- Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.
9th Our Ocean Conference
16/04 @ 8:00 πμ - 17/04 @ 5:00 μμ
Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει την 9η Διάσκεψη Our Ocean – “An Ocean of Potential” το 2024. Η διάσκεψη έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις 16 και 17 Απριλίου. Η Σύνοδος Κορυφής Our Ocean Youth Leadership θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με το κύριο συνέδριο, ξεκινώντας την προηγούμενη ημέρα, στις 15 Απριλίου.
Η Ελλάδα, φιλοξενώντας την 9η Διάσκεψη για τον Ωκεανό μας, επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να μεταβεί σε μια “Γαλάζια Οικονομία” για να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα μιας νέας ισορροπίας μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και βιωσιμότητας, καθώς και την αντιμετώπιση ορισμένων βασικών προκλήσεων, όπως η απώλεια της βιοποικιλότητας, η μη βιώσιμη αλιεία, η θαλάσσια ρύπανση, ιδίως από τα πλαστικά, και οι μη βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές.
Η επικείμενη 9η Διάσκεψη Our Ocean Conference (“OOC-9”) φιλοδοξεί να συγκεντρώσει κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών, ερευνητικά ινστιτούτα, τοπικές αρχές και κοινότητες, νέους από όλο τον κόσμο, για να τονώσει τον δημιουργικό διάλογο και να επιδείξει το ενδιαφέρον τους για τον εντοπισμό λύσεων και τη δέσμευση σε συγκεκριμένες δράσεις για τη βιωσιμότητα των ωκεανών και των πόρων τους.
Ταυτόχρονα, η συμμετοχή των νέων, ως βασικών παραγόντων αλλαγής, θα αποτελέσει επίσης ζωτικό στοιχείο του OOC-9. Με τη συμμετοχή των φωνών των νέων, το συνέδριο στοχεύει να αξιοποιήσει φρέσκες προοπτικές και καινοτόμες ιδέες, ώστε να προωθηθεί ουσιαστική πρόοδος προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας των ωκεανών.
Οι έξι τομείς δράσης στους οποίους επικεντρώνεται η Διάσκεψη είναι:
(α) θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές
(β) Βιώσιμη γαλάζια οικονομία
(γ) Σύνδεση κλίματος-ωκεανών
(δ) θαλάσσια ασφάλεια
(ε) Βιώσιμη αλιεία
(στ) Θαλάσσια ρύπανση
Σε αυτό το πλαίσιο και στο πλαίσιο των 6 κύριων τομέων δράσης, η 9th Our Ocean Conference θα ασχοληθεί συγκεκριμένα με τέσσερις πτυχές ως οριζόντια στοιχεία που διατρέχουν τους έξι τομείς δράσης της Διάσκεψης:
Ο βιώσιμος τουρισμός σε παράκτιες περιοχές και νησιά εξασφαλίζει τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ της τουριστικής ανάπτυξης, της διατήρησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της συνολικής βιωσιμότητας των κοινοτήτων υποδοχής και μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά αποτελεί επιτακτική ανάγκη, δεδομένου ότι αυτό το είδος ρύπανσης, που προέρχεται είτε από θαλάσσιες είτε από χερσαίες πηγές, επηρεάζει αρνητικά τα θαλάσσια οικοσυστήματα και μπορεί, μέσω της κατανάλωσης θαλασσινών, να βλάψει την ανθρώπινη υγεία.
Η πράσινη ναυτιλία περιλαμβάνει μια σειρά από φιλικές προς το περιβάλλον δράσεις για την επιβολή του ελέγχου των εκπομπών, την προώθηση της απαλλαγής από τον άνθρακα και τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη διαχείριση της ναυτιλίας με στόχο την ελαχιστοποίηση των συνολικών επιπτώσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Η πράσινη μετάβαση στη Μεσόγειο μια θάλασσα που συνδέει τρεις ηπείρους και λειτουργεί ως σταυροδρόμι όπου συναντώνται η κουλτούρα, οι άνθρωποι και οι πολιτισμοί, αποτελεί βασική πρόκληση για τις μεσογειακές χώρες και μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη για τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Πληροφορίες: https://ourocean2024.gov.gr/