5th Athens Investment Forum: Γ. Στασινός (Πρόεδρος ΤΕΕ) «Τα έργα πρέπει να γίνουν έγκαιρα και ποιοτικά, με όφελος για την κοινωνία»
«Τα έργα πρέπει να γίνουν έγκαιρα και ποιοτικά με όφελος για την κοινωνία», δήλωσε ο κ. Γιώργος Στασινός, στο πλαίσιο του 5th Athens Investment Forum, με τίτλο: «Βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιακός μετασχηματισμός», που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής και συνδιοργανώνουν το ΤΕΕ και η Vertical Solutions.
Ο κ. Στασινός αναφέρθηκε αναλυτικά στην πρόοδο και την εξέλιξη των έργων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πραγματικά και αντικειμενικά, η κατάσταση στα δημόσια έργα και τις συμβάσεις δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν, καθώς όπως είπε, η Ελλάδα πλέον επενδύει πολλά, με πολλά έργα και μελέτες.
«Κανείς δεν είναι τέλειος, πάντα υπάρχουν θέματα προς επίλυση – είναι πραγματικά πολύ σημαντικές οι προκηρύξεις των έργων και μελετών που βγαίνουν – και οι διαγωνισμοί και οι αναθέσεις, που ήδη έγιναν ή γίνονται», τόνισε.
Και πρόσθεσε ότι: «Το ότι προχωρούν και ωριμάζουν πια σε ρεαλιστικούς χρόνους – όχι ακόμη βέλτιστους αλλά κάπως ρεαλιστικούς – είναι μεγάλη πρόοδος», καθώς όπως είπε: «Όλα αυτά είναι σημαντικά τόσο για τον τεχνικό κλάδο όσο και για το σύνολο της οικονομίας».
Επιπλέον ο πρόεδρος του ΤΕΕ επεσήμανε ότι μέσα από το τρέχον και το επόμενο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και επιμέρους δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο σύνολο έργων. Που πρέπει να υλοποιηθούν πολύ γρήγορα και όλα μαζί, σχεδόν ταυτόχρονα, μέσα σε 5 ως 7 χρόνια, περίπου, συνολικά.
Όσον αφορά στην πολεοδομική μεταρρύθμιση που προωθείται από το ΥΠΕΝ με τη συνδρομή του ΤΕΕ, ο κ. Στασινός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι γίνεται προσπάθεια να ανατεθούν 300 μελέτες για τοπικά πολεοδομικά σχέδια από το Επιμελητήριο, ενώ συνήθως στη χώρα προχωρούσαν 30 κάθε χρόνο. Δηλαδή, αυτό που συμβαίνει σήμερα, θα το πετύχαινε το ΥΠΕΝ σε εκατό χρόνια, είπε, προσθέτοντας ότι προσπαθούμε να κάνουμε τα 100 χρόνια 4, δηλαδή να μειώσουμε στο 1/25 του χρόνου. Και έκανε γνωστό ότι πραγματοποιήσαμε 113 διαγωνισμούς και σε δύο μήνες έχουμε ήδη 100 προσωρινούς αναδόχους.
«Νομίζω ότι η ρότα που έχει χαραχθεί, παρά τις διεθνείς προκλήσεις, τον πληθωριστικό κύκλο και τις τιμές, την αβεβαιότητα στις διεθνείς σχέσεις και την υγεία, ειδικά για τη χώρα μας και τον εθνικό σχεδιασμό, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλάξει» ανέφερε.
Και κλείνοντας, επεσήμανε ότι: «Είμαι βέβαιος ότι αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί με στόχους, πρόγραμμα, αφοσίωση και αποτελεσματικότητα έχω τη βεβαιότητα ότι θα καταφέρουμε ένα μοναδικό ιστορικά επίτευγμα: να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα σε λίγα χρόνια.»
Αναλυτικά η ομιλία του Προέδρου του ΤΕΕ είχε ως εξής:
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΑΣΙΝΟΣ 5th AIF ATHENS INVESTMENT FORUM 22112022
(Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,)
Αξιότιμοι επίσημοι προσκεκλημένοι και ομιλητές,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Φίλες και φίλοι,
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σας καλωσορίζει στο πέμπτο επενδυτικό φόρουμ της Αθήνας.
Είναι μια πρωτοβουλία που καθιερώσαμε, με τους συνδιοργανωτές μας, εδώ και μερικά χρόνια.
Στην αρχή από τον χώρο της ενέργειας, που όπως φαίνεται και από τους συμμετέχοντες αποτελεί τη ραχοκοκοκαλιά της εκδήλωσης, και στη συνέχεια για ολόκληρη την οικονομία.
Είναι ένα από τα συνέδρια που σταθερά τα τελευταία χρόνια συνδιοργανώνουμε ως ΤΕΕ σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς της οικονομίας.
Γιατί παλεύουμε συνεχώς να υπάρχει διάλογος και συνεργασία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, επιχειρήσεων και οργανισμών, εκπαίδευσης – έρευνας και παραγωγής.
Είναι ο μόνος δρόμος που αποδεδειγμένα μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή νέου πλούτου και σε δίκαιο μέρισμα για την κοινωνία.
Και αυτά τα δύο πιστεύουμε ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμα σήμερα, σε μια εποχή έντονων πληθωριστικών πιέσεων και ενεργειακής κρίσης.
Δίνουμε όμως έμφαση σε τέτοιες διοργανώσεις και για έναν ακόμη λόγο.
Γιατί πιστεύουμε ότι ο δρόμος της ανάπτυξης και των επενδύσεων είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον, ατομικά και συλλογικά, για όσους πραγματικά παράγουν σε αυτή τη χώρα.
Για όσους δουλεύουν και απαιτούν, δικαιολογημένα, είτε να αμείβονται είτε να κερδίζουν από τον κόπο τους.
Προσωπικά, πιστεύω βαθιά στην αρετή της εργασίας και της αμοιβής ή του κέρδους για αυτή, είτε είσαι μισθωτός, είτε ελεύθερος επαγγελματίας είτε επιχειρηματίας.
Και η εργασία, όταν έχεις την ευθύνη, έχει και ρίσκο, που και για αυτό πρέπει κάποιος να κερδίζει, μαζί με την οργάνωση και τις επιλογές που κάνει στην επιχείρησή του.
Στο ΤΕΕ έχουμε δώσει τα τελευταία χρόνια που βρίσκομαι στη θέση του Προέδρου έμφαση ακριβώς σε αυτό το σημείο: στο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη, για νέες δουλειές.
Δουλειές για όλους.
Αλλά και για εμάς τους μηχανικούς, που είμαστε στενά συνδεδεμένοι με όλο το αναπτυξιακό κλίμα στη χώρα.
Όπως λέω συχνά, οι μηχανικοί βαδίζουμε χέρι – χέρι με την ανάπτυξη της χώρας.
Όταν υπάρχει ανάπτυξη, εμείς τη στηρίζουμε και την υλοποιούμε.
Και ταυτόχρονα έχουμε δουλειές και αμοιβή και κέρδος.
Όταν η οικονομία βυθίζεται, βυθίζεται και ο τεχνικός κόσμος.
Το γνωρίσαμε καλά τη δεκαετία 2009 – 2018.
Όμως εδώ και λίγα χρόνια ζούμε την προετοιμασία και πλέον την υλοποίηση ενός νέου αναπτυξιακού άλματος.
Με πολλές νέες δουλειές για όσους θέλουν να δουλέψουν, να ρισκάρουν, να επενδύσουν.
Η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα.
Παρά τον απειλητικό διεθνή ορίζοντα, είμαι αισιόδοξος για τις προοπτικές της χώρας και του τεχνικού κόσμου.
Φίλες και φίλοι,
Ζούμε σε πολύ ενδιαφέροντες και προκλητικούς καιρούς.
Η οικονομία μας πέρασε πολλά τα τελευταία 15 χρόνια.
Μάθαμε όλοι, επαγγελματίες και επιχειρήσεις και στα πολλά και στα λίγα.
Και τώρα πια ζούμε μια νέα εποχή, με διαφορετικές συνθήκες. Άλλαξαν πολλά τα τελευταία χρόνια. Συνεχείς προκλήσεις και αβεβαιότητες.
Και όμως ο τεχνικός κλάδος, παρά τις απίστευτες δυσκολίες, άντεξε. Και άλλαξε.
Το ίδιο και η κοινωνία και η οικονομία και η χώρα.
Στα δημόσια έργα, ειδικά τα τελευταία λίγα χρόνια, νομίζω ξεκάθαρα προς τη θετική κατεύθυνση. Έγιναν πολλά. Οφείλω να συγχαρώ το Υπουργείο Υποδομών που δημιούργησε ένα νέο σχεδιασμό δημοσίων έργων που ήδη τρέχει.
Το πρόγραμμα των πολλών δις ευρώ, που προωθεί το Υπουργείο Υποδομών, δεν δίνει μόνο προοπτική στον κλάδο. Μπορεί να βοηθήσει να αλλάξει η Ελλάδα
Παράλληλα πρέπει να αναγνωρίσω τη μεγάλη δουλειά υποδομής που γίνεται, πολλές φορές χωρίς δημοσιότητα, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η Ελλάδα θα αλλάξει και με αυτά, όταν ολοκληρωθούν τα έργα χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού που προωθεί το ΥΠΕΝ, τα περισσότερα σε συνεργασία με το ΤΕΕ.
Για τα οποία θέλω να σημειώσω κάτι που έχω ξαναπεί και ακούγεται περίεργο σε κάποιους αλλά είναι η πραγματικότητα:
δεν υπήρχε καμία περίπτωση να γίνουν όσα ταυτόχρονα προωθούνται σήμερα από το ΥΠΕΝ ούτε σε 10 χρόνια, αν το ΤΕΕ δεν βρίσκονταν δίπλα στην Πολιτεία και δεν αναλάμβανε την ευθύνη.
Μια ευθύνη που επιτρέψτε μου να πω ότι είναι ιστορική,
διότι για πρώτη φορά από την εποχή του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση – και σε εφαρμογή του Συντάγματος που άργησε πενήντα χρόνια… – αναλαμβάνει το κράτος μια εθνική προσπάθεια σχεδιασμού του χώρου συνολικά, μέσα από το πρόγραμμα εκπόνησης των Ειδικών και Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για το 70% της χώρας.
Και πρέπει να αναγνωρίσω και τα άλλα υπουργεία για άλλα επιμέρους έργα.
Με πρώτο και βασικότερο, ίσως, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Που όχι μόνο ασχολείται με έργα ψηφιοποίησης αλλά βοηθά επιτελικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της Ελλάδας, μέσα από εκατοντάδες έργα που προβλέπονται από τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού.
Εμείς στο ΤΕΕ έχουμε πραγματικά μια άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και παράλληλα με το ΥΠΕΝ σε μεγάλα και σοβαρά έργα και μεταρρυθμίσεις στον ψηφιακό τομέα.
Νομίζω ότι πράγματι αποκτήσαμε εν τέλει Chief Information Officer στη χώρα, το αρμόδιο Υπουργείο….
Και το ΤΕΕ συμπαρίσταται στην πράξη, τόσο στην ωρίμανση αναγκαίων αλλαγών όσο και στην υλοποίηση έργων.
Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, μια εθνική μεταρρύθμιση που άργησε πολύ, για να βοηθήσει καταλυτικά στην αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης, προτάθηκε από το ΤΕΕ και τώρα την υλοποιούμε. Μαζί και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών.
Στο δομημένο περιβάλλον, το σύστημα e-adeies για την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών σε νέα κτίρια είναι πραγματικότητα, όπως και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου για τα υπάρχοντα κτίρια και το πληροφοριακό σύστημα των αυθαιρέτων.
Όλα μαζί δημιουργούν ένα συνολικό ψηφιακό περιβάλλον για το δομημένο χώρο που πρώτη φορά δημιουργείται στη χώρα, με τεχνικά χαρακτηριστικά και στοιχεία και γεωχωρικά δεδομένα.
Και έχω πολλά ακόμη να αναφέρω αλλά δεν θέλω να κουράσω.
Αναφέρω ακόμη ενδεικτικά τις τηλεπικοινωνίες όπου το ΤΕΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο, διευκολύνει την αδειοδότηση των κεραιών και δημιουργεί νέο σύστημα για τη διευκόλυνση των επενδύσεων με καλώδια και υποδομές στο πεδίο.
Θέλω να τονίσω ότι παρά τα επιμέρους προβλήματα – κανείς δεν είναι τέλειος, πάντα υπάρχουν θέματα προς επίλυση – είναι πραγματικά πολύ σημαντικές οι προκηρύξεις των έργων και μελετών που βγαίνουν – και οι διαγωνισμοί και οι αναθέσεις. Που ήδη έγιναν ή γίνονται.
Το ότι προχωρούν και ωριμάζουν πια σε ρεαλιστικούς χρόνους – όχι ακόμη βέλτιστους αλλά κάπως ρεαλιστικούς – είναι μεγάλη πρόοδος.
Δεν είναι πράγματα αυτονόητα αυτά, όπως καλά μάθαμε όλοι την περασμένη δεκαετία.
Και όλα αυτά είναι σημαντικά τόσο για τον τεχνικό κλάδο όσο και για το σύνολο της οικονομίας.
Και μαζί με αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε τα εκατοντάδες επιμέρους, μικρότερα και όχι μόνο έργα.
Τις ΣΔΙΤ και τα άλλα έργα των απορριμμάτων.
Από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ για το περιβάλλον, τα λύματα και τα απόβλητα, από το Αντώνης Τρίτσης για υποδομές των Δήμων, για αρδευτικά και φράγματα από το Αγροτικής Ανάπτυξης.
Και τα διυπουργικά εμβληματικά έργα αναπλάσεων που συντονίζει το γραφείο του Πρωθυπουργού και ελπίζω ότι ωριμάζουν σύντομα.
Τα έργα λιμένων και αεροδρομίων.
Και φυσικά τα έργα Πολιτικής Προστασίας αλλά και όσα δυστυχώς προκύπτουν μετά από φυσικές καταστροφές.
Χωρίς να ξεχνάμε τα έργα ενεργειακών υποδομών, όπως τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις.
Και ιδίως τα έργα του κτιριακού τομέα, είτε αφορούν νέα δημόσια κτίρια είτε ανακαινίσεις και αλλαγές χρήσεων.
Χωρίς να ξεχνούμε τα ιδιωτικά έργα δόμησης που αποτελούν κινητήριο μοχλό για χιλιάδες απασχολούμενους στον τεχνικό τομέα.
Όμως έχουμε εδώ και τώρα να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη πρόκληση.
Μέσα από το τρέχον και το επόμενο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και επιμέρους δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο σύνολο έργων.
Που πρέπει να υλοποιηθούν πολύ γρήγορα και όλα μαζί, σχεδόν ταυτόχρονα, μέσα σε 5 ως 7 χρόνια, περίπου, συνολικά.
Νομίζω ότι η ρότα που έχει χαραχθεί, παρά τις διεθνείς προκλήσεις, τον πληθωριστικό κύκλο και τις τιμές, την αβεβαιότητα στις διεθνείς σχέσεις και την υγεία, ειδικά για τη χώρα μας και τον εθνικό σχεδιασμό, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλάξει.
Αυτό που νομίζω ότι αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του τεχνικού κόσμου συνολικά είναι ότι τα έργα πρέπει να γίνουν έγκαιρα και ποιοτικά.
Γιατί τα χρονοδιαγράμματα και οι ανάγκες είναι πιεστικά.
Η κοινωνία πρέπει να δει τα οφέλη το συντομότερο.
Το κρίσιμο, επομένως, για τον κλάδο μας, πλέον, είναι το επόμενο – και το πιο σημαντικό – βήμα στα δημόσια έργα: Η κατασκευή.
Η υλοποίηση έργων και μελετών.
Με ποιότητα, με ταχύτητα, με αποτελεσματικότητα.
Ας εστιάσουμε λοιπόν στην ουσία της δουλειάς μας.
Την μελέτη, το σχεδιασμό, την υλοποίηση, την κατασκευή, τη λειτουργία.
Και ας αποφύγουμε άλλα παιχνίδια….
Θέλω να τονίσω την άποψή μου: τα κέρδη του κλάδου και των εταιρειών πρέπει να είναι οργανικά, ουσιαστικά, πραγματικά.
Αυτό σημαίνει κέρδη από την κύρια εργασία, κατασκευαστική για τις κατασκευές, μελετητική για τους μελετητές και συμβούλους, παραγωγής και διανομής ενέργειας για τις ενεργειακές εταιρείες, υπηρεσιών και διασύνδεσης για τις τηλεπικοινωνίες.
Σε αντιδιαστολή με τα ποικίλα χρηματιστηριακά και χρηματοοικονομικά κέρδη που είναι πρόσκαιρα και δεν ακουμπούν την πραγματική οικονομία και την κοινωνία με τα οφέλη τους.
Ας το πω πιο απλά ακόμη: καλά είναι τα υψηλά ανεκτέλεστα, καλύτερα όμως είναι για όλους τα τελειωμένα και πληρωμένα έργα.
Γιατί το πραγματικό, δουλεμένο κέρδος των τεχνικών εταιρειών έχει αξία για την κοινωνία.
Και για να το πω απλά και για το κομμάτι της ενέργειας:
Καλά τα πρόσκαιρα παιχνίδια και τα κέρδη, αλλά στη χώρα είμαστε λίγοι, γνωριζόμαστε καλά και δεν ξεχνάμε εύκολα.
Η λαϊκή σοφία «κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει» δεν αναφέρει πουθενά δέκα και στο χέρι…
Η κοινωνία απαιτεί επενδύσεις και δραστηριότητα με κοινωνικό μέρισμα, κέρδη που να αφήνουν θετικό αποτύπωμα για όλους.
Και αυτό δεν αφορά μόνο την αναδιανομή μέσω της φορολογίας.
Αφορά και τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών και το επίπεδο της ποιότητας των έργων, υποδομών, προϊόντων και υπηρεσιών.
Το ΤΕΕ είναι εδώ για να βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί στην επίλυση των προβλημάτων και στη δημιουργία νέων διαδικασιών, νέων εργαλείων, νέων εφοδίων για ολόκληρο τον τεχνικό κόσμο.
Να βοηθήσει και την Πολιτεία και τον ιδιωτικό τομέα.
Αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί με στόχους, πρόγραμμα, αφοσίωση και αποτελεσματικότητα έχω τη βεβαιότητα ότι θα καταφέρουμε ένα μοναδικό ιστορικά επίτευγμα: να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα σε λίγα χρόνια.
Σας ευχαριστώ πολύ.