Νέα δημόσια παρέμβαση για το ασφαλιστικό και ιδιαίτερα για το θέμα του ΤΣΜΕΔΕ έκανε χθες Κυριακή με άρθρο του στην εφημερίδα Real News ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να παρουσιάσει νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το επόμενο διάστημα. Στο άρθρο του ο Γιώργος Στασινός αναλύει με απλά λόγια, κατανοητά και στους μη ειδικούς, πέρα από επιχειρήματα που δεν αφορούν το ευρύ κοινό, γιατί το ΤΣΜΕΔΕ είναι σε καλύτερη θέση από άλλα Ταμεία, γιατί πρέπει να αναδειχθεί ως παράδειγμα και να παραμείνει ανεξάρτητο. Αναλυτικά το άρθρο του Προέδρου του ΤΕΕ έχει ως εξής:
Στις συμπληγάδες του Ασφαλιστικού
Από μαθητής θυμάμαι κάθε χρόνο να συζητάμε στη Χώρα για το ασφαλιστικό και να λέμε ότι σε μικρό διάστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει. Ήρθε μάλλον η ώρα να συζητηθεί και φέτος. Ανεξάρτητα αν θα μπει άμεσα κάποιο νομοσχέδιο στη Βουλή για ψήφιση ή θα μετατεθεί για τις αρχές του νέου έτους. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι αυτή η σκληρή κρίση των τελευταίων 6 ετών επιδείνωσε πάρα πολύ την κατάσταση. Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο σίγουρα έγιναν τεράστια λάθη. Ποια είναι όμως τα βασικότερα;
- Πρόωρες συντάξεις ή ίσως και πολύ πρόωρες.
- “Μαϊμού” συντάξεις.
- Μεγάλα ποσά εφάπαξ ή ίσως τεράστια.
- Μεγάλες συντάξεις για κάποιες κατηγορίες.
- Λάθος επενδύσεις των Ταμείων.
- Τεράστια λειτουργικά κόστη των Ταμείων.
Σε όλα τα Ταμεία όμως έγιναν τα ίδια λάθη; Μάλλον ναι και αυτό είχε να κάνει με τη γενικότερη νοοτροπία που υπήρχε στη Χώρα του «δε βαριέσαι» και «έχει ο Θεός». Αλλά τελικά καταλήξαμε στη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα. Είμαι 16 χρόνια ασφαλισμένος και σε ηλικία 40 ετών πιστεύω , όπως και αρκετοί άνθρωποι της γενιάς μου και προφανώς οι νεότεροι, ότι δεν πρόκειται να πάρουμε σύνταξη ούτε 1 ευρώ, ανεξάρτητα αν καλούμαστε να πληρώνουμε τον μήνα περίπου 600 ευρώ.
Δεν υπήρξε όμως ούτε ένα παράδειγμα Ταμείου που να έκανε καλύτερη διαχείριση και να μπορεί σήμερα να σταθεί όρθιο; Κι όμως γνωρίζω ένα, το ΤΣΜΕΔΕ.
Για να μην παρεξηγηθώ δε λέω ότι στο συγκεκριμένο Ταμείο έγιναν όλα σωστά τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά όπως αποδεικνύεται και από τους αριθμούς που είναι αντικειμενικοί, μάλλον στο ΤΣΜΕΔΕ όλα ήταν πιο νοικοκυρεμένα. Για να είμαι συγκεκριμένος, τις εποχές των παχιών αγελάδων, όταν σε άλλα Ταμεία το εφάπαξ ήταν από 100.000 ευρώ και πάνω, στο ΤΣΜΕΔΕ ήταν 9.000 ευρώ. Όταν οι συντάξεις σε άλλα Ταμεία ήταν πάνω από 3.000 ευρώ, στο Ταμείο των Μηχανικών ήταν αρχικά 2.300 ευρώ στη συνέχεια 1700 και τώρα 1300 ευρώ. Σε μια εποχή που στα περισσότερα Ταμεία η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι από 1:1 ως 3:1 στο ΤΣΜΕΔΕ η αναλογία είναι περίπου 4:1. Στα χρόνια της κρίσης το ΤΣΜΕΔΕ είναι πλεονασματικό με μηδενική κρατική επιχορήγηση. Η τελευταία αναλογιστική μελέτη δείχνει βιωσιμότητα για τουλάχιστον 15 έτη.
Στη χώρα μας τα καλά παραδείγματα τα εξαφανίζουμε , αντί να τα αναδεικνύουμε και να τα χρησιμοποιούμε ως πρότυπα. Μήπως σε ένα σοβαρό ζήτημα όπως το ασφαλιστικόθα πρέπει να αναδείξουμε το ΤΣΜΕΔΕ ως ένα καλό παράδειγμα Ταμείου; Μήπωςθα πρέπει να το αφήσουμε ανεξάρτητο , αφού είναι βιώσιμο χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση αντί να το καταστρέψουμε κι αυτό;