Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

7ο Βαλκανικό Συμπόσιο Αρχαιομετρίας- 7th BSA

22/09/2020 @ 8:00 πμ - 25/09/2020 @ 5:00 μμ

Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει φέτος (22-25 Σεπτεμβρίου 2020) το 7ο Βαλκανικό Συμπόσιο Αρχαιομετρίας- 7th BSA, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια σε διαφορετική χώρα των Βαλκανίων και συγκεντρώνει την προσοχή διακεκριμένων επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, από όλη τη Βαλκανική χερσόνησο και τον Εύξεινο Πόντο.

Το Συμπόσιο υποστηρίζεται και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής-θεσμοθετημένο Εργαστήριο μη καταστρεπτικών τεχνικών), την Ελληνική Αρχαιομετρική Εταιρεία (HSA) και τον Δευτεροβάθμιο Φορέα Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο «Περραιβία» και θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Παν/μιου Δυτικής Αττικής , το χρονικό διάστημα, όπου και θα ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας των συνέδρων, όπως αυτά καθορίζονται από τον ΕΟΔΥ και τον ΠΟΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Παν/μιο Δυτικής Αττικής και το Δίκτυο «Περραιβία», έχουν θεσμοθετήσει και διοργανώνουν για την Ελλάδα, κάθε δύο χρόνια, τα παγκοσμίως γνωστά Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνδιοργάνωση με το Τεχνολογικό Παν/μιο Κύπρου, συνέδρια τα οποία τελούν υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας ,του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κων/πολης και πολλών Υπουργείων και παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών (UNESCO,ICOMOS,ICOM κ.ά.).
Επίσης, η Ελληνική Αρχαιομετρική Εταιρεία διοργανώνει τα πανελλήνια συνέδρια Αρχαιομετρίας, καθώς επίσης και πλήθος άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, που προάγουν την επιστήμη της αρχαιομετρίας σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο.

Η αρχαιομετρία –όπως τονίζεται σε ανακοίνωση- αποτελεί ένα διεπιστημονικό κλάδο με αντικείμενο την εφαρμογή των θετικών επιστημών στην αρχαιολογία και τον πολιτισμό. Η ανάπτυξη του κλάδου της αρχαιομετρίας προέκυψε από την ανάγκη επίλυσης προβλημάτων της αρχαιολογικής έρευνας που οι παραδοσιακές μέθοδοι αδυνατούσαν να καλύψουν.
Η αρχαιομετρία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την τοπική αυτοδιοίκηση και την εκκλησία, αφού επιλύει προβλήματα και δίνει πολύτιμες πληροφορίες στα αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία, με τα τελειότερα μηχανήματα ψηφιακής επεξεργασίας, ανάλυσης και αποτύπωσης.

Θεματολογία

Το Συμπόσιο που έχει θέμα «Επιστήμη και Πολιτιστική Κληρονομιά», απευθύνεται στη διεθνή επιστημονική κοινότητα αρχαιολόγων και επιστημόνων της πολιτιστικής κληρονομιάς και ερευνητών, ενώ θα επικεντρωθεί σε διεπιστημονικά ερευνητικά προγράμματα για την πολιτιστική κληρονομιά των βαλκανικών χωρών.

Στο Συμπόσιο γίνονται δεκτές εργασίες για όλες τις πτυχές της έρευνας για αρχαιολογικές εφαρμογές στην αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομιά στην περιοχή των Βαλκανίων.
Το διεθνές συμπόσιο έχει ως στόχο να επισημάνει τις πρόσφατες εξελίξεις στις αρχαιομετρικές εφαρμογές, στην αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομιά, στην ευρεία περιοχή των βαλκανικών χωρών και να παρέχει ένα διεθνές ακαδημαϊκό φόρουμ για τη διάδοση των αποτελεσμάτων της τρέχουσας έρευνας, σε αυτούς τους τομείς, στην περιοχή.

Κρίσιμες ημερομηνίες:
1. Υποβολή περιλήψεων έως τις 31 Ιουλίου 2020
2. Γνωστοποίηση αποδοχής εισηγήσεων μέχρι 15 η Αυγούστου 2020
3. Έγκαιρη εγγραφή στο συνέδριο μέχρι 20 Αυγούστου 2020.

Πληροφορίες: https://bsa7.uniwa.gr, ganetsos@uniwa.gr

Λεπτομέρειες

Αρχή:
22/09/2020 @ 8:00 πμ
Τέλος:
25/09/2020 @ 5:00 μμ
Κατηγορία Εκδήλωση:

Διοργανωτές

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Δευτεροβάθμιος Φορέας Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο «Περραιβία»

Χώρος Διεξαγωγής

Εγκαταστάσεις του Παν/μιου Δυτικής Αττικής