11 Ιουνίου 2015
Σε συνέχεια της παρουσίασης από το ΥΠΑΠΕΝ του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) την προηγούμενη εβδομάδα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ευρύτερη δυνατή συζήτηση του θέματος, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως επιστημονικού συμβούλου της Πολιτείας, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ. Για αυτό το λόγο το ΤΕΕ διοργανώνει την Παρασκευή 12/6/2015 ώρα 16:30, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ (Νίκης 4, Αθήνα, 1ος όροφος) εκδήλωση διαβούλευσης για το νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων.
Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί ως ομιλητές ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, οι αρμόδιοι γενικοί και ειδικοί γραμματείς των τριών συναρμόδιων υπουργείων, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, εκπρόσωποι Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ), εκπρόσωποι φορέων της αγοράς και της κοινωνίας των πολιτών.
Σχετικά με το θέμα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε: «Κοινός στόχος όλων μας είναι ο ΕΣΔΑ να προκύπτει ως αποτέλεσμα ευρύτατου, ουσιαστικού και αναλυτικού διαλόγου μεταξύ της Πολιτείας, των ενδιαφερομένων και της κοινωνίας, στόχος που δεν υπηρετείται από τη μικρή διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης. Το ΤΕΕ, πιστό στην παράδοση του θεσμικού του ρόλου, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να βρεθούν μαζί, στον ίδιο χώρο, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Θέλουμε να διευκολύνουμε όλους να ληφθούν οι κατάλληλες για το μέλλον της χώρας αποφάσεις».
Παράλληλα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος κατέθεσε ήδη στον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΑΠΕΝ Γιάννη Τσιρώνη, αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος, επίσημο αίτημα παράτασης της δημόσιας διαβούλευσης για τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό «η δημόσια διαβούλευση για τον ΕΣΔΑ πρέπει να παραταθεί. Η προθεσμία των δέκα ημερών που δόθηκε από το ΥΠΑΠΕΝ είναι πολύ μικρή, αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατατεθούν εμπεριστατωμένες, κοστολογημένες και τεκμηριωμένες προτάσεις που θα έχουν προκύψει από διάλογο μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».
15 Ιουνίου 2015
Το ΤΕΕ οδηγεί τη διαβούλευση κράτους, αγοράς και κοινωνίας για τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων
Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή των θεσμικών φορέων ολοκληρώθηκε η εκδήλωση διαβούλευσης για το νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων που διοργάνωσε το ΤΕΕ την Παρασκευή στο αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου. Το ΤΕΕ πιστό στο θεσμικό του ρόλο ως επιστημονικού και τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας, επιδίωξε και κατάφερε να βρεθούν μαζί, στον ίδιο χώρο, όλοι οι ενδιαφερόμενοι από την πλευρά του κράτους, των φορέων της αγοράς και της κοινωνίας.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης, εκπρόσωποι των Υπουργών Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκου Βούτση, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΣΔΑ Ευάγγελος Καπετάνιος, Η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΥΠΟΥΝΤ Ευγενία Φωτονιάτα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, εκπρόσωποι του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Επίσης στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ως εκπρόσωποι φορέων της αγοράς οι Αλέξανδρος Ντέκας (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών), Δημήτρης Κωνσταντίδης (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών), Γιώργος Συριανός (Σύνδεσμος Τεχνικών Επιχειρήσεων Ανωτέρας Τάξεως), Κωνσταντίνος Κρεμαλής (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος), Παναγιώτης Σκιαδάς και Ανδρέας Λουκάτος (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης), πολλοί εκπρόσωποι φορέων και εταιρειών που ασχολούνται με τα απόβλητα και τα απορρίμματα, καθηγητές πανεπιστημίου και μέλη του ΤΕΕ. Στην εκδήλωση έγιναν αναλυτικές τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες και διεξήχθη γόνιμος διάλογος για τα θέματα διαχείρισης αποβλήτων, την ανακύκλωση, τους στόχους και την υλοποίηση του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Την εκδήλωση συντόνισε η β Αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Τόνια Μοροπούλου, ενώ το προεδρείο αποτελούσαν ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, η β Αντιπρόεδρος, ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Γιάννης Κυριακόπουλος και η Γενική Διευθύντρια του ΤΕΕ Δήμητρα Κανέλλου. Επίσης αρκετές ΜΚΟ και επιχειρήσεις που δεν μπόρεσαν να παραστούν απέστειλαν εγγράφως τις παρατηρήσεις τους για το νέο ΕΣΔΑ.
Από τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων προέκυψε η χρησιμότητα της πρωτοβουλίας ζωντανού διαλόγου που ανέλαβε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, καθώς για πρώτη φορά βρέθηκαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι μαζί προκειμένου να συζητήσουν τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων. Μάλιστα ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος, έδωσε συγχαρητήρια στο ΤΕΕ για την εκδήλωση και τόνισε ότι «πρόλαβε το Υπουργείο» το οποίο ήθελε να πράξει το ίδιο αλλά δεν ήταν δυνατό να το πράξει λόγω των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων για την έγκριση του νέου ΕΣΔΑ, ο οποίος αποτελεί αιρεσιμότητα χρηματοδότησης έργων από το ΣΕΣ, το νέο ΕΣΠΑ. Αυτός ήταν και ο λόγος που το ΥΠΑΠΕΝ δεν έκανε δεκτό το αίτημα παράτασης της δημόσιας διαβούλευσης για τον ΕΣΔΑ που κατέθεσε επισήμως το ΤΕΕ λίγες ημέρες πριν. Ο Αναπληρωτής Υπουργός όμως υποσχέθηκε ότι όλες οι παρατηρήσεις της εκδήλωσης διαβούλευσης του ΤΕΕ θα ληφθούν υπόψη, ενώ δήλωσε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες ενόψει των νομοθετικών και άλλων παρεμβάσεων για την εφαρμογή του ΕΣΔΑ αλλά και ενόψει της αναθεώρησης των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Τις εργασίες της εκδήλωσης άνοιξε ο πρόεδρος της ΔΕ του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΤΕΕ απορρέει από τον ρόλο του Επιμελητηρίου ως επιστημονικού και τεχνικού συμβούλου της πολιτείας και δεσμεύθηκε ότι το Επιμελητήριο θα αναλαμβάνει ανάλογες πρωτοβουλίες για όλα τα θέματα που απασχολούν τον τεχνικό κόσμο της χώρας. Στόχος του Επιμελητηρίου, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, είναι να βοηθήσει όλους, κράτος και αγορά, για να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.
15 Ιουνίου 2015
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΔΑ
Σε «αγώνα δρόμου» για εντατικό και σοβαρό δημόσιο διάλογο σε επίπεδο περιφερειών και δήμων πρόκειται να επιδοθεί το υπουργείο ΠΑΠΕΝ για τη συγκεκριμενοποίηση των περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων το προσεχές διάστημα, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ, στο αμφιθέατρο του κτιρίου του, την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).
Μάλιστα, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Τσιρώνης προτάσεις που θα κριθούν χρήσιμες μέσα από τα πρακτικά της διαβούλευσης του ΤΕΕ (τα οποία εμπρόθεσμα στάλθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΠΕΝ), πρόκειται να ληφθούν υπόψη στο τελικό κείμενο του νέου ΕΣΔΑ.
Αν και από το ΥΠΑΠΕΝ, δεν δόθηκε εκ νέου αναβολή για τον ΕΣΔΑ, όπως είχε ζητηθεί από τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, ο διάλογος επί τοις ουσίας συνεχίζεται, καθώς η προθεσμία ολοκλήρωσης των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων έχει οριστεί για την 30η Σεπτεμβρίου, ενώ τα Τοπικά Δημοτικά Σχέδια Αποκεντρωμένης Διαχείρισης πρέπει να συνταχθούν εντός 5 μηνών.
«Ο ουσιαστικός διάλογος είναι αυτός με τις Περιφέρειες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιρώνης ενώπιον εκπροσώπων της κυβέρνησης, του τεχνικού κόσμου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ιδιωτικού τομέα και φορέων σχετικών με τη διαχείριση των αποβλήτων στην Ελλάδα.
Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός ουσιαστικά θα προκύψει από τη συνισταμένη των προβληματισμών, ενώ διαβούλευση πρόκειται να γίνει και για τις νομοθετικές αλλαγές που θα απαιτηθούν.
Όσον αφορά τον νέο ΕΣΔΑ, ό κ. Τσιρώνης το χαρακτήρισε περισσότερο ευέλικτο, αναφέροντας ότι δεν είναι η υποχρεωτική η μείωση κλίμακας των εργασιών, καθώς συστάδες δήμων μπορούν να αποφασίζουν για το μέγεθος των έργων που τους εξυπηρετούν. Ταυτόχρονα μίλησε για αύξηση της έντασης των εργασιών, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει τη μείωση της έντασης κεφαλαίων προς την κατεύθυνση της έντασης εργασίας. Τέλος, έκανε λόγο για κεφαλαιακή επάρκεια από το νέο ΕΣΠΑ, ενώ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για συγκεκριμένες ΣΔΙΤ, σε σχέση με το κόστος τους μεσοπρόθεσμα.
Τις εργασίες της εκδήλωσης άνοιξε ο πρόεδρος της ΔΕ του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΤΕΕ απορρέει από τον ρόλο του Επιμελητηρίου ως επιστημονικός και τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας.
Και υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη «να ξεπεράσουμε γρήγορα ως χώρα την αβεβαιότητα, να καταλήξουμε το δυνατό συντομότερο στη κατά το δυνατόν πιο συμφέρουσα για τους πολίτες και τη χώρα συμφωνία, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα ρευστότητας, να επανεκκινήσει η οικονομία και να προχωρήσει και πάλι η χρηματοδότηση στα μεγάλα και μικρά έργα σε όλη τη χώρα».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, αφού ζήτησε επισταμένα την έγκαιρη ενημέρωση του ΤΕΕ από πλευράς της κυβέρνησης, εξέφρασε τους προβληματισμούς του τεχνικού κόσμου σε σχέση με την επίτευξη των στόχων του νέου ΕΣΔΑ, την τεκμηρίωσή του σε τεχνικοοικονομικό επίπεδο, την οικονομική βιωσιμότητά του μακροπρόθεσμα, επεσήμανε ότι ο νέος σχεδιασμός δεσμεύει αρκετά το περιεχόμενο τόσο των Περιφερειακών όσο και των Τοπικών Σχεδίων, ενώ επεσήμανε και τα πιθανά προβλήματα που πρόκειται να ανακύψουν σε σχέση με τη χωροθέτηση.
Επεσήμανε επίσης την ανάγκη ψηφιακής αποτύπωσης της χωροταξικής πληροφορίας και των χρήσεων γης, ως εργαλείου επίλυσης των προβλημάτων χωροθέτησης κάθε είδους δραστηριότητας, και σημείωσε ότι «μπορούμε να δουλέψουμε όλοι μαζί, το κράτος και το Τεχνικό Επιμελητήριο, για να ολοκληρώσουμε γρήγορα και άρτια αυτό το μεγάλο έργο».
«Πιστεύω ότι μόλις κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς πρέπει να τρέξουμε για να ξεκινήσουν όλα τα έργα όχι μόνο αυτά του τομέα του περιβάλλοντος πάνω σε τρεις βασικούς χρηματοδοτικούς πυλώνες που μπορούν να κινήσουν τον τεχνικό κλάδο.
Πρώτος είναι το ΣΕΣ το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο πρέπει να τρέξει τάχιστα με προσκλήσεις από το Σεπτέμβρη ενδεχομένως και εδώ περιλαμβάνονται ειδικά έργα περιβάλλοντος όπως αυτά που συζητάμε σήμερα.
Δεύτερος, ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες οι επενδυτές θα δεσμεύονται για άμεσες επενδύσεις με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον και προφανώς με οικονομικά ανταλλάγματα που θα είναι συμφέροντα για το ελληνικό δημόσιο.
Τρίτος βασικός χρηματοδοτικός πυλώνας που πρέπει να χρησιμοποιηθεί άμεσα μέσα στη χρονιά είναι κάποια φορολογικά κίνητρα για την επανεκκίνηση του κατασκευαστικού κλάδου.
Αυτοί οι τρεις άξονες θα οδηγήσουν σε τροχιά ανάπτυξης και θα βελτιώσουν τους δείκτες της οικονομίας, θα βελτιώσουν τα δημόσια έσοδα και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Κυρίως όμως θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον τεχνικό κλάδο που είναι ο πιο δυναμικός, καταρτισμένος και έχει τραυματιστεί βαθιά λόγω της ανεργίας».
«Θεωρούμε ότι οι στόχοι που τίθενται, είναι όντως φιλόδοξοι, αλλά μπορεί να είναι εφικτοί αν σε πρώτο επίπεδο υπάρχει ενημέρωση, ενεργοποίηση, εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας», ανέφερε η αντιπρόεδρος του ΤΕΕ και συντονίστρια της εκδήλωσης κα Τόνια Μοροπούλου, επισημαίνοντας ότι το γεγονός ότι ο νέος ΕΣΔΑ μειώνει την κλίμακα των έργων, ενδεχομένως να προκαλέσει αστοχίες ως προς την επίτευξη των στόχων. Ταυτόχρονα, πρότεινε την έναρξη διαλόγου μεταξύ των εταιρειών, του δημοσίου και των τραπεζών προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες στα ΣΔΙΤ, ώστε να είναι αποδοτικά και για τους ιδιώτες και για το δημόσιο.
Απ΄ την πλευρά του ο γενικός γραμματέας συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων του ΥΠΕΣΔΑ κ. Ευάγγελος Καπετάνιος, χαρακτήρισε την πρόληψη ως βασικό κανόνα του νέου ΕΣΔΑ, επισημαίνοντας ότι «πολλά μπορούν να βελτιωθούν εάν μαζί αποφασίσουμε να δώσουμε λύσεις», μεταφέροντας παράλληλα και τους χαιρετισμούς του υπουργού εσωτερικών Νίκου Βούτση.
Η ειδική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ευγενία τη Φωτονιάτα, αρμόδια για τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα ανέφερε ότι 800 περίπου εκατομμύρια στον άξονα 14 στην επενδυτική προτεραιότητα 6.1, θα είναι διαθέσιμα για τη διαχείριση και την ενεργοποίηση τέτοιων έργων, ενώ όπως είπε, σύμφωνα με τον χρονοπρογραμματισμό μας, δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στην υλοποίηση των προγραμμάτων.
«Οι δήμοι δεν μπορούν να ενωθούν και να κάνουν μόνοι τους τη διαχείριση», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης της Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, επισημαίνοντας ως βασικές αδυναμίες τους την χωροθέτηση, την έλλειψη τεχνογνωσίας, προσωπικού και οικονομικών πόρων.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ανέδειξε το ζήτημα της εποχικότητας και τις διακυμάνσεις στην παραγωγή αποβλήτων στα νησιά. Ειδική αναφορά έκανε στα ειδικά ζητήματα των μικρών νησιωτικών χωριών, αλλά και στη μελέτη της σκοπιμότητας και της βιωσιμότητας των λύσεων που προτείνονται.
Η αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ κ. Αφροδίτη Μπιζά εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Αττικής, ανέφερε ότι στους νέους σχεδιασμούς έμφαση πρόκειται να δοθεί στη πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, την άλλου είδους ανάκτηση, την ασφαλή τελική διάθεση, με στόχο, τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων.
Την εκδήλωση παρέστη και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Απόστολο Κατσιφάρα εκπροσώπησε ο κ. Υφαντής, ενώ παρών ήταν και ο Λευτέρης Αυγενάκης, Βουλευτής Ηρακλείου και Τομεάρχης Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας.
Εκ μέρους της περιφέρειας Κρήτης, η αντιπεριφερειάρχης κα Βιργινία Μανασάκη, πρότεινε στον εθνικό σχέδιο να μπει ταυτόχρονα κι ένα σύστημα του τύπου «πληρώνω όσο πετάω», αλλά και να δοθούν κίνητρα για να αυξηθεί η διαλογή στην πηγή, ενώ όπως είπε, δεν μπορεί να περνάνε μέσα από τα τέλη καθαριότητας και από τη χρέωση που σήμερα γίνεται στους δήμους.
Ο εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ και επί τέσσερις τετραετίες πρώην δήμαρχος Λαμίας κ. Γιώργος Κοτρωνιάς, επεσήμανε την ελλιπή ενημέρωση του κόσμου και τις αγκυλώσεις του κράτους, ενώ «κλειδί» για την επιτυχία του σχεδιασμού, όπως είπε, είναι ο διαχωρισμού της διαλογής στη πηγή.
Το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού εκπροσώπησε ο κ. Ραπτόπουλος, ο οποίος μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του υπουργού κ. Σταθάκη, ανέφερε ότι η υλοποίηση των έργων διαχείρισης αστικών απορριμμάτων που είχαν σχεδιαστεί ως ΣΔΙΤ, θα προχωρήσει με γνώμονα την εναρμόνισή τους με τις στρατηγικές κατευθύνσεις και τους στόχους που θέτει το νέο ΕΣΔΑ. Όπως ανέφερε, με την ενσωμάτωση οδηγίας 23, οι συμβάσεις στις οποίες εκμηδενίζεται το λειτουργικό ρίσκο, όχι το κατασκευαστικό, και μάλιστα αυτό που είναι συνδεδεμένο με τη ζήτηση, δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής των συμβάσεων ΣΔΙΤ.
Ο κ. Ανδρέας Λουκάτος, επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΠΑΝ, αναφέρθηκε στην ανάγκη ευελιξίας σε σχέση με τον σχεδιασμό, για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων και την προσέγγιση των στόχων, στην ανάγκη χωροθέτησης εκ μέρους της πολιτείας, αλλά και στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, με βάση τους οποίους θα υπάρξει η μόχλευση και των ιδιωτικών κεφαλαίων.
Ο κ. Ντέκας από το Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ανέφερε ότι η επιχειρηματικότητα και οι φορείς της ιδιωτικής οικονομίας έρχονται ως αρωγοί και συμπαραστάτες στην χρηματοδότηση, λειτουργία και ανάπτυξη των έργων υποδομής στην χώρα.
Ο κ. Γιώργος Συριανός εκ μέρους του ΣΤΕΑΤ υποστήριξε ότι «η χώρα χρειάζεται αυτή τη στιγμή, στα πλαίσια μιας περιφερειακής σύγκλησης και ισόρροπης ανάπτυξης, να ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις της, όλες τις δυνατότητες τις οποίες έχει, με την κατάλληλη μόχλευση, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν και ιδιωτικοί και εθνικοί πόροι, αλλά και πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό, το επιθυμητό τελικά αποτέλεσμα».
Ο κ. Γιάννης Αγαπητίδης από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, έθεσε τους προβληματισμούς του σε σχέση με την ολοκλήρωση του ΠΕΣΔΑ, τα χρονικά και τα τεχνικά όρια που τίθενται, την μετατροπή των ΦΟΔΣΑ σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τη λειτουργία των ΧΥΤΑ και την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, αλλά και σε επιμέρους λειτουργικά θέματα σε σχέση με το θεσμό της ανακύκλωσης, αλλά και σε σχέση με την κομποστοποίηση.
Η κ. Μαρία Λοϊζίδου, καθηγήτρια του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου χαρακτήρισε ως «μονόδρομο» τη διαχείρισης των βιοαποβλήτων με διαλογή στην πηγή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η δουλειά πρέπει να γίνει από τα 12.000.000 πολίτες, όχι μόνο από τα εργοστάσια», συμπληρώνοντας, απευθυνόμενη προς τους εκπροσώπους της κυβέρνησης: «αφήστε λίγο πιο ανοιχτό το πεδίο των νέων τεχνολογιών που αναπτύσσονται ραγδαία».
Ο κ. Κώστας Κρεμαλής εκ μέρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας του Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΕ) έκανε λόγο για απαξίωση μεθόδων και μέσων που προσφέρονται από την ιδιωτική πρωτοβουλία και όπως έχει γίνει σαφές αυτά τα μέσα και οι μέθοδοι δεν έχουν αναγνωριστεί κατάλληλα. Εκτίμησε δε, ότι οι φιλόδοξοι στόχοι του ΕΣΔΑ σε συνδυασμό με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους και οι προτεινόμενες πολιτικές και οργανωτικές αλλαγές με κατοχύρωση του δημοσίου χαρακτήρα της διαχείρισης όλων των στερεών αποβλήτων δεν συμβάλουν στην αποτελεσματική εφαρμογή του.
Ο κ. Γιάννης Κυριακόπουλος, πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ δήλωσε ότι «χρειάζεται να φύγουμε από τους παράλληλος μονολόγους για ένα τόσο πολύ σημαντικό θέμα και πολυσύνθετο, που ξεκινάει από την χωροθέτηση και την εκπαίδευση», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα τιμολόγια και τον εκσυγχρονισμό τους.
Ο κ. Κώστας Αραβώσης καθηγητής του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, στην Σχολή Μηχανολόγων και την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Αποβλήτων, κατέθεσε τους προβληματισμούς του σε σχέση με τις ποσότητες και τους στόχους του νέου ΕΣΔΑ και πρότεινε το θέμα των ΣΔΙΤ να παραμείνει ανοιχτό, ενώ αναφέρθηκε και στην επάρκεια των οικονομικών πόρων για τα απαιτούμενα έργα.
Ο κ. Χάρης Μουρκάκος από το Σύνδεσμο Ανακύκλωσης Αδρανών Νοτίου Ελλάδος παρατήρησε ότι στις εθνικές τεχνικές προδιαγραφές στη βάση των οποίων εκτελούνται όλα τα έργα είναι απαραίτητο να ενσωματωθεί η περιβαλλοντική νομοθεσία
Η κα Παναγιώτα Βαγενά από την Φωτοκύκλωση διερωτήθηκε εάν οι δήμοι μπορούν να ασχοληθούν με τα υλικά τα ειδικά ρεύματα των αποβλήτων, όπως η ανακύκλωση μπαταριών, ορυκτελαίων, λάστιχων, λαμπτήρων, αυτοκινήτων.
Από την πλευρά της η κα Σοφία Χούμα από την Re-battery επεσήμανε ότι πρέπει να εφαρμοστεί το μητρώο των υπόχρεων για να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή.
Εκ μέρους του ΥΠΑΠΕΝ, ο κ. Πολιτόπουλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία των ΚΑΥΔΙΣΠ, τα σχολεία της προστασίας του περιβάλλοντος και της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όπως εξήγησε, πρόκειται για έναν χώρος ο οποίος θα έχει μια πρέσα, μια ζυγαριά, ένα κομπιούτερ με το αντίστοιχο πρόγραμμα που θα μπορεί να καταγράφει ποσότητες και πολίτες και μια αίθουσα, όπου θα γίνεται εκπαίδευση στα σχολεία, στους πολίτες και φυσικά σε όλες τις συλλογικότητες. Στον συγκεκριμένο χώρο, ο πολίτης θα πηγαίνει το προϊόν του και θα αμείβεται για αυτό.
Επίσης, εκ μέρους του ΥΠΑΠΕΝ, ο κ. Λιόγκας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ειδικό εθνικό σχεδίου διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων, το οποίο αμέσως μετά την έγκριση του ΕΣΔΑ θα μπει όχι μόνο σε διαβούλευση, αλλά και σε διαδικασία έγκρισης με έναν πολύ πιο αυστηρό τρόπο όπως ορίζει η νομοθεσία, όπως είπε.
Την εκδήλωση της διαβούλευσης «έκλεισε» ο πρόεδρος του ΤΕΕ ευχαριστώντας τους συμμετέχοντες λέγοντας ότι «το Τεχνικό Επιμελητήριο θα ανακτήσει το ρόλο που είχε στο παρελθόν και θα είναι μπροστά σε εθνικά ζητήματα και στο να συντονίζει όλους τους φορείς», αφού ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν.
Τα πρακτικά της διαβούλευσης με τις τοποθετήσεις όλων των συμμετεχόντων κατατέθηκαν στο ΥΠΑΠΕΝ εντός της προθεσμίας που είχε θέσει η κυβέρνηση, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, προκειμένου να ληφθούν υπόψιν για το τελικό κείμενο του νέου ΕΣΔΑ, όπως πρότεινε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός και αποδέχθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης.