Άρθρο του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού για τα θέματα επενδύσεων στη χώρα μας δημοσίευσε η ενημερωτική ιστοσελίδα capital.gr.
Το άρθρο του Γιώργου Στασινού έχει ως εξής:
Θέλουμε επενδύσεις; Ας ξεκινήσουμε με τρεις απλές κινήσεις
Το πιο σημαντικό κίνητρο για την προσέλκυση νέων επενδύσεων είναι το σταθερό φορολογικό καθεστώς για τουλάχιστον 10 χρόνια και οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές για οποιαδήποτε νέα επένδυση που θα φέρνει νέες θέσεις εργασίας. Αυτό το γνωρίζουν όλοι και οι κυβερνώντες και οι επενδυτές, αλλά και οι πολίτες.
Το δεύτερο σημαντικό κίνητρο για οποιαδήποτε επένδυση είναι η εύκολη αδειοδότηση και με τον συγκεκριμένο όρο εννοώ και την άδεια οικοδόμησης και την άδεια λειτουργίας. Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει αρκετοί επενδυτές στη χώρα και είτε δεν κατάφεραν ποτέ να βγάλουν άδεια οικοδόμησης, είτε άδεια λειτουργίας, γιατί πάντα υπάρχουν “κρυφά” εμπόδια. Μπορεί αυτά να είναι ιδιοκτησιακά, δασικά, αρχαιολογικά, προστατευόμενης περιοχής, χωροταξικά, πολεοδομικά, χρήσεων γης και διάφορα άλλα. Ακόμη και για τους πιο έμπειρους μηχανικούς πάντα μπορεί να υπάρχουν αρνητικές εκπλήξεις. Πόσω μάλλον για κάποιον επενδυτή και ιδιαίτερα ξένο.
Έρχεται κάποιος με διάθεση να επενδύσει, αγοράζει γη, ταλαιπωρείται για κάποιο μεγάλο διάστημα, στη συνέχεια αισθάνεται ότι όλοι προσπαθούν να τον κοροϊδέψουν και να του πάρουν χρήματα, μετά αποχωρεί από τη χώρα απογοητευμένος, πηγαίνει σε άλλη πιο φιλική χώρα για επενδύσεις και λέει και σε όποιον άλλο επενδυτή γνωρίζει να μην κάνει το λάθος και έρθει στην Ελλάδα να επενδύσει. Αυτή η ιστορία έχει συμβεί πολλές φορές και σε αρκετούς ξένους επενδυτές τα τελευταία χρόνια.
Πως να μην είναι έτσι, όταν για να βγάλεις μία άδεια καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος ζητάς έγκριση από κάποια επιτροπή ποιότητας ζωής του κάθε Δήμου, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δώσει άδεια λειτουργίας σε ένα σουβλατζίδικο και να μην δώσει στο διπλανό ίδιο κατάστημα. Αυτό συμβαίνει για μία άδεια που θα μπορούσε να εκδίδει ένας ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός μόνος του, καταθέτοντας τα δικαιολογητικά σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και στη συνέχεια να πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος με πολύ αυστηρές ποινές για όποιους παρανόμησαν.
Ηλεκτρονικά θα πρέπει να εκδίδονται όλες οι οικοδομικές άδειες. Άλλωστε είναι έτοιμο και δοκιμασμένο ένα χρόνο τώρα το ηλεκτρονικό σύστημα, αλλά εκκρεμεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών κυρίων Σκουρλέτη, Τσιρώνη και Κουρουμπλή, που για κάποιον ακατανόητο λόγο, δεν υπογράφεται.
Ηλεκτρονικά θα πρέπει να εκδίδονται και οι άδειες λειτουργίας για τουριστικές εγκαταστάσεις, βιοτεχνίες και βιομηχανίες.
Η λύση είναι πολύ απλή:
1. Ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα μπορεί κάποιος πάνω στο υπόβαθρο του Κτηματολογίου να δει αφού κάνει “κλικ” στο οικόπεδό του, τι μπορεί να χτίσει και σε ποιό τμήμα.
2. Ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικής άδειας.
3. Ηλεκτρονική άδεια λειτουργίας.
Έτσι απλά θα υπάρξει ασφαλές και φιλικό περιβάλλον σε κάποιον που θέλει να επενδύσει και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
Δείτε εδώ το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στο capital.gr