Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» με τίτλο «Τέσσερις προτάσεις για την αντισεισμική προστασία στην Ελλάδα» και αφορμή τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, αναφέρεται σε μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα και να φέρουν γρήγορα αποτελέσματα για την προστασία κατασκευών και κτιρίων στη χώρα μας.
Το άρθρο του Γιώργου Στασινού έχει ως εξής:
Τέσσερις προτάσεις για την αντισεισμική προστασία στην Ελλάδα
Ο σεισμός στην Τουρκία και οι μετασεισμοί είναι ένα γεγονός που το μέγεθός του παρουσιάζεται σπάνια μέχρι σήμερα. Όσο όμως σπάνια και αν εμφανίζεται θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και οι κατασκευές μας να μπορούν να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή, να παθαίνουν κάποιες βλάβες ενδεχομένως, αλλά να μην καταρρέουν.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ιδιαίτερη αξία ο ουσιαστικός και ειλικρινής δημόσιος διάλογος για το επίπεδο αντισεισμικής προστασίας της χώρας.
Κατ’ αρχήν έχουμε την πλειοψηφία των κτιρίων (πάνω από το 70%) πριν από το 1985 (δεύτερη ιστορικά αλλά πρώτη ουσιαστική προσπάθεια αντισεισμικού κανονισμού), δηλαδή χωρίς κάποια ιδιαίτερη αντισεισμική προστασία. Παρόλα αυτά η συντριπτική πλειοψηφία των κατασκευών έχουν αντέξει σε πολλούς σεισμούς μέχρι σήμερα. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα αντέξουν και στον επόμενο σεισμό που μπορεί να είναι πιο ισχυρός.
Επειδή όμως είναι τόσο προφανές το πρόβλημα που υπάρχει, δε θα παραθέσω κανένα από τα πολλά στοιχεία που υπάρχουν, αλλά θα καταθέσω συγκεκριμένες εφικτές και άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις.
- Άμεσος προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολείων και νοσοκομείων που κατασκευάστηκαν πριν το 1985 και κατόπιν των υπολοίπων.
- Απαλλαγή από το ΦΠΑ όλων των μελετών που γίνονται για προσεισμικό έλεγχο υφισταμένων κτιρίων και απαλλαγή από το φορολογητέο εισόδημα όσων εργασιών προβλέπουν οι αντίστοιχες μελέτες ενίσχυσης των κτιρίων.
- Θεσμοθέτηση ποσοστού 10% από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων που κάθε χρόνο θα διατίθεται σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν το 1985 για την ενίσχυσή τους.
- Πρόταση από την Ελληνική Κυβέρνηση στην Ε.Ε για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου που θα ενισχύει την ενίσχυση κατασκευών στις χώρες που παρουσιάζεται σεισμική δράση.
Είναι προφανές ότι εφόσον η Πολιτεία δείξει ενδιαφέρον το ΤΕΕ είναι έτοιμο να εξειδικεύσει τον πρακτικό τρόπο που όλα τα παραπάνω θα υλοποιηθούν.
Τέλος θα ήθελα να επισημάνω δύο ζητήματα.
Δεν είναι λογικό να ενισχύουμε ενεργειακά τα κτίρια με πάρα πολλά προγράμματα και πόρους και να μην έχουμε διασφαλίσει ότι είναι ασφαλή.
Επίσης δεν είναι δυνατόν να γίνεται μία τεράστια προσπάθεια από πολλούς παράγοντες να δίνονται διπλώματα και πτυχία και κατόπιν επαγγελματικά δικαιώματα να κανουν μελέτες, επιβλέψεις και κατασκευές στη χώρα μας άνθρωποι που δεν έχουν την επιστημονική επάρκεια και αποτέλεσμα αυτού να είναι να διακινδυνεύουμε τις ζωές των πολιτών.
Η αξιοποίηση των διεθνών επιτυχημένων πρακτικών και ο έγκαιρος σχεδιασμός αποτελούν αυτονόητες επιλογές κάθε σύγχρονης Πολιτείας.
Γιώργος Ν. Στασινός
Πρόεδρος ΤΕΕ