Ύστερα ήρθε ο Αντισεισμικός Κανονισμός
12 Αυγούστου 1953: αποφράδα ημέρα για τα Επτάνησα, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Η σεισμική δόνηση μεγέθους 7,2 R και έντασης που προσδιορίστηκε σε X+, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 871 άνθρωποι, να τραυματιστούν 1.690 και να μείνουν άστεγοι 145.052.
Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά και Ιθάκη ισοπεδώθηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου.
Είχαν προηγηθεί άλλοι ισχυροί σεισμοί στην ίδια περιοχή: ο πρώτος την Κυριακή 9 Αυγούστου 1953, με επίκεντρο τον Σταυρό της Ιθάκης και μέγεθος 6,4 R. Ο δεύτερος, στις 11 Αυγούστου, 6,8 R, τον οποίο ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, δέκα από τους οποίους είχαν μέγεθος 5,3 και 5,1 R. Την Τετάρτη, 12 Αυγούστου, προηγήθηκε ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,2 R.
Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος και Ιθάκη, ήδη με σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς που προηγήθηκαν, ισοπεδώθηκαν: 27.659 από τις 33.000 οικοδομές κατέρρευσαν, 467 μόνο σώθηκαν (κυρίως στη βόρεια Κεφαλλονιά (στην περιοχή της Ερίσου), ενώ όλες οι υπόλοιπες υπέστησαν σοβαρές ή ελαφρύτερες ζημιές. Στη Ζάκυνθο, την καταστροφή ολοκλήρωσε μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην πρωτεύουσα του νησιού.
Η κυβέρνηση, υπό τον φόβο ερήμωσης των νησιών, απαγόρευσε την εγκατάλειψη τους, δίχως, όμως, μεγάλη επιτυχία. Χιλιάδες κάτοικοι διέφυγαν τρομαγμένοι και απελπισμένοι με κάθε μέσο προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Τότε και τα αμέσως επόμενα χρόνια, άνοιξε η πληγή της μετανάστευσης και η δημογραφική κατάσταση στα Επτάνησα άλλαξε άρδην.
Το ελληνικό κράτος έδειχνε τότε να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην μεγάλη καταστροφή, αλλά η διεθνής βοήθεια υπήρξε άμεση και εντυπωσιακή. Απ’ τα πρώτα πλοία που έφτασαν στην Κεφαλλονιά ήταν του Ισραηλινού στόλου, που είχαν πιάσει το σήμα που στάλθηκε από τηλέγραφο του Αργοστολίου. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, στο Αργοστόλι υπάρχει από τότε η οδός Ισραήλ. Τις αμέσως επόμενες ημέρες έφτασε βοήθεια από τη Βρετανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Γιουγκοσλαβία και την Ανατολική Γερμανία. Έφτασε και το ελληνικό κράτος και … ίδρυσε υφυπουργείο στο Αργοστόλι !
Πρώτο μέλημα η άμεση πρόχειρη στέγαση των κατοίκων και η αποκατάσταση των υποδομών, έργα που ανέλαβαν οι εταιρείες «Κύκλος» και «Αρχιμήδης», με έδρα την Αθήνα. Ακολούθησε το μακρόχρονο πρόγραμμα ανοικοδόμησης.
Όμως, το μεγάλο έργο για ολόκληρη τη χώρα που προέκυψε από την τραγική καταστροφή των Επτανήσων, ήταν ο πρώτος ενιαίος Αντισεισμικός Κανονισμός που θεσπίστηκε το 1959, έργο των διπλωματούχων μηχανικών.
Ωστόσο, όπως έχει επισημάνει με την αρθρογραφία του ο Πολιτικός Μηχανικός Θόδωρος Βουδικλάρης, οι πρώτες οδηγίες για την κατασκευή «αντισεισμικών» κτιρίων, εκδόθηκαν την 1η Νοεμβρίου 1928, για να χρησιμοποιηθούν στην ανέγερση των νέων κτιρίων σε Κόρινθο και Λουτράκι που είχαν ισοπεδωθεί από τα 6,3 R της 22ας Απριλίου 1928.
Έκτοτε, οι οδηγίες αυτές, με αλλεπάλληλες προσθήκες και εκσυγχρονισμό, εφαρμόζονταν κάθε φορά που σημειωνόταν μια καταστροφή από σεισμό στη χώρα μας, έως ότου έγινε η καταστροφή στα Επτάνησα και οι οδηγίες πήραν τη μορφή Αντισεισμικού Κανονισμού, υποχρεωτικά εφαρμοζόμενου σε όλη τη χώρα.