Η πολυνομία, η γραφειοκρατία, η διαφθορά και η ιδεοληψία αποτελούν τροχοπέδη στην υλοποίηση των επενδύσεων που απαιτούνται προκειμένου να επιστρέψει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σημείωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Κεφάλαιο” και στην ιστοσελίδα capital.gr ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Στη συζήτησή του με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Δελεβέγκο, ο Γιώργος Στασινός τονίζει ότι η θεσμοθέτηση νέου χωροταξικού του Τουρισμού και νέου πλαισίου χρήσεων γης, η άμεση λειτουργία ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών και η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου είναι ορισμένα από όσα πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα.
Κύριε Στασινέ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είναι ίσως ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας και θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας. Ως Πρόεδρος του ΤΕΕ, ποιες θέσεις και προτάσεις έχετε για την επανεκκίνηση της οικονομίας;
Το θέμα της ανάπτυξης που όλοι αναζητούν και επιζητούν θεωρητικά είναι κάτι που θα έπρεπε να αποτελεί τον πρώτο στόχο κάθε απόφασης και δράσης της Πολιτείας. Και αυτό να μην εξαντλείται μόνο στο αυτονόητο, δηλαδή την αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά να επεκταθούν για παράδειγμα και σε κάθε κρίσιμη οικονομική απόφαση, όπως για παράδειγμα στη διαπραγμάτευση ή στην επαναδιαπραγμάτευση των ιδιωτικοποιήσεων. Εκεί το πρώτο ζητούμενο πρέπει να είναι ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν και ο προσδιορισμός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
Γιατί, όπως καταλαβαίνετε, πραγματική ανάπτυξη δεν σημαίνει για την κοινωνία την αύξηση, για παράδειγμα, του ΑΕΠ ή τη βελτίωση των εσόδων, αλλά τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. Για να μπορεί όμως η πολιτεία να ζητήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τους επενδυτές, θα πρέπει και αυτή από την πλευρά της να μπορεί να παρέχει fast track αδειοδοτήσεις με συγκεκριμένο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. Και εδώ μπαίνουν τα ζητήματα της πολυνομίας, της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της ιδεοληψίας.
Σχετικά τώρα με τις προτάσεις που με ρωτήσατε, έχουμε καταθέσει -τόσο δημοσίως όσο και στα αρμόδια υπουργεία- συγκεκριμένες προτάσεις άμεσης απόδοσης και χαμηλού δημοσιονομικού κόστους για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, τη θεσμοθέτηση της Τράπεζας Γης, τη θεσμοθέτηση νέου χωροταξικού του Τουρισμού και νέου πλαισίου χρήσεων γης, την άμεση λειτουργία ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών και του ηλεκτρονικού συστήματος της ταυτότητας του Κτιρίου, την ηλεκτρονική αδειοδότηση των επιχειρήσεων, τη μεταφορά όλων των δεδομένων δόμησης, χρήσεων γης και θεσμικών γραμμών (δασικά, natura, αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλός κλπ) σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα.
Καταλαβαίνετε το μήνυμα που θα στείλουμε στους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές εάν κάποιος ηλεκτρονικά μπορεί να δει σε ποιο σημείο της χώρας μπορεί να επενδύσει, να εκδίδει ηλεκτρονικά άδεια δόμησης, να ξέρει εκ των προτέρων τι είδους χρήση μπορεί να αναπτύξει σε κάθε ακίνητο, να μπορεί να διασφαλίζει ηλεκτρονικά άδεια λειτουργίας για την επιχείρησή του.
Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί σήμερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία;
Ότι δεν υπάρχουν δουλειές και αναγκάζονται πολλοί να υποαπασχολούνται, να ετεροαπασχολούνται ή ακόμα και να αναζητούν την τύχη τους σε άλλες χώρες. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι από το επάγγελμα αποχωρούν τουλάχιστον 4000 μηχανικοί το χρόνο. Και είναι πράγματι κρίμα για τη χώρα το φαινόμενο να χάνονται ανθρώπινα μυαλά και πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία.
Παράλληλα οι μηχανικοί δεν ξέρουμε ποιο ακριβώς θα είναι το νέο ασφαλιστικό καθεστώς και πόσα θα πληρώνουμε από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Υπάρχει μία γκρίζα ζώνη που πρέπει το αρμόδιο Υπουργείο να ξεκαθαρίσει άμεσα και ελπίζουμε- γιατί πολλά ακούγονται- να μην μας επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις. Συμπερασματικά και χωρίς καμία δόση υπερβολής, ο μηχανικός βιώνει μία πρωτόγνωρη κατάσταση οικονομικής ασφυξίας και φορολογικοασφαλιστικής επιδρομής.
Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο και τί είναι αυτό που μπορεί να τον οδηγήσει στην ανάπτυξη;
Η τραγική αλήθεια είναι ότι οι επενδύσεις στην κατασκευή κατοικίας στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν τα τελευταία εννιά χρόνια, κατά 95%, πραγματοποιώντας αρνητικό ρεκόρ στην Ευρώπη των 28.
Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ζητήσει την άμεση ενεργοποίηση νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ εξοικονόμησης ενέργειας όπως το “Εξοικονομώ”, την παροχή κινήτρων σε πολίτες εκτός ΕΕ για αγορά κατοικίας, την παροχή κινήτρων αγοράς κατοικίας Ελλήνων μεταναστών.
Ειδικότερα για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών και την πλέον διαφανή, αλλά και γρήγορη παραγωγή και εκτέλεση των δημοσίων έργων, προτείναμε την εφαρμογή ενός δυναμικού αλγορίθμου που θα περιλαμβάνει το πραγματικό κόστος, το οποίο θα προέρχεται από τιμές παρατηρητηρίου, από τις προσφορές των διαγωνιζομένων και θα δίνει την μέγιστη έκπτωση πέρα από την οποία δε θα γίνονται δεκτές οι προσφορές.
Επίσης προτείναμε τη μείωση των σταδίων των προδικαστικών και δικαστικών προσφυγών και παράλληλα τη δυνατότητα εξέλιξης των διαγωνισμών όταν παρέρχεται ένα διάστημα, με την υποχρέωση να εφαρμοστούν οι όποιες αποφάσεις εκδοθούν από τα δικαστήρια. Επίσης, για να αποτρέπεται η απώλεια ευρωπαϊκών πόρων, πρέπει να δίνεται υποχρεωτικά προτεραιότητα σε δικαστήρια που αποφασίζουν για μελέτες και έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Ζητήσαμε την εκχώρηση αρμοδιοτήτων των δημοσίων υπηρεσιών σε ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς. Όπως επίσης, ένας Δήμος που δεν έχει μηχανικούς να μπορεί να αναθέτει σε ελεύθερους επαγγελματίες από Μητρώο να επιβλέπουν έργα με δικαίωμα υπογραφής ή να υπογράφουν υπογράφουν προμελέτες ωρίμανσης για την ένταξη στο ΕΣΠΑ.
Πως σχολιάζετε τις αλλαγές στις δομές υπουργείων και τι περιμένετε από το τον επερχόμενο ανασχηματισμό;
Οι δομές των υπουργείων όπως και τα πρόσωπα που θα κληθούν να εφαρμόσουν την κυβερνητική πολιτική είναι αυτονόητο δικαίωμα και βεβαίως ευθύνη του κάθε πρωθυπουργού. Εμείς θα συνεργαστούμε με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και καλή διάθεση και με τους νέους και με τους παλαιούς υπουργούς. Αυτό που περιμένω είναι περισσότερη ειλικρίνεια και μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
Για παράδειγμα περιμένουμε εδώ και 18 μήνες να βάλει το Υπουργείο δύο υπογραφές, ώστε να εφαρμοστεί ο ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης αδειών (που προβλέπεται από το 2011) και άλλες τόσες για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου. Επισημαίνω ότι και για τα δύο το ΤΕΕ είναι έτοιμο και έχει δημιουργήσει εδώ και πολλούς μήνες τις απαραίτητες υποδομές.
Μάλλον τελικά από τη χώρα δεν λείπουν ούτε οι ιδέες, ούτε τα σχέδια. Αυτό που λείπει είναι τα “ανοικτά” μυαλά και οι άνθρωποι που θέλουν και μπορούν να κάνουν από την αρχή μέχρι το τέλος μία δουλειά.
Δείτε τη συνέντευξη όπως δημοσιεύτηκε στο capital.gr