ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
«Απαιτείται μακροχρόνια εθνική στρατηγική, συγκεκριμένες πολιτικές και χρηματοδοτικά μέσα για την ανάδειξη, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του νησιωτικού μας χώρου και φυσικά είναι αναγκαία η ένταξη τους στις πολιτικές της ΕΕ, στην χρηματοδότηση δια μέσου του νέου Εθνικού Προγραμματικού Πλαισίου ΣΕΣ (Σύμβαση Εταιρικής Σχέσης) 2014-2020 αλλά και από τις κοινές δράσεις απευθείας χρηματοδοτούμενες από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό», επεσήμανε ο Α’ αντιπρόεδρος της ΔΕ και εκτελών χρέη προέδρου ΤΕΕ Θεόδωρος Σεραφίδης, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Μικρά Νησιά και Φυσικοί Πόροι», που διοργάνωσαν το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD) και το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών (ΕΔΜΝ).
Και ανέφερε ως κύρια θέματα για την βιώσιμη ανάπτυξη και ιδιαίτερα την τουριστική ανάπτυξη των μικρών νησιών τα παρακάτω: Αξιοποίηση των φυσικών πόρων των νησιών. Ειδικές τουριστικές υποδομές (μεταξύ άλλων τουριστικά καταφύγια, μαρίνες κλπ). Προστασία / διαχείριση των παράκτιων συστημάτων. Προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για την δικτύωση, εξυπηρέτηση και ανάδειξη των νησιών. Ανάπτυξη και ανάδειξη της τοπικής αγροτικής παραγωγής. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού (περιηγητικός, αθλητικός, πολιτιστικός, αναρριχητικός κλπ). Τέλος, ενεργειακή αυτονομία, επάρκεια ύδρευσης, αποτελεσματική διαχείριση αποβλήτων και απορριμμάτων – αξιοποίηση καινοτομιών και νέων τεχνολογιών.
Αναλυτικά, η ομιλία του Α’ αντιπροέδρου της ΔΕ και εκτελούντος χρέη προέδρου ΤΕΕ Θεόδωρος Σεραφίδης, στην εκδήλωση με θέμα: «Μικρά Νησιά και Φυσικοί Πόροι», που διοργάνωσαν το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD) και το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών (ΕΔΜΝ), έχει ως εξής:
«Η Κυβέρνηση αυτή έκανε την τιμή στους Έλληνες μηχανικούς να ορίσει Αν. Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων τον Χρήστο Σπίρτζη, τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Την ευχαριστούμε για την επιλογή της και είμαστε σίγουροι ότι ο Υπουργός θα συμβάλει ώστε η σημερινή ημερίδα να έχει συνέχεια και αποτελεσματικότητα.
Η «Νησιωτικότητα» και τα Μικρά Νησιά αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό του ελληνικού αρχιπελάγους και του εθνικού μας χώρου, βασικό συστατικό στοιχείο του πολιτισμού και της ιστορίας μας αλλά και της μελλοντικής μας εθνικής προοπτικής.
Ο ορισμός της έννοιας «νησιωτικότητα» δίνει με απόλυτη σαφήνεια το μέγεθος του πλεονεκτήματος ή όχι που διαθέτει η νησιώτικη περιοχή συγκριτικά με τον ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδας. Συνοπτικά, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι τα τέσσερα βασικά πλεονεκτήματα είναι η πολιτισμική και κοινωνική ποικιλομορφία, οι καλύτερες συνθήκες ζωής, η πρωτοπορία στον τουρισμό, η προστασία ευαίσθητων και σημαντικών οικολογικά περιοχών ενώ αντιστοίχως τα μειονεκτήματα είναι η δυσκολία στη σύνδεση μεταξύ των νησιών (άρα και προβληματικές εμπορικές συναλλαγές), οι ελλείψεις υποδομών στα περισσότερα νησιά σε τομείς όπως την υγεία, πολλές φορές κακής ποιότητας έως και ανύπαρκτης δυνατότητας στις συναλλαγές με κρατικές υπηρεσίες, οι περιορισμένες δυνατότητες σε εκπαίδευση και πολιτισμό κλπ. Μόνο τα μεγάλα νησιά όχι σε μέγεθος, αλλά σε πληθυσμό έχουν επάρκεια σε όλα τα προαναφερόμενα και ικανοποιητικές δυνατότητες ως διοικητικά κέντρα, ενώ όλα τα υπόλοιπα επιβιώνουν με βάση κυρίως τον Τουρισμό και δευτερευόντως την εγχώρια παραγωγή τους.
Η ελληνική επικράτεια περιλαμβάνει 6.000 νησιά και νησίδες διάσπαρτα στα πελάγη του Αιγαίου και του Ιονίου, από τα οποία μόνο τα 227 είναι κατοικημένα. Πρόκειται για μοναδικό φαινόμενο στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Το ελληνικό αρχιπέλαγος έχει 7.500 χλμ ακτών – από τα 16.000 χλμ που διαθέτει συνολικά η χώρα – και παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλομορφία. Στα Ελληνικά νησιά αναπτύχθηκαν μερικοί από τους παλαιότερους Ευρωπαϊκούς πολιτισμούς (Κυκλαδικός, Μινωϊκός κλπ), γι αυτό διαθέτουν μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, ξεχωριστή αρχιτεκτονική κληρονομιά και εξαιρετικές τοπικές παραδόσεις ενός πολύχρονου και πολυπρόσωπου πολιτισμού. Στα Ελληνικά νησιά είναι συγκεντρωμένο πάνω από το 60% των ξενοδοχειακών υποδομών όλης της χώρας (με στοιχεία 2003).
Είναι καταφανές, ότι απαιτείται μακροχρόνια εθνική στρατηγική, συγκεκριμένες πολιτικές και χρηματοδοτικά μέσα για την ανάδειξη, την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του νησιωτικού μας χώρου και φυσικά είναι αναγκαία η ένταξη τους στις πολιτικές της ΕΕ, στην χρηματοδότηση δια μέσου του νέου Εθνικού Προγραμματικού Πλαισίου ΣΕΣ (Σύμβαση Εταιρικής Σχέσης) 2014-2020 αλλά και από τις κοινές δράσεις απευθείας χρηματοδοτούμενες από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.
Η στήριξη του ελληνικού νησιωτικού χώρου πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής μας πολιτικής με κύρια προτεραιότητα κατά τις διαπραγματεύσεις και χρηματοδοτικές συμφωνίες με την ΕΕ αλλά και με άλλους σημαντικούς παγκόσμιους παράγοντες τον σχεδιασμό και την υλοποίηση επωφελών συμφωνιών για την χώρα μας από γεωπολιτική & γεωστρατηγική άποψη.
Οπωσδήποτε η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη αποτελεί τον κύριο παράγοντα βιωσιμότητας και ανάπτυξης των μικρών νησιών πού θα αξιοποιεί αποτελεσματικά τις υπάρχουσες υποδομές αλλά και τις αναγκαίες μελλοντικές υποδομές αλλά και θα εξασφαλίζει την ισόρροπη και αειφορική σχέση της τουριστικής δραστηριότητας με το φυσικό περιβάλλον. Η τουριστική ανάπτυξη πρέπει να ενισχύει τα τοπικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, να στηρίζει και να ενισχύει την πρωτοβουλία και την καινοτομία των μικρών εγχώριων επιχειρηματιών».