Ένας στους εβδομήντα Έλληνες πολίτες, ηλικίας άνω των 23 ετών, έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές του ΤΕΕ !
Αναλογία εντυπωσιακή, η οποία δικαιολογεί απολύτως τον ισχυρισμό ότι οι εκλογές στο ΤΕΕ συνιστούν βαρόμετρο για ευρύτερα συμπεράσματα, καθώς συνιστά μια πολύ μεγάλη δημοσκόπηση – και μάλιστα – σε κάλπη.
Παρόλο που τα κριτήρια με τα οποία ψηφίζουν οι πολίτες σε έναν επιστημονικό ή συνδικαλιστικό φορέα είναι (ή πρέπει να είναι) διαφορετικά απ’ αυτά που επικρατούν κατά τις εκλογές για το Κοινοβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διαχρονικά έχει διαπιστωθεί, ότι οι εκλογές στο ΤΕΕ καταγράφουν σε σημαντικό βαθμό και πολιτικές τάσεις, με σημαντική αξιοπιστία. Κι αυτό για δυο λόγους.
Πρώτο, λόγω του πλήθους των εν δυνάμει ψηφοφόρων. Στις αρχές Οκτωβρίου, τα τακτικά μέλη του ΤΕΕ ήσαν 107.633, αριθμός εντυπωσιακός, ταυτόχρονα και δείγμα εξαιρετικά αντιπροσωπευτικό της ελληνικής κοινωνίας.
Δεύτερο, γιατί παραδοσιακά, στις εκλογές του ΤΕΕ, μετέχουν, εμμέσως, πλην, όμως, σαφώς, όλοι οι πολιτικοί χώροι και σχηματισμοί που υφίστανται στη χώρα, είτε εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, είτε όχι, παρέχοντας τη δυνατότητα στους διπλωματούχους μηχανικούς, εκτός απ’ τις επαγγελματικές, να εκφράσουν σε κάποιο βαθμό και τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Άλλωστε, η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ (η επονομαζόμενη και «Βουλή των μηχανικών») είναι πάντα πολυσυλλεκτική, χάρη στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την εκλογική διαδικασία για τη συγκρότησή της.
Υπό το πρίσμα αυτό και στην παρούσα φάση των γενικότερων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας, εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, των μέτρων και της μακρόχρονης ύφεσης, συνθήκες που έχουν επιδράσει εξαιρετικά αρνητικά στον τεχνικό κλάδο, με πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας μεταξύ των μηχανικών και εξαιρετικά αρνητικά οικονομικά δεδομένα των κατασκευαστικών επιχειρήσεων και των γραφείων μελετών, είναι επόμενο – ταυτόχρονα και ενδιαφέρον – να εκφραστούν οι ευρύτερες απόψεις ενός τόσο σημαντικού εκλογικού σώματος. Δίχως υπερβολή, μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως το εκλογικό αποτέλεσμα στο ΤΕΕ θα αποτελέσει τον «καθρέφτη» της στάσης και τάσης του ευρύτερου εκλογικού σώματος στη χώρα μας.
Ακόμη κι αν κανείς δεχτεί τον αντίλογο, που βασίζεται στα δεδομένα των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων στο ΤΕΕ, ότι η αποχή είναι μεγάλη (κυμάνθηκε στις τρεις τελευταίες αναμετρήσεις στο 45-50%), τα πράγματα δεν διαφοροποιούνται σημαντικά, αφού και πάλι έχουμε να κάνουμε με μια αναλογία ψηφοφόρων ΤΕΕ προς ενεργό πληθυσμό της χώρας 1:140.
Να υπενθυμίσουμε πως οι δημοσκοπήσεις που ανά τακτά διαστήματα πραγματοποιούνται από ιδιωτικές εταιρείες και δημοσιοποιούνται από τα ΜΜΕ, βασίζονται σε ένα δείγμα 1.000-1.500 ατόμων, που αντιστοιχεί περίπου στο 1:7.000 του ενεργού πληθυσμού !
Οι ψηφοφόροι στο ΤΕΕ
Ένα πλήθος, αλλά και ένας πλούτος, εξόχως επιστημονικός και παραγωγικός, που δεν διαθέτει καμιά άλλη χώρα στον κόσμο, συνθέτει τη δύναμη του ΤΕΕ. Ειδικότερα:
Στους εν ενεργεία διπλωματούχους μηχανικούς της χώρας, κυριαρχούν σήμερα οι Πολιτικοί Μηχανικοί (29.030), με δεύτερους τους Αρχιτέκτονες Μηχανικούς (18.362), τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς να βρίσκονται, αριθμητικά, μια ανάσα πίσω τους (17.979), ακολουθούμενοι από τους Μηχανολόγους Μηχανικούς (16.661), τους Χημικούς Μηχανικούς (9.807), τους Αγρονόμους Τοπογράφους Μηχανικούς (6.070), τους Ηλεκτρονικούς Μηχανικούς (4.237), τους Μεταλλειολόγους-Μεταλλουργούς Μηχανικούς (2.456), τους Ναυπηγούς Μηχανολόγους Μηχανικούς (1.767), τους Μηχανολόγους-Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς (1.205) και τους Ναυπηγούς Μηχανικούς (59).
Τόσο ο αριθμός, όσο και το εύρος της επιστημονικής γνώσης που γίνεται αντιληπτό απ’ αυτή την παράθεση των στοιχείων, καταδεικνύουν ότι οι διπλωματούχοι μηχανικοί βρίσκονται – ή, για να ήμαστε ακριβείς, πρέπει να βρίσκονται – σε όλο το φάσμα των παραγωγικών διεργασιών στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι βιώνουν εκ των ένδον τις πραγματικές συνθήκες και τα προβλήματα, έχουν σαφή και τεκμηριωμένη γνώση, μπορούν να εκφραστούν από καλύτερη θέση.
Με αυτά τα δεδομένα, είναι επόμενο, οι εκλογές στο ΤΕΕ να συγκεντρώνουν πάντα το ενδιαφέρον ευρύτερα της Κοινής Γνώμης, αλλά και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, φυσικά των πολιτικών, κοινωνικών, συνδικαλιστικών και επιστημονικών φορέων της χώρας.