– Μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων αναδεικνύονται τα προβλήματα που κρύβαμε κάτω από το χαλί
– Ως ΤΕΕ και ως μηχανικοί θα προσπαθούμε και θα πιέζουμε τις κυβερνήσεις όλες οι διαδικασίες να γίνονται ηλεκτρονικά
– Φορολογικά κίνητρα ενεργειακής αναβάθμισης των ακινήτων στους ιδιοκτήτες για να πιάσουμε τους στόχους της ΕΕ
Κοινή εκδήλωση ΥΠΕΝ- ΤΕΕ: «Δομημένο Περιβάλλον και Ηλεκτρονικά Συστήματα: η Ηλεκτρονική έκδοση Οικοδομικών Αδειών»
«Οι μηχανικοί πρέπει να είμαστε πρωτεργάτες στο να μεταδώσουμε στους πολίτες ότι οι ηλεκτρονικές διαδικασίες αλλάζουν τις σχέσεις και τη νοοτροπία στις συναλλαγές μας» τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Δομημένο Περιβάλλον και Ηλεκτρονικά Συστήματα: η Ηλεκτρονική έκδοση Οικοδομικών Αδειών», που διοργάνωσαν από κοινού το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) στην Αθήνα.
«Το πιο σημαντικό με την ηλεκτρονική έκδοση των οικοδομικών αδειών δεν είναι το ηλεκτρονικό σύστημα, δεν είναι ότι μπορεί κάποιος να βγάλει την άδεια από το γραφείο του, δεν είναι που ένας μηχανικός με έδρα την Αλεξανδρούπολη μπορεί να βγάλει την άδεια στη Ρόδο, δεν είναι ότι θα υπάρχει διαφάνεια» είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημειώνοντας ότι «καλώς ή κακώς το ηλεκτρονικό σύστημα δεν πιάνεται φίλος, δε λαδώνεται, δεν μπορεί να κάνει γρήγορα ή αργά. Είναι το ίδιο για όλους τελικά». Και τόνισε: «το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία».
Απευθυνόμενους στους μηχανικούς, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι «πρέπει να είμαστε πρωτεργάτες στο να μεταδώσουμε αυτό το μήνυμα και στους πολίτες, γιατί αφού όλα θα γίνονται μέσα από μία ηλεκτρονική διαδικασία, τότε θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να πούμε σε έναν πολίτη, ότι εγώ θα μπορούσα να στο κάνω αυτό, που δεν μπορεί να στο κάνει κάποιος άλλος, εγώ θα βρω την άκρη, εγώ θα σου το κάνω πιο γρήγορα σε σχέση με τον άλλον που σου το κάνει αργά» σημειώνοντας ότι «αυτό σε λίγα χρόνια η σε κάποιους μήνες δεν θα γίνεται», λόγω της λειτουργίας των ψηφιακών συστημάτων.
Συνεργασία ΤΕΕ-ΥΠΕΝ
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ εισαγωγικά στην ομιλία του αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία του ΤΕΕ με το ΥΠΕΝ, σημειώνοντας ότι «τελικά παίζουν ρόλο και τα πρόσωπα. Δεν έχει να κάνει ούτε με κυβερνήσεις ούτε με κόμματα. Η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει βοηθήσει να προχωρήσουν πράγματα τα οποία καθυστερούσαν πάρα πολλά χρόνια». Στο ίδιο πνεύμα ο Γ. Στασινός ολοκλήρωσε την ομιλία του σημειώνοντας ότι «ελπίζω να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε. Να ξέρετε ότι τα προβλήματα που αναδεικνύονται κυρίως έχουν να κάνουν με άλλα θέματα, όχι τα ηλεκτρονικά συστήματα. Θα εργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να λύνουμε για όλους και με τον ίδιο τρόπο τα προβλήματα».
«Κόκκινη γραμμή» και έλεγχος αυθαιρέτων
«Μέσα από αυτές τις διαδικασίες θα μπει μια κόκκινη γραμμή και για τα αυθαίρετα» τόνισε ο Γ. Στασινός και σημείωσε ότι με βάση τις υπουργικές αποφάσεις, που θα εκδώσει ο υπουργός ΠΕΝ θα ξεκινήσει η διαδικασία του 5% των ελέγχων για τις δηλώσεις των αυθαιρέτων». Σχετικά είπε ότι θα γίνει προσπάθεια σε συνεργασία του ΤΕΕ με το ΥΠΕΝ, ώστε «να είναι πολύ συγκεκριμένα τα πράγματα που θα ελέγχει ο ελεγκτής δόμησης, να είναι σε επίπεδο check list για να μην μπορέσουμε να ξεφεύγουμε από άλλα πράγματα και να μην έχουμε άλλα προβλήματα στο μέλλον». Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε επίσης ότι «παράλληλά θα ξεκινήσει μια άλλη διαδικασία ηλεκτρονικού συστήματος, όπου θα μπορεί κάποιος να καταγγείλει το αυθαίρετο. Δηλαδή θα καταγγέλλω το γείτονά μου ότι αυτή τη στιγμή χτίζει ένα αυθαίρετο, θα πληρώνω ένα παράβολο για να κάνω την καταγγελία, θα έρχεται ο ελεγκτής δόμησης, αν διαπιστώνει ότι όντως είναι αυθαίρετο θα επιστρέφει το παράβολο στον πολίτη. Θα πληρώνεται ο ελεγκτής δόμησης από το Πράσινο Ταμείο ή με μία τέτοια διαδικασία. Σε μία χώρα που είμαστε δικομανείς και γίνονται πολλές καταγγελίες, θα είναι πολύ δύσκολο κάποιος να χτίσει ένα νέο αυθαίρετο. Άρα θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή η διαδικασία σταμάτησε».
Ηλεκτρονικά συστήματα, ψηφιακά δεδομένα και θεσμικές γραμμές
Με την ευκαιρία της αναφοράς του υπουργού ΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη στην εκδήλωση ότι το υπουργείο ΠΕΝ υιοθετεί τις προτάσεις του ΤΕΕ, για την εφαρμογή ψηφιακών συστημάτων με τελικό στόχο ο κάθε πολίτης να γνωρίζει με ένα κλικ, που και πως και τι χτίζει, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός αναφέρθηκε στην πρόταση του για τον ενιαίο ψηφιακού χάρτη, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες τις θεσμικές γραμμές και τόνισε ότι: «ως ΤΕΕ και ως μηχανικοί θα προσπαθούμε όλες οι διαδικασίες να γίνονται ηλεκτρονικά και θα πιέζουμε και τις κυβερνήσεις, ώστε να καταλήξουμε σε αυτό που είπε και ο υπουργός: Με ένα κλικ να μπορείς από τον υπολογιστή σου να βλέπεις ο,τιδήποτε για την αδειοδότηση, τους όρους δόμησης, χρήσεις γης, οικοδομικές γραμμές, δασικές γραμμές, αρχαιολογικές γραμμές, προστατευόμενες περιοχές έτσι ώστε να ξέρεις πού χτίζεις και τι». Ο Γ.Στασινός ανέφερε μάλιστα σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι «σήμερα αν έρθει κάποιος επενδυτής ακόμη και σε μένα, που είμαι Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ασκώ το επάγγελμα και έχω γνώση των θεμάτων, δεν θα μπορέσω σε μία δύσκολη περίπτωση να είμαι βέβαιος να του υπογράψω 100% ότι το ακίνητο του χτίζει. Γιατί μπορεί να έρθει οποιαδήποτε υπηρεσία εκ των υστέρων και να λέει αυτό δεν ήταν έτσι ήταν αλλιώς». «Από την πλευρά μας να ξέρετε ότι θα πιέσουμε πάρα πολύ κι εγώ προσωπικά» τόνισε ο Γιώργος Στασινός, «ώστε αυτά που περιέγραψα να αποτελέσουν σύντομα παρελθόν και σε δύο-τρία χρόνια να τα έχουμε όλα αυτά τα δεδομένα ψηφιακά και να εκδίδονται όλα ηλεκτρονικά αλλάζοντας τις διαδικασίες, τις νοοτροπίες αλλά και τη χώρα».
«Το πιο σημαντικό πρόβλημα – το λέω συχνά και δημόσια είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ – αυτή τη στιγμή στο θέμα των επενδύσεων στη χώρα είναι ότι κανείς δεν ξέρει αν θα βγάλει μία άδεια όταν ξεκινά η επένδυση. Είναι σοβαρότερο και από τους φόρους, οι οποίοι κατά την άποψή μου είναι υπερβολικοί και από τη δαπάνη για τις εισφορές, που επίσης είναι μεγάλη. Θα έλεγα ότι το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρει ο άλλος πότε θα μπορέσει να αδειοδοτήσει την επένδυσή του. Άρα όλα αυτά θα πρέπει να λυθούν». Και χαρακτηριστικά σημείωσε: «Καλώς ή κακώς, δυστυχώς θα έλεγα, όσοι ασκούμε το επάγγελμα αυτή την περίοδο θα ταλαιπωρηθούμε για ένα διάστημα που θα πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές κυρίως αλλαγές στη νοοτροπία, αλλά έτσι πρέπει να γίνει αν θέλουμε να γίνουμε κανονική χώρα».
Αναφερόμενος στη λειτουργία των νέων ψηφιακών συστημάτων ο Πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ότι «τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν έχουν προβλήματα ή έχουν λίγα προβλήματα. Τα προβλήματα κυρίως πηγάζουν επειδή τα κρύβαμε κάτω από το χαλί και αναδεικνύονται μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων. Λέω ένα παράδειγμα. Ξαφνικά πήγε το Δασαρχείο στα Βριλήσσια, όπου έχουν γίνει Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, πράξεις εφαρμογής, έχουν βγει οικοδομικές άδειες, και είπε ότι είναι δικά του τα οικόπεδα. Αυτό το πράγμα υπήρχε. Απλά τώρα που γίνεται η καταγραφή στο Κτηματολόγιο που πάς να το δηλώσεις, εμφανίζεται το πρόβλημα. Το ίδιο γίνεται και στη νομοθεσία. Ξέρετε αρκετά συχνά πας σε ένα υπάλληλο της Πολεοδομίας και σου λέει άλφα και για την ίδια περίπτωση ο άλλος ερμηνεύει βήτα». Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ είπε σχετικά ότι έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις με τον υπουργό ΠΕΝ Γ. Σταθάκη και ανακοίνωσε ότι «θα υπάρχουν κοινές επιτροπές, οι οποίες θα λύσουν τα θέματα της νομοθεσίας από κοινού και γρήγορα. Και όλα αυτά θα αναρτώνται δημόσια για να μην ερμηνεύει ο καθένας κατά το δοκούν. Αν θέλουμε να γίνουμε κανονική χώρα σε αυτή την κατεύθυνση θα πάμε. Τουλάχιστον αυτό έχουμε αποφασίσει αυτοί που είμαστε τώρα και στο ΤΕΕ και στο υπουργείο».
Φορολογικά κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας
Με αφορμή τις σχετικές ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη στην εκδήλωση για τα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός σημείωσε ότι «κάθε χρόνο 40000-50000 κατοικίες θα πρέπει να κάνουν εργασίες εξοικονόμησης ενέργειας αν θέλουμε να επιτευχθεί ο στόχος του 2030. Είναι πολύ δύσκολο να βρίσκονται κάθε χρόνο «Εξοικονομώ» με 400, 500, 600 εκατομμύρια για να επιδοτούν αυτή τη διαδικασία. Άρα θα έλεγα αυτό που έχει να κάνει η Πολιτεία –και δεν είναι θέμα μόνο του υπουργείου ΥΠΕΝ γιατί εμπλέκεται και το υπουργείο Οικονομικών- είναι να δώσει σημαντικά φορολογικά κίνητρα σε κάποιους για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε αυτές τις εργασίες, οι οποίες σίγουρα κάνουν απόσβεση πολύ γρήγορα, αλλά το ζήτημα είναι να υπάρχουν και συγκεκριμένα κίνητρα. Αλλιώς η χώρα δεν θα πετύχει αυτόν τον στόχο»