Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας διοργανώνει ενδιαφέρουσα και επίκαιρη ημερίδα με θέμα: «Φυσικές Καταστροφές: Πρόληψη, Πολιτική Προστασία και Έργα Υποδομής», με κορυφαίους ομιλητές από τους χώρους της επιστήμης, της πολιτικής και του επαγγέλματος του μηχανικού. Η ημερίδα που διοργανώνει το ΤΕΕ την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018 & ώρα 10:00 π.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΕΕ (Αθήνα, Νίκης 4, 1ος όροφος) έχει στόχο να αναζητηθούν τρόποι θωράκισης της χώρας έναντι φαινομένων φυσικών καταστροφών, ιδιαιτέρως ενόψει των νέων δεδομένων που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, δήλωσε σχετικά:
«Το ΤΕΕ σταθερά, επί δεκαετίες, αναδεικνύει επιστημονικά και πολιτικά τη σημασία της έγκαιρης και σωστής προετοιμασίας της Πολιτείας. Η αύξηση των φυσικών καταστροφών ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής, είναι από τα θέματα που άπτονται του επιστημονικού ρόλου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, θεσμοθετημένου Τεχνικού Συμβούλου της Κυβέρνησης. Οι μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, αλλά και οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην Αττική, που έλαβαν διαστάσεις εθνικής τραγωδίας, απασχόλησαν από την πρώτη στιγμή το ΤΕΕ. Αυτά τα ζητήματα και η αναζήτηση τρόπων θωράκισης της χώρας έναντι τέτοιων φαινομένων θα συζητηθούν διεξοδικά στην αυριανή ημερίδα. Στη συζήτηση θα ακουστεί η άποψη της επιστήμης, της πολιτικής και του επαγγέλματος, για τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε, με έμφαση στους σεισμούς, στις πλημμύρες και στις δασικές πυρκαγιές. Αυτή είναι μόνο μια πρώτη εκδήλωση από πολλές που θα ακολουθήσουν, ώστε να μπορέσουμε να συμβάλλουμε, ως τεχνικός κόσμος, με επιστημονική αρτιότητα, στην αναγκαία προσαρμογή της Πολιτείας στα νέα δεδομένα αλλά και να πιέσουμε να γίνουν όσα καθυστερούν επί δεκαετίες»
Στην ημερίδα που έχει τίτλο «Φυσικές Καταστροφές: Πρόληψη, Πολιτική Προστασία και Έργα Υποδομής», θα ακουστεί η άποψη της επιστήμης και η άποψη της πολιτικής, ενώ θα ακολουθήσει επιστημονική συζήτηση πάνω σε τρεις θεματικές: σεισμοί, πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, με εισηγήσεις και παρουσιάσεις από σημαντικούς εκπροσώπους της επιστήμης, της πολιτικής, της διοίκησης και της αγοράς. Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ελεύθερη και θα μεταδοθεί διαδικτυακά από την ιστοσελίδα και το κανάλι του TEE στο youtube. Kαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν, αλλά για λόγους οργάνωσης θα ήταν χρήσιμη η προεγγραφή στη σχετική φόρμα στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ.
Το αναλυτικό πρόγραμμα της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης έχει ως εξής:
10:00-10:15 Προσέλευση-Εγγραφές
10:15-10:30 Εναρκτήρια Ομιλία από τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ε. Γιώργο Στασινό
Η άποψη της Επιστήμης
10:30-10:45 «Συνέργεια ανθρωπογενών παρεμβάσεων στο περιβάλλον και συνέπειες» Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός, Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών
10:45-11:00 «Τα νέα επιστημονικά, τεχνικά & επιχειρησιακά δεδομένα από μεγάλες καταστροφές σε εθνικό & διεθνές επίπεδο» Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α.- Πρόεδρος Ο.Α.Σ.Π.
Η άποψη της Πολιτικής
11:00-12:00 Τοποθετήσεις
- Γιώργος Δημαράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας
- Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής *
- Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε.*
- Κωστής Χατζηδάκης, Βουλευτής Ν.Δ.
- Γιάννης Μανιάτης, Βουλευτής ΔΗ.ΣΥ.
- Εύη Γεωργιάδου, μέλος της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.
12:00-12:15 Διάλειμμα – (* έχουν προσκληθεί)
Σεισμοί
12:15-12:30 «Μελέτη Κατασκευών για πολλαπλούς κινδύνους» Μιχάλης Φαρδής, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
12:30-12:45 «Διαχείριση του σεισμικού κινδύνου- Ο Ρόλος του Ο.Α.Σ.Π.» Νικήτας Παπαδόπουλος, Γενικός Διευθυντής Ο.Α.Σ.Π.
12:45-13:00 «Αποτίμηση & Επεμβάσεις σε Κτήρια & Έργα Υποδομής (Πριν & Μετά το Συμβάν)» Βασίλης Μπαρδάκης, Πρόεδρος Σ.Π.Μ.Ε.
13:00-13:15 Ερωτήσεις-Συζήτηση
Πλημμύρες
13:15-13:30 «Κοινωνικοπολιτικές προλήψεις και τεχνολογία στη διαχείριση πλημμυρών» Νίκος Μαμάσης & Δημήτρης Κουτσογιάννης, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π.
13:30-13:45 «Ολοκληρωμένος Σχεδιασμός Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων (Ε.Γ.Υ./Υ.Π.ΕΝ.)» Ιάκωβος Γκανούλης, Ειδικός Γραμματέας Υδάτων Υ.Π.ΕΝ.
13:45-14:00 «Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις που συνέβαλλαν στην σφοδρότητα του πλημμυρικού φαινομένου στην Μάνδρα» Μιχάλης Καλογιαννάκης, Πρόεδρος Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ.
14.00-14:15 Ερωτήσεις-Συζήτηση
14:15-14:30 Διάλειμμα
Δασικές Πυρκαγιές
14:30-14:45 «Πρόληψη: Το θεμέλιο της καταστολής» Κώστας Δημόπουλος, Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής Υ.Π.ΕΝ.
14:45-15:00 «Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών» Νίκος Χλύκας, Πρόεδρος Πανελλαδικού Συνδέσμου Μελετητών Γεωτεχνικών
15:00-15:15 «Δασικές Πυρκαγιές: Η ανάγκη για ένα αποτελεσματικότερο σύστημα πρόληψης και καταστολής», Νικόλαος Μπόκαρης, Δασολόγος, Μέλος του Δ.Σ. ΓΕΩΤΕ.Ε.
15:15-15:30 Ερωτήσεις- Συζήτηση
Λήξη της εκδήλωσης