tee logo

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Η εφαρμογή των νανο-σύνθετων καινοτόμων υλικών

20/12/2013 @ 6:00 μμ - 8:00 μμ

Eσπερίδα με θέμα: «Νανο-σύνθετα καινοτόμα υλικά για τη συντήρηση και προστασία μνημείων και κτιρίων από τη φθορά» διοργανώνουν στις 20 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 18:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών με το Εργαστήριο Αναλυτικής και Περιβαλλοντικής Χημείας του Πολυτεχνείου Κρήτης και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων.

Στην εκδήλωση –που ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο- θα παρουσιαστούν τα καινοτόμα υλικά SurfaPore FX, τα οποία αναπτύχθηκαν στο Εργαστήριο Αναλυτικής και Περιβαλλοντικής Χημείας του Πολυτεχνείου Κρήτης. Όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση, «τα υλικά αυτά  χάρη στη χημική τους συγγένεια και συμβατότητα με ασβεστιτικά υποστρώματα, μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα δομικά υλικά (όπως τοιχοποιίες, λίθους, μάρμαρα, επιχρίσματα), προστατεύοντάς τα και σταθεροποιώντας την αποσάθρωσή τους. Εξαιτίας της νανο-διάστασής τους, εισχωρούν βαθιά στο εσωτερικό των δομικών υλικών, δεν επιτρέπουν τη δημιουργία κρούστας στην επιφάνεια, δεν αλλοιώνουν το χρώμα των υλικών και επίσης δεν εγκλωβίζουν την υγρασία. Εφαρμόζονται με την ίδια αποτελεσματικότητα τόσο σε μνημεία όσο και σε σύγχρονα κτίρια.

Τα SurfaPore FX αποτελούν μία διεθνή καινοτομία τόσο στο χώρο των υλικών στερέωσης, όσο και στον κλάδο εκείνο της επιστήμης που ασχολείται με την σύνθεση βιο-μιμητικών υλικών. Η καινοτομία του αυτή κατοχυρώθηκε με Ελληνικό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας, ενώ πρόσφατα παρουσιάστηκε σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, ανοίγοντας νέους δρόμους στην έρευνα για την σύνθεση βιο-μιμητικών υλικών».

Επίσης, στο πλαίσιο της εσπερίδας, θα παρουσιαστούν και άλλα νανο-υλικά που έχουν αναπτυχθεί στο Εργαστήριο Αναλυτικής και Περιβαλλοντικής Χημείας του Πολυτεχνείου Κρήτης, τα οποία διακρίνονται για τον οικολογικό τους χαρακτήρα, τις αντιβακτηριδιακές ιδιότητές τους, την αυξημένη συμβατότητά τους με πλήθος δομικών υλικών και την ανθεκτικότητά τους έναντι της φυσικής διάβρωσης και των φθορών ανθρωπογενούς προέλευσης. Ακόμη, θα παρουσιαστούν και καινοτόμα κονιάματα με νανο-τιτάνια που χρησιμοποιούνται μετά από έρευνα του Εργαστηρίου σε εργασίες συντήρησης στην Ακρόπολη Αθηνών.

Η πρωτοτυπία και η επιστημονική αποδοχή όλων των παραπάνω νανο-σύνθετων υλικών, έχει τεκμηριωθεί από την παρουσίασή τους σε διακεκριμένα διεθνή επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά.