Η Αντωνία Μοροπούλου, νέα πρόεδρος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ
Ο Αντώνιος Πρωτονοτάριος, Α΄ Αντιπρόεδρος
Ο Χρυσόστομος Δούκας, Β΄ Αντιπρόεδρος
Ολοκληρώθηκαν Κυριακή 19 Φεβρουαρίου οι εργασίες της πρώτης ειδικής συνεδρίασης της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας -όπως προέκυψε από τις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου 2016- με την εκλογή της Προέδρου Αντωνίας Μοροπούλου, καθώς και του Αντώνιου Πρωτονοτάριου Α΄ Αντιπροέδρου και του Χρυσόστομου Δούκα, Β΄ Αντιπροέδρου της «Α» ΤΕΕ.
ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Τα αποτελέσματα της 1ης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου Αντιπροσωπείας Τ.Ε.Ε. ήταν τα εξής:
Ψήφισαν: 178
Έγκυρα : 165
Άκυρα: 0
Λευκά: 13
Έλαβαν:
Γεώργιος Ηλιόπουλος: 63 ψήφους
Αντωνία Μοροπούλου: 96 »
Λάμπρος Πυργιώτης: 6 »
Η εκλογή επιτεύχθηκε κατά την 2η ψηφοφορία, καθώς στην πρώτη ψηφοφορία κανείς από τους τρεις υποψήφιους δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία (100 +1).
Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία ψήφισαν 169 μέλη της «Α»
Έγκυρα: 165
Άκυρα: 0
Λευκά: 4
Έλαβαν:
Γεώργιος Ηλιόπουλος : 65
Αντωνία Μοροπούλου: 100
ΕΚΛΟΓΗ Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ
Για την εκλογή του Α΄ Αντιπροέδρου της Αντιπροσωπείας ψήφισαν 133 μηχανικοί.
Έγκυρα: 109
Άκυρα: 4
Λευκά : 20
Ο Αντώνιος Πρωτονοτάριος έλαβε 109 ψήφους.
ΕΚΛΟΓΗ Β’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ
Για την εκλογή του B΄ Αντιπροέδρου της Αντιπροσωπείας Τ.Ε.Ε. ψήφισαν 165 μέλη
Έγκυρα: 111
Άκυρα: 7
Λευκά: 47
Ο Χρυσόστομος Δούκας έλαβε 111 ψήφους.
- Σε ό,τι αφορά την εκλογή Γενικού Γραμματέα Αντιπροσωπείας Τ.Ε.Ε. ψήφισαν 163 μηχανικοί.
Έγκυρα ψηφοδέλτια : 155
Άκυρα: 0
Λευκά: 8
Έλαβαν:
Δημήτριος Παπαγιαννίδης : 91
Γεωργία (Γιούλη) Τερζή : 64 ψήφους.
Για την εκλογή του Γ.Γ. θα πραγματοποιηθεί 2η (επαναληπτική) ψηφοφορία, στην επόμενη ειδική συνεδρίαση των μελών της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, οπότε και θα εκλεγούν και τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου της «Α».
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Η Τώνια Μοροπούλου γεννήθηκε στην Ρόδο και παρουσιάζει 41 έτη ακαδημαϊκής και επαγγελματικής εμπειρίας και δραστηριότητας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Είναι Καθηγήτρια στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών και Διευθύντρια Σπουδών της Β’ Κατεύθυνσης «Υλικά και Επεμβάσεις Συντήρησης» του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προστασία Μνημείων» στη Σχολή Αρχιτεκτόνων, ενώ διετέλεσε εκλεγμένη Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (2010-2014).
Προσκεκλημένη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αρχιτεκτονικής στη Βενετία IUAV (1993), το Πανεπιστήμιο του Princeton (1995-1996) και το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας.
Διετέλεσε ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Εκπαίδευση των Μηχανικών – European Society for Engineering Education – SEFI (2013-2016).
Είναι συγγραφέας 1 βιβλίου, μονογραφιών και κεφαλαίων σε βιβλία και έχει επιμεληθεί επιστημονικά την έκδοση 15 συλλογικών εκδόσεων και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 500 επιστημονικές εργασίες.
Έχει εκτεταμένο επιστημονικό και τεχνικό έργο στην Προστασία Μνημείων (Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, σε μνημεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Βενετίας και της Μεγάλης Ελλάδας, στο ναό του Luxor στην Αίγυπτο, σε βυζαντινές και μετα-βυζαντινές Μονές στο Άγιο Όρος και την Κρήτη, σε βυζαντινά μοναστήρια στη Σερβία και στο Κοσσυφοπέδιο, στις ενετικές οχυρώσεις και ιστορικές Πόλεις της Ρόδου, του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου και της Κέρκυρας, στο Ιερό της Θεάς Δήμητρας στην Ελευσίνα, καθώς και σε φρούρια, μνημεία και ναούς και ιστορικές πόλεις στην περιοχή της Μεσογείου). Σήμερα είναι επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας του ΕΜΠ στην καινοτόμο έρευνα και στην υψηλή επιστημονική επιστασία του έργου προστασίας και αποκατάστασης του ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα.
Πρωτοστάτησε σε καινοτόμο διεπιστημονική έρευνα και εφαρμογές για την αειφόρο ανάπτυξη στη ξεχασμένη Ελλάδα, στο Υφυπουργείο Νέας Γενιάς (1982-1986) και σε διεθνή κλίμακα, ως Επιστημονικός Σύμβουλος και Εμπειρογνώμονας σε Επιτροπές Διεθνών Οργανισμών (ΟΟΣΑ, UNESCO, INSULA, ΕΕ, ICOMOS, ΕΙΤ, CE-PACT, Ηνωμένα Έθνη, EPA, TMS, OWHC, κ.α.), ως Πρόεδρος της Εταιρίας Τοπικών Παραγωγών Πρωτοβουλιών και Ανάπτυξης (ΕΤΕΠΑΠ – θυγατρικής της ΕΤΒΑ) (1985-1986), ως εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων (1986-1990) και ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής των Αθηνών – ΕΑΤΑ (2011-2014).
Έχει συνεισφέρει στην ανάπτυξη συνεργειών με τη ‘Βιομηχανία’ στο τρίγωνο Εκπαίδευση – Έρευνα – Καινοτομία, ως ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Έρευνας & Τεχνολογίας για την Κατασκευή (European Construction Technology Platform – ECTP) (2004) και ως Πρόεδρος της Ελληνικής Πλατφόρμας Έρευνας & Τεχνολογίας για την Κατασκευή (ΕΠΕΤΚ) (2005-σήμερα).
Η αφοσίωσή της στην Παιδεία και το Επάγγελμα του Μηχανικού υπογραμμίζει την πεποίθησή της για το ρόλο τους στην ανάπτυξη της χώρας.
Είναι εκλεγμένη στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ από το 1981 έως σήμερα, στη Διοικούσα Επιτροπή (2001-2007, 2014-2017), και διετέλεσε ως Γενική Γραμματέας (2004-2007) και ως Β’ Αντιπρόεδρός (2014-2017).
Αξιακή αναφορά και έναυσμα για την πορεία της, που συνδέει την Παιδεία με την Κοινωνία και τη δημόσια γενικά δράση και προσφορά, υπήρξε η συμμετοχή της στο φοιτητικό κίνημα κατά της Δικτατορίας και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το ’73.
Επώνυμο: Πρωτονοτάριος
Όνομα: Αντώνιος
Όνομα πατρός: Νικόλαος
Όνομα μητρός: Αικατερίνη
Έτος γέννησης: 1942
Τόπος γέννησης: Απεράθου Νάξου Κυκλάδων
Οικογενειακή κατάσταση: έγγαμος
Σύζυγος: Φωτεινή Γκουλούση Πολιτικός μηχανικός
Τέκνα: Νίκος και Μανώλης (Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και οι δύο)
ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ
- Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός, απόφοιτος Ε.Μ.Π. 1965
- Κάτοχος Εργοληπτικού Πτυχίου Μ.Ε.Κ. Δ’ Τάξεως
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
- 1965 – 1989
Ελεύθερος Επαγγελματίας, ασχολούμενος με μελέτη και κατασκευή Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων
- Ιούλιος 1989 – Δεκέμβριος 1993
Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Επιχείρησης Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ), με βασικά έργα: Αρσάκειο (Συμβούλιο της Επικρατείας), Αρκαδικό Χωριό, ανάπλαση Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης κ.λπ.
- Φεβρουάριος 1994 – Οκτώβριος 2006
Εργαζόμενος Μηχανικός, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος μεγάλης Εργοληπτικής Εταιρίας (Ζ’ τάξης Μ.Ε.Ε.Π.)
Βασικά Έργα
- Αττική Οδός : Κόμβος Μεταμόρφωσης
- Εγνατία Οδός : 6 χαραδρογέφυρες παράκαμψη Καβάλας
- ΠΑΘΕ : Παράκαμψη Κατερίνης
- Δυτική Είσοδος Θεσσαλονίκης
- Οικοδομικά: Γενικά Νοσοκομεία Κέρκυρας και Κατερίνης (1ο στάδιο), Υποκαταστήματα Ι.Κ.Α. σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, εργατικές κατοικίες Ο.Ε.Κ. σε πολλές πόλεις της Ελλάδας κ.λπ.
- Ιανουάριος 2007-σήμερα
Ελεύθερος Επαγγελματίας, συνεργαζόμενος με εργοληπτικές εταιρείες.
ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
- Επί 17 χρόνια μέλος Διοικητικού Συμβουλίου, Α’ Αντιπρόεδρος και Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας
- Από 30ετίας και μέχρι σήμερα Μέλος της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε. (ενδιάμεσα επί 3ετία Γεν. Γραμματέας της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε., σε επόμενη 3ετία Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε., από το 2010 έως το 2014 Γενικός Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε.).
Από το 2014 Α΄ Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε., θέση στην οποία επανεκλέχθηκε το 2017.
- Ιούνιος 2002 – Σεπτέμβριος 2008
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. ως εκπρόσωπος του Τ.Ε.Ε.
- Ιούνιος 2003 – Ιούνιος 2008
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ ως εκπρόσωπος των μικρομετόχων
Εκπρόσωπος του Τ.Ε.Ε. σε Τεχνικά Συμβούλια, Επιτροπή Μ.Ε.Κ. και σήμερα Μέλος Επιτροπής Μ.Ε.Ε.Π.
Ο Χρυσόστομος (Χάρης) Δούκας είναι Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 12/05/1980. Είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1998 – 2003), με διδακτορική διατριβή στα συστήματα υποστήριξης αποφάσεων στο σύγχρονο περιβάλλον λειτουργίας του ενεργειακού τομέα, στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ (2004 – 2009).
Η επιστημονική και ερευνητική του δραστηριότητα σχετίζεται με την ανάπτυξη μοντέλων και συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής. Έχει συμμετάσχει ως εμπειρογνώμονας στο σχεδιασμό ενεργειακών πολιτικών, προγραμμάτων και δράσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και στην προώθηση «καθαρών» ενεργειακών επιλογών στην λεκάνη της Μεσογείου και στις χώρες του Περσικού Κόλπου.
Τέλος, έχει συμμετάσχει, ως εισηγητής, σε σεμινάρια και καταρτίσεις για την υποστήριξη αποφάσεων ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής. Οι εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, σε πρακτικών διεθνών συνεδρίων και σε τεχνικά περιοδικά.