Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ μιλά για ανάπτυξη με θεσμικές παρεμβάσεις – ρυθμίσεις, χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος
Συνέντευξη στην εφημερίδα REAL NEWS και στη δημοσιογράφο Μαίρη Παπακωνσταντίνου έδωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Η εφημερίδα επέλεξε τον τίτλο «Δέκα προτάσεις για ανάπτυξη στον κατασκευαστικό κλάδο», προσθέτοντας ότι «ο Πρόεδρος του ΤΕΕ μιλά για ανάπτυξη με θεσμικές παρεμβάσεις – ρυθμίσεις, χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος». Όπως γράφει η Μαίρη Παπακωνσταντίνου στην εισαγωγή της συνέντευξη, ο κατασκευαστικός κλάδος αποτελούσε κάποτε την ατμομηχανή της ανάπτυξης. Τα τελευταία χρόνια, όμως, τα έργα σταμάτησαν, με τραγικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, και, μεταξύ άλλων, οδήγησαν στον αφανισμό εκατοντάδων εταιρειών που σχετίζονται με την οικοδομή και στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Η κατάσταση αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα μετά οποία από το 2002, που αποτέλεσε χρονιά-σταθμό στην υλοποίηση έργων, μέχρι πέρυσι, οι κατασκευαστικές εργασίες μειώθηκαν έως και 90%. Ραγδαία μείωση καταγράφεται και στις οικοδομικές άδειες. Τον περασμένο Φεβρουάριο εκδόθηκαν 951 οικοδομικές άδειες, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2012 είχαν εκδοθεί 2.267 και στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης (Φεβρουάριος 2009) 4.508. Για την κατάσταση στον κατασκευαστικό κλάδο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, μιλώντας στη Realnews. Ωστόσο, θεωρεί ότι «η εικόνα αυτή μπορεί να ανατραπεί και ο κατασκευαστικός κλάδος να επιστρέφει στην ανάπτυξη, αρκεί να υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία». Και διατυπώνει δέκα συγκεκριμένες προτάσεις.
Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
Ερώτηση: Οι περισσότεροι αποδίδουν την «κατάρρευση» της οικοδομικής δραστηριότητας στην υψηλή φορολογία. Εκτός από την υψηλή φορολόγηση, ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα σημαντικότερα προβλήματα που βάζουν τροχοπέδη στην ανάκαμψη του κλάδου;
Στασινός: Καταρχήν η έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων. Από την στιγμή που οι τράπεζες έκλεισαν την στρόφιγγα σε οποιαδήποτε χρηματοδότηση, δεν υπάρχουν χρήματα που επενδύονται στην οικοδομή, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ιδιωτικών κεφαλαίων. Η χρηματοδότηση του προηγουμένου ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μέσω του προγράμματος εξοικονομώ κατ’ οίκον ή άλλων αντίστοιχων προγραμμάτων “εξοικονομώ” τελείωσε και κανένα νέο πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει με το νέο ΕΣΠΑ. Επίσης όταν σταμάτησε λόγω των συνθηκών να δουλεύει το παραδοσιακό μοντέλο των οικοδομών διαμερισμάτων, τα οποία αγόραζαν οι πολίτες μέσω δανείων, αυτό δεν αντικαταστάθηκε από κάποιο άλλο, όπως για παράδειγμα η αγορά κατοικιών από πολίτες εκτός ΕΕ ή από Έλληνες μετανάστες του εξωτερικού. Για να λειτουργήσει ένα νέο μοντέλο βέβαια θα έπρεπε να δώσει η Κυβέρνηση συγκεκριμένα ελκυστικά κίνητρα στους νέους εν δυνάμει αγοραστές.
Ερώτηση: Πιστεύετε ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να ανατραπεί; Με ποια μέτρα η Πολιτεία θα «αφυπνίσει» τον κατασκευαστικό κλάδο;
Στασινός: Θα αναφέρω συνοπτικά συγκεκριμένες προτάσεις:
- Άμεση ενεργοποίηση νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ εξοικονόμησης ενέργειας όπως το «εξοικονομώ»
- Κίνητρα σε πολίτες εκτός ΕΕ για αγορά κατοικίας, όπως η χορήγηση visa, αλλά όχι όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Θα μπορούσαμε να προσαρμόσουμε το μοντέλο μας σε αυτό της Πορτογαλίας που το ελάχιστο ποσό αγοράς κατοικίας είναι διπλάσιο από το δικό μας δηλαδή 500.000 ευρώ, αλλά οι πωλήσεις κατοικιών γίνονται οργανωμένα και όχι μεμονωμένα, λόγω της διευκόλυνσης τιμολόγησης μεσιτικών γραφείων του εξωτερικού (όπως για παράδειγμα της Κίνας).
- Κίνητρα αγοράς κατοικίας Ελλήνων μεταναστών με μηδενικό ή πολύ χαμηλό φόρο.
Ερώτηση: Έχετε τονίσει δημοσίως ότι θα στηρίξετε τον κατασκευαστικό κλάδο. Ποιες είναι οι αναπτυξιακές προτάσεις του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος;
Στασινός: Οι προτάσεις μου, όπως και οι προηγούμενες, αφορούν συνολικά την Ελληνική Οικονομία και την Ανάπτυξη. Όχι μόνο τον κατασκευαστικό κλάδο. Συγκεκριμένα:
- Άμεση θεσμοθέτηση του Χωροταξικού Τουρισμού στη βάση αυτού του 2013 που έπεσε για τυπικούς κυρίως λόγους με απόφαση του ΣΤΕ. Βελτιώσεις και αλλαγές ή προσθήκες χρειάζονται, αλλά θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει Χωροταξικό του Τουρισμού που να μπορεί να εφαρμοστεί και να ξέρουν οι επενδυτές ότι θα ισχύει τουλάχιστον τα επόμενα 10 χρόνια.
- Άμεση λειτουργία της Ηλεκτρονικής Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών, ενός ηλεκτρονικού συστήματος που είναι εδώ και ένα χρόνο έτοιμο από το ΤΕΕ και δοκιμασμένο σε ΥΔΟΜ, που θα μειώσει την γραφειοκρατία, θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, χωρίς κανένα κόστος αλλά που δεν λειτουργεί γιατί δεν υπογράφεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση από του αρμόδιους Υπουργούς
- Άμεση λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου που είναι η ηλεκτρονική καταγραφή του κτιριακού πλούτου της Χώρας ώστε ο σχεδιασμός για την αειφόρο ανάπτυξη να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και το οποίο δεν έχει δημοσιονομικό κόστος
- Θεσμοθέτηση της Τράπεζας Γης, ενός θεσμού που μέσω ηλεκτρονικού συστήματος θα μπορούν να γίνονται πράξεις όπως: η αγορά συντελεστή δόμησης για οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων που τώρα προβλέπεται για 30 χρόνια, αγορά συντελεστή δόμησης σε αντικειμενικά καθορισμένες ζώνες υποδοχής, ανταλλαγές εκτάσεων για τον απεγκλωβισμό οικοδομικών συνεταιρισμών, χρηματοδότηση της αποκατάστασης των προσόψεων όλων των διατηρητέων κτιρίων από τους πόρους της αγοράς συντελεστή των ίδιων των διατηρητέων.
- Άμεση ρύθμιση του θέματος των επιτρεπόμενων χρήσεων γης που άλλαξαν με το πολυνομοσχέδιο. Δεν είναι δυνατόν αντί να εκσυγχρονίζουμε το θεσμικό πλαίσιο να γυρίζουμε στο 1987!
- Κίνητρα χρηματοδότησης από επενδυτές των οικοδομικών συνεταιρισμών που θα πρέπει άμεσα να απεγκλωβιστούν, στη βάση της πρόσφατης νομοθεσίας του Ν.4280/2014. Η εφαρμογή του νόμου όμως πρέπει να βελτιωθεί μέσα από τη λειτουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος.
Ερώτηση: Σε πρόσφατο συνέδριο είχατε εκδηλώσει την αμέριστη στήριξή σας στους οικοπεδούχους των οικοδομικών συνεταιρισμών που εδώ και χρόνια έχουν σκαλώσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας κι αδυνατούν να αξιοποιήσουν τα οικόπεδά τους. Υποστηρίζετε ότι η αξιοποίηση των 500 και πλέον οικοδομικών συνεταιρισμών θα αποτελέσει τονωτική ένεση στις κατασκευές. Μπορείτε να το τεκμηριώσετε;
Στασινός: Καταρχήν ο απεγκλωβισμός των οικοδομικών συνεταιρισμών είναι υποχρέωση της πολιτείας μετά από πάρα πολλά χρόνια. Ο βασικός κορμός του πολεοδομικού και περιβαλλοντικού τρόπου επίλυσης των προβλημάτων των οικοδομικών συνεταιρισμών έχει θεσμοθετηθεί από τον Ν. 4280/2014. Χρειάζεται η έκδοση κάποιων κανονιστικών πράξεων και η εμπλοκή ιδιωτικών πόρων επενδυτών. Για να έρθουν οι επενδυτές θα πρέπει η Κυβέρνηση να θεσμοθετήσει κάποια κίνητρα, φορολογικά ή άλλα. Και κάτι τελευταίο, η διαδικασία που περιγράφει ο νόμος θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσα από ένα ηλεκτρονικό σύστημα που θα εμποδίζει να βάζουν εμπόδια όσοι τόσα χρόνια βάζουν.