Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή Επιστημονική Επικοινωνία

31/05/2018 @ 8:00 πμ - 01/06/2018 @ 5:00 μμ

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), συμμετέχοντας ενεργά στη συζήτηση που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την Ανοικτή Πρόσβαση στις επιστημονικές δημοσιεύσεις και τα ερευνητικά αποτελέσματα, διοργανώνει διεθνές συνέδριο για την ανοικτή επιστημονική επικοινωνία με τίτλο: “Open Scholarly Communication in Europe. Addressing the Coordination Challenge”, την Πέμπτη 31 Μαΐου και την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα). To συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου OPERAS-D στο οποίο συμμετέχει το ΕΚΤ.

Το έργο OPERAS-D (Design for Open Access Publications in European Research Areas for Social Sciences and Humanities) έχει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής υποδομής για την Ανοικτή Πρόσβαση στις δημοσιεύσεις στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες (ΑΚΕ). Συντονιστής του OPERAS-D είναι το Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) και εταίροι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το Open Access Publishing in European Networks (OAPEN), το Deutsche Geisteswissenschaftliche Institute im Ausland (DGIA) και το Knowledge Unlatched (KU). Και οι πέντε φορείς είναι μέλη του δικτύου OPERAS.

Το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020, ενισχύει τη δομή του δικτύου OPERAS, ενός δίκτυο που δημιουργήθηκε το 2015, από 16 φορείς με κεντρικό ρόλο στον τομέα των εκδόσεων Ανοικτής Πρόσβασης στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες (ΑΚΕ), με στόχο την εισαγωγή των αρχών της Ανοικτής Επιστήμης στις ΑΚΕ και τη διασφάλιση της αποτελεσματικής διάχυσης και πρόσβασης στα ερευνητικά αποτελέσματα.

«Στο πλαίσιο αυτό, το συνέδριο θα προσφέρει ένα πεδίο διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων για τις εξελίξεις στο πεδίο της επιστημονικής επικοινωνίας στην Ευρώπη και τις αλλαγές που επιφέρει το παράδειγμα της Ανοικτής Επιστήμης, αναφέρεται σε ανακοίνωση. Στο νέο αυτό μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η ακαδημαϊκή κοινότητα καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση του αποτελεσματικού συντονισμού μεταξύ φορέων, επιστημονικών κλάδων, χωρών, κατά τη μετάβαση στο παράδειγμα της Ανοικτής Επιστήμης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες. Ομιλητές του Συνεδρίου είναι καταξιωμένες προσωπικότητες από την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον Καναδά και τη Βραζιλία που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ανοικτής Επιστημονικής Επικοινωνίας (Open Scholarly Communication)».

Γλώσσα εργασίας του συνεδρίου είναι τα αγγλικά.

Πληροφορίες: http://www.ekt.gr/

Σημειώνεται ότι το συνέδριο θα μεταδίδεται ζωντανά στη διεύθυνση: http://media.ekt.gr/live.

Λεπτομέρειες

Αρχή:
31/05/2018 @ 8:00 πμ
Τέλος:
01/06/2018 @ 5:00 μμ
Κατηγορία Εκδήλωση:

Διοργανωτής

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ)

Χώρος Διεξαγωγής

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Βασιλέως Κωνσταντίνου 48
Αθήνα, 11635
+ Χάρτης Google