Αιτήμα των Εργοληπτών για την εφαρμογή της Οδηγίας ΕΕ27/2012
Εκπρόσωποι εργοληπτικών οργανώσεων (ΣΑΤΕ και ΠΕΔΜΕΔΕ) έφεραν στο προσκήνιο την υποχρέωση της χώρας μας να προχωρήσει στην εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας (ΕΕ 27/2012), που προβλέπει το δημόσιο να προβαίνει κάθε χρόνο σε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης, για τουλάχιστον το 3% των ιδιόκτητων κτιρίων του, άνω των 500 τετραγωνικών, που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες. Μιλώντας στο συνέδριο για την ανάπτυξη, που διοργανώνει η επενδυτική έκδοση A-Energy, χθες και σήμερα στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υποδομών. Ειδικότερα τονίστηκε ότι απαιτείται: Ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, ενεργοποίηση, της δημόσιας αρχής – συγκεκριμένης υπηρεσίας που θα ασχολείται κατ΄εξοχήν με αυτό το αντικείμενο και δημοπράτηση των έργων που θα προκύψουν με δημόσιους διαγωνισμούς. Έγινε αναφορά στα δύο υποδείγματα Σχεδίων Ενεργειακής Αναβάθμισης, που έχει αναρτήσει η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, στα οποία επισημάνθηκε ότι μεταξύ άλλων δεν ορίζονται τα κριτήρια ανάθεσης, οι τεχνικές προδιαγραφές και πως προϋπολογίζεται η σχετική δαπάνη, δεν συνοδεύονται από αντίστοιχα υποδείγματα διακηρύξεων και δεν καθορίζεται τι στοιχεία παρέχονται από τον κύριο του έργου, μαζί με τα τεύχη δημοπράτησης, ενώ τέθηκε και θέμα αναθεώρησης του υφιστάμενου ΚΕΝΑΚ. Οι εκπρόσωποι των εργοληπτών τόνισαν ακόμη ότι είναι αναγκαία η επίσπευση της υλοποίησης, του όλου προγράμματος και η ενεργοποίηση της Ειδικής Υπηρεσίας Κτιριακών Έργων, της Γ.Γ Δημοσίων Έργων, ώστε να υπάρξει η αρμόδια δημόσια αρχή, που θα εξασφαλίσει τη διαφάνεια της διαδικασίας με τρόπο θεσμικό και θα προχωρήσει στον καθορισμό του πλαισίου ώστε να Ειδικότερα οι εκπρόσωποι των εργοληπτικών οργανώσεων στις παρεμβάσεις τους τόνισαν:
-O κ. Ευάγγελος Κασσελάς, Γενικός Γραμματέας ΠΕΔΜΕΔΕ(Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Έργων) ανέφερε χαρακτηριστικά ο κτιριακός τομέας ευθύνεται για πάνω από το 30% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα λόγω κυρίως των ορυκτών καυσίμων για τη θέρμανση ειδικά στις μεγάλες αστικές περιοχές. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη του εθνικού μας στόχου που αφορά στην υποχρέωση ανακαίνισης ετησίως του 3% των δημοσίων κτιρίων. Όπως είπε απαιτείται: ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, ενεργοποίηση, της δημόσιας αρχής – συγκεκριμένης υπηρεσίας που θα ασχολείται κατ΄εξοχήν με αυτό το αντικείμενο και δημοπράτηση των έργων που θα προκύψουν με δημόσιους διαγωνισμούς. Στο θέμα της χρηματοδότησης ο κ.Κασσελάς τόνισε ότι ο προϋπολογισμός δεν αφήνει αισιοδοξία ότι κάποια έργα ενεργειακής αναβάθμισης θα μπορούσαν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και τα προγράμματα ΕΣΠΑ δεν μπορούν να αποτελέσουν επιλογή, αφού το ζητούμενο δεν είναι απλώς η ένταξη αυτών των έργων σε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο εις βάρος κάποιων άλλων έργων αλλά η δυνατότητα χρηματοδότησης όσο περισσότερων δημοσίων έργων γίνεται με στόχο την κινητοποίηση της Εθνικής Οικονομίας. Έτσι, μένει το σύστημα παραχώρησης μέσω του οποίου θα προκύψουν περισσότερα έργα, τα οποία πρέπει να δημοπρατηθούν σε μικρά μεγέθη (π.χ. των 2 εκατομμυρίων ευρώ), ώστε η ανάληψή τους να γίνεται από μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη όλο το εγχείρημα να τεθεί υπό μία σκέπη που δεν μπορεί να είναι άλλη από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων όπως παλαιότερα λειτουργούσε το Υπουργείο Δημοσίων Έργων και έτσι η Ελλάδα απέκτησε σοβαρές υποδομές και δίκτυα.
-Ο κ. Ανδρέας Γερακάρης, μέλος Δ.Σ. ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών), αναφέρθηκε στα δύο υποδείγματα ΣΕΑ, που έχει αναρτήσει η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν ορίζονται τα κριτήρια ανάθεσης, οι τεχνικές προδιαγραφές και πως προϋπολογίζεται η σχετική δαπάνη, δεν συνοδεύονται από αντίστοιχα υποδείγματα διακηρύξεων και δεν καθορίζεται τι στοιχεία παρέχονται από τον ΚτΕ μαζί με τα τεύχη δημοπράτησης, ενώ έθεσε θέμα αναθεώρησης του υφιστάμενου ΚΕΝΑΚ. Σε ότι αφορά την καταγραφή των κτιρίων του Δημοσίου ο κ. Γερακάκης τόνισε ότι τα κτίρια της Περιφέρειας και των Δήμων δεν έχουν καταγραφή και αξιοποιηθεί ενώ θέλοντας να τονίσει τους παραλογισμούς που πολλές φορές οι εργοληπτικές εταιρείες πρέπει να αντιμετωπίσουν ανέφερε ότι καλούνται να υλοποιήσουν ένα έργο με μελέτη π.χ του 2005 που αφορά σε έργο Περιφέρειας που προέβλεπε τη στέγαση 500ων ατόμων και τώρα λόγω της κινητικότητας στο Δημόσιο Τομέα 180 υπαλλήλους.
-«Έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γερακάκης, τονίζοντας ότι όποιο θεσμικό πλαίσιο και αν προκριθεί είναι αναγκαίο αυτό να οριστικοποιηθεί μέσα από διαδικασίες που θα δοκιμαστούν από πιλοτικά έργα.
Με κριτήριο την ενεργειακή απόδοση οι μισθώσεις κτιρίων από το δημόσιο
Ανακοινώσεις στο συνέδριο της επενδυτικής έκδοσης A-Energy
Νέο νόμο, που θα προβλέπει ότι βασικό κριτήριο για την μίσθωση κτιρίων από το δημόσιο (υπουργεία, περιφέρειες, δήμους οργανισμούς κλπ), θα είναι όχι μόνον η υποχρεωτική έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού αλλά και ή υψηλή κατάταξη ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ανακοίνωσε χθες ο Δημήτρης Δημητρίου ειδικός σύμβουλος της γενικής γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, μιλώντας στο συνέδριο για την ανάπτυξη, που διοργανώνει η επενδυτική έκδοση A-Energy, στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2013 στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Ο κ Δημητρίου αναφέρθηκε στην εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας (27/2012), που προβλέπει το δημόσιο να προβαίνει κάθε χρόνο σε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης, για τουλάχιστον το 3% των ιδιόκτητων κτιρίων του άνω των 500 τετραγωνικών, που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες .Ο ίδιος είπε ότι η γενική γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας έχει στείλει ήδη μια πρώτη λίστα στο ΥΠΕΚΑ, με 645 κτίρια για τα οποία προκύπτει με σαφήνεια ότι εμπίπτουν στην Οδηγία, ώστε να προγραμματιστεί η αναβάθμιση τους.
Καταγραφή Δημόσιας Περιουσίας
Ο εκπρόσωπος της ΓΓ ΔΠ ανακοίνωσε ακόμη ότι ελληνικό δημόσιο ολοκληρώνει την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του, που όπως είπε κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές μέγεθός της αλλά και την αξία της. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή του 95% της δημόσια περιουσίας δηλαδή 87.000 ακινήτων, εκ των οποίων τα 71.000 είναι ιδιοκτησίας του υπουργείου Οικονομικών. Από την μέχρι τώρα καταγραφή, καταρρίπτεται ο μύθος ότι το Δημόσιο έχει μεγάλα κτίρια και πολλά, καθώς από τα 87.000 ακίνητα, κτίρια είναι μόνο τα 15.000 και αυτό που ερευνάται είναι πόσα από αυτά είναι πάνω από 500 τ.μ προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν στην οδηγία για ενεργειακή αναβάθμιση. Η καταγραφή προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου. Ωστόσο το βασικότερο πρόβλημα για την υλοποίηση των έργων, όπως είπε ο εκπρόσωπος της ΓΓ ΔΠ είναι ότι δεν έχει ακόμη ελεγχθεί η πιστότητα των στοιχείων των ακινήτων που έχουν δοθεί στη γενική γραμματεία δημόσιας περιουσίας καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι πληροφορίες δεν είναι σαφείς τόσο για το εμβαδόν του ακινήτου, τη χρήση του ή ακόμη και την νομική του κατάσταση και φυσικά την ενεργειακή του απόδοση.