αν αυτή δεν είναι δασική, γιατί έχει κυρωθεί ο χαρακτήρας, και μάλιστα για τις περιοχές που είναι ακόμα σε ανάρτηση, την τελευταία ημέρα της ανάρτησης ή την πρώτη μέρα μετά την ανάρτηση υπάρχει ειδική ρύθμιση που οι μηχανικοί, για όλες τις περιοχές που δεν έχουν γίνει αντιρρήσεις ή ενστάσεις, μπορούν να προβούν στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Απελευθερώθηκε, δηλαδή, ο αγροτικός χώρος της χώρας και ο περιαστικός ευρύτερα από οποιαδήποτε δέσμευση και κώλυμα και ακόμα και για τις περιοχές που είναι εντός δασικής νομοθεσίας, δηλαδή χορτολιβαδικές, δασικές ή δάση, μόνο με 20 ευρώ, ενώ το παράβολο ήταν 1.450 κάποτε με πράξη χαρακτηρισμού τώρα με 20 ευρώ παίρνεις βεβαίωση για όλα. Και δεν χρειάζεται να πας σε κανένα υπάλληλο, να μην υπάρχει καμία προσωπική σχέση, να μην υπάρχει καμία υποκειμενικοποίηση, αν θέλετε, της διαδικασίας και άρα εμπλοκή των επιχειρηματιών».
Κατά τη διάρκεια της διαλογικής συζήτησης, που επισφραγίστηκε με δημόσια συμφωνία συνεργασίας ΥΠΕΝ και ΤΕΕ για την Ηλεκτρονική Ψηφιακή Αδειοδότηση και τα ψηφιακά Τοπικά Χωρικά Σχέδια ο κ. Στασινός συμφώνησε με τον Αν. ΥΠΕΝ πως έχουν γίνει βήματα προς την σωστή κατεύθυνση και τόνισε πως αν ξεκινήσουμε από τώρα θα μπορούμε να έχουμε στον ψηφιακό χάρτη σε δύο χρόνια το 80% των δεδομένων. Αναφορικά με την χρησιμότητα των δασικών χαρτών οι κ. Στασινός και Φάμελος συμφώνησαν στην περίπτωση του Ελληνικού αν υπήρχε κυρωμένος δασικός χάρτης θα χρειαζόταν μισή ώρα για να εκδοθεί η όποια σχετική απόφαση και χωρίς κόστος.
Στην τελική του παρατήρηση ο Φάμεlλος διαπίστωσε μια ταυτότητα στόχων και εργαλείων, ενώ τόνισε πως πρέπει να προσδιοριστούν τα πεδία για να είναι διαθέσιμα σε όλους αφού η ολοκλήρωση αυτού του έργου χρειάζεται μια σταθερή πορεία για το μέλλον που θα αποτελεί και την ατζέντα των ενεργειών της πολιτείας.
Την εκδήλωση του ΤΕΕ παρουσίασε ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Τόπας, ο οποίος είχε και την ευθύνη συντονισμού και υποβολής ερωτήσεων στην διαλογική συζήτηση, με συνομιλητές τους Σωκράτη Φάμελλο και Γιώργο Στασινό.
Πέραν του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και των ομιλητών, στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ πολλών άλλων παραγόντων της αγοράς και θεσμικών φορέων, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής Απόστολος Καραναστάσης, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Όθωνας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας των ΑΝΕΛ Ευθύμιος Δρόσος, οι Βουλευτές της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Σκρέκας, Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Γιώργος Βερνίκος, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ο Πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας, ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Ντίνος Μακέδος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ-ΤΚΜ Πάρις Μπίλιας, μέλη των οργάνων διοίκησης του ΤΕΕ, στελέχη Υπουργείων και φορέων της δημόσιας διοίκησης, εκπρόσωποι των εργοληπτικών και μελετητικών οργανώσεων, επιχειρηματίες και στελέχη μεγάλων τεχνικών και τουριστικών επιχειρήσεων, στελέχη συμβουλευτικών και χρηματοοικονομικών φορέων κα.