ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΕ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΚΑ
Αρχίζει η αντίστροφή μέτρηση για την εφαρμογή από τη νέα χρονιά του ηλεκτρονικού τρόπου έκδοσης των αδειών δόμησης σε πανελλαδική κλίμακα, με τη «σφραγίδα» του ΤΕΕ, σε συνεργασία και υπό την εποπτεία του υπουργείου ΠΕΚΑ. Οι συστηματικές προσπάθειες του ΤΕΕ, σε θεσμικό, οργανωτικό, τεχνολογικό και διοικητικό επίπεδο, που αναπτύχθηκαν με πρωτοβουλίες των μελών της διοίκησης του ΤΕΕ και του προέδρου Χρήστου Σπίρτζη, αρχής γενομένης από τη θεσμοθέτηση της νέας διαδικασίας το 2011 και την σύνδεση της με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα του Κτιρίου, μετά από πολλά εμπόδια και προσαρμογές οδηγούνται πλέον σε τελικό αποτέλεσμα, ανοίγοντας νέα σελίδα στην διαδικασία έγκρισης και ελέγχου της δόμησης των κτιρίων, μεταξύ κράτους και πολίτη, με αναβαθμισμένο το νευραλγικό ρόλο των διπλωματούχων μηχανικών. Η αυλαία των εξελίξεων άνοιξε τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014 στην Κόρινθο, όπου ΥΠΕΚΑ και ΤΕΕ διοργάνωσαν από κοινού την πρώτη ανοιχτή εκδήλωση με θέμα: «Πρακτικές μεταρρύθμισης στο Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό: Ο ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης». Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι: Νικόλαος Ταγαράς, αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σωκράτης Αλεξιάδης γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Χρήστος Σπίρτζης πρόεδρος ΤΕΕ, ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Γιάννης Κυριακόπουλος και η Χαρίκλεια Τσώλη πρόεδρος ΔΕ Τμήματος Πελοποννήσου ΤΕΕ. Ο πρόεδρος Χ. Σπίρτζης και οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ μίλησαν για την καλή συνεργασία μεταξύ ΤΕΕ και ΥΠΕΚΑ, τονίζοντας το θετικό ρόλο τόσο του υπουργού Γ. Μανιάτη όσο και του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Ν. Ταγαρά στην πορεία υλοποίησης της νέας εφαρμογής ηλεκτρονικής έκδοσης των αδειών δόμησης, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του ΤΕΕ. Τόνισαν ιδιαίτερα την καταλυτική συμβολή του ΤΕΕ, με περιορισμένους πόρους αλλά συστηματικές προσπάθειες της διοίκησης του ΤΕΕ και εξαιρετική εργασία των επιστημόνων και των στελεχών του ΤΕΕ για την δημιουργία της ισχυρής και αξιόπιστης ψηφιακής πλατφόρμας που έχει δημιουργήσει το ΤΕΕ, η οποία καλύπτει πλήθος εφαρμογών, όπως η αυτόματος υπολογισμός των αμοιβών, οι δηλώσεις αυθαιρέτων, η έκδοση αδειών δόμησης, ενώ προετοιμάζονται νέες δραστηριότητες όπως η ψηφιοποίηση των αρχείων των πολεοδομικών υπηρεσιών.
-Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς δήλωσε: «Με το νέο ηλεκτρονικό τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης μπορεί πλέον να ολοκληρώνεται όλη η διαδικασία της έκδοσης μιας οικοδομικής άδειας χωρίς να υπάρχει ανάγκη προσωπικής επαφής του μηχανικού ή του πολίτη και των υπαλλήλων. Παράλληλα θα μπορεί να γίνεται πλήρης τεκμηρίωση στην περίπτωση που υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση μιας οικοδομικής άδειας. Αυτό σημαίνει λιγότερο κόστος για τον κάθε πολίτη, λιγότερο κόστος για το μηχανικό, μείωση της γραφειοκρατίας, εξοικονόμηση χρόνου και πόρων τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα. Σημειώνω ότι από τη νέα χρόνια θα υπάρχει η ίδια βάση δεδομένων τόσο για το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικής άδειας που αφορά τα νέα κτίρια όσο και για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων, που αφορά τα υφιστάμενα κτίρια. Παράλληλα προχωρά η καταγραφή των αυθαιρέτων, μέσω του νόμου 4178, που θα τροφοδοτήσει με στοιχεία και σχέδια την ίδια βάση δεδομένων. Η χώρα αλλά ζει σελίδα. Σε λίγους μήνες περνάμε σε μία νέα, ψηφιακή εποχή στα θέματα Πολεοδομίας».
-Σύμφωνα με όσα ανάφερε ο αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς, τα συνδεδεμένα ηλεκτρονικά συστήματα, όπως ο ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου αλλά και το ψηφιακό υπόβαθρο της ΕΚΧΑ πάνω στο οποίο καταγράφονται ήδη πληροφορίες για θέματα πολεοδομίας, χωροταξίας, δασών και υδάτων, δημιουργούν ένα «ηλεκτρονικό δίκτυ προστασίας» για τον ορθολογικό πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης και την προστασία του περιβάλλοντος. Στο ίδιο ψηφιακό υπόβαθρο καταχωρούνται όλες οι θεσμικές γραμμές (δάση, αιγιαλός, αρχαιολογικοί χώροι, περιοχές προστασίας κ.α) και μελλοντικά τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια κάθε δήμου της χώρας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια, μόλις ολοκληρωθούν τα συστήματα και καταχωρούνται όλες οι πράξεις, οι υπηρεσίες του δημοσίου, αλλά και οι πολίτες, για τα θέματα που τους αφορούν, με λίγα κλικ να έχουν πλήρη εικόνα της δόμησης και της πολεοδομικής πληροφορίας σε όλη τη χώρα.
Στην εκδήλωση, που σηματοδότησε την έναρξη πιλοτικής λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης αδειών δόμησης σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας παραβρέθηκαν στελέχη και μέλη του ΤΕΕ, ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί, στελέχη των Υπηρεσιών Δόμησης και των τεχνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ. Παράλληλα έγινε παρουσίαση της λειτουργίας του νέου συστήματος, από τους εισηγητές Α. Ιωακειμοπούλου σύμβουλο του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ και Ν. Παναγιωτόπουλο σύμβουλο Πληροφορικής ΤΕΕ.
Το νέο σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης των αδειών δόμησης
Ηλεκτρονικά θα εκδίδονται από την 2η Ιανουαρίου 2015 όλες οι άδειες δόμησης. Στο μεταξύ αρχίζει σταδιακά η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε Αθήνα, Πειραιά, Κόρινθο, Ηράκλειο, Χανιά και Κομοτηνή αλλά και στη Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριακών Υποδομών του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου δίνονται οι εγκρίσεις για τα μεγάλα έργα. Στις προαναφερόμενες περιοχές όπου θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα, η έκδοση των νέων οικοδομικών αδειών θα γίνεται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου με τον μέχρι τώρα ισχύοντα τρόπο. Αυτά προκύπτουν από στοιχεία ενημέρωσης από το ΥΠΕΚΑ και το ΤΕΕ, ενώ πιο αναλυτικά σημειώνεται ότι:
-Από την εμπειρία που θα αποκτηθεί και τα συμπεράσματα που θα βγουν από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στις προαναφερόμενες περιοχές θα αξιοποιηθούν για τη σύνταξη της υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθορίζεται ο τρόπος που θα διεξάγεται η όλη διαδικασία από τις αρχές του επόμενου χρόνου.
Με το νέο σύστημα σημειώνεται ότι όλα τα δικαιολογητικά και οι μελέτες για την έκδοση οικοδομικής άδειας θα υποβάλλονται και θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά. Παράλληλα θα γίνεται ηλεκτρονικά και ο προσδιορισμός του ελεγκτή δόμησης, από τη λίστα των μηχανικών που έχουν διαπιστευτεί στο ΥΠΕΚΑ, για όλες τις περιοχές της χώρας προκειμένου να κάνουν τις προβλεπόμενες αυτοψίες κατά τη διάρκεια ανέγερσης οικοδομής.
-Πως θα λειτουργεί το σύστημα: Το σύστημα θα δέχεται αιτήσεις και όλα τα απαιτούμενα συνοδευτικά δικαιολογητικά και μελέτες. Η αίτηση θα εισάγεται σε ροή ελέγχου στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης. Οι υπάλληλοι θα κάνουν τον έλεγχο -και θα διατυπώνουν τις παρατηρήσεις τους- ηλεκτρονικά και θα ενημερώνεται ο υπεύθυνος μηχανικός σε πραγματικό χρόνο. Όλη η διαδικασία ελέγχου, το ιστορικό των μεταβολών και ο φάκελος θα τηρούνται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμα στον μηχανικό, στον ιδιοκτήτη, στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης και το υπουργείο Περιβάλλοντος. Υπάρχει πρόβλεψη και για διαβίβαση στοιχείων σε απάντηση αιτημάτων από άλλες εκτός των Υπηρεσιών Δόμησης υπηρεσίες, για την παράλληλη αναζήτηση τυχόν πρόσθετων εγκρίσεων. Με το νέο σύστημα δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρώνεται όλη η διαδικασία της έκδοσης μιας οικοδομικής άδειας χωρίς να υπάρχει επαφή του μηχανικού και των υπαλλήλων. Παράλληλα θα μπορεί να γίνεται πλήρης τεκμηρίωση στην περίπτωση που υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση μιας οικοδομικής άδειας.
-Υλοποίηση: Το νέο σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών υλοποιείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του έργου της Ψηφιακής Ταυτότητας Κτιρίου. Σημειώνεται, ότι από τη νέα χρόνια θα υπάρχει ίδια βάση δεδομένων τόσο για το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικής άδειας, όσο και με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων: Πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα αναγράφονται όλα τα στοιχεία που αφορούν τα κτίρια η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2015.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, τα συνδεδεμένα ηλεκτρονικά συστήματα –ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών, Ηλεκτρονική Ταυτότητα- αλλά και το ψηφιακό υπόβαθρο που υπάρχει από το Κτηματολόγιο –το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020- θα δημιουργήσουν ένα ηλεκτρονικό Δίκτυ για τα κτίρια . Αυτό θα έχει ως συνέπεια, όπως λένε, σε λίγο καιρό όλες οι υπηρεσίες με το πάτημα ενός κουμπιού να έχουν πλήρη εικόνα της δόμησης σε όλη τη χώρα.