Άρθρο του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού με τίτλο «Η έλλειψη ανάπτυξης φέρνει μείωση του πληθυσμού της χώρας» δημοσίευσε η εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Το άρθρο του Προέδρου του ΤΕΕ έχει ως εξής:
Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Του Γιώργου Ν. Στασινού, Προέδρου Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
Αποτέλεσμα της κρίσης είναι η μείωση του πληθυσμού της χώρας μετά από πολλά χρόνια. Φαίνεται μάλιστα ότι θα συνεχιστεί αυτή η πληθυσμιακή μείωση. Παράλληλα ο πληθυσμός της χώρας παρουσιάζεται χρόνο με το χρόνο και πιο γηρασμένος. Και αυτό είναι λογικό, αφού λόγω της οικονομικής αστάθειας οι γεννήσεις μειώνονται και ταυτόχρονα λόγω της ανεργίας των νέων, αυτοί εγκαταλείπουν τη χώρα. Έτσι οι συνταξιούχοι αυξάνονται και οι εργαζόμενοι μειώνονται. Αυτό είναι το πιο σημαντικό καμπανάκι για όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, αλλά και για τους πολίτες που ενδιαφέρονται για την πατρίδα. Η Ελλάδα έχει ανέβει σε ένα τρένο που οδηγεί με βεβαιότητα στον γκρεμό. Δυστυχώς όμως ακόμη και τώρα, οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για την επικοινωνιακή διαχείριση και ελάχιστοι για την πραγματική δουλειά.
Τα μέτρα διαδέχονται το ένα το άλλο τα τελευταία 7 χρόνια και βλέπουμε πανηγυρισμούς για το γεγονός ότι έκλεισε η αξιολόγηση μετά από 6 μήνες. Δηλαδή αν δεν διαπραγματευόμασταν τόσο διάστημα, πόσο χειρότερα θα ήταν τα μέτρα; Και φως δε βλέπουμε, αφού πραγματική ανάπτυξη δεν υπάρχει. Απλά ακούμε από τους κυβερνητικούς για κάποια υποθετική δίκαιη ανάπτυξη. Η ερώτηση που απασχολεί όλους τους πολίτες είναι, αν υπάρχει πιθανότητα να τελειώσουμε ποτέ με αυτή την κρίση και τα μέτρα.
Η άποψή μου είναι πως μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση και το λέω με βεβαιότητα. Η συνταγή υπάρχει και είναι απλή. Και θα την περιγράψω όσο πιο απλά μπορώ, ξεκινώντας από την αντιμετώπιση του προβλήματος που περιέγραψα στην αρχή. Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της μείωσης του πληθυσμού θα πρέπει να κρατήσουμε στη χώρα τους νέους που μεταναστεύουν για βρουν εργασία. Άρα η πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας.
Για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας χρειάζονται νέες επενδύσεις. Τα χρήματα που μπορούν να διατεθούν είναι αυτά του νέου ΕΣΠΑ και όσα υπάρξουν από ιδιωτικές επενδύσεις. Το ΕΣΠΑ δυστυχώς προχωράει με πολύ αργό ρυθμό σε σχέση με αυτόν που απαιτούν οι συνθήκες της κρίσης. Οι ιδιωτικές επενδύσεις δεν προχωρούν για τρεις κύριους λόγους. Πρώτον γιατί η φορολογία των επιχειρήσεων είναι υπερβολική για μία χώρα που τις έχει ανάγκη και ταυτόχρονα οι υπερβολικές ασφαλιστικές εισφορές αποτελούν ένα ακόμη αντικίνητρο. Δεύτερον γιατί οι διαδικασίες αδειοδότησης οικοδόμησης και λειτουργίας νέων επιχειρήσεων είναι χρονοβόρες και λόγω προβλημάτων διαφθοράς, οδηγούν συχνά σε εγκατάλειψη της επένδυσης. Τρίτον στις περιπτώσεις μεγάλων επενδύσεων που προκύπτουν από αποκρατικοποιήσεις υπάρχουν μηχανισμοί, που καθημερινά βάζουν εμπόδια και καθυστερούν τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων;
Οι λύσεις είναι επίσης απλές στα παραπάνω θέματα. Χρειάζεται να δοθούν φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα για ίδρυση νέων επιχειρήσεων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα είναι μεγαλύτερα όσο περισσότερες είναι οι θέσεις εργασίας. Πρέπει επιτέλους όλες οι αδειοδοτήσεις να γίνονται με απλοποιημένες και ηλεκτρονικές διαδικασίες, ώστε να αντιμετωπιστούν καθυστερήσεις και διαφθορά. Τέλος όλες οι αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να συνδέονται με άμεσες επενδύσεις και δημιουργία συγκεκριμένων θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα οφείλει η Κυβέρνηση να εξασφαλίζει ότι οι αδειοδοτήσεις θα τελειώνουν σε σύντομο χρονικά διάστημα και δε θα σαμποτάρονται από τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό.
Τα παραπάνω ακούγονται απλά και ίσως να ήταν πραγματικά έτσι, αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και κυρίως η Κυβέρνηση πίστευε και ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει σε αυτόν τον δρόμο.
Απαιτούνται βέβαια εργατικότητα, αποτελεσματικότητα και εγκατάλειψη της ιδεοληψίας απέναντι στην επιχειρηματικότητα. Όσο αυτά δεν υπάρχουν, θα συνεχίζουμε να βλέπουμε πανηγυρισμούς, επειδή έκλεισε η αξιολόγηση μετά από αρκετούς χαμένους μήνες και θα υποστούμε ακόμη περισσότερα, σκληρά μέτρα.
Μπορείτε να δείτε και να σχολιάσετε το άρθρο στις ιστοσελίδες protothema.gr και newmoney.gr.