- Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.
“Ασύμμετρη απειλή κατά της κατοικίας; Κοινωνικές, επενδυτικές και παραγωγικές διαστάσεις”
06/05/2014 @ 6:00 μμ - 8:30 μμ
Tο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Μελών Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ι.ΕΚ.Ε.Μ.- Τ.Ε.Ε.) διοργανώνει στις 6 Μαϊου 2014 και ώρα 6 μ.μ. -στο Αμφιθέατρο Εκδηλώσεων του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα)- ημερίδα με θέμα: “Ασύμμετρη απειλή κατά της κατοικίας; Κοινωνικές, επενδυτικές και παραγωγικές διαστάσεις”.
Η ημερίδα θα έχει τη μορφή Στρογγυλής Τράπεζας, όπου εκτός των εισηγητών, ο λόγος θα δίνεται και στους παρευρισκομένους. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Εισηγητές:
•Θεόδωρος Μητράκος, Οικονομολόγος, Προϊστάμενος Τμήματος Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος
•Κερασίνα Ραυτοπούλου, Οικονομολόγος, Διευθυντικό στέλεχος της Αγροτικής Τράπεζας στον τομέα Διαχείρισης Κινδύνων
•Μανόλης Μαρμαράς, Αρχιτέκτων, Καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής
Πανεπιστημίου Κρήτης
•Χρήστος Καραπάνος, Πολιτικός Μηχανικός
•Κωνσταντίνα Θεοδώρου, Αρχιτέκτων, Ερευνήτρια
Συντονιστής:
•Γιώργος Χατζηστεργίου, Πολιτικός Μηχανικός
Θεματολογία:
• Συνολική αποτίμηση της κατάστασης στον τομέα των κτιρίων από κοινωνική και επενδυτική άποψη, όπως διαμορφώνεται σήμερα. Διαφαινόμενες προοπτικές, εφ’ όσον διατηρηθεί και εντατικοποιηθεί το σημερινό πλαίσιο εξελίξεων.
• Ένα νέο σχέδιο για την Αθήνα σε εξέλιξη; Κριτική προσέγγιση, από τη σκοπιά των συμφερόντων της ελληνικής κοινωνίας.
• Μοντέλα παραγωγής και διαχείρισης. Από την πραγματική οικονομία στο Real Estate.
• Συλλογικά μαθήματα επιβίωσης με βάση τη διεθνή εμπειρία. Το μετά τις κατασχέσεις τοπίο των βορειοαμερικανικών πόλεων.
“Αυτή την περίοδο η κατοικία -σπονδυλική στήλη της ελληνικής κοινωνίας, από κοινωνική, επενδυτική και παραγωγική άποψη– απειλείται με πρωτοφανή τρόπο σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν από τη δεκαετία του 1950 μέχρι πρόσφατα στην Ελλάδα, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση. Ο εκρηκτικός συνδυασμός μαζικών κατασχέσεων, δραματικής απαξίωσης των κτιρίων ως επενδυτικού αποθέματος και μπλοκαρίσματος της δημιουργικής παραγωγικής κατασκευαστικής δραστηριότητας φέρνει σε δεινή θέση την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας και υποσκάπτει δραστικά τις όποιες προοπτικές μελλοντικής προκοπής της.
Προκειμένου να επέμβουμε αποδοτικά στην κατάσταση υπέρ των συμφερόντων της μεγάλης πλειοψηφίας είναι απαραίτητο να αντιληφθούμε με επάρκεια τα χαρακτηριστικά του μηχανισμού που κινεί τις εξελίξεις σ’ αυτό τον τομέα βασικά στην Ελλάδα, αλλά και σε συσχετισμό με τη διεθνή κατάσταση.
Πρέπει να ανασυγκροτήσουμε τις απόψεις μας προς την κατεύθυνση μιας ολιστικής προσέγγισης του ζητήματος της στέγασης στη χώρα μας, κινούμενοι πέρα από αυτές που είχαμε την εποχή της όποιας “κανονικότητας” που προηγήθηκε, αλλά και πέρα από τις όποιες υποκειμενικές και αποσπασματικές προσεγγίσεις”.
Πληροφορίες: http://goo.gl/4JqVwe