Πενταμελής Ομάδα Εργασίας, θα μελετήσει, αξιολογήσει και αναλύσει τα φαινόμενα διαφθοράς στον τομέα των Δημοσίων Έργων, ύστερα από απόφαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Η Ομάδα Εργασίας συγκροτήθηκε από στελέχη του υπουργείου, μετά από αίτημα του Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Ιωάννη-Σπυρίδωνα Τέντε, τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Ειδικότερα και απολύτως ενδεικτικά, όπως σημειώνεται στην απόφαση, τα θέματα με τα οποία καλείται να ασχοληθεί η Ομάδα Εργασίας είναι:
- Η αποτύπωση των λειτουργικών διαδικασιών κατά τη διαχείριση της εκτέλεσης δημοσίων έργων (μελέτη- κατασκευή).
- Η ανασκόπηση των εν λόγω διαδικασιών, με στόχο την ανίχνευση συστημικών κινδύνων διαφθοράς που ενδεχομένως ενυπάρχουν σ’ αυτές.
- Η καταγραφή των τύπων διαφθοράς που συνήθως απαντώνται ή μπορούν να αναπτυχθούν στις υφιστάμενες διαδικασίες διαχείρισης δημοσίων έργων.
- Η αξιολόγηση της σπουδαιότητας, κάθε τύπου διαφθοράς και του σχετικού κινδύνου, σε συνάρτηση με τη συχνότητα εμφάνισής τους και το είδος των επιπτώσεων που επιφέρουν.
- Η καταγραφή και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων που έχουν θεσπιστεί για τη προστασία από τους κινδύνους διαφθοράς.
- Η εξέταση μέτρων πρόληψης και αποκάλυψης των περιπτώσεων διαφθοράς.
- Η απαρίθμηση των μηχανισμών ελέγχου και διαδικασιών που διαθέτει ο φορέας στην καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ
η Ομάδα Εργασίας, επιφορτίζεται με την υποβολή προτάσεων που θα επιτρέψουν τη θωράκιση των διαδικασιών διαχείρισης των δημόσιων έργων από την εμφιλοχώρηση κινδύνων ανάπτυξης φαινομένων διαφθοράς, τόσο σε θεσμικό όσο και οργανωτικό επίπεδο, όπως επίσης, και τον προσδιορισμό των κύριων επιπτώσεων από την τυχόν αποδοχή των εν λόγω προτάσεων στο πρόγραμμα εκτέλεσης των έργων.
Στόχος η ολοκλήρωση εντός τεσσάρων μηνών
Τον Μάϊο, με το ν.4152/9-5-2013, συστάθηκε θέση Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ο οποίος υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό. Αποστολή του είναι η διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου τομέα (πολιτικό, κυβερνητικό, δικαστικό, διοικητικό), η παρακολούθηση και η αξιολόγηση της εφαρμογής της στρατηγικής αυτής, καθώς και ο συντονισμός όλων των φορέων που εμπλέκονται στην εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής.
Η οποία σχεδιάζεται και ανακοινώνεται με ορίζοντα τριετίας, ενώ το πρώτο δίμηνο κάθε χρόνου ο Εθνικός Συντονιστής ενημερώνει τον Πρωθυπουργό και τη Βουλή με έκθεση στην οποία περιέχεται αξιολόγηση της εφαρμογής της και των αποτελεσμάτων της.
Στο πλαίσιο αυτό ο Εθνικός Συντονιστής οφείλει να συνεργάζεται με τους καθ’ ύλη αρμόδιους υπουργούς, αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε να συγκεντρώνει τα στοιχεία τα οποία θα του επιτρέψουν να συντάξει την έκθεσή του, αλλά και να υποβάλλει προτάσεις για την πρόληψη ή αποτροπή φαινομένων διαφθοράς.
Με αυτό το σκεπτικό, ο κ. Τέντες, έστειλε την υπ.αρ.πρωτ. 4/7-10-2013 επιστολή του στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ζητώντας να διερευνηθεί, μελετηθεί και αξιολογηθεί ως προς τη διαφθορά, ο τομέας των Δημοσίων Έργων, αρμοδιότητας του υπουργείου του, αλλά και των εποπτευομένων απ’ αυτό Νομικών Προσώπων. Η ανταπόκριση του υπουργού ήταν άμεση και στις 15 Οκτωβρίου, δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη για τη συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας, αλλά και για τους βασικούς στόχους της δουλειάς που αυτή η επιτροπή θα φέρει σε πέρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΥΠΟΜΕΔΙ, με την απόφασή του, αναγνωρίζει «την ανάγκη αναζήτησης και προσδιορισμού των αδυναμιών των λειτουργικών διαδικασιών που ευνοούν την ανάπτυξη φαινομένων διαφθοράς, στο τομέα παραγωγής Δημοσίων Έργων, με πρώτιστο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα τη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης αυτής, πέραν των δράσεων των Ελεγκτικών Σωμάτων», αλλά και «την ηθική και νομική υποχρέωση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων να συμμετάσχει ενεργά στη συστηματική προσπάθεια της Πολιτείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαφθοράς, μέσω συνεκτικών δράσεων, που είναι κυρίως η πρόληψη, η καταστολή και η δημιουργία ισχυρών μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου στο τομέα δημοσίων έργων».
Η Ομάδα Εργασίας συγκροτήθηκε από τους:
- Γεώργιο Ντέλη, ΜΥ του κλάδου ΠΕ Δ/κού-Οικ/κού με βαθμό Β’, Αναπληρωτή Προϊστάμενο της Δ/νσης Οργάνωσης & Απλούστευσης Διαδικασιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων,
- Θάλεια Ξηρομερίτου, ΜΥ του κλάδου ΠΕ Δ/κού-Οικ/κού με Β’ βαθμό, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Δ/νσης Νομοθετικού της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων,
- Δημήτριο Λούρμα, ΜΥ του κλάδου ΠΕ Πολιτικών Μηχ/κών με Β’ βαθμό, Επιθεωρητή Δημοσίων Έργων,
- Μάρκο Κατσιώτη, ΜΥ του κλάδου ΠΕ Αρχιτεκτόνων Μηχ/κών με Β’ βαθμό, Επιθεωρητή Δημοσίων Έργων, και
- Σταύρο Ποτουρίδη, ΜΥ του κλάδου ΠΕ Πολιτικών Μηχ/κών με Β΄βαθμό, Επιθεωρητή Δημοσίων Έργων.
Συντονιστής της Ομάδας ορίστηκε ο Γεώργιος Ντέλης.
Η Ομάδα Εργασίας, οφείλει να τηρεί τους κανόνες εμπιστευτικότητας κατά την εκτέλεση των εργασιών της, ενώ με την ίδια απόφαση παρέχεται εξουσιοδότηση να ζητεί, μέσω του συντονιστή της, κάθε έγγραφο ή στοιχείο που κρίνεται αναγκαίο για την εκτέλεση των εργασιών της από υπηρεσίες του Υπουργείου ή Νομικά Πρόσωπα που εποπτεύονται από αυτό και εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στη διαχείριση των δημόσιων έργων. Οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών, εξάλλου, οφείλουν να παρέχουν άμεσα, κάθε έγγραφο ή στοιχείο και πληροφορίες στην Ομάδα Εργασίας που αφορούν στο αντικείμενο εργασιών της.
Η Ομάδα Εργασίας, οφείλει, τέλος, να ολοκληρώσει το έργο της εντός τεσσάρων (4) μηνών, αλλά αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα πρέπει να παραδοθεί ενδιάμεση έκθεση ως προς το ολοκληρωμένο μέρος της, ενώ, ανά μήνα, θα ενημερώνει το Γραφείο Υπουργού για την πορεία εκτέλεσης των εργασιών της.