Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα ΤΕΕ και ΣΔΜ ΔΕΗ
Ο ηγετικός ρόλος της ΔΕΗ στα 63 χρόνια από την ίδρυση της αλλά και οι νέες προκλήσεις, με αιχμή την ισχυροποίηση του αναπτυξιακού της ρόλου στη νέα οικονομική, κοινωνική και ενεργειακή πραγματικότητα αναδείχθηκαν στην ημερίδα, που οργάνωσαν από κοινού το ΤΕΕ και ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ, η οποία συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον των μηχανικών, που κατέκλυσαν με την παρουσία τους την αίθουσα εκδηλώσεων στα κεντρικά γραφεία του ΤΕΕ. Στην ημερίδα τόσο από τις παρουσιάσεις των επιλεγμένων εισηγητών, όσο και από τις παρεμβάσεις και ερωτήσεις των παρισταμένων κυριάρχησαν τα θέματα των επενδύσεων και της ανάπτυξης της ΔΕΗ, το φλέγον θέμα της αποκρατικοποίησης, που έδωσε αρκετές φορές αφορμές να ανέβουν οι τόνοι και να διασταυρωθούν επιχειρηματολογίες αλλά και θέματα πρώτης γραμμής που αφορούν στη λειτουργία της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης αφού τόνισε το ρόλο και τη συμβολή της ΔΕΗ στην εθνική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών, ζήτησε να ακυρωθούν οι μνημονιακές επιταγές, που οδηγούν σε αδιέξοδο συνολικά τον τομέα της ενέργειας στη χώρα μας τάχθηκε υπέρ τα διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, ενώ ήταν ιδιαίτερα καυστικός μιλώντας για τις περικοπές που υφίστανται οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι διπλωματούχοι μηχανικοί.
«Η ομάδα που κερδίζει αλλά και προσαρμόζεται ευκολότερα στις συνθήκες είναι το ζητούμενο της νέας εποχής, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης , αναφερόμενος σε μεγάλα ζητήματα, που ανακύπτουν για τη ΔΕΗ στο ενεργειακό γίγνεσθαι σε εποχή οικονομικής κρίσης, ανοίγοντας με χαιρετισμό του τις εργασίες της εκδήλωσης.
Να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ
Ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης
«Το πείραμα εις βάρος της χώρας και της ζωής μας έλαβε τέλος και δεν μπορεί να συνεχιστεί» τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.
Το ΤΕΕ στον τομέα της ενέργειας, όπως και σε πολλούς άλλους βασικούς αναπτυξιακούς και παραγωγικούς τομείς έχει να παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη βιώσιμη πρόταση ανασυγκρότησης τους, με σχέδιο, που αναφέρεται συνολικά αλλά και στους επιμέρους κλάδους του τομέα, είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, αναφερόμενος στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια, που εκπονήθηκε προ τριετίας από το ΤΕΕ, η κατάρτιση του οποίου έγινε με ευρύτατη συμμετοχή των ειδικών επιστημόνων μηχανικών μελών του ΤΕΕ και συνολικά 15 προσυνεδριακές εκδηλώσεις σε περιοχές της Ελλάδας. Το σχέδιο αυτό δεν υιοθετήθηκε από την πολιτεία σε πολλά από τα βασικά σημεία του, είπε ο ίδιος με αποτέλεσμα να έχουμε ανάπτυξη των ΑΠΕ, χωρίς εθνική προστιθέμενη αξία, να ακολουθούνται «αυτοκτονικές πολιτικές» μέχρι του σημείου κάποιοι να αντιμάχονται άνευ ορίων τον λιγνίτη και γενικότερα να ακολουθούνται αντιφατικές και αποσπασματικές επιλογές, που δημιουργούν τεράστια οικονομικά προβλήματα σχεδόν σε όλους τους παίκτες της ενέργειας, ενώ η ΔΕΗ υποχρεώνεται να έχει ελλείμματα χρηματοδοτώντας την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Ο Χρ. Σπίρτζης είπε ότι όλα αυτά συμβαίνουν γιατί ακολουθείται μία πολιτική μνημονίων, που δεν οδηγεί πουθενά. «Το πείραμα εις βάρος της χώρας και της ζωής μας έλαβε τέλος και δεν μπορεί να συνεχιστεί» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος και ζήτησε η πρόταση του ΤΕΕ να προχωρήσει η χώρα μπροστά με ένα νέο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο πρέπει να δεσμεύσει όλους τους φορείς της πολιτείας και τις κυβερνήσεις. Το σχέδιο αυτό, πρόσθεσε ότι πρέπει αφενός μεν να ξεπερνάει και να αποκαλύπτει συγκεκριμένα συμφέροντα, που έχουν αποδημήσει τη χώρα και τις παραγωγικές της δραστηριότητες αφετέρου δε να διαμορφωθεί χωρίς φόβο και αγανάκτηση. Φόβο για την τρόικα και αγανάκτηση με δογματισμούς και λαϊκισμούς του χθες, που δεν οδηγούν πουθενά. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ υπογράμμισε ότι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας όπως η ΔΕΗ αλλά και οι εταιρίες ύδρευσης, πρέπει να διαφυλάξουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους, διασφαλίζοντας την ανάπτυξη και τον υγιή ανταγωνισμό.
Προσαρμογή στη νέα ευρωπαϊκή οικονομική και ενεργειακή πραγματικότητα
Είπε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης ότι είναι αναγκαία για τη ΔΕΗ
«Η ομάδα που κερδίζει αλλά και προσαρμόζεται ευκολότερα στις συνθήκες είναι το ζητούμενο της νέας εποχής» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.
Για να διατηρήσει η ΔΕΗ τον διαχρονικό ηγετικό ρόλο της καλείται να αναπτύξει το συγκριτικό πλεονέκτημα της εξωστρέφειας, με προσανατολισμό στη νέα ευρωπαϊκή οικονομική πραγματικότητα και με το βλέμμα στις εξελίξεις, που συντελούνται στον ενεργειακό τομέα, με αιχμή τις νέες επενδυτικές και γεωπολιτικές συνθήκες , που διαμορφώνονται για τη χώρας και την ευρύτερη περιοχή μας, με χαρακτηριστικό και κυρίαρχο γεγονός την ενεργειακή διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας. Με αυτές τις κατευθύνσεις προσδιόρισε ο υπουργός ΠΥΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, το ρόλο της ΔΕΗ στο παρόν και το μέλλον ανοίγοντας με χαιρετισμό του τις εργασίες της εκδήλωσης.
«Η ομάδα που κερδίζει αλλά και προσαρμόζεται ευκολότερα στις συνθήκες είναι το ζητούμενο της νέας εποχής» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, αναφερόμενος σε μεγάλα ζητήματα, που ανακύπτουν στο ενεργειακό γίγνεσθαι σε εποχή οικονομικής κρίσης, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στα 63 χρόνια από την ίδρυση της ΔΕΗ, λέγοντας ότι είχε εκπληκτική πορεία και μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας, με στρατηγική επιλογή την αξιοποίηση του λιγνίτη, που είναι εγχώριο καύσιμο. Επίσης ο κ Μανιάτης αναφέρθηκε στην ανάγκη αναπτυξιακής πορείας της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι ενώ υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά είναι αναγκαίος το 2015, ο εκσυγχρονισμός και η αντικατάσταση με νέες τεχνολογίες επεξεργασίας του λιγνίτη, των μονάδων της εταιρίας που συμπληρώνουν διάρκεια λειτουργίας άνω των 30 ετών. Ο υπουργός ΠΕΚΑ κάλεσε την ΔΕΗ να στρέψει το βλέμμα της επίσης στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί «ένα τεράστιο παράθυρο επενδυτικών δραστηριοτήτων», στις οποίες μία εταιρία όπως η ΔΕΗ δεν μπορεί παρά να συμμετέχει, προσθέτοντας ότι στο συγκεκριμένο τομέα έχουν επενδυθεί κονδύλια άνω των 2 δις ευρώ και ότι αποτελεί σημαντικό πυλώνα, που μπορεί να στηρίξει την απασχόληση, τον κατασκευαστικό τομέα και τις ελληνικές βιομηχανίες παραγωγής υλικών. Ιδιαίτερη αναφορά επιφύλαξε ο κ Μανιάτης στον κοινωνικό ρόλο της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι είχε την ευκαιρία πριν τρία χρόνια να είναι ο πρώτος υπουργός σ ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, που καθιέρωσε για τους έλληνες καταναλωτές του Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, με βάση το ποίο περισσότερες από 430.000 οικογένειες έχουν έκπτωση της τάξης του 40%. Η έκπτωση αυτή επεκτείνεται με νέα ρύθμιση και στη λειτουργία εγκαταστάσεων κοινωνικών δομών και αλληλεγγύης (κοινωνικά ιατρεία, φαρμακεία, παντοπωλεία κλπ). Ο υπουργός είπε ακόμη ότι η ελληνική προεδρία της ΕΕ θα θέσει και θα προωθήσει το θέμα της καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας, όπως επίσης την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και βιομηχανιών, με φθηνότερο κόστος ενέργειας. Τέλος ο κ Μανιάτης μίλησε με θερμά λόγια, για το ρόλο των διπλωματούχων μηχανικών στην ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και την εφαρμογή καινοτομίας στην ΔΕΗ.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΕΗ ΑΕ, ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, ΑΔΜΗΕ ΑΕ ΚΑΙ ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ
Επενδύσεις εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης οι πρώτες προτεραιότητες
Στις επενδύσεις και την αναπτυξιακή προοπτική της ΔΕΗ, με αιχμή την προώθηση των επενδύσεων του τομέα παραγωγής της ΔΕΗ, που αναμένεται να καταστήσει το σύνολο του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ βιώσιμο και μετά το 2020 αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός. Προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι θα υλοποιηθεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποσύρσεων ή πωλήσεων, να συμμορφωθούν με τις πιο αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές της Ε.Ε. για τις ειδικές εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx) και οξειδίων του θείου (Sox). Το πρόγραμμα που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2018. Αναλυτική παρουσίαση για την πορεία των επενδυτικών έργων της παραγωγής έκανε ο Ιωάννης Κοπανάκης γενικός διευθυντής παραγωγής ΔΕΗ. Επίσης με αναλυτικές εισηγήσεις τους οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι Γεώργιος Κόλλιας της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, Ιωάννης Γιαρέντης της ΑΔΜΗΕ ΑΕ, Διαμαντής Βαχτσιαβάνος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ παρουσίασαν τα αναπτυξιακά προγράμματα των επιχειρήσεων τους
ΣΔΜ ΔΕΗ
«Νέα αρχή»
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Γρηγόρης Μπαρμπαγιάννης αφού έκανε μία σύντομη ιστορική αναφορά στην ίδρυση, το έργο και τη δράση του Ιστορικού Συλλόγου του, που ιδρύθηκε το 1956 σχεδόν παράλληλα με την ίδρυση της ΔΕΗ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και την ενεργό δράση που ανέλαβε το νέο ΔΣ του Συλλόγου για να αναδείξει με νέο τρόπο τη σημαντικότητα του έργου των εταιρειών του Ομίλου και την αξία της προσφοράς του στην Ελληνική κοινωνία. Επισήμανε ότι έχουν γίνει συνδικαλιστικά λάθη στους χώρους της Ομοσπονδίας και των πρωτοβαθμίων σωματείων αλλά και διαχρονικά λάθη από την Πολιτεία σε νομοθετικό επίπεδο όπως και από τις Διοικήσεις σε επίπεδο στρατηγικής. Τόνισε την έλλειψη μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού και επισήμανε πως οι εταιρείες του Ομίλου ΔΕΗ μπορούν με σωστό σχεδιασμό να αποτελέσουν την αφετηρία για την ανάπτυξη νέων παραγωγικών επενδύσεων, να στηρίξουν την ανάπτυξη στον πρωτογενή Τομέα, τη Βιομηχανία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το εμπόριο και εν γένει τη βιώσιμη και απαραίτητη επιχειρηματικότητα, να απασχολήσουν δημιουργικά, μεγάλο αριθμό ανθρώπινου δυναμικού της Χώρας και να παρέχουν με ασφάλεια, ποιότητα και χαμηλό κόστος, το κοινωνικό αγαθό της Ηλεκτρικής Ενέργειας στους πολίτες. Ο ίδιος τόνισε τη βαρύτητα της ημερίδας με τη συμμετοχή πλήθους σημαντικών ομιλητών και παραγόντων και ευχήθηκε η ημερίδα να γίνει η αρχή μιας νέας πιο ολοκληρωμένης προσέγγισης στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, μέσα από γόνιμο και παραγωγικό διάλογο.
ΡΑΕ
«Έλεγχος της ανταγωνιστικότητας»
«Οι σημερινές συνθήκες στον ευρωπαϊκό χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και οι ιδιαίτερες συνθήκες στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας απαιτούν έλεγχο και αξιολόγηση των δραστηριοτήτων όλων των συμμετεχόντων, έτσι ώστε να διαπιστωθεί η στάθμη ανταγωνιστικότητα τους» είπε ο Ευάγγελος Διαλυνάς απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση εκ μέρους της Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Ο ίδιος είπε ότι από τη ΡΑΕ βρίσκεται σε εξέλιξη έργο για τον κοστολογικό έλεγχο, την συγκριτική αξιολόγηση του κόστους και της αποδοτικότητας της ΔΕΗ ΑΕ, ΑΔΜΗΕ ΑΕ, ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο με χρονοδιάγραμμα πεντάμηνης ολοκλήρωσης, όπως επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο για θέματα μεθοδολογιών και καθορισμού τιμολογίων πρόσβασης σύνδεσης και χρήσης χρηστών στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
CIGRE
«Υψηλό κόστος επενδύσεων»
«Η ΔΕΗ όπως και οι άλλες αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρίες έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο πρώτον στη διασφάλιση ακόμη και ως τελευταίο καταφύγιο, της ηλεκτρικής τροφοδοσίας των καταναλωτών σε όλο το 24ωρο και σε όλες τις καιρικές συνθήκες και δεύτερον να προβούν στις απαραίτητες επενδύσεις για την ανανέωση του συστήματος παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας» είπε ο Δημήτρης Μίχος εκ μέρους της Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Συμβουλίου Μεγάλων Ηλεκτρικών Δικτύων (CIGRE) . Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι απαραίτητες αυτές επενδύσεις είναι μεγάλου ύψους και το κόστος για τους τελικούς καταναλωτές και η κατανομή του θα είναι ο «μήλο της έριδος» για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».
ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
«Όχι στο ξεπούλημα»
Κατηγορηματικά κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, του ξεπουλήματος όπως είπε χαρακτηριστικά τάχθηκε απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση ο Σταμάτης Ρέλιας εκ μέρους της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Τόνισε ότι οι τεράστιας έκτασης, σημασίας και αξίας υποδομές της επιχείρησης, που χτίστηκαν με τη συμβολή του έλληνα πολίτη και των εργαζομένων της ΔΕΗ με πολύ κόπο και αγώνα επί 60 και πλέον έτη σήμερα αποφασίστηκε να ιδιωτικοποιηθούν. Ο κ Ρέλιας ανάπτυξε επιχειρηματολογία, σύμφωνα με την οποία από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που προωθεί η κυβέρνηση κατ΄ επιταγή των μνημονίων δεν θα υπάρξει ανάπτυξη της επιχείρησης, όφελος για την οικονομία και φθηνότερο ρεύμα για τους καταναλωτές αλλά το αντίθετο θα εκποιηθεί σε μικρή τιμή και οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με μεγάλες αυξήσεις στο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος.
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΤΕΕ
«Μειώσεις αποδοχών 50 έως 80%»
Οι διπλωματούχοι μηχανικοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι της πολιτικής περικοπών που ακολουθείται στη ΔΕΗ, καθώς τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της μεσοσταθμικής μείωσης των αποδοχών του προσωπικού της επιχείρησης κατά 35% έχουν υποστεί μειώσεις, που φθάνουν από 50 έως 80%, ενώ οι αποδοχές τους είναι πολύ κάτω από τις ισχύουσες στην αγορά ενέργειας. Αυτό τόνισε η Ελένη Μπονατάκη, σε σύντομη παρέμβαση της κατά την οποία εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης παρουσίασε τα ζητήματα και τους άξονες προβληματισμού και διαλόγου για το παρόν και το μέλλον της ΔΕΗ. Η ίδια αναφέρθηκε στο σχέδιο αποκρατικοποίησης κατ΄ επιταγή της τρόικας και ζήτησε οι αποφάσεις για τη ΔΕΗ να ληφθούν με βάση τα ελληνικά δεδομένα, δηλαδή με βάση τη λειτουργία της ελληνικής αγοράς ενέργειας, που είναι πλήρως ρυθμιζόμενη, τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα του δικτύου και την μειωμένη ζήτηση ισχύος σε σχέση με την εγκατεστημένη λόγω της ύφεσης.