Ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε ο 1ος τόμος του Διεθνούς Επιστημονικού Περιοδικού Technical Annals – Γ. Στασινός: Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που κάνει το ΤΕΕ
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος τόμος και βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η σύνταξη των τευχών του δεύτερου τόμου των Technical Annals, του Διεθνούς Επιστημονικού Περιοδικού που εκδίδεται με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού και της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, ενώ στοχεύει στην αναγνώρισή του από το σύστημα Scopus καθώς και στην ανάδειξή του ως χρήσιμου εργαλείου για τους Έλληνες μηχανικούς και την ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης των τευχών του πρώτου τόμου του Διεθνούς Επιστημονικού Περιοδικού, σε εκδήλωση στις 24 Ιουνίου στην Αίθουσα Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γιώργος Στασινός υπογράμμισε τη σημασία των Technical Annals, ενώ η Chief Editor, Α΄ Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ και Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ κ. Αντωνία Μοροπούλου, έκανε γνωστό ότι το φθινόπωρο ετοιμάζεται να υποβληθεί αίτημα ένταξης της έκδοσης στο Scopus.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας προχώρησε στην έκδοση του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού για την πρόοδο στις επιστήμες των μηχανικών, βασιζόμενο και στην παράδοση που είχαν καθιερώσει παλαιότερα οι εκδόσεις των Τεχνικών Χρονικών, η επιστημονική έκδοση του ΤΕΕ με ιστορία δεκαετιών. Η έκδοση είναι πλέον αποκλειστικά ηλεκτρονική και με ανοιχτή πρόσβαση, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/ta/index
Γ. Στασινός: Τα TechnicalAnnals ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που κάνει το ΤΕΕ
Στη σημασία της ύπαρξης του επιστημονικού περιοδικού αναφέρθηκε, κατά την ομιλία του, ο Γιώργος Στασινός, σημειώνοντας ότι «το ΤΕΕ, συν όλα τα άλλα, είναι ένας επιστημονικός φορέας». Χαρακτήρισε, μάλιστα, την επανέκδοση ως «ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που κάνει το ΤΕΕ και παρότι δεν θα συγκινήσει πολλούς, η αξία του είναι τεράστια».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ «πολύ σημαντικά πράγματα, που μπορεί να μείνουν στην ιστορία, ξεκινούν από λίγους ανθρώπους που αντιλαμβάνονται και την ανάγκη και την αξία τους», ενώ αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τα εμπόδια που μπορεί να υπήρξαν στην υλοποίηση της έκδοσης πρόσθεσε ότι «αυτά είναι για να μας δώσουν μεγαλύτερη δύναμη να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια».
Ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι «όσο είμαι Πρόεδρος θα έχουμε και πόρους και ό,τι χρειάζεται για να συνεχίσουμε και να κάνουμε πιο δυνατό το Διεθνές Επιστημονικό Περιοδικό TechnicalAnnals». Παράλληλα, ζήτησε από τους επιστήμονες που ασχολούνται με την έκδοση να προσφέρουν «όσο το δυνατόν περισσότερο μεράκι, ενδιαφέρον και χρόνο, ώστε να καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία κρίσιμη μάζα που δεν θα επιτρέπει να γίνει βήμα πίσω».
«Σίγουρα θα αφιερώσω όση ενέργεια έχω για να μην σταματήσει η προσπάθεια και να προχωρήσουμε μπροστά. Θέλουμε να έχουμε κάτι ποιοτικό, που στην πορεία να υπάρχει ενδιαφέρον από όλους να ασχοληθούν» σημείωσε ο κ. Στασινός.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή της κ. Μοροπούλου σημειώνοντας ότι «αποτελεί την ψυχή» των TechnicalAnnals.
Τ. Μοροπούλου: Ανάδειξη της έρευνας και καινοτομίας που παράγουν οι Έλληνες Μηχανικοί
Από την πλευρά της, η κ. Μοροπούλου παρουσιάζοντας τη δομή του Διεθνούς Επιστημονικού Περιοδικού «Technical Annals», σημείωσε ότι ο κύριος στόχος είναι να δοθεί «βήμα επικοινωνίας, δημοσιότητας και αναγνώρισης από τη Διεθνή Κοινότητα, της Έρευνας και της Καινοτομίας που παράγουν οι Έλληνες Μηχανικοί στην πράξη».
Όπως είπε «το περιοδικό, παρότι έχει ραχοκοκαλιά τα Πολυτεχνεία και τα ερευνητικά κέντρα, απευθύνεται σε όλο τον τεχνικό κόσμο γιατί έρευνα και καινοτομία παράγεται και στα εργοτάξια και στην βιομηχανία, και στα ναυπηγεία και σε όλους τους χώρους ανάπτυξης, παραγωγής, διοίκησης και υπηρεσιών, όπου εφαρμόζονται σχεδιασμοί και λύσεις από μηχανικούς». Τόνισε τον διεπιστημονικό χαρακτήρα των TechnicalAnnals, σημειώνοντας ότι «αν τα Τεχνικά Χρονικά εκδίδονταν ανά ειδικότητα, αυτό το περιοδικό εκδίδεται θεματικά σε διεπιστημονικές περιοχές».
Υπογράμμισε ότι, «το ΤΕΕ αποφάσισε μετά από πάνω από μια 10ετία να επιχειρήσει την έκδοση διεθνούς επιστημονικού περιοδικού που θα μπει σε διαδικασία αναγνώρισης» καθώς όπως πρόσθεσε υπάρχει πλέον η ωριμότητα για να αποτανθεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στο σύστημα διεθνούς αναγνώρισης Scopus.
Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό, «ετοιμάζεται να υποβληθεί το φθινόπωρο, αίτημα ένταξης στο Scopus ώστε: Να ενισχυθεί το κύρος και η διεθνής αναγνώριση του περιοδικού, να παρέχει στους ερευνητές τη δυνατότητα να παρακολουθούν την απήχηση και τον αριθμό των αναφορών (citations) των δημοσιεύσεών τους, να πιστοποιηθεί διεθνώς η επιστημονική παραγωγή του ΤΕΕ και να αποκτήσει προσβασιμότητα και υψηλή θέαση η πλατφόρμα, που αυτή τη στιγμή ξεπερνά ήδη τις 35.000 θεάσεις».
Κρίσιμο βήμα για να γίνουν πραγματικότητα τα TechnicalAnnals, αποτέλεσε και η υπογραφή σύμβασης μεταξύ του ΤΕΕ και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) για τη δωρεάν παροχή πλατφόρμας, η οποία, όπως ανακοινώθηκε από τον Δρ. Κυριάκο Τολιά, Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, ανανεώθηκε για επιπλέον μία τριετία.
Το openaccess περιοδικό φιλοδοξεί να αυξήσει τις θεάσεις του, ενώ μετά την ολοκλήρωση του 1ου τόμου που αποτελείται από 10 τεύχη, με τη συμμετοχή καθηγητών υψηλού κύρους από όλο τον κόσμο όπως: ο Γιώργος Δεοδάτης, Καθηγητής ColumbiaUniversity, ο Ευάγγελος Σαπουντζάκης, Καθηγητής ΕΜΠ και ο Κυριάκος Λαμπρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ, «τρέχει» εμπροσθοβαρώς η έκδοση του 2ου τόμου. Στο 13ο τεύχος που προγραμματίζεται να εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2026, με θέμα «Εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης σε εφαρμογές της μηχανικής», αναμένεται και η συμβολή του καθηγητή του MIT Κωνσταντίνου Δασκαλάκη ως GuestEditor.
Κ. Τολιάς: Έκδοση με όραμα που στοχεύει στη σύνδεση της έρευνας με παραγωγή και κοινωνία
Ο Δρ. Κυριάκος Τολιάς, Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, χαρακτήρισε «σημαντική εκδοτική πρωτοβουλία» τα TechnicalAnnals «για την ανάδειξη της επιστημονικής γνώσης που παράγεται στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για «έκδοση με όραμα που στοχεύει στη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και την κοινωνία» ενώ συνδέεται με τον στόχο της ΕΚΤ που είναι «η ενθάρρυνση της διεπιστημονικότητας και ο εκδημοκρατισμός της γνώσης». Και συνέχισε ότι πρέπει «να διασφαλίσουμε ότι η γνώση είναι κοινό αγαθό, ελεύθερα προσβάσιμο».
«Η αποστολή του ΕΚΤ είναι διαχρονική και κρίσιμη, και είναι να υποστηρίζει τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης, να ενισχύει την τεκμηρίωση πολιτικών με αξιόπιστα δεδομένα, να προωθεί τεχνολογικές καινοτομίες από την ακαδημαϊκή στην επιχειρηματική κοινότητα» πρόσθεσε.
Όπως τόνισε ο κ. Τολιάς, πρόκειται για μία «ανοιχτή, ψηφιακή, διεθνής έκδοση που συμβάλλει στον δημόσιο διάλογο και στη σύνδεση της γνώσης με την ανάπτυξη».
Ν. Λαγαρός: Επανίδρυση του σημαίνοντος περιοδικού
Σε σύντομη αναφορά του στα TechnicalAnnals, ο Αντιπρύτανης το Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Νικόλαος Λαγαρός, έκανε λόγο για επανίδρυση του σημαίνοντος περιοδικού των Τεχνικών Χρονικών.
«Το περιοδικό προχώρησε, έχει τεύχη, πάμε και στον 2ο τόμο, από την πλευρά μου θα το στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις για να προχωρήσει και να αναπτυχθεί όπως θέλουμε όλοι» τόνισε.
Τι περιλαμβάνει ο πρώτος τόμος των TechnicalAnnals
Το «ταξίδι» των TechnicalAnnals ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022 με την έκδοση του πρώτου τεύχους του περιοδικού ως ειδικού τεύχους, με θέμα τη «Διεπιστημονική πολυφασματική μοντελοποίηση και συνεργασία για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς» και είναι αφιερωμένο στο 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της σειράς TMM-CH, ενώ το 3ο τεύχος με το ίδιο θέμα, εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2023 με βάση το 3ο συνέδριο TMM-CH. Προσκεκλημένοι εκδότες στα δύο τεύχη ήταν οι: Χαράλαμπος Ιωαννίδης Καθηγητής του ΕΜΠ, η Σοφία Αυγερινού – Κολώνια Ομότιμη Καθηγήτρια του ΕΜΠ και ο Κυριάκος Λαμπρόπουλος Επίκουρος Καθηγητής του ΕΜΠ. Το 3ο τεύχος εστιάζει στην ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά υπό το πρίσμα ότι «δεν εννοούμε απλή αναπαράσταση αλλά ολιστική προσέγγιση όπου όλα τα δεδομένα που αφορούν ένα μνημείο τα πραγματευόμαστε σε τρισδιάστατο μοντέλο και πρόκειται για μία πολύ πιο πολυδιάστατη προσέγγιση» όπως εξήγησε η κ. Μοροπούλου. «Σήμερα η στρατηγική αναστήλωσης απαιτεί και αρχαιολόγους αλλά είναι θέμα όλων των ειδικοτήτων των μηχανικών. Μπαίνει, επίσης, και το θέμα σχεδιασμού και διαχείρισης του χώρου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάδειξη των πολιτιστικών ως αναπτυξιακών πόρων για τον σχεδιασμό της αειφόρου ανάπτυξης» όπως ανέφερε η ίδια. (Το linkτου πρώτου τεύχους: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/ta/issue/view/1823 και το link του τρίτου τεύχους: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/ta/issue/view/1978).
Το 2ο τεύχος που ήταν πρωτοβουλία του Καθηγητή του ΕΜΠ Χάρη Δούκα, ChiefEditorτων TechnicalAnnals,εστιάζει στην ενέργεια και έχει θέμα: «Προκλήσεις και ιδέες για την ενεργειακή πολιτική και τον ενεργειακό σχεδιασμό στην εποχή μετά την κρίση». Προσκεκλημένοι εκδότες ήταν η Καθηγήτρια Ειρήνη Κορωνάκη, η Επίκουρη Καθηγήτρια Ευγενία Γιαννίνη και ο Δρ Γεώργιος Τραχανάς, ο οποίος παρουσίασε το τεύχος. Όπως ανέφερε, στο φάσμα της θεματολογίας βρίσκεται ο κτιριακός τομέας και η κατανάλωση προ και μετά Covid, το αντιστάθμισμα διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της πράσινης μετάβασης, η επισκόπηση δράσεων για τις ενεργειακές κοινότητες και τι θα μπορούσε να ταιριάξει στην ελληνική πραγματικότητα, η ενεργειακή διαχείριση και τα έξυπνα δίκτυα καθώς και η βέλτιστη χωροθέτηση σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα.
Στα συμπεράσματα από τις δημοσιεύσεις που ξεχώρισε ο ίδιος και αφορούν στα κτίρια είναι, μεταξύ άλλων, ότι η συμπεριφορά του ενοίκου έχει πιο άμεσο αποτέλεσμα στην ενεργειακή ζήτηση από τα φυσικά χαρακτηριστικά των κτιρίων και ότι οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, καθώς και τηνέννοια της χωρικής ανισότητας σε σχέση με χωροθέτηση σταθμών φόρτισης. (Το link του τεύχους: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/ta/issue/view/1958)
Στο 4ο τεύχος, που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2023με προσκεκλημένους εκδότες την Ομότιμη Καθηγήτρια Μαρία Λοϊζίδου, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Χρήστο Ακράτο και τον Δρ. Κωνσταντίνο Μουστάκα, βρέθηκε στο επίκεντρο η βιώσιμη διαχείριση στερεών αποβλήτων και «ο ρόλος των τοπικών αρχών και κοινοτήτων για την αξιοποίηση των υλικών ανακύκλωσης και τη μείωση των υπολειμμάτων που οδηγούνται στις χωματερές» όπως παρουσίασε ο κ. Ακράτος. (Το linkτου τεύχους: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/ta/issue/view/2011)
Το 5ο τεύχος εστίασε στις πρώτες ύλες και την κυκλική οικονομία, ενώ εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2024 με Guest Editors τους Καθηγητές Άνθιμο Ξενίδη του ΕΜΠ και Κώστα Κομνίτσα του Πολυτεχνείου της Κρήτης. Όπως σημειώθηκε, το τεύχος ανοίγει θέματα πολιτικής και πρωτοβουλιών του ΤΕΕ στο πεδίο αυτό. (Το linkτου τεύχους: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/ta/issue/view/2047)
Για το 6ο τεύχος με θέμα «Αντισεισμική μηχανική και τεχνική σεισμολογία», μίλησε ο προσκεκλημένος εκδότης, Καθηγητής Αναστάσιος Σέξτος, ενώ παραβρέθηκε ο έτερος προσκεκλημένος εκδότης ο Δρ. Αριστείδης Παπαχρηστίδης. Ο κ. Σέξτος ανέφερε ότι υπάρχει «ένα κενό στην καινοτομία και την πράξη ειδικά στα αντικείμενα του πολιτικού μηχανικού» προσθέτοντας ότι «ένα περιοδικό υπό την αιγίδα του ΤΕΕ έχει θεσμικό ρόλο να γεφυρώσει το κενό». «Επειδή οι πολιτικοί μηχανικοί λέμε ότι όλος ο κόσμος που βλέπουμε γύρω μας είναι αντικείμενο πολιτικού μηχανικού, επομένως ο διεπιστημονικός χαρακτήρας που φέρνει το περιοδικό αποτελεί εξαιρετική γέφυρα στο δικό μας αντικείμενο και τα άλλα αντικείμενα που εξελίσσονται παράλληλα. Είμαστε πολύ ευτυχείς για την επανέναρξη του περιοδικού και το τεύχος» σημείωσε. (Tο linkτου τεύχους: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/ta/issue/view/2062)
Παρουσιάζοντας το 7ο τεύχος με αντικείμενο «Σχεδιασμός και διαχείριση λιμενικών παράκτιων και υπεράκτιων υποδομών σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα» ο προσκεκλημένος εκδότης, Δρ. Νικόλαος Καμπάνης από το ΙΤΕ, εκπροσωπώντας την έτερη προσκεκλημένη εκδότρια, Καθηγήτρια ΕΜΠ Βασιλική Τσουκαλά, σημείωσε ότι η έκδοση ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ανάγκη για ανθεκτικότητα έναντι της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, των ακραίων καιρικών φαινομένων και της διάβρωσης. Συνδέει την επιστήμη, τη μηχανική και τις πολιτικές με στόχο βιώσιμες και ασφαλείς λύσεις, ενώ υπογραμμίζει τη συμβολή της τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων στον εκσυγχρονισμό των υποδομών.
Η αρθρογραφία, σύμφωνα με τον ίδιο «παρέχει σύγχρονα μοντέλα και δεδομένα για τον σχεδιασμό λιμενικών έργων, ενισχύει τις πρακτικές πρόληψης κινδύνων μέσω εργαλείων πρόγνωσης και παρακολούθησης, υποστηρίζει την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προσφέρει τεκμηριωμένες στρατηγικές για τον βιώσιμο χωροταξικό σχεδιασμών τουριστικών λιμένων».(Το linkτου τεύχους: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/ta/issue/view/2124)
Παρουσιάζοντας το τεύχος 8 για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, ο Καθηγητής ΠΑΔΑ Θωμάς Μαζαράκος ως προσκεκλημένος εκδότης και εκπροσωπώντας τους επίσης προσκεκλημένος εκδότες, Αναπληρωτές Καθηγητές ΕΜΠ Δημήτριο Λυρίδη και Νικόλαο Βεντίκο, τόνισε ότι αυτή είναι «επιστημονικά και ηθικά επιβεβλημένη». «Το τεύχος εστιάζει στην επίτευξη οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας και των ουσιαστικών οφελών μέσω της τεχνολογικής προόδου. Μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο πόρο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής» εξήγησε και πρόσθεσε ότι «η ναυτιλία του μέλλοντος πρέπει να είναι καθαρή, ασφαλής και βιώσιμη». (Το linkτου τεύχους: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/ta/issue/view/2151)
Στο τεύχος 9 με GuestEditors τους Καθηγητές Γιώργο Δεοδάτη από το Πανεπιστήμιο Columbia, τον Βαγγέλη Σαπουτζάκη Καθηγητή του ΕΜΠ και τον Κυριάκο Λαμπρόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή του ΕΜΠ το θέμα ήταν «Εκτίμηση κινδύνων και διατήρηση των πολιτικών υποδομών στην εποχή της κλιματικής κρίσης». Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο που παρουσίασε την έκδοση «οι υποδομές νιώθουν την κλιματική κρίση» η οποία έχει διττό χαρακτήρα στο δομημένο περιβάλλοντος και τις αστικές υποδομές. «Σε περιβαλλοντικό επίπεδο αυξάνει την ένταση και τη συχνότητα των ακραίων φαινομένων και μεταβάλλει τη χωρική και χρονική κατανομή τους. Αποτέλεσμα, οι αστικές υποδομές υπόκεινται σε νέους κινδύνους» όπως τόνισε.
«Το τεύχος παρουσιάζει τις τελευταίες ερευνητικές εξελίξεις στους τομείς εκτίμησης κινδύνου και των τεχνολογιών και στρατηγικών συντήρησης για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των αστικών υποδομών στην εποχή της κλιματικής κρίσης» πρόσθεσε. (Το link του τεύχους: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/ta/issue/view/2220)
Τέλος, το 10ο τεύχος με αντικείμενο «Αστικός και χωροταξικός σχεδιασμός» παρουσίασε η προσκεκλημένη εκδότρια Σοφία Αυγερινού-Κολώνια Ομότιμη Καθηγήτρια του ΕΜΠ και εκ μέρους του έτερου προσκεκλημένου εκδότη, Καθηγητή ΕΜΠ Κωνσταντίνου Σερράου. Σύμφωνα με την κ. Αυγερινού- Κολώνια «η περιβαλλοντική διαχείριση και αυξανόμενος κίνδυνος φυσικών καταστροφών, έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία στην κοινωνική ζωή». Αναφέρθηκε στα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια που εκπονούνται με πρωτοβουλία του ΤΕΕ και την ανάγκη «να δώσουμε έμφαση στον περιφερειακό χωρικό σχεδιασμό, τον πολεοδομικό και αστικό σχεδιασμό». «Το τεύχος στοχεύει να αναδείξει τις σύγχρονες προκλήσεις που αναδύονται στο εξελισσόμενο ευρωπαϊκό και ιδιαίτερα ελληνικό τοπίο καθορίζοντας τον χωρικό σχεδιασμό» συνέχισε.
Μεταξύ των ευρημάτων που προκύπτουν από τις δημοσιεύσεις του τεύχους είναι ότι «για το ελληνικό αστικό πλαίσιο οι στόχοι περιλαμβάνουν την αυξημένη ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και τη βελτιωμένη ποιότητα ζωής» καθώς και ότι «βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της στρατηγικής είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικής συμμετοχής του κοινού στις διαδικασίες σχεδιασμού». (Το link του τεύχους: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/ta/issue/view/2279)
Κλείνοντας την εκδήλωση, η κ. Μοροπούλου σημείωσε ότι «ενδείκνυται η επιστημονική παραγωγή του ΤΕΕ να συμβάλλει και στη διαμόρφωση των πολιτικών του και αυτό είναι ζητούμενο. Θέλουμε τη διεθνή αναγνώριση των TechnicalAnnalsκαι θέλουμε να είναι χρήσιμα για τους Έλληνες μηχανικούς και την ανάπτυξη».
Τέλος, σημειώνεται ότι Chief Editors των Technical Annals είναι η Α΄ Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ και Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ κ. Αντωνία Μοροπούλου και ο Καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και σήμερα, Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ενώ Managing Editor είναι η Προϊσταμένη της Δ/νσης Επιστημονικής και Αναπτυξιακής Δραστηριότητας ΤΕΕ, Μεταλλειολόγος Μεταλλουργός Μηχανικός, Ελευθερία Αθήνη η οποία έκλεισε την εκδήλωση ευχαριστώντας τόσο τις υπηρεσίες του ΤΕΕ όσο και την ομάδα εργασίας για την οργάνωση και τεχνική υποστήριξη της έκδοσης. Την ομάδα αποτελούν, εκτός από την κ. Αθήνη, οι: Μαρία Σινιγάλια, Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων ΤΕ, Διαχειρίστρια της Πλατφόρμας της υπηρεσίας ePublishing του ΕΚΤ, Παναγιώτης Βρέλος, Διαχειριστής της Πλατφόρμας της υπηρεσίας ePublishing του ΕΚΤ, Δημήτρης Ψάρρης, Προγραμματιστής, Διαχειριστής της Πλατφόρμας της υπηρεσίας ePublishing του ΕΚΤ, Γεώργιος Τραχανάς, Μαθηματικός, Msc, Διαχειριστής της Πλατφόρμας της υπηρεσίας ePublishing του ΕΚΤ, Φωτεινή Κυρίτση, Υπεύθυνη Editing (AssistantEditor), Ευρυδίκη Καραθανάση, AMMsc, AssistantEditor, Ελένη Μπαϊρακτάρη, ΠΜ Msc, AssistantEditor, Εμμανουήλ Ερωτόκριτος, Πτυχιούχος Διεθνών Σχέσεων, AssistantEditor, Ισαβέλλα Τσαβαρή, Φιλόλογος, Καθηγήτρια ΔΠΘ, Υπεύθυνη Διόρθωσης (ProofReading).