ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Την Τρίτη το απόγευμα 16 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Αθηναίων με θέμα «Η Εκπαίδευση των Μηχανικών ως βασικός συντελεστής Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας και Δημιουργικότητας – University Engineering Education and Skills for Innovation, Entrepreneurship and Creativity».
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τη Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ) του Δήμου Αθηναίων, το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΤΕΕ), την Ελληνική Πλατφόρμα Έρευνας και Τεχνολογίας για την Κατασκευή (ΕΠΕΤΚ), την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Εκπαίδευση των Μηχανικών – European Society for Engineering Society (SEFI) και τη Διεύθυνση Επιχειρηματικότητας και Τοπικής Ανάπτυξης του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας (ΟΟΣΑ).
Κορυφαίοι εκπρόσωποι, επαγγελματίες και εμπειρογνώμονες από τα Πολυτεχνεία της Ευρώπης, Διεθνείς Οργανισμούς, Τεχνικούς φορείς, τη Βιομηχανία, την Κατασκευή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση συζήτησαν σχετικά με πολιτικές και παγκόσμιες τάσεις για την «Εκπαίδευση των Μηχανικών ως βασικός συντελεστής Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας και Δημιουργικότητας», με στόχο την ενίσχυση και την προώθηση της σύνδεσης της Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, καθώς και τη συμμαχία της γνώσης με τη βιομηχανία, σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν:
- ο κ. Γιώργος Καμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος έδωσε το μήνυμα ότι οι Δήμοι αποτελούν κατεξοχήν φορείς καλλιέργειας και εφαρμογής της καινοτομίας,
- ο Καθ. Δημήτριος Παπαντώνης, Αναπληρωτής Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον της Πρυτανείας στη συνέχιση του ιδιαίτερου ρόλου και βάρους που έχει το ΕΜΠ στην ελληνική κοινωνία,
- ο κ. Χρήστος Σπίρτζης, Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι μηχανικοί θα καταθέσουν καινοτόμο πρόταση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που θα διασφαλίζει την αειφορία, την κοινωνική πρόοδο, την εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα,
- ο κ. Ιωάννης Γαμβρίλης, Πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής, ο οποίος δήλωσε ότι η καινοτομία που πρέπει να στηριχθεί οικονομικά για να εφαρμοσθεί στην ανάπτυξη, είναι αυτή που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας,
- ο κ. Ευάγγελος Ζαχαράκης, Ειδικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Πόρων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο οποίος δήλωσε ότι στους στόχους της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας κατέχει πρωτεύουσα θέση.
Στην πρώτη συνεδρία της εκδήλωσης προέδρευσαν ο Γιώργος Μπρούλιας, Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων, και η Καθ. ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου, Αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εκπαίδευση των Μηχανικών (SEFI) και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Ιδρυματικού Προγράμματος ‘ΔΑΣΤΑ ΕΜΠ’, η οποία στην εναρκτήρια ομιλία τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης στην εκπαίδευση και στην έρευνα της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής διάστασης της ανάπτυξης, ώστε οι μηχανικοί να συμβάλουν σε αυτήν με καινοτομία στην κατεύθυνση της αειφορίας στην πόλη και στη χώρα. Τέλος, συμπέρανε ότι τα ενιαία αδιάσπαστα 5ετή προγράμματα σπουδών των μηχανικών τους δίνουν πλήρη προσόντα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της δημιουργικότητας και πρέπει άμεσα να αναγνωριστούν από την Πολιτεία που τα υποβαθμίζει.
Ομιλητές ήταν:
- ο κ. Sergio Arzeni, Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Τοπικής Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ, ο οποίος υπογράμμισε τον τρίτο ρόλο του Πανεπιστημίου, αυτόν της υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας, που στις σημερινές συνθήκες της κρίσης μπορεί να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη,
- ο Καθ. Kamel Hawwash, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εκπαίδευση των Μηχανικών (SEFI), ο οποίος υπογράμμισε τις μεγάλες προκλήσεις που θέτουν η βιομηχανία και η πόλη στα Πανεπιστήμια και έθεσε τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν προκειμένου να δοθούν κίνητρα τόσο στους διδάσκοντες, όσο και στους διδασκομένους για να ανταποκριθούν,
- Ο κ. Γεώργιος Ρωμοσιός, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων και εκπρόσωπος της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Έρευνα και Τεχνολογία στην Κατασκευή (ΕΠΕΤΚ), ο οποίος τόνισε ότι στις συνθήκες δραματικής συρρίκνωσης και ανεργίας στην Κατασκευή, το μήνυμα της ΕΠΕΤΚ για εξωστρέφεια στηρίζεται σε μια στρατηγική της έρευνας στην κατεύθυνση της αναμόρφωσης της κατασκευής σε μια βιομηχανία βασισμένη στη γνώση, για το δημόσιο συμφέρον, στην κατεύθυνση της αειφορίας. Άξονες που θα πρέπει επιτέλους να υιοθετήσει η Πολιτεία, ώστε να έχει συμμετοχή της Βιομηχανίας και της Κατασκευής.
- ο κ. Αλέξης Γαληνός, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του Δήμου Αθηναίων, ολοκληρώνοντας την εναρκτήρια τοποθέτηση του Αντιδημάρχου του Δήμου Αθηναίων, κου Γεώργιου Μπρούλια, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη της εξωστρέφειας, η στήριξη των νέων επιχειρηματιών, η τόνωση της ερευνητικής δραστηριότητας και η διασύνδεσή της με την παραγωγή, με στόχο την αύξηση της απασχόλησης, καθώς και η στόχευση σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως ο τουρισμός, οι νέες τεχνολογίες, η δημιουργική βιομηχανία και τα παραδοσιακά προϊόντα, αποτελούν τις κύριες παρεμβάσεις που ο Δήμος Αθηναίων σχεδίασε και υλοποιεί, την τελευταία τετραετία για την εξέλιξη της Αθήνας σε σύγχρονη Ευρωπαϊκή Μητρόπολη με άξονες τη διαχείριση της κοινωνικής κρίσης, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την αναζωογόνηση του αστικού ιστού και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ Η ΔΟΜΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ (ΔΑΣΤΑ) ΤΟΥ ΕΜΠ
Βραβεία 1ου Διαγωνισμού Καινοτόμων Ιδεών και Σχεδίων για την Αειφορία στην πόλη της Αθήνας
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Αθηναίων επιδόθηκαν βραβεία στους νικητές του «1ου Διαγωνισμού Καινοτόμων Ιδεών και Σχεδίων για την Αειφορία στην πόλη της Αθήνας» που διοργάνωσε η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) του ΕΜΠ, υπό την χορηγία της Τράπεζας Αττικής και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Στη δεύτερη συνεδρία, αυτήν της απονομής των βραβείων, προήδρευσαν ο Καθ. Δημήτρης Καλιαμπάκος, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου ΕΜΠ, ο οποίος συντόνισε την απονομή, η κα Νανά Σπυροπούλου, Πρόεδρος της Δημοτικής Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Αθηναίων, και ο Καθ. Γιάννης Καλογήρου, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Ιδρυματικού Προγράμματος ‘Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ΕΜΠ’, ο οποίος και παρουσίασε τα κριτήρια και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και τόνισε την ιδιαιτερότητά του να αναφέρεται για πρώτη φορά στην πόλη της Αθήνας, δίνοντας προοπτικές επιχειρηματικής εφαρμογής των ιδεών που βραβεύθηκαν. Στη συνέχεια της εκδήλωσης οι βραβευθείσες προτάσεις παρουσιάστηκαν από μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής Αξιολόγησης και έγινε η επίδοση των βραβείων.
Το 1ο βραβείο έλαβε η πρόταση με θέμα “Ολοκληρωμένη Διεπιστημονική Μεθοδολογία για τη συντήρηση, προστασία και ανάδειξη ιστορικών κτηρίων με σκοπό την ανάπλαση των ιστορικών συνοικιών της Αθήνας” που υπέβαλε η ομάδα “Διεπιστημονική Συνεργασία”, αποτελούμενη από τους Μαρία Κάβουρα, Αναστασία Κιούση, Θεόδωρο Μουγιάκο, Ευάγγελο Μπούρμπο, Ιωάννη-Αθηναίο Νικητάκο, Βασιλική Νικολοπούλου, Αθηνά Πούλου, Αμάνη-Χριστιάνα Σαϊντ, Νικολέττα Σκορδάκη και Ελισάβετ Τσιλιμαντού. Η παρουσίαση της πρότασης έγινε από την κα Νανά Σπυροπούλου. και η επίδοση του βραβείου από τον κ. Ιωάννη Γαμβρίλη, Πρόεδρο της Τράπεζας Αττικής.
Το 2ο βραβείο έλαβε η πρόταση με θέμα “Αστικό Κιβώτιο” που υπέβαλε ομάδα αποτελούμενη από τους Χρυσάνθη Τζόβλα και Χαρίκλεια Χαρατσάρη. Η παρουσίαση της πρότασης έγινε από τον Καθ. Άγγελο Σιόλα και η επίδοση του βραβείου από τον κ. Ιωάννη Γαμβρίλη, Πρόεδρο της Τράπεζας Αττικής.
Το 3ο βραβείο έλαβε η πρόταση με θέμα “Εφαρμογή φωτοβολταϊκών συστημάτων σε λεωφορεία, με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και του οικολογικού τους αποτυπώματος” που υπέβαλε η ομάδα “Solar Mobility”, αποτελούμενη από τον Γεώργιο-Αλέξανδρο Μπαλαφούτη. Η παρουσίαση της πρότασης έγινε από την Καθ. Μαρία Λοϊζίδου και η επίδοση του βραβείου από τον κ. Ιωάννη Γαμβρίλη, Πρόεδρο της Τράπεζας Αττικής.
Τον Α’ τιμητικό Έπαινο έλαβε η πρόταση με θέμα “Λογισμικό αποτίμησης του επιπέδου αειφορίας ενός Δήμου” που υπέβαλε η ομάδα “Συντάκτες Ταυτότητας Αειφορίας”, αποτελούμενη από τους Παναγιώτη Καρακίτσιο, Εμμανουήλ Τρυπάκη και Δημήτριο Τσαπέτη. Η παρουσίαση της πρότασης έγινε από τον Αν. Καθ. Γεώργιο Γιαννή και η επίδοση του βραβείου από τον Καθ. Άγγελο Σιόλα, Αναπληρωτή Πρύτανη ΕΜΠ.
Τον Β’ τιμητικό έπαινο έλαβαν τρεις ομάδες, δεδομένου ότι ισοψήφησαν. Η πρώτη πρόταση με θέμα “Οικοδομικό τετράγωνο: αυτόνομη ενεργειακή, κοινωνική και ψηφιακή μονάδα” υποβλήθηκε από την ομάδα “Αειφορία στο Τετράγωνο”, αποτελούμενη από τους Νίκη-Ξένια Αλυγίζου, Ειρήνη Τριχά, Αγγελική Χρησίμου. Η παρουσίαση της πρότασης έγινε από την Αν. Καθ. Ευαγγελία Λάμπρου και η επίδοση του βραβείου από τον Καθ. Kamel Hawwash, Πρόεδρο του SEFI. Η δεύτερη πρόταση με θέμα “Αστικό Κιβώτιο – το «Σπίτι» του Αστέγου” υποβλήθηκε από την ομάδα ” Αστικό Κιβώτιο”, αποτελούμενη από τους Δήμητρα Βογιατζάκη και Θεόκλητο Τριανταφυλλίδη. Η παρουσίαση της πρότασης έγινε από τον Καθ. Κωνσταντίνο Μωραϊτη και η επίδοση του βραβείου από τον Καθ. Δημήτριο Παπαντώνη, Αναπληρωτή Πρύτανη ΕΜΠ. Η τρίτη πρόταση με θέμα ” Αύξηση της απόδοσης των υπαρχόντων υποδομών θέρμανσης, με επαναχρησιμοποίηση της θερμικής ενέργειας.” υποβλήθηκε από την ομάδα ” Reuse”, αποτελούμενη από τους Παναγιώτη Αθανασόπουλο και Δημήτριο Κάραλη. Η παρουσίαση της πρότασης έγινε από την Καθ. Μαρία Λοϊζίδου και η επίδοση του βραβείου από τον Καθ. Κωνσταντίνο Φαράκο, Κοσμήτορα της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ.
Επιπρόσθετα, οι πρώτοι τρεις νικητές επιβραβεύτηκαν από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ που γίνεται σε συνεργασία με τον Τομέα Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας του ΣΕΒ. Η επίδοση των επιπρόσθετων βραβείων έγινε από τον εκπρόσωπο του ΣΕΒ, Δρ. Κωνσταντίνο Τρούλο.
Χορηγός του Διαγωνισμού ήταν η Attica Bank, προσφέροντας τα χρηματικά έπαθλα των 1.000€, 500€ και 500€ στον 1ο, 2ο και 3ο νικητή του διαγωνισμού αντίστοιχα. Στους 4ο και 5ο α΄, β΄ και γ΄ νικητές απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι από τη ΔΑΣΤΑ ΕΜΠ.
Συμπεράσματα
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των συμπερασμάτων εκ μέρους των διοργανωτών από την Καθ. Α. Μοροπούλου, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη συνέχειας της δράσης αυτής της ΔΑΣΤΑ ΕΜΠ όπως και της συμμαχίας της γνώσης με τη βιομηχανία και την τοπική αυτοδιοίκηση. «Οι νέοι μηχανικοί που καινοτομούν χρειάζονται ολοκληρωμένη και σταθερή υποστήριξη: Η δημιουργία μιας πλατφόρμας θεσμικών, νομικών, επιχειρηματικών χρηματοδοτικών και τεχνικών εργαλείων ενίσχυσης αποτελεί την πρόκληση συνέχισης της κοινής δράσης για όλους τους διοργανωτές.»