Έκθεση Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ
Η ανεργία των νέων πτυχιούχων στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 189% (!) από το 2008 έως το 2012, (από 6,3% έφθασε στο 18,2% και η τάση παραμένει ανοδική) σύμφωνα με τα στοιχεία μεγάλης πανευρωπαϊκής έρευνας που έγινε από το Ινστιτούτο έρευνας ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ. Όπως υπογράμμισε ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας Νίκος Παϊζης «στην Ελλάδα η αγορά εργασίας δεν ανταμείβει τους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά τους εξωθεί στην ανεργία, στην ετεροαπασχόληση και σε δυσανάλογα υποτιμημένους μισθούς». Το ποσοστό των ανέργων πτυχιούχων στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο της Ε.Ε. Σύμφωνα με την έκθεση η οποία αναλύει τα συγκριτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως προς τα αντίστοιχα συστήματα των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, τα μεγέθη εισροών και εκροών της, αλλά και τα ευρύτερα κοινωνικά αποτελέσματα που παράγει (απασχόληση, συμβολή στην καινοτομία κλπ), ένας στους τέσσερις εργαζόμενους αποφοίτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (26,4%) απασχολείται σε θέση εργασίας που απαιτεί χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο από αυτό που κατέχει. Πρόκειται για το 5ο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των 27 μελών της ΕΕ). Στο συνθετικό δείκτη απασχόλησης των αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης η Ελλάδα διατηρεί την περίοδο 2001-2010 την τελευταία θέση στην ΕΕ.
Όπως αναφέρεται στην ίδια έρευνα, την δεκαετία 2001-1211 αυξήθηκε η δαπάνη των ελληνικών οικογενειών για τις ανάγκες μόρφωσης των παιδιών του κατά 61%, ενώ η κρατική δαπάνη ανά φοιτητή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας είναι στην 26η θέση των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Φτωχή αλλά με αξιοπρεπείς επιδόσεις η ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση
Φτωχή, υποστελεχωμένη, αλλά με αξιοπρεπείς επιδόσεις. Η ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση κατέχει την 14η θέση στην κατάταξη των συνολικών (εκπαιδευτικών και ερευνητικών) αποτελεσμάτων της Ευρώπης των 27. Τα ελληνικά ΑΕΙ βαθμολογήθηκαν με 45,3 με άριστα το 100, ενώ η αντίστοιχη μέση ευρωπαϊκή βαθμολογία είναι 48,1. Ωστόσο, τα πράγματα μόνο να χειροτερέψουν μπορούν σύμφωνα με την πορεία όλων των δεικτών στην ετήσια έκθεση για την Εκπαίδευση με θέμα «Η ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση: το ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο αναφοράς (2001-2012)» που εκπόνησε και παρουσίασε χθες το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ. Τη δεκαετία του 2000 ο φοιτητικός πληθυσμός αυξήθηκε κατακόρυφα. κατά 34,2%. Από 478.205 το 2001 ο αριθμός των φοιτητών ανήλθε σε 641.844 το 2010. Παρότι η χώρα κατείχε το 2004 τη 2η υψηλότερη αναλογία φοιτητών ανά άτομο ακαδημαϊκού προσωπικού (29,0:1), η αντίστοιχη αύξηση του ακαδημαϊκού προσωπικού ήταν 13,3%., Το 2007 η Ελλάδα διατήρησε τη 2η θέση αλλά με ελάχιστα χαμηλότερη την αναλογία αυτή (26,3:1). Την ίδια περίοδο η αντίστοιχη μέση τιμή της Ευρώπης των 27 χωρών ήταν 16,3 φοιτητές ανά άτομο ακαδημαϊκού προσωπικού προσωπικό.
Τα τελευταία δύο χρόνια κατρακυλά στη χώρα μας και υπολείπεται σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η μέση συνολική δαπάνη ανά φοιτητή. Το 2005 η Ευρώπη των 27 δαπανούσε κατά μέσο όρο 8321 ευρώ ανά φοιτητή έναντι 5043 ευρώ που δαπανούσε αντίστοιχα η Ελλάδα ισορροπώντας με δυσκολία στη 19η θέση της συγκεκριμένης κατάταξης. Στο συνθετικό δείκτη απασχόλησης των αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης η Ελλάδα διατηρεί την περίοδο 2001-2010 την τελευταία θέση στην ΕΕ. Η Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, είναι χώρες αποστολής φοιτητών, ενώ ο Βορράς βασικός προορισμός των φοιτητών του Νότου. Το ελληνικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χαρακτηρίζεται «περιορισμένο» , διότι, σε αντίθεση με τα λεγόμενα «ανοικτά» συστήματα της Βόρειας και της Κεντρικής Ευρώπης, παρουσιάζει μεγάλη διαρροή φοιτητών οι οποίοι επιλέγουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, ενώ, παράλληλα, είναι μικρός ο αριθμός αλλοδαπών φοιτητών που επιλέγουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα. Το 2010 είχαν καταγραφεί στα ελληνικά ΑΕΙ 26835 αλλοδαποί φοιτητές που αντιστοιχούσαν στο 4,2% του συνολικού φοιτητικού πληθυσμού της χώρας. Οι μισοί αλλοδαποί φοιτητές που σπουδάζουν στην Ελλάδα προέρχονται από την Κύπρο, ενώ δύο στους δέκα είναι Αλβανοί. Την ίδια χρονιά μετρήθηκαν 29091 Έλληνες φοιτητές σε χώρες του εξωτερικού, αριθμός που αντιστοιχούσε στο 5% του συνολικού φοιτητικού πληθυσμού της χώρας, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Σήμερα ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών εξωτερικού έχει πέσει στις 22000, κάτω από το μισό του αντίστοιχου πληθυσμού φοιτητών που έστελνε η Ελλάδα στην Εσπερία στην αυγή της προηγούμενης δεκαετίας. Το 2001 σπούδαζαν στο εξωτερικό 61000 Έλληνες φοιτητές. Τα γούστα όμως δεν άλλαξαν. Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί των Ελλήνων όταν ταξιδεύουν για σπουδές, παραμένουν χρόνια τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ.