3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ GREEN DEAL GREECE 2023 – Αλεξάνδρα Σδούκου: Στοχευμένη η στήριξη στους λογαριασμούς ενέργειας
Αλεξάνδρα Σδούκου: Στοχευμένη η στήριξη στους λογαριασμούς ενέργειας
Την ανάγκη να συνεχιστεί η στήριξη των νοικοκυριών που πιέζονται από το αυξημένο ενεργειακό κόστος τόνισε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στην ομιλία της στο πλαίσιο του συνεδρίου «Green Deal Greece 2023», που οργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το economix.gr στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με θέμα: «Η Ανθεκτικότητα υποδομών και περιοχών, σήμερα και αύριο: προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, για τον πράσινο μετασχηματισμό».
Όπως τόνισε η Α. Σδούκου, αν και υπάρχει η ανάγκη προστασίας των νοικοκυριών, «δεν είναι βιώσιμο» να συνεχιστεί το προηγούμενο καθεστώς επιδοτήσεων αλλά χρειάζεται «να συνεχίσουμε με ένα πλέγμα προστασίας που θα λειτουργεί πιο στοχευμένα».
Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε τους βασικούς άξονες της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης:
- συνέχιση της μείωσης παραγωγής λιγνίτη
- ολοκλήρωση των διασυνδέσεων των νησιών
- παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ κατά 80% έως 2030, ιδανικά και νωρίτερα
- έμφαση στην ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων
- ενεργότερη συμμετοχή των καταναλωτών στην αγορά μέσω της ωρίμανσης του πλαισίου απόκρισης προσφοράς -ζήτησης
- νέες διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις
- ψηφιοποίηση δικτύου
Όπως τόνισε η Α. Σδούκου, οι ΑΠΕ καλύπτουν πλέον το μισό της παραγωγής του διασυνδεμένου συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας. Προειδοποίησε ότι το σενάριο της μη μετάβασης δεν είναι βιώσιμο, καθώς το κόστος τόσο του φυσικού αερίου όσο και των εκπομπών ρύπων είναι πλέον πολύ υψηλό. Η Ελλάδα ξόδεψε το 2022 πάνω από 7 δις για εισαγωγές φυσικού αερίου και 10 δις ευρώ για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ποσό που ήταν ίσο με 4,8% του ΑΕΠ χώρας.
«Το μείγμα των στρατηγικών μας ξεκινάει σήμερα από διαφορετική βάση» είπε η υφυπουργός. «Πρέπει να συνεχίσουμε δίνοντας μεγάλη έμφαση στη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά την ηλεκτροπαραγωγή, επιλογή που συνάδει με τη διεθνή εμπειρία»και διευκολύνεται από το γεγονός ότι οι ΑΠΕ σήμερα είναι πολύ πιο ανταγωνιστικές.
Σε ότι αφορά στην ενεργειακή αποδοτικότητα, η κα Σδούκου σημείωσε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι δράσεις για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στα κτίρια με αναβάθμιση ενός κτιρίου στα πέντε έως το 2030.
Αναφερόμενη στη συμβολή του ΤΕΕ, η κα Σδούκου τόνισε ότι «αποτελεί πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας, οι μηχανικοί είναι προσηλωμένοι στο να φέρνουν αποτελέσματα», ενώ απηύθυνε πρόσκληση στο ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία και ανταλλαγή προτάσεων το επόμενο διάστημα.
Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης: το 45% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από ΑΠΕ
Την ανάγκη να διασφαλιστούν πελάτες για την ενέργεια που παράγεται στην Ελλάδα, αλλά και την ανάγκη να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι καταναλωτές με το κόστος των ενεργειακών επενδύσεων υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών ΥΠΕΝ, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης.
«Η ανάπτυξη των δικτύων σημαίνει κόστος που περνάει στον καταναλωτή μέσα από τα τιμολόγια ρεύματος. Για αυτό πρέπει να προσέξουμε να μην επιβαρύνουμε υπέρμετρα τον τελικό καταναλωτή» είπε αναφερόμενος χαρακτηριστικά στον τομέα των μπαταριών που αυτή την περίοδο είναι πολύ ακριβές και έθεσε το ερώτημα αν πρέπει να προχωρήσει άμεσα η μαζική προμήθειά τους ή πρέπει αυτή να γίνει σε βάθος χρόνου.
Αναφερόμενος στην παραγωγή ενέργειας από τις ΑΠΕ ο κ. Αϊβαλιώτης τόνισε ότι «θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς ενέργειας» σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει το 45% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από ΑΠΕ, ποσοστό ανάλογο με αυτό που υπάρχει στη Μ Βρετανία.
Ιωάννης Καρύδας: η χώρα μας να γίνει σημαντικός κόμβος πράσινης ενέργειας
Την οικονομική αλλά και γεωπολιτική σημασία του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Αιγύπτου, GREGY – Green Energy Interconnector, που προτάθηκε να ενταχθεί στα έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος (PMI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασε ο Ιωάννης Καρύδας, Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχειρησιακής Μονάδας ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας του Ομίλου Κοπελούζου.
Όπως τόνισε το έργο συμβάλλει στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου για «πράσινες λεωφόρους» που θα μεταφέρουν καθαρή ενέργεια μεταξύ Βορρά και Νότου. Όπως ενημέρωσε, «το 2024 προχωράμε στις τελικές μελέτες ώστε να προσδιοριστεί πόντο προς πόντο η διέλευση του καλωδίου» και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ιταλία επιδιώκει να αντιγράψει την Ελλάδα, εκφράζοντας ενδιαφέρον για να αναπτύξει διασύνδεση με την Αίγυπτο.
Όπως εξήγησε ο Ι. Καρύδας οι τιμές του ρεύματος που θα φέρνει ο GREGY στην Ελλάδα θα είναι ανταγωνιστικές, χάρη στη μεγάλη ηλιοφάνεια της Αιγύπτου, το γεγονός ότι διαθέτει τεράστια έκταση επίπεδης γης και ότι βρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση από την Ελλάδα.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ο Ι. Καρύδας σημείωσε ότι πρόκειται για την «ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνολογία στη Β. Ευρώπη» και συμπλήρωσε: «Είναι κρίμα η Ελλάδα να χάσει το τρένο και να χαθεί το δυναμικό μομέντουμ που διαθέτει η χώρα ώστε να γίνει σημαντικός κόμβος πράσινης ενέργειας. Χρειάζονται θεσμικές παρεμβάσεις αλλά και να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία κυρίως για τα αιολικά».
Κιάρα Κόντη: ολιστική αντιμετώπιση του κλίματος, της ενέργειας, της βιωσιμότητας και της οικονομικής διαχείρισης
Τη σχέση προσαρμογής και ανθεκτικότητας αλλά και τις προκλήσεις στην σωστή καταγραφή του ενεργειακού αποτυπώματος μίας επιχείρησης στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας παρουσίασε η Κιάρα Κόντη, εταίρος και επικεφαλής υπηρεσιών Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΕΥ Ελλάδος. Η κα Κόντη ανάφερε ότι «για πολλές επιχειρήσεις οι μεγαλύτερες προκλήσεις εμφανίζονται στην εφοδιαστική τους αλυσίδα και στο πώς επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή και τα φυσικά φαινόμενα», ενώ τόνισε ότι σε συστημικό επίπεδο αυτό που λείπει – σε επίπεδο θεσμών αλλά και επιχειρήσεων- είναι μία προσέγγιση που θα εξετάζει και θα αντιμετωπίζει ολιστικά τα θέματα.
Λάμπρος Πυργιώτης: κεντρικός στόχος η εξοικονόμηση ενέργειας
Τη σημασία της έρευνας και της μικρής κλίμακας για το επόμενο στάδιο της ενεργειακής μετάβασης υπογράμμισε ο Λάμπρος Πυργιώτης, Γενικός Διευθυντής ΚΑΠΕ, σημειώνοντας ότι για την επόμενη 30ετία το όραμα και το διακύβευμα είναι να επανέλθουμε και πάλι στο “μικρό” εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο Λ. Πυργιώτης μίλησε για τα “μικροδίκτυα” όπου εκεί είναι πιο εφικτή η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. «Διενεργείται έρευνα για την ευστάθεια και αποτελεσματικότητα των μικροδικτύων που επιτρέπουν την εκ του σύνεγγυς παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, ώστε να αποφεύγεται η μεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις.»
Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των αντλιών θερμότητας που λειτουργούν με γεωθερμική ενέργεια και εξασφαλίζουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση. «Το 2050 σε πάνω από το 90% των κτιρίων θα έχουμε αντλίες θερμότητες, αν αυτές είναι γεωθερμικές θα υπάρχει μεγάλη εξοικονόμηση» εξήγησε.
Σημείωση για συντάκτες: Φωτογραφικό υλικό του συνεδρίου παρέχεται από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ελεύθερη λήψη.