Σχέδια Δράσης Αειφόρου Ενέργειας: Μια ευκαιρία της Αυτοδιοίκησης να παρέμβει στην προστασία του περιβάλλοντος με ουσιαστικό και σύγχρονο τρόπο
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πλέον έχει τη δυνατότητα να παρέμβει με συγκεκριμένο και συγκροτημένο τρόπο στα μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως είναι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μείωσης του ενεργειακού κόστους λειτουργίας των δημόσιων κτιρίων. Μέσα από τον συντονισμό και τη συνεργασία, μπορεί να εξασφαλίσει την επιστημονική γνώση, τις τεχνικές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για έργα και πρακτικές άμεσης απόδοσης και οικονομικού οφέλους.
Αυτό κατέδειξε, τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η συνεργασία του ΤΕΕ με επτά Δήμους της χώρας, τις Περιφερειακές Αρχές και παρόχους ενέργειας, όπως η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «SEAP-PLUS». Ένα έργο που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία και φορέων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που διαθέτουν τις κατάλληλες γνώσεις και εμπειρία.
Οι ειδικότερες παρεμβάσεις που μπορούν να αναληφθούν από την Αυτοδιοίκηση και υποστηριχτούν τόσο τεχνικά από φορείς που κατέχουν τη γνώση και από προγράμματα της ΕΕ που εξασφαλίζουν χρηματοδοτικούς πόρους, είναι:
- Δημοτικά Κτίρια: Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων, ευαισθητοποίηση δημοτικών υπαλλήλων, μαθητών.
- Δημοτικός Φωτισμός: Μελέτη φωτισμού, αντικατάσταση υπαρχόντων λαμπτήρων με αποδοτικότερους νέας τεχνολογίας, εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης.
- Αγροτικός τομέας: Εκσυγχρονισμός των γεωργικών ελκυστήρων και τεχνικών άρδευσης, σύστημα ηλεκτρονικής υδροληψίας για άρδευση με κάρτες χρέωσης.
- Μεταφορές: Αποδοτικότερη διαχείριση δημοτικού στόλου, ecodriving, χρήση βιοκαυσίμων.
- Τοπική Ηλεκτροπαραγωγή: Φωτοβολταϊκά στις στέγες, Εγκατάσταση φωτιστικών σημείων με Φ/Β πλαίσιο, Κατασκευή μικρών φραγμάτων/ υδροηλεκτρικών σταθμών.
- Τοπικά Παραγόμενη Θέρμανση/ Ψύξη: Εγκατάσταση συστήματος τηλεθέρμανσης (με βιομάζα), υποδομές παραγωγής βιοαερίου.
Το ΤΕΕ, το οποίο είχε και την ευθύνη συντονισμού του έργου«SEAP-PLUS» στην Ευρώπη, διοργανώνει την τελική εθνική εκδήλωση με θέμα: «Προώθηση και Ενίσχυση της Πρωτοβουλίας του Συμφώνου των Δημάρχων στην Ελλάδα: Περισσότεροι συμμετέχοντες, καλύτερα Σχέδια Δράσης στην Ευρώπη».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο (12 και 13 Ιουνίου 2014), στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387, Παλ. Φάληρο).
Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί και Τεχνική Έκθεση με τη συμμετοχή της εταιρίας OSRAMAE, ΔΕΗ ΑΕ, TROPICAL κ.α., ενώ το ΤΕΕ θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει και άλλες δράσεις του.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του έργου SEAP – PLUS στην Ελλάδα και ειδικότερα τα ΣΔΑΕ των Δήμων Πεντέλης, Φαρσάλων, Τανάγρας, Ανωγείων, Σιντικής, Αλμωπίας, όπως, επίσης και οι δράσεις του Δήμου Τρίπολης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Περιβάλλον. Ταυτόχρονα, θα αναπτυχθούν τα θέματα:
– Η Εφαρμογή και παρακολούθηση Σχεδίων Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ), από την AnaRitaNeve, Εκπρόσωπος του Γραφείου Συμφώνου των Δημάρχων (CοvenantofMayors)
– Καλές πρακτικές για περισσότερα και καλύτερα ΣΔΑΕ στην Ευρώπη – Ο ρόλος του ΤΕΕ ως Εθνικού Συντονιστή του Συμφώνου των Δημάρχων, Γραφείο Συμφώνου των Δημάρχων του ΤΕΕ (ΓΥΣΔ ΤΕΕ)
– Χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την εφαρμογή μέτρων των ΣΔΑΕ / ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (EΠTAAE)
– Μελλοντικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή πολιτική σχετικά με την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή – Ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ελλάδα, από την Μαργαρίτα Καραβασίλη, Πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD), τέως Ειδική Γραμματέας Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του ΥΠΕΚΑ
– Ενσωμάτωση Τεχνολογιών Βιώσιμης Ενέργειας στο δομημένο περιβάλλον, Εύη Τζανακάκη, Α/Μ MSc Τμήμα κτιρίων Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), ContactPerson για το Σύμφωνο των Δημάρχων
– Οι περιφερειακές και εθνικές πολιτικές: οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020, από τη Χρυσούλα Κούρτελη, Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Περιβαλλοντικών Δράσεων (ΕΥΣΠΕΔ) ΥΠΕΚΑ και Μέλος ΜΕ Περιβάλλοντος ΤΕΕ
– Ο ρόλος των Περιφερειών και οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες στη νέα Προγραμματική Περίοδο, από τη Θεοδώρα Ζαχαριά, Αναπλ. Προϊσταμένη Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Αττικής
– Δυνατότητες Ανταποδοτικών Επενδυτικών Σχεδίων για Ο.Τ.Α. – Νέοι μηχανισμοί χρηματοδότησης δημοτικών ενεργειακών επενδύσεων στην Ελλάδα, από τον Στάθη Ραγκούση, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Πληροφόρηση-Επιμόρφωση-Τοπική Ανάπτυξη Α.Ε (Π.Ε.Τ.Α.ΑΕ )
Στο τέλος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί “Στρογγυλό Τραπέζι” κατά το οποίο θα συζητηθεί, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Data4Action, η συνεργασία δημόσιων και ενεργειακών φορέων στο πλαίσιο ανάπτυξης και υλοποίησης Σχεδίων Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια [ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (EΠTAAE).