logo

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

SHARE Athens 2018 Διεθνές Φόρουμ Αρχιτεκτονικής και Μηχανικής στις 27 Νοεμβρίου 2018

27/11/2018

Τόπος: Μουσείο Μπενάκη

Κορυφαίοι ομιλητές από 10 χώρες θα παρουσιάσουν καινοτόμες προσεγγίσεις στον τομέα της αρχιτεκτονικής, του πολεοδομικού σχεδιασμού και του σχεδιασμού του τοπίου, καινοτόμες λύσεις στη βιωσιμότητα, την περιφερειακή ανάπτυξη και τον σχεδιασμό φωτισμού, την προώθηση κοινοτικών πρωτοβουλιών, μέσω της ανταλλαγής γνώσεων βάσει βραβευμένων πολιτιστικών και οικιστικών αρχιτεκτονικών προτάσεων, ουρανοξυστών καθώς και ερευνητικών και ξενοδοχειακών κέντρων. Ο ειδικός προσκεκλημένος της εκδήλωσης είναι ο αρχιτέκτονας Wolf D. PRIX, συνιδρυτής, κύριος αρχιτέκτονας και διευθύνων σύμβουλος του γραφείου COOP HIMMELB (L) AU. Στις 27 Νοεμβρίου στην Αθήνα το διεθνές φόρουμ SHARE θα αφιερωθεί στη μεταφορά γνώσης και τη δικτύωση για τη διαμόρφωση του μέλλοντος.

Το SHARE Athens 2018, το Διεθνές Φόρουμ Αρχιτεκτονικής και Μηχανικής, θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου 2018 στην Αθήνα. Ο τόπος διεξαγωγής της εκδήλωσης είναι το Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138. Οι κύριοι και ανώτεροι αρχιτέκτονες από κορυφαία αρχιτεκτονικά γραφεία από 10 χώρες θα δώσουν διαλέξεις σχετικά με την καινοτομία στην αρχιτεκτονική, τον αστικό σχεδιασμό και το σχεδιασμό τοπίου, τη μηχανική, τον φωτισμό, τις τάσεις περιφερειακής ανάπτυξης, τη δυναμική στο σχεδιασμό τοπικών πρωτοβουλιών και τον τρόπο ανταπόκρισης σε δύσκολες αρχιτεκτονικές διαδικασίες παρά τους αδύνατους περιορισμούς.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Ο πρόεδρος της εκδήλωσης είναι ο αρχιτέκτονας Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, του Πανεπιστημίου Πατρών και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής. Το SHARE Athens 2018 είναι μια αποτελεσματική πλατφόρμα για την απόκτηση νέων επαφών και έμπνευσης, γνώσεων για τις επαγγελματικές τάσεις των επιχειρήσεων και για την ανταλλαγή ιδεών και τη μεταφορά τεχνογνωσίας.

SHARE Athens 2018

Το SHARE Athens 2018 θα συγκεντρώσει εξαιρετικούς ομιλητές από 11 χώρες: Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιράν, Ιταλία, Γαλλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο. Μερικοί από τους ομιλητές και η εστίασή τους στην εκδήλωση:

  • Ειδικός Καλεσμένος της εκδήλωσης είναι ο αρχιτέκτονας Wolf D. PRIX, συνιδρυτής, κύριος αρχιτέκτονας και Διευθύνων Σύμβουλος του γραφείου COOP HIMMELB(L)AU

Ο κ. Wolf D. Prix είναι μέλος του Österreichische Bundeskammer der Architekten und Ingenieurkonsulenten, του Bund Deutscher Architekten της Γερμανίας (BDA), του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων (RIBA), της Αρχιτεκτονικής Ένωσης Santa Clara της Κούβας, καθώς και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (FAIA).

Ο Wolf D. Prix έλαβε πολλά βραβεία συμπεριλαμβανομένου του Μεγάλου Αυστριακού Κρατικού Βραβείου (Great Austrian State Award) και της Αυστριακής Διάκρισης Τιμής για την

Επιστήμη και την Τέχνη (Austrian Decoration of Honor for Science and Art). Είναι μόνιμο μέλος της Αυστριακής Γερουσίας Τέχνης και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, καθώς και πρόεδρος της Curia for Art από το φθινόπωρο του 2014.

Είναι επίτιμος διδάκτορας δύο πανεπιστημίων: του Πανεπιστημίου του Παλέρμο, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινή (2001) και του Πανεπιστημίου Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας «Ion Mincu» του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου στη Ρουμανία (2014). Το 2015 του απονεμήθηκε Τιμητικό Δίπλωμα από την αρχιτεκτονική σχολή Architectural Association του Λονδίνου.

Ο Wolf D. Prix συγκαταλέγεται μεταξύ των πρωτοπόρων του αρχιτεκτονικού κινήματος της αποδόμησης. Οι COOP HIMMELB (L) AU ξεκίνησαν τη δυναμική διεθνή τους καριέρα με την πρόσκληση στην έκθεση “Deconstructivist Architecture” στο MoMA της Νέας Υόρκης το 1988. Ο Wolf D. Prix / COOP HIMMELB (L) AU βραβεύτηκε με πολλά διεθνή βραβεία αρχιτεκτονικής.

  • Βασίλης ΣΓΟΥΤΑΣ – Απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν στη Νότιο Αφρική. Ίδρυσε το δικό του γραφείο στην Αθήνα το 1961. Σχεδίασε αρκετά μεγάλης κλίμακας έργα στην Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή, όπως δημόσια κτίρια, αίθουσες συνεδριάσεων, νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης, και ασχολήθηκε με τον αστικό σχεδιασμό και τον σχεδιασμό τοπίου.

Έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία σε διαγωνισμούς. Δύο από τα 30 βραβεία του Υπουργείου Δημοσίων Έργων για τα καλύτερα εφαρμοσμένα κτίρια στην Ελλάδα και ένα από τα 9 βραβεία για καινοτόμες κατοικίες. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες δραστηριότητες της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων και ήταν ο Πρόεδρός της από το 1999 έως το 2002. Από το 2007, απονέμετε το τριετές βραβείο «Βασίλης Σγουτάς» από το UIA.

Είναι επίτιμο μέλος των ιδρυμάτων αρχιτεκτόνων της Αυστραλίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας, του Καζακστάν, της Κορέας, του Μεξικού, του Παναμά, των Φιλιππίνων, της Ρωσίας, της Νότιας Αφρικής, των ΗΠΑ και των ξένων μελών της Ρωσικής Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής και Επιστημών Κατασκευών. Του έχει απονεμηθεί το μετάλλιο Magnesia Chapter του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τη “δια βίου συμβολή του στην αρχιτεκτονική”

  • Mark Sutton Vane / Sutton Vane Associates, Ηνωμένο Βασίλειο: Κρυφός Φωτισμός: York Minster, Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη διάλεξή του ο Mark Sutton επικεντρώνεται στο πώς να κρύβει τον εξοπλισμό φωτισμού έτσι ώστε να αναδεικνύεται η αρχιτεκτονική. Θα παρουσιάσει το βραβευμένο έργο φωτισμού στο York Minster, ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κτίρια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός από αυτό το εικονικό έργο, ο Mark Sutton υπέγραψε το σχέδιο φωτισμού και σχεδίασε το φωτισμό για τους κοινόχρηστους χώρους του Ολυμπιακού Πάρκου του Λονδίνου το 2012 για το οποίο διορίστηκε Πρεσβευτής για το φωτισμό του Λονδίνου. Επίσης, φώτισε τα Κοσμήματα του Στέμματος στον Πύργο του Λονδίνου για τη Βασίλισσα, το κτίριο του Τιτανικού στο Μπέλφαστ και τo Εθνικό Μουσείο του Ομάν, της Ιρλανδίας και της Σκωτίας. Σχεδιάζει το φωτισμό για έργα

εμπορικής και οικιστικής χρήσης, ιστορικού ενδιαφέροντος κτήρια, μουσεία, ξενοδοχεία και κτήρια αναψυχής. Ο Mark πιστεύει ότι το μέλλον του καλού σχεδιασμού φωτισμού έγκειται στο να συνδυαστεί η βιωσιμότητα με τις ανάγκες και τις αντιλήψεις των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τους χώρους

  • Αρχιτέκτονας. Habibeh MADJDABADI – ιδιοκτήτρια και κύρια αρχιτέκτονας του γραφείο Habibeh Madjdabadi Αρχιτεκτονική. Το 2000 ίδρυσε το γραφείο σχεδιασμού της, αφού κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό σχεδίου για την αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων στο Ιράν. Έχει λάβει πολλά βραβεία και αναγνωρίσεις, μεταξύ των οποίων συνπεριλαμβάνονται το “Βραβείο Aga Khan 2016”, το “Παγκόσμιο Βραβείο Τούβλου 2014” και το “Βραβείο MEMAR 2014″ για το έργο ” House of 40 knots ” και το “Βραβείο Σικάγου 2014” για την πρόσοψη του κτηρίου της Τράπεζας “MELLAT”. 3η θέση – Βραβείο MEMAR 2014.
  • Paolo Brescia / Ανοικτή έρευνα κτιρίων (OBR), IT

Το 2000 οι Paolo Brescia και Tommaso Principi δημιούργησαν το συνεταιρισμό Open Building Research (OBR) για να διερευνήσουν νέους τρόπους σύγχρονης ζωής και να δημιουργήσουν ένα δίκτυο σχεδιασμού μεταξύ του Μιλάνου, του Λονδίνου και της Βομβάης. Μετά από τη συνεργασία τους με τον Renzo Piano, ο Paolo και ο Tommaso προσανατολίζουν την έρευνα του OBR προς την ενσωμάτωση της τεχνητής φύσης: να δημιουργήσουν μια ευαίσθητη αρχιτεκτονική σε διαρκή αλλαγή, να τονώσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος, προωθώντας την αίσθηση της κοινότητας και των ατομικών ταυτοτήτων.

Η OBR συνεργάζεται με διάφορα πανεπιστήμια, όπως η Accademia di Architettura di Mendrisio, το Πανεπιστήμιο Aalto, η Ακαδημία Αρχιτεκτονικής της Βομβάης και το Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών Mimar Sinan. Τα έργα του στούντιο έχουν αναγνωριστεί με το βραβείο AR αναδυόμενης αρχιτεκτονικής στη RIBA, με την τιμητική αναφορά για το Medaglia d’Oro all’Architettura Italiana, το βραβείο WAN Residential, το βραβείο Building Healthcare, το βραβείο Inarch Ιταλικής αρχιτεκτονικής και το Βραβείο Αμερικανικής Αρχιτεκτονικής στη Νέα Υόρκη, μεταξύ άλλων.

  • Ο Përparim RAMA, Διευθύνων Σύμβουλος και Ιδρυτικός Διευθυντής της 4M GROUP, είναι βραβευμένος Αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης της conceptual art. Η σαφώς ολοκληρωμένη προσέγγισή του και το πάθος του για την αρχιτεκτονική παρουσιάστηκε σε πολυάριθμες εκδόσεις των μέσων ενημέρωσης: το περιοδικό London Building Design, το BBC, το CNN, το Bloomberg, το RAI, The Times Newspaper , The Western Australian. Τα έργα του είναι ορατά σε περισσότερες από 20 χώρες ανά τον κόσμο. Ο Rama έχει κερδίσει πολλά βραβεία με την 4Μ GROUP και προσωπικά.
  • • Αρχι. Anouk LEGENDRE – Συνιδρυτής Αρχιτέκτονας του γραφείου XTU. Η XTU είναι μια αρχιτεκτονική και πολεοδομική εταιρεία που ιδρύθηκε από τους Nicolas Desmazières και Anouk Legendre. H XTU διαθέτει πολλά καινοτόμα, συχνά βραβευμένα, έργα που επιδιώκουν μια ισχυρή παρουσία στο τοπίο. Μεταξύ των αξιοσημείωτων επιτευγμάτων της είναι το

Προϊστορικό Μουσείο Jeongok στη Νότια Κορέα (βραβείο της Κορεατικής Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής), το Γαλλικό περίπτερο της Παγκόσμιας Έκθεσης του Μιλάνου 2015 (Καλύτερο Αρχιτεκτονικό Περίπτερο), και η Cite du Vin στο Bordeaux (2016).

  • Αρχιτεκτονας Luca PERALTA – ιδρυτής και διευθυντής της PERALTA – σχεδιασμός και παροχή συμβουλών.

Για πολλά χρόνια ο Luca Peralta εργάστηκε ως σχεδιαστής και σύμβουλος σε σημαντικά βραβευμένα έργα, όπως το MAXXI – το Εθνικό Μουσείο Τεχνών του XXI αιώνα στη Ρώμη, Ιταλία και το Betile – Μεσόγειος Μουσείο Κάλιαρι, Ιταλία, και στις δύο περιπτώσεις ως μέλος της ομάδας σχεδιασμού της Zaha Hadid (Pritzler Prize 2004). Εργάστηκε επίσης στο Κέντρο Συνεδρίων EUR στη Ρώμη της Ιταλίας ως μέλος της ομάδας σχεδιασμού του Massimiliano Fuksas Architetto, στο Camarillo Master Plan για το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας UCLA με τον Norman Foster & Partners (Βραβείο Pritzler 1999), στο κεντρικό κατάστημα του Giorgio Armani στο Brompton Road στο Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο, ως υπεύθυνος εγκατάστασης, και σε διάφορα καταστήματα της Prada Fashion Stores σε όλο τον κόσμο ως σύμβουλος σχεδιασμού.

  • Αρχιτέκτομας Andrei SERBESCU – Ιδρυτής του γραφείου αρχιτεκτονικής ADN. Η εταιρεία ADNBA ιδρύθηκε το 2003 στο Βουκουρέστι, από τους Andrei Şerbescu και Adrian Untaru, ενώ αργότερα προσχώρησε και ο Bogdan Brădăţeanu. Οι γειτονιές και οι ιστορίες τους είναι αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο.

Βραβεία:

(2017) Βραβείο Αρχιτεκτονικής Βουκουρεστίου Ετήσιο

(2016) Βραβείο Ρουμανικών Βραβείων Χτίζοντας το 2016

Βραβείο Triennale της Ανατολικής Κεντρικής Αρχιτεκτονικής 2015

Βραβείο Μίλαν Ζλοκόβιτς για το καλύτερο αρχιτεκτονικό επίτευγμα στην περιοχή των Βαλκανίων.

  • Αρχι. Tilemachos ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ – Ιδρυτής της Tense Architecture Network_TAN (2004). Η δουλειά του γραφείου περιλαμβάνει συμμετοχές σε διαγωνισμούς που απέσπασαν πρώτα βραβεία, καθώς και βραβευμένες κατοικίες: «Κατοικία στα Μέγαρα» και Κατοικία στο Ηράκλειο υποψήφια για το βραβείο Mies van der Rohe (2015-2017)
  • Αρχιτέκτονας Ρένα ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΟΥ – Ιδρυτικός εταίρος του γραφείου SPARCH. Σπούδασε αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη, στο Βανκούβερ (MArch UBC) και στο Λονδίνο (PH.D Bartlett School of Architecture and Planning UCL). Είναι Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού της Σχολής Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. Η SPARCH έχει βραβευτεί με 15 διεθνή και εθνικά βραβεία σχεδιασμού. Ανάμεσά τους: Commendation by the AR MIPIM Future Project Awards 2017, High Commendation by the World Architecture Festival 2008.
  • Αρχιτέκτονας Βαγγέλης ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ – Συνεργάτης του γραφείου 3SK STYLIANIDES ARCHITECTS. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αποφοίτησε το 1975. Μεταξύ των ετών 1975 και 1977, συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι όπου ολοκλήρωσε μεταπτυχιακά μαθήματα Αστικού Σχεδοασμού στη Σορβόννη και Γεωγραφίας στην CRU Recherches d’Urbanism. Επέστρεψε στην Αθήνα το 1978 για να συνεργαστεί με τον Αντώνη Στυλιανίδη.
  • Αρχιτέκτονας Νίκος ΚΤΕΝΑΣ – Συνεργάτης του γραφείου NIKOS KTENAS ARCHITECTURE. Γεννήθηκε στον Πειραιάτο 1960. Από το 1977 έως το 1979 παρακολουθεί διάφορα μαθήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Θεωρίας της Μουσικής και Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, στο Πανεπιστήμιο Syracuse, Syracuse, Νέα Υόρκη, στην Cooper Union της Νέας Υόρκης και στο AIFS / Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Από το 1979 έως το 1983 σπούδασε αρχιτεκτονική στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Τέχνης και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Cornell, Ιθάκη, Νέα Υόρκη, όπου το 1983 αποκτά το πτυχίο του στην Αρχιτεκτονική.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Για το πρόγραμμα της Ημερίδας και την πλήρη λίστα των ομιλητών βλ. στο link:

www.share-architects.com

Εισιτήρια

Για αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, μηχανικούς και φοιτητές η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται εγγραφή: https://whova.com/portal/registration/athen_201808/

Οι υπηρεσίες «γεύμα εργασίας» και «διάλλειμα καφέ» είναι επιλέξιμες για 50 ευρώ/άτομο.

Για εκπροσώπους εταιρειών το πακέτο συμμετοχής κοστίζει 75 ευρώ/άτομο. Online εγγραφή: http://bit.ly/2Q7nmCQ Οι υπηρεσίες «γεύμα εργασίας» και «διάλλειμα καφέ» είναι επιλέξιμες για 50 ευρώ/άτομο.

Χώρος

Μουσείο Μπενάκη/ Πειραιώς 138, Αθήνα 11854.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.share-architects.com

Facebook: https://www.facebook.com/abplus/

Σχετικά με το SHARE

Το πνεύμα του φόρουμ SHARE βασίζεται στη ιδέα της σύνδεσης των ανθρώπων μέσω της αρχιτεκτονικής, στην ανταλλαγή ιδεών και πρωτοβουλιών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, προκειμένου να φέρει την αρχιτεκτονική σε ένα πιο κοινωνικά ευαίσθητο επίπεδο. Αψίδα. Ο αρχιτέκτονας Ian Ritchie – από τους Ian Ritchie Architects – και συνεργάτης της SHARE βλέπει τη SHARE

ως μια «διανοητική, συναισθηματική ανταλλαγή δημιουργικών ανθρώπων», ενώ ο Sir Philippe Samyn – ιδρυτικό μέλος της Samyn and Partners και συνεργάτης της SHARE – υποστηρίζει την ιδέα ενός “αναμενόμενου” καθιερωμένου δικτύου αρχιτεκτονικής που έχει «πνευματική καθαρότητα και διανοητική φρεσκάδα» και δεν λαμβάνει υπόψη την ηλικία των συμμετεχόντων, αλλά επικεντρώνεται στην εξάπλωση της γνώσης.

Το SHARE FORUM συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες αρχιτέκτονες και κατασκευαστές από την Ευρώπη, την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αποτελώντας μία από τις σημαντικότερες πλατφόρμες δικτύωσης στον τομέα που της κατασκευής στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Οι ετήσιες εκδόσεις του έχουν συνεχή σχετική παρουσία στην Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο

Το SHARE Athens 2018 διοργανώνεται από την PROEvent Association και την ABplus Events – που διοργανώνουν επαγγελματικές εκδηλώσεις και συνέδρια. Η εμπειρία μας πάνω από 20 χρόνια στην αγορά της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης καθιστά την εκδήλωσή μας ένα από τα πιο αποτελεσματικά διεθνή φόρουμ στην περιοχή, μια πηγή συνεχώς ενημερωμένων πληροφοριών, υποστηρίζοντας τη συνεχή εκπαίδευση ειδικών και την προώθηση νέων ταλέντων.

Details

Date:
27/11/2018
Event Category: