Πέντε θέματα που άπτονται της χωροταξικής, πολεοδομικής και δασικής νομοθεσίας, τα οποία αφενός μεν αφορούν σε διαχρονικά προβλήματα μεγάλων κοινωνικών ομάδων αφετέρου δε προσκρούουν σε Συνταγματικές επιταγές και αποφάσεις του ΣτΕ συζητήθηκαν χθες στην Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ5 του ΚτΒ ο υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης ζήτησε την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής και κάλεσε τους βουλευτές, μέλη της Επιτροπής να παρουσιάσουν τις απόψεις τους για θέματα που απασχολούν τους πολίτες των εκλογικών περιφερειών τους. Σύμφωνα με ενημέρωση από το ΥΠΕΚΑ, τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση στην Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής:
1.Οικισμοί προ του 1923 των οποίων τα όρια καθορίστηκαν με αποφάσεις νομαρχών μετά την ψήφιση του Συντάγματος ( 1975) και πριν την εφαρμογή του Ν.998/1979 οι οποίοι μεταγενέστερα κρίθηκαν ότι αποτελούν έκταση προστατευόμενη από τη δασική νομοθεσία.
2. Εκτάσεις δημοσίων κτημάτων κατεχόμενες άνω των 50 χρόνων από πολίτες είτε μετά από ειδική παραχώρηση ( μίσθωση) είτε μετά από παράλειψη της διοίκησης να ρυθμιστεί νομοθετικά η παραχώρηση δια εξαγοράς.
3. Οικισμοί προ του 1923 που καθορίστηκαν τα όριά τους με αποφάσεις νομαρχών και μεταγενέστερα κρίθηκαν ως κατολισθήσιμοι.
4. Οικισμός ο οποίος προβλέφθηκε με την έγκριση του Γ.Π.Σ αλλά μεταγενέστερα εν όψει της πολεοδομικής μελέτης χαρακτηρίστηκε ως περιοχή προστατευόμενη από την δασική νομοθεσία.
5. Εκτάσεις Οικοδομικών συνεταιρισμών για τις οποίες ενώ εγκρίθηκαν τα όρια πολεοδομικής μελέτης η περιοχή παρουσιάζεται ως προστατευόμενη έκταση κατά τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.Κατά το κλείσιμο της συζήτησης ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης δεσμεύθηκε ότι θα προτείνει ομάδα εργασίας που θα αποτελείται από υπηρεσιακούς υπαλλήλους μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών και ΠΕΚΑ, η οποία θα συντονίζει όλες τις κινήσεις των δύο υπουργείων στο θέμα των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του δημοσίου σε αμφισβητούμενες εκτάσεις. Με αυτό τον τρόπο δε θα αλλάζουν τα μέλη της επιτροπής όταν αλλάζει ο εκάστοτε Υπουργός και θα συνεχίζουν απρόσκοπτα το έργο τους. Επιπλέον ο Σταύρος Καλαφάτης ανέφερε ότι εξετάζεται από τον ίδιο η δημιουργία «μιας ομάδας εργασίας, απαρτιζόμενης από ανώτατους υπαλλήλους και νομικούς συμβούλους του υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε να υπάρξει συντονισμός. Μια μόνιμη, ει δυνατόν, ομάδα εργασίας, κοινής επίβλεψης και εξέτασης των προβλημάτων, ακόμα και ανά περιοχή. Να βλέπουν σε κάθε νομό τα προβλήματα χωροταξίας και ιδιοκτησίας και να καταλήγουν σε κάποια λύση».