Τονίστηκε στην ημερίδα με θέμα: «Ψηφιακές Πολιτικές για το Ανθρώπινο Κεφάλαιο και την Ανάπτυξη» του «Ελληνικού Φόρουμ για το Ψηφιακό Μέλλον»,
σε συνεργασία με το ΤΕΕ, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Η ανάγκη να δημιουργηθεί μία εθνική συναντίληψη, συνεννόηση και συνευθύνη για το ψηφιακό μέλλον της χώρας, όπως επίσης να διαμορφωθεί μια ψηφιακή πολιτική, που θα ενισχύει τη συλλογική ευφυΐα, τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα, την κοινωνική εμπιστοσύνη, την αλληλεγγύη και την ψηφιακή καινοτομία και ευημερία, στο πλαίσιο ενός ευρύτατου ανοιχτού διαλόγου με τους πολίτες και την Κοινωνία Πολιτών τονίστηκε τόσο σε τεχνοκρατικό όσο και σε πολιτικό επίπεδό, από τους συμμετέχοντες στην ημερίδα με Θέμα: «Ψηφιακές Πολιτικές για το Ανθρώπινο Κεφάλαιο και την Ανάπτυξη». Την ημερίδα, διοργάνωσε την Παρασκευή το «Ελληνικό Φόρουμ για το Ψηφιακό Μέλλον», ένα ευρύ δίκτυο δημόσιου προβληματισμού και διαλόγου για τις ψηφιακές εξελίξεις στη χώρας μας, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην αίθουσα εκδηλώσεων, στα κεντρικά γραφεία του ΤΕΕ.
-«Χρειάζεται να διαμορφώσουμε μία συλλογική νοημοσύνη και ευφυΐα για το ψηφιακό μας μέλλον, που να στοχεύει στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων και στην ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα μας», τόνισε ανοίγοντας τον πρώτο κύκλο των εργασιών της ημερίδας ο Χαράλαμπος Τσέκερης της Ακαδημίας Αθηνών, Πρόεδρος του «Ελληνικού Φόρουμ για το Ψηφιακό Μέλλον» υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «θεμέλιοι λίθοι του ψηφιακού μέλλοντος της χώρας πρέπει να είναι συλλογικές αξίες και δημοκρατικές αρχές, όπως η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία του επιχειρείν» για την οποία τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για να ανθίσει ο πειραματισμός και η καινοτομία. «Χρειάζεται ακόμη περισσότερη γρήγορη, υπεύθυνη και βιώσιμη καινοτομία, όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά ακόμη και για τις πιο προηγμένες χώρες» είπε ο ίδιος και σημείωσε ότι «η καινοτομία είναι ο τρόπος που μία κοινωνία προσαρμόζεται στη διαρκή αλλαγή μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Όταν μία κοινωνία είναι προσαρμοστική τότε υπάρχει περισσότερη συνεργασία , περισσότερη συνευθύνη, άρα περισσότερο κοινωνικό κεφάλαιο. Το κοινωνικό κεφάλαιο μαζί με το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι οι παράγοντες που μπορούν να συνδιαμορφώσουν ένα πλαίσιο για ένα ψηφιακό μέλλον πιο ανθεκτικό, πιο βιώσιμο, με αλληλέγγυες ισότιμες δημοκρατικές σχέσεις» . Σε αυτό το πλαίσιο ο κ Τσέκερης κάλεσε «τους φορείς και όλη την ελληνική κοινωνία, να διαμορφώσουμε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία και μια ευρεία ψηφιακή ευφυΐα για ένα καλύτερο ψηφιακό μέλλον το οποίο θα δημιουργήσουμε εμείς μέσα από την κοινωνική εμπιστοσύνη και τον κοινωνικό διάλογο».
Ο Κωνσταντίνος Μασσέλος, πρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από την πλευρά του τόνισε ότι «η ημερίδα είναι η αρχή και η έναρξη μίας μακράς συνεργασίας για την διαμόρφωση και προώθηση των ψηφιακών εξελίξεων στη χώρα μας». Ο ίδιος τόνισε ότι « η συνεργασία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα των μελών της επιστήμης και της τεχνολογίας με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων μπορεί να δώσει την αναγκαία ώθηση που χρειάζεται η χώρα μας για να κερδίσει τη θέση που αξίζει και δικαιούται ανάμεσα στις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής». Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είπε ακόμη ότι «η ανάπτυξη σε μία σύγχρονη χώρα μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την τεχνολογία», Επίσης ότι «μια βιώσιμη και ορθολογική τεχνολογική ανάπτυξη θα πρέπει να βασίζεται στο ορθό μίγμα ψηφιακής πολιτικής καινοτομίας και δημοκρατίας». Ο κ Μασσέλος πρόσθεσε ότι « η δημόσια συζήτηση που επιδιώκουμε θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Η πανεπιστημιακή κοινότητα μπορεί να προσφέρει τη βάση της επιστημονικής γνώσης» υπογράμμισε ότι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου εξελίσσεται ταχύτατα και μπορεί να έχει ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, ενώ ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους και ιδιαίτερα το ΤΕΕ για την διοργάνωση της ημερίδας. Κατά την πρώτο κύκλο των εργασιών της ημερίδας παράλληλα με τους εκπροσώπους των διοργανωτών, απεύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των κομμάτων.
Απευθύνοντας χαιρετισμό στις εργασίες της ημερίδας ο Γιώργος Τζιάλλας, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης τόνισε την σημασία του τουρισμού τόσο στην συνολική προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας, όσο και σε επιμέρους αναπτυξιακούς τομείς, όπως η επιχειρηματικότητα του τουριστικού κλάδου. Ο ίδιος είπε ότι τα δύο τελευταία χρόνια παράλληλα με την αύξηση της τουριστικής κίνησης, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία αδειοδοτήσεων του υπουργείου Τουρισμού έχουμε νέες σημαντικές τουριστικές επενδύσεις, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα δύο νέες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που άρχισαν να λειτουργούν στην Αθήνα και ότι αναμένεται να ξεκινήσουν στη διάρκεια της χρονιάς νέες τουριστικές μονάδες από επιχειρηματικούς ομίλους της Κίνας και αραβικών χωρών. Όσον αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών πολιτικών από το υπουργείο Τουρισμού, ο κ Τζιάλλας είπε ότι «έχουμε δεσμεύσει πόρους είτε άμεσα για τα έργα που εμπλέκουν και τεχνολογίες ψηφιακές, όπως το επιχειρησιακό πρόγραμμα της διοικητικής μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα, όπου έχουμε δεσμεύσει 5 εκατομμύρια ευρώ σε έργα που αφορούν σε τεχνολογίες πληροφορικής, smart phone και επικοινωνίας σε σχέση με τον τουρισμό και κάποια άλλα έργα τα οποία είναι στην ίδια κατεύθυνση». Ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρωθεί το μητρώο των τουριστικών επιχειρήσεων, ένα έργο το οποίο προέρχεται από προηγούμενα έτη, τονίζοντας ότι «προσπάθειες που ξεκίνησαν από την προηγούμενη περίοδο εμείς τις συνεχίσαμε όπως η κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας , που ήταν ένα έργο που έχει άμεση σχέση με το ψηφιακό μέλλον». Είπε ακόμη ότι «το σύστημα των δορυφόρων λογαριασμών , για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια συζητήσεων με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού φέτος τον Ιούνιο θα το έχουμε για πρώτη φορά». Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού τόνισε ακόμη ότι σε όλα προγράμματα του ΕΣΠΑ για τον τουρισμό, θα υπάρχουν σχετικές επιδοτήσεις μέσω αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού η ίδρυσης νέων μονάδων, ώστε να ενσωματώνουν και αυτές τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες.
«Η ψηφιακή στρατηγική της χώρας πρέπει να μην έχει πολιτική διάσταση, να είναι δηλαδή ανεξάρτητη από τη θητεία της κυβέρνησης», τόνισε η Άννα Ασημακοπούλου, Οικονομολόγος-Νομικός, Βουλευτής ΝΔ, Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής. Ο Βασίλης Οικονόμου, Νομικός, Βουλευτής ΝΔ, Τομεάρχης Υγείας, επεσήμανε πως στο χώρο της υγείας οι ψηφιακές πολιτικές πρέπει να είναι κομβικής σημασίας, προκειμένου να έχουμε τις απαιτούμενες υπηρεσίες.
Ο Γεώργιος Αρβανιτίδης, Οικονομολόγος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε πως είναι καίριας σημασίας η προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Όσο η ψηφιακή εποχή καθυστερεί, το κράτος θα ταλανίζεται από βασικά προβλήματα. Ο Γεώργιος Γεωργαντάς, Νομικός, Βουλευτής ΝΔ, Τομέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καυτηρίασε το γεγονός πως ακόμη και στις περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες, η έντυπη διαδικασία –δυστυχώς- δεν έχει καταργηθεί. Ο κ. Κωστόπουλος από τη Γραμματεία Επιστημονικών Φορέων, τόνισε πως η χώρα μας έχει σοβαρό εργατικό και επιστημονικό δυναμικό και το ψηφιακό μέλλον είναι κάτι που αφορά όλους μας. Ο πρώτος κύκλος των χαιρετισμών στην ημερίδα ολοκληρώθηκε με χαιρετισμό που απεύθυνε η Ιωάννα Σαμπράκου, Αντιπρόεδρος Ένωσης Μηχανικών Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος & Μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Η ίδια τόνισε τη σημασία ευρύτατων συνεργασιών για την προώθηση των έργων και προγραμμάτων ψηφιακής τεχνολογίας, προς όφελος των πολιτών, των επιχειρήσεων και του κράτους.
Η κ. Σαμπράκου αναφέρθηκε στην σημασία των ανοιχτών δεδομένων, ως θεμελιώδη παράγοντα για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, την ανάγκη αξιοποίησης όλων των προσφερόμενων χρηματοδοτήσεων και χρηματοδοτικών εργαλείων, με έμφαση στις ΣΔΙΤ για την υλοποίηση νέων έργων, προσθέτοντας ότι η ψηφιακή πολιτική πρέπει να υπακούει σε έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό. Το καλωσόρισμα στην ημερίδα απεύθυνε η Λιάνα Αναγνωστάκη, διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων ΤΕΕ μιλώντας για τη σημασία της ημερίδας και το υψηλό επίπεδο των διοργανωτών και ομιλητών.
Πιο συγκεκριμένα η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, την Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας, την Ακαδημία Ψηφιακού Πολίτη, την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής του Εθισμού στο Διαδίκτυο, την Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις, την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δημοσιογραφικών Σπουδών και Επικοινωνιακών Εφαρμογών (Τμήμα ΕΜΜΕ, ΕΚΠΑ) και το Κέντρο Ψυχο-Κοινωνιολογικής Έρευνας της Διακυβέρνησης των Δυνητικών Κοινοτήτων (Ερευνητικό Κέντρο ΩΜΕΓΑ, Πάντειο Πανεπιστήμιο), υπό την Αιγίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Στο επίκεντρο των εργασιών της ημερίδας τέθηκαν οι σχέσεις μεταξύ ψηφιακής καινοτομίας, ανάπτυξης, μεταρρυθμίσεων και δημοκρατίας, αλλά και μεταξύ Δημόσιων Αρχών και ιδιωτικού τομέα. Διακεκριμένοι ομιλητές από τον χώρο της επιστήμης, της τεχνολογίας, των επιχειρήσεων και της πολιτικής παρουσίασαν τις απόψεις τους, διατυπώνοντας χρήσιμες προτάσεις και συμπεράσματα.
Ειδικότερα στη θεματική ενότητα: «Ψηφιακό Δίκαιο» μίλησαν οι: Θεόδωρος Φορτσάκης (Καθηγητής, Νομική Σχολή ΕΚΠΑ, Βουλευτής ΝΔ), «Νομικός Πολιτισμός και Ανάπτυξη στην Ψηφιακή Εποχή» Σπυρίδων Βλαχόπουλος (Καθηγητής, Νομική Σχολή ΕΚΠΑ και «Σύνθεσις»), «Ψηφιακή Εποχή και Προστασία Προσωπικών Δεδομένων». Ναταλία Αυλώνα (Νομικός, Ερευνήτρια Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θες/νίκης), «Ψηφιακά Κοινά, Πνευματικά Δικαιώματα, Κοινή Ομότιμη Παραγωγή: Εναλλακτική Παραγωγή και Διαμοιρασμός». Φώτης Σπυρόπουλος (Δικηγόρος, Δρ Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας, Νομική Σχολή ΕΚΠΑ), «Εξελίξεις στο Ψηφιακό Δίκαιο». Αθανάσιος Κοσμόπουλος (Νομικός, Technolegal Advisor), «Τεχνονομικές προκλήσεις των Ψηφιακών Εκλογών». Συντονιστής: Ελένη Λαζάρου, Δημοσιογράφος .
Στη Στρογγυλή Τράπεζα για την «Ψηφιακή Υγεία», που συντόνιζε ο Κωνσταντίνος Σιώμος, Ψυχίατρος παιδιών & εφήβων, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, συμμετείχαν οι: Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, Νομικός, Βουλευτής ΝΔ, Αν. Τομεάρχης Υγείας. Ομάδα Bioassist (BioAssist – AGILE IoT Community). Ομάδα Laddroller. Θεόδωρος Τσέκερης, Ερευνητής, ΚΕΠΕ.
Στη Στρογγυλή Τράπεζα για την «Ψηφιακή Εκπαίδευση» συμμετείχαν οι: Γιάννης Βρέτταρος, Υπουργείο Παιδείας, Τεχνικός Εμπειρογνώμων για τις Ψηφιακές Δεξιότητες στο ET2020 Working Group. Νίκη Κεραμέως, Νομικός, Βουλευτής ΝΔ, Τομεάρχης Παιδείας. Παντελής Νικολαΐδης, Ειδικός σε θέματα ψηφιακών δεξιοτήτων. Ελίνα Ροϊνιώτη, Υπ. Δρ Παντείου Πανεπιστημίου. Γιώργος Κοϊνάκης, Ειδικός σε θέματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Λιάνα Αναγνωστάκη, Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων ΤΕΕ.
Στη Στρογγυλή Τράπεζα για τον Ψηφιακό Εθισμό και τα Τυχερά Παίγνια, που συντόνιζε ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος, Επίκ. Καθηγητής, Τμήμα Διαχείρισης & Οργάνωσης Αθλητισμού, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, πήραν μέρος οι: Κωνσταντίνος Μασσέλος, Καθηγητής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ευάγγελος Καραγρηγορίου, Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Δαμιανός Χατζηαντωνίου, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παναγιώτης Βαρλάγκας, IT Specialist και «Σύνθεσις». Άννα Καραμανλή, Βουλευτής ΝΔ, Τομεάρχης Αθλητισμού.
Στη θεματική ενότητα «Ψηφιακή Δημοκρατία», μίλησαν οι: Γεωργία Ροκαδάκη («Σύνθεσις» και Υπουργείο Οικονομικών), «Πολίτες και Σχεδιασμός Πολιτικής στην Ψηφιακή Εποχή». Στέφανος Λουκόπουλος (Εκτελεστικός Διευθυντής, Vouliwatch.gr), «Ανοιχτό» εναντίον «Κλειστού» στη Δημοκρατία του 21ου αιώνα: Μέσα και Πολιτικές για τη Διαφάνεια, τη Λογοδοσία και την Εμπιστοσύνη των Πολιτών στους Θεσμούς Διακυβέρνησης». Γεώργιος Τσουκαλάς (Μηχανικός Λογισμικού, Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας), «Ιδιωτικότητα, Ασφάλεια, και Ψηφιακές Ταυτότητες στο Διαδίκτυο». Πάνος Οπλοποιός (Σύμβουλος Ψηφιακής Τεχνολογίας & Πληροφορικής, Υπουργείο Τουρισμού), «Ψηφιακό Υπερ-Δίκτυο Τουρισμού: Χτίζοντας τις Βάσεις για την Ανάπτυξη». Συντονισμός: Χρήστος Τριαντόπουλος («Σύνθεσις» και Ερευνητής, ΚΕΠΕ). Στη Στρογγυλή Τράπεζα για το «Ελληνικό Μιντιακό Τοπίο στην Ψηφιακή Εποχή», που συντόνιζε ο Στέλιος Παπαθανασόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα ΕΜΜΕ, ΕΚΠΑ, συμμετείχαν οι: Όμηρος Τσάπαλος, Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας. Χρήστος Διαμαντόπουλος, Καθ., Ακαδημαϊκό Σώμα «Ludwig Von Mises Institute», «Σύνθεσις». Γιώργος Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος & Διευθυντής eleftherostypos.gr. Παναγιώτης Αρκουμανέας, Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας.
Μπορείτε να δείτε σχετικό βίντεο από την εκδήλωση εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=CF3wqEdH5rk