Συνέδριο ΤΕΕ– economix.gr: «WASTE 2019: Στερεά και Υγρά Απόβλητα»
– Γ. Στασινός: Πρωτοβουλία του ΤΕΕ, με τη στήριξη του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για τη διαχείριση των αποβλήτων και έργα περιβάλλοντος
– Είμαστε μία υπανάπτυκτη χώρα, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων
-Όλοι οι φορείς να πάνε με μία κοινή στόχευση για να λυθούν τα προβλήματα.
- K. Αραβώσης: Κίνητρα στις επιχειρήσεις για να είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές
- Κ. Μακέδος: Η Ελλάδα μπορεί να τεθεί επικεφαλής στην κυκλική οικονομία στη Ν. Ευρώπη
- Μ. Γραφάκος: Αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων και υλοποίηση των έργων με ΣΔΙΤ
- Γ. Πατούλης: Οριστικό τέλος στο μεγαλύτερο ΧΥΤΑ της Ευρώπης στη Φυλή, το 2023
- Κώστας Αγοραστός: Συνεργασίας ιδιωτικού-δημόσιου τομέα και ορθή νομοθέτηση
- Μ. Γεράνης: Ωρίμασαν οι συγκυρίες στην αυτοδιοίκηση
Την ανάληψη κεντρικής πρωτοβουλίας από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, την οποία θα παρουσιάσει στην προγραμματισμένη συνάντηση τους το βράδυ της Πέμπτης 31 Οκτωβρίου 2019 και θα ζητήσει την προσωπική στήριξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων στη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, καθώς και την κινητοποίηση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στα έργα περιβάλλοντος ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.
Την πρωτοβουλία του ΤΕΕ, με στόχο να κινητοποιηθούν συντονισμένα και αποτελεσματικά οι δυνάμεις του κράτους, της αυτοδιοίκησης, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας, με την καθοριστική συμμετοχή και συμβολή του τεχνικού επιστημονικού κόσμου, ώστε όπως είπε να βγει επιτέλους η χώρα από το τέλμα της υπανάπτυξης και να ανταποκριθεί στους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και τις αναπτυξιακές προκλήσεις της κυκλικής οικονομίας, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, κηρύσσοντας το πρωί της Πέμπτης 31 Οκτωβρίου 2019 την έναρξη του συνεδρίου του ΤΕΕ, με τίτλο «WASTE 2019: Στερεά και Υγρά Απόβλητα», που διοργανώνει η τεχνοοικονομική ιστοσελίδα economix.gr, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός κατά την ομιλία του στο Συνέδριο έστειλε διπλό μήνυμα, καλώντας αφενός μεν τους θεσμικούς φορείς της πολιτείας να αναλάβουν το πολιτικό κόστος που απαιτούν οι οριστικές και μακράς πνοής επιλογές για τη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων αφετέρου δε τους εκπροσώπους των κατασκευαστικών, μελετητικών εταιριών και της επιχειρηματικότητας να αναλάβουν δράσεις για να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν τα έργα.
Ο Γιώργος Στασινός, απευθυνόμενος στο πολυπληθές ακροατήριο του Συνεδρίου, στο οποίο παραβρέθηκαν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και των άλλων θεσμικών φορέων, όπως επίσης των κατασκευαστικών, μελετητικών εταιριών και του τεχνικού επιστημονικού κόσμου, στην κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας χαρακτηριστικά τόνισε:
– «Σαν χώρα πρέπει να αντιληφθούμε ότι ίσως είμαστε μία υπανάπτυκτη χώρα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων. Αυτό συμβαίνει γιατί ελάχιστοι θέλουν να πάρουν το πολιτικό βάρος των αποφάσεων, που πρέπει να ληφθούν για να λυθεί το ζήτημα. Οι κυβερνήσεις, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία – δεν αναφέρομαι στην σημερινή κυβέρνηση, η οποία έχει θητεία μόλις λίγων μηνών και πιστεύω ότι θα ανατρέψει αυτή τη λογική- και οι φορείς της Τ.Α. όταν μπορούν να πετάξουν το μπαλάκι στους επόμενους, το επιδιώκουν. Αυτή η πρακτική οδηγεί σε προσωρινές λύσεις, σε διαιώνιση των προβλημάτων και σε χαμένες ευκαιρίες πραγματικής ανάπτυξης και απασχόλησης» είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και σημείωσε:
-«Κεντρικά η εκάστοτε κυβέρνηση δε λαμβάνει τις αποφάσεις που πρέπει έτσι ώστε όλοι οι φορείς να πάνε με μία κοινή στόχευση για να λυθούν τα προβλήματα. Το γνωρίζουν όλοι. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι αν θέλουν να λυθεί το πρόβλημα των πολιτών, της κυβέρνησης της Τ.Α. θα πρέπει να μπορέσουμε όλοι να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Αν το πρόβλημα των πολιτικών είναι να μετατεθεί το πρόβλημα και των εταιρειών να μην πάρει ο ανταγωνιστής το έργο δεν οδηγούμαστε πουθενά».
-«Θέλω ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και ανακοίνωσε ότι «Θα αναλάβουμε κι άλλες πρωτοβουλίες ως ΤΕΕ, θεωρούμε βαριά την ευθύνη και θα ενημερώσω και τον πρωθυπουργό στη συνάντηση που θα έχω το απόγευμα, προκειμένου και ο ίδιος να αναλάβει πρωτοβουλίες για να λυθεί το ζήτημα. Καλό είναι να ξεκινήσει μία συζήτηση που θα υπάρξει αποτέλεσμα».
- Αραβώσης: Κίνητρα στις επιχειρήσεις για να είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές
Κίνητρα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις και να καταστούν βιώσιμες και ανταγωνιστικές στο νέο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον θα περιλαμβάνει μεταξύ σειρά άλλων μέτρων το νέο 4ετές σχέδιο της κυβέρνησης και του ΥΠΕΝ για την κυκλική οικονομία, που μετά από διαβούλευση θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2020 ανακοίνωσε στο συνέδριο «WASTE 2019: Στερεά και Υγρά Απόβλητα», ο γ.γ Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και καθηγητής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Αραβώσης.
Ο κ Αραβώσης παρουσίασε τις δύο βασικές πολιτικές που έχει υιοθετήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη ανάπτυξη επισημαίνοντας ειδικότερα ότι:
Η πρώτη οριζόντια πολιτική του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τον κ. Αραβώση, αφορά την κλιματική αλλαγή και στοχεύει στη μείωση των ρύπων, όπως αυτή έχει σαφώς οριστεί από τη Συμφωνία των Παρισίων. «Πάνω σ’ αυτό καταρτίζουμε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που θέλουμε να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους», σημείωσε για να συμπληρώσει ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στοχεύουμε στην απολιγνιτοποίηση ενώ οι περιβαλλοντικές πολιτικές είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση». Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως σχολίασε, το υπουργείο επιδιώκει την αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και την εξοικονόμηση πόρων, στο πλαίσιο του οποίου τρέχει και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ».
Η δεύτερη οριζόντια πολιτική αφορά την κυκλική οικονομία όπου και υπάγεται η διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων. «Θέλουμε να παράγουμε τα ίδια με λιγότερους πόρους και λιγότερα ή καθόλου απόβλητα. Αυτά θέλουμε να τα αξιοποιούμε ως πρώτες ύλες ή ενεργειακά», επεσήμανε. Σε μία προσπάθεια να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος, ο κ. Αραβώσης τόνισε πως «στη Γερμανία κλείνει φέτος και ο τελευταίο ΧΥΤΥ ενώ εδώ είμαστε στο 80% ΧΥΤΥ. Η ανακύκλωση στην Ελλάδα βρίσκεται στο 18% όταν ο στόχος για το 2020 είναι 50%. Πρέπει να μιλήσουμε για βιώσιμη παραγωγή. Να μετεξελιχθεί όλο το μοντέλο της χώρας μας προς την κυκλική οικονομία». Μάλιστα, έκρινε πως «όσοι δεν το πετύχουν αυτό θα πάψουν να είναι ανταγωνιστικοί» και τόνισε: «Το πράσινο επιχειρείν συνδέεται με την οικονομία και γι αυτό θα εστιάσουμε ως υπουργείο να βοηθήσουμε την καινοτομία και τη νεανική επιχειρηματικότητα. Μιλάμε ακόμη για βιώσιμη κατανάλωση. Αυτό έχει να κάνει με ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση των πολιτών. Γι’ αυτό έχουμε συνεργασία με ΜΚΟ για να πληροφορήσουμε κάθε απλό πολίτη τι σημαίνει η προστασία του περιβάλλοντος».
Δύο επιτροπές
Ο κ. Αραβώσης αναφέρθηκε στις δύο επιτροπές που έχουν συσταθεί από το υπουργείο για την κυκλική οικονομία. Όπως είπε, η πρώτη συμπεριλαμβάνει τους εκπροσώπους από όλα τα παραγωγικά υπουργεία ενώ η δεύτερη από τους παραγωγικούς φορείς ενώ στοχεύει να αντλήσει προτάσεις από τον παραγωγικό κόσμο και θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. «Θα προσπαθήσουμε τις πολιτικές μας να τις περάσουμε μέσα από τους φορείς ώστε οι μηχανικοί να συμβάλουν και να κερδίσουνε από αυτό. Η κυκλική οικονομία μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας», σημείωσε ο κ. Αραβώσης.
Αναφορικά με τους άξονες πολιτικής που θα ενσωματωθούν, ο κ. Αραβώσης ανέφερε τις πράσινες δημόσιες προμήθειες για αγορά δευτερογενών υλικών, τα οικονομικά κίνητρα και τις επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις για την προσαρμογή τους, τον οδηγό κυκλικής πόλης για τους δήμους και τον οικολογικό σχεδιασμό των προϊόντων. «Ο τεχνικός κόσμος πρέπει να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη. Ο κ. Στασινός θα παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια που κάνουμε για τη βιώσιμη ανάπτυξη», κατέληξε ο κ. Αραβώσης.
Κ. Μακέδος: Η Ελλάδα μπορεί να τεθεί επικεφαλής στην κυκλική οικονομία στη Ν. Ευρώπη
Για την ανάγκη εξεύρεσης κεφαλαίων και τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίηση των νέων έργων, μίλησε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ και αντιπρόεδρος της Attica Bank, Κωνσταντίνος Μακέδος. «Η χώρα μας με ισχυρή βούληση και συντονισμένη δουλειά μπορεί να τεθεί σύντομα επικεφαλής στην κυκλική οικονομία στη Νότια Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα όσον αφορά στην Αttica Bank, όπως ανέφερε ο κ. Μακέδος, «προκειμένου, να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην εθνική προσπάθεια, συστήνεται ομάδα εργασίας έργων ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων, με στόχο την δημιουργία ενός ελκυστικού χρηματοδοτικού εργαλείου για τα περιβαλλοντικά έργα ΣΔΙΤ, το οποίο και θα ανακοινώσουμε σύντομα».
Παράλληλα, ως πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, ο κ. Μακέδος δήλωσε: «έχω την τιμή να συμμετέχω στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας ΑECM, όπου αναζητούμε νέους τρόπους χρηματοδοτήσεων, σε συνεργασία με Υπερεθνικούς Επενδυτικούς και Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς».
Όπως έκανε γνωστό, «ήδη στις 13 και 14 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο σχετικού workshop του AECM θα συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, και αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις στις αρχές του νέου έτους».
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μακέδο, «ο τομέας των συνεγγυοδοτήσεων μεταξύ του Τραπεζικού Τομέα και των φορέων εγγυοδοσίας, όπως το ΤΜΕΔΕ, είναι ένα πεδίο που μπορεί να προσφέρει μία σημαντική «ένεση» ρευστότητας και το οποίο πρόκειται να εξεταστεί διεξοδικά το προσεχές διάστημα», επισημαίνοντας ότι «απέχουμε αρκετά, του ευρωπαϊκού μέσου όρου, σε εγγυοδοτικά κεφάλαια».
Παράλληλα, όπως τόνισε, «ως ΤΜΕΔΕ, συνεχίζουμε με την εγγυοδοσία των πιστοποιημένων υπεργολαβιών και σε έργα διαχείρισης αποβλήτων. Ενώ, δημιουργείται άμεσα δομή ενημέρωσης του τεχνικού κόσμου για παροχή πληροφοριών τόσο στις Αναθέτουσες Αρχές, όσο και στους ενδιαφερόμενους Ιδιωτικούς Φορείς Σύμπραξης για θεσμικά θέματα υλοποίησης συμβάσεων περιβαλλοντικών έργων ΣΔΙΤ, στη βάση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών».
«Μπορούμε από ουραγοί να τεθούμε επικεφαλής στο καινοτόμο πεδίο μίας οικονομικής δραστηριότητας που μπορεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία, πλούτο, θέσεις εργασίας, στιβαρή βιώσιμη ανάπτυξη, μα κυρίως ουσιαστική περιβαλλοντική προστασία που θα βελτιώσει δραστικά την ποιότητα της ζωής μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μ. Γραφάκος: Αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων και υλοποίηση των έργων με ΣΔΙΤ
Πλήρη αξιοποίηση των διατιθέμενων ευρωπαϊκών και εγχώριων πόρων, τονίζοντας ότι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και του ΥΠΕΝ είναι τα αναγκαία έργα να προχωρήσουν μέσω ΣΔΙΤ ανακοίνωσε ο Μανώλης Γραφάκος, γενικός γραμματέας συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων ΥΠΕΝ.
Τόνισε ότι σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα και μεσαία έργα διαχείρισης απορριμμάτων τονίζοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι στην Αττική, η οποία στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων παραμένει «ουραγός Περιφέρεια».
Στα επόμενα 6-7 χρόνια μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα στη διαχείριση αποβλήτων, δήλωσε ο κ. Μανώλης Γραφάκος, γενικός γραμματέας συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων ΥΠΕΝ, επισημαίνοντας ότι σήμερα είμαστε «ουραγοί στη διαχείριση απορριμμάτων στην ΕΕ», ενώ τόνισε ότι σήμερα δεν υπάρχει καθόλου αξιοποίηση ενέργειας από τα απορρίμματα.
«Θέλουμε να αντιστρέψουμε τους αριθμούς», τόνισε ο κ. Γραφάκος κάνοντας γνωστό ότι στο πλαίσιο αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδιασμού «είμαστε σε συζήτηση με την ΕΕ, για αναθεώρηση των στόχων».
Όπως ξεκαθάρισε, «στο πρώτο 6μηνο του 2020 θα έχει αναθεωρηθεί ο Εθνικός Σχεδιασμός για τη διαχείριση με ρεαλιστικούς στόχους».
Ο κ. Γραφάκος αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που προκύπτουν από την τεράστια γραφειοκρατία στα έργα μελετών και ανάθεσης και επεσήμανε ότι στο ΥΠΕΝ σχεδιάζεται νέο πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις, προκειμένου να γίνουν πιο ευέλικτες και να μην υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις.
Όσον αφορά τα ΣΔΙΤ, δήλωσε ότι πλέον δε θα υπάρχουν εμμονές στον επόμενο εθνικό σχεδιασμό, ο οποίος θα είναι ανοιχτός σε τομείς παραγωγής ενέργειας από τα απορρίμματα αν θέλουμε να μειώσουμε δραστικά την ταφή των απορριμμάτων.
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Υπάρχουν περιφέρειες της χώρας που έχουν λύσει ήδη το πρόβλημα, όπως η Δ. Μακεδονία και η Ήπειρος, ενώ δημιουργούνται 8 νέες μονάδες, σε δημοπράτηση βρίσκονται άλλες 12, και σε μελέτη άλλες 40».
Επίσης τόνισε ότι «η χώρα οφείλει στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης να αυξήσει το ποσοστό ανάκτησης απορριμμάτων στην πηγή», κάνοντας γνωστό ότι το ΥΠΕΝ ετοιμάζει συνολική πρόταση έτσι ώστε από 20% να φθάσουμε στο 30% σε μία τετραετία με απώτερο στόχο το 50%. «Αν η Αττική δώσει ένα άλλο τέμπο στη διαχείριση των απορριμμάτων, θα βελτιωθούν σημαντικά και οι αποδόσεις της χώρας συνολικά», συμπλήρωσε.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι όταν και η Αττική δρομολογήσει τις εγκαταστάσεις της, σε 4 χρόνια τα περισσότερα προβλήματα θα έχουν λυθεί και επανέλαβε ότι πρέπει να οδηγήσουμε το υπόλειμμα σε παραγωγή ενέργειας, τονίζοντας ότι εάν το project των φορέων στη Βόρεια Ελλάδα «περπατήσει», θα αποτελέσει οδηγό για τη χώρα. «Ως πολιτεία έχουμε συγκεκριμένους στόχους στους οποίους δουλεύουμε», ανέφερε ο κ. Γραφάκος.
Γ. Πατούλης: Οριστικό τέλος στο μεγαλύτερο ΧΥΤΑ της Ευρώπης στη Φυλή, το 2023
Μέχρι το τέλος του 2023 θα έχει κλείσει στη Φυλή ο μεγαλύτερος ΧΥΤΑ της Ευρώπης, που δέχεται 1,7 εκατ. τόνους σκουπιδιών και η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική θα γίνεται κατά κύριο λόγο με ρεύματα ανακύκλωσης και διαλογή στην πηγή» ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.
Ως ωρολογιακή βόμβα χαρακτήρισε τα απορρίμματα για την Περιφέρεια Αττικής ο νέος περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης. Μιλώντας στο συνέδριο «WASTE 2019: Στερεά και Υγρά Απόβλητα» αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων και επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση για τις καθυστερήσεις.
Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι η εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης αποτελεί ανάγκη και προτεραιότητα για την Αττική. «Είναι απαράδεκτο η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας μας που φιλοξενεί τον μισό πληθυσμό της Ελλάδος να διαχειρίζεται με τόσο απαρχαιωμένο και αδιανόητο τρόπο τα απορρίμματά της. Αδιανόητο να μην ανακυκλώνει και να μην έχει υιοθετήσει ένα σχέδιο που να δίνει βάρος στα απορρίμματα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης για να συμπληρώσει πως «ακόμη πιο λυπηρό είναι το γεγονός ότι, ακόμη και σήμερα που η Αττική βρίσκεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που εξακολουθούν να φέρονται ανεύθυνα. Δεν επιδιώκουν καμία λύση. Εγώ είμαι απέναντι σ’ αυτές τις δυνάμεις. Πρόσωπα και δυνάμεις που κατείχαν θέσεις και είχαν την ευκαιρία να λύσουν το πρόβλημα της Αττικής, όχι μόνο δεν έδωσαν εξηγήσεις, αλλά από υπόλογοι έγιναν κατήγοροι».
Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στους άξονες που έχουν τεθεί από την Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να διαχειριστεί το πρόβλημα των απορριμμάτων. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος μίλησε για τα εξής:
– Εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ με αναθεωρήσεις όπου είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και αφού προηγηθεί το σχετικό εθνικό σχέδιο.
– Θέσπιση μετρήσιμων στόχων για κάθε δήμο στην ανακύκλωση και συλλογή βιοαποβλήτων.
– Ενίσχυση των δήμων με νέους κάδους και απορριμματοφόρα. Θα δοθούν 8.000 – 10.000 καφέ κάδοι και 66 απορριμματοφόρα στους δήμους
– Ίδρυση παρατηρητηρίου ανακύκλωσης το α’ εξάμηνο του 2020 ώστε να βλέπουν οι
πολίτες τους στόχους και τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης
– Εφαρμογή του προγράμματος για οικιακή κομποστοποίηση και υποστήριξη των δήμων μέσω του ΠΕΠ
– Δημιουργία 1.000 γωνιών ανακύκλωσης, εντός του 2020 – 2021, σε σημεία όπως σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες
– Ανακατασκευή του ΕΜΑΚ ώστε να γίνει εργοστάσιο επεξεργασίας ρευμάτων
– Καμπάνιες ενημέρωσης για τους πολίτες της Αττικής
– Κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σύμφωνα με τον ισχύοντα και μελλοντικό ΠΕΔΣΑ.
«Η ΑΤΤΙΚΗ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ»
Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στα προβλήματα που θα προκληθούν στην Αθήνα, αν δεν καταφέρουν να διαχειριστούν άμεσα το πρόβλημα των απορριμμάτων. «Παρέλαβα μία ωρολογιακή βόμβα που, αν σκάσει, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον τουρισμό και την οικονομία. Η εικόνα μίας Αθήνας πνιγμένης στα σκουπίδια θα βλάψει όλη την Ελλάδα. Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει. Θα διαφυλάξουμε την εικόνα» τόνισε και σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε τέσσερα πράγματα: υπευθυνότητα, συνέπεια, σχέδιο και πολλή δουλειά. Η θέση μας ως περιφέρεια είναι ξεκάθαρη: λέμε ότι η Αττική δεν αντέχει άλλο να θάβει σκουπίδια».
Για τον ΧΥΤΑ Φυλής, ο κ. Πατούλης ανέφερε: «Αν μπορούσαμε να κλείσουμε τη Φυλή, θα έπρεπε να το είχαμε κάνει. Η Αττική δεν είναι ακόμη έτοιμη να κλείσει τη Φυλή γιατί θα πνιγούμε από σκουπίδια. Χάθηκε ζωτικός χρόνος και δεν προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης. Χρειαζόμαστε ένα εύλογο διάστημα για να στήσουμε ένα μοντέλο που θα ανακυκλώνουμε σκουπίδια και δεν θα τα θάβουμε. Εμείς δεν ψάχνουμε άλλο έναν χώρο για να θάβουμε τα σκουπίδια αλλά με ποιον τρόπο δεν θα χρειάζεται να θάβουμε σκουπίδια. Δεν θα παρουσιάσουμε φαραωνικά σχέδια εργοστασίων ή περιφερειακούς σχεδιασμούς με αόριστους στόχους».
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, ο περιφερειάρχης ανέφερε πως «ζητήσαμε από όλες τις παρατάξεις να μας καταθέσουν τις απόψεις τους. Κάποιες παρατάξεις το έκαναν, κάποιες απάντησαν αόριστα και κάποιες καθόλου» για να συμπληρώσει πώς «έστειλα επιστολή στους αρχηγούς των κομμάτων ζητώντας τις δικές τους προτάσεις. Κάποια κόμματα απάντησαν αλλά τα περισσότερα δεν ασχολήθηκαν καν. Εμείς δεν μπορούμε, όμως, να περιμένουμε».
Κώστας Αγοραστός: Συνεργασίας ιδιωτικού-δημόσιου τομέα και ορθή νομοθέτηση
Για την ανάγκη μίας «βιολογικής αφύπνισης των λαών» έκανε λόγο ο Κώστας Αγοραστός, πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, στην ανάγκη συνεργασίας ιδιωτικού-δημόσιου τομέα, καθώς επίσης και στην ορθή νομοθέτηση σε συνδυασμό με την ανάθεση ευθυνών και ελευθερίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την επίλυση του κρίσιμου ζητήματος της Διαχείρισης των Αποβλήτων.
Επέκρινε τις συνεχείς αναθεωρήσεις του ΕΣΔΑ από τις κυβερνήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χάθηκε χρόνος και χρήμα».
Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στα σοβαρά θέματα που προκύπτουν σε σχέση με την κακονομία, την πολυνομία και τον λάθος σχεδιασμό, τα οποία δυσχεραίνουν την υλοποίηση των έργων, καθώς επίσης και στον λαϊκισμό και τις ιδεολογικές εμμονές που, όπως είπε, δεν είχαν αποτελέσματα.
«Η ευελιξία στο μέλλον είναι να τα κάνουμε όλα σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «δε θέλουμε διαχείριση της μιζέριας. Ρηξικέλευθες αλλαγές».
Αναφέρθηκε επίσης στην ανακολουθία τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια των κρατικών μηχανισμών, φαινόμενα που, όπως είπε, πρέπει να χτυπηθούν, προκειμένου να απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας.
Όσον αφορά την ενεργειακή αξιοποίηση, ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι «χρειάζεται τόλμη, αφού παντού γίνεται αυτή η διαδικασία. Δεν είναι μόλυνση του περιβάλλοντος, είναι απορρύπανση του περιβάλλοντος», είπε.
«Αν φοβάται η κεντρική εξουσία να δώσει αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις Περιφέρειες», δήλωσε. Ειδικότερα, όπως τόνισε, «δεν μπορούμε να πάμε σε δύο βάρκες. Περιφερειακή διακυβέρνηση υπάρχει σε όλα τα σύγχρονα κράτη. Πρέπει ο καθένας να αναλαμβάνει την ευθύνη του. Το κράτος πρέπει να είναι επιτελικό και να ελέγχει με βαθμούς ελευθερίας στον κάθε βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, «διαχρονικά έχουν χαθεί πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια».
Κλείνοντας ο κ. Αγοραστός, χαρακτήρισε σαν «εθνικό έγκλημα» την καθυστέρηση στην εκτροπή του Αχελώου, έργο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Πρέπει να ξεκινήσει το έργο. Η ΔΕΗ θα έχει 60 εκατομμύρια έσοδα το χρόνο», είπε, προσθέτοντας ότι «χάθηκαν 300 εκατομμύρια ευρώ λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων».
Μ. Γεράνης: Ωρίμασαν οι συγκυρίες στην αυτοδιοίκηση
Για συνθήκες ωρίμανσης και ευνοϊκές συγκυρίες στην τοπική αυτοδιοίκηση, αναφορικά με τη διαχείριση των αποβλήτων, μίλησε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας στο συνέδριο «WASTE 2019: Στερεά και Υγρά Απόβλητα».
«Οι συγκυρίες δείχνουν ότι η αυτοδιοίκηση έχει ωριμάσει. Το σκουπίδι δεν έχει χρώμα αλλά πρέπει να το διαχειριστούμε όλοι μαζί χωρίς ιδεοληψίες. Εδώ μάθαμε ότι, κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση, έρχονται και… άλλοι παπάδες με άλλα ευαγγέλια» επεσήμανε ο κ. Γεράνης ενώ αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης στη βάση της κυκλικής οικονομίας. Ο ίδιος μίλησε ακόμη για την ανάγκη να προχωρήσουμε σε υγειονομική ταφή κάτω του 26%.
Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ εξήρε τις συνεργασίες μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, τα γνωστά ΣΔΙΤ, για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τόνισε δε, πως στην Κεντρική Μακεδονία προβλέπονται τρεις μονάδες για τη διαχείριση των αποβλήτων: η πρώτη, που έχει βραβευτεί, στις Σέρρες, η δεύτερη, που θα πραγματοποιηθεί το 2019, στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, και η τρίτη, που θα εξυπηρετεί και τη Χαλκιδική, στα Ανατολική της Θεσσαλονίκης. Οι δύο πρώτες, όπως διευκρίνισε, έγιναν μέσα από τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ενώ η τρίτη αποτελεί δημόσιο έργο.
Ο κ. Γεράνης επέρριψε ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση για τα χαμηλά ποσοστά στη διαχείριση των αποβλήτων τονίζοντας πως «φταίμε όλοι για την κατάσταση της χώρας σε αυτόν τον τομέα. Αν δεν γίνουν επενδύσεις για ποιοτικά ανακυκλώσιμα υλικά, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει». «Ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε ενεργειακά το υπόλειμμα. Ο κύκλος της κυκλικής οικονομίας κλείνει με την μακροημέρευση του κάθε αποβλήτου. Ο κύκλος κλείνει με την ενεργειακή αξιοποίηση», κατέληξε.
Σημειώνεται ότι , όπως ανέφερε ο κ. Γεράνης, εντός του 2020 θα μοιραστούν καφέ κάδοι στην Κεντρική Μακεδονία.