Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Συνέδριο: «Κοινή ιδιοκτησία, αλληλοσυνδεόμενες διευθύνσεις και ανταγωνισμός»

07/12/2020 @ 4:00 μμ - 8:00 μμ

Σειρά κορυφαίων πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων του εξωτερικού, σε συνεργασία με το Journal of Competition Law & Economics (JCLE), διοργανώνουν -υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού- διεθνές ψηφιακό συνέδριο με θέμα «Κοινή ιδιοκτησία, αλληλοσυνδεόμενες διευθύνσεις και ανταγωνισμός: μια διατλαντική προοπτική / Common ownership, interlocking directorates & competition: a transatlantic perspective», το οποίο και θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου (4.00 μ.μ. έως 8.00 μ.μ.).
Σύμφωνα με ανακοίνωση, στόχος του συνεδρίου είναι η συζήτηση από νομικούς και οικονομικούς εμπειρογνώμονες, καθώς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, των υπαρχόντων στοιχείων και των επιπτώσεων στον ανταγωνισμό για τις περιπτώσεις που υπάρχουν κοινοί θεσμικοί επενδυτές ή οικογενειακά funds τα οποία διαθέτουν κοινή ιδιοκτησία σε διαφορετικές ανταγωνιστικές κυρίως επιχειρήσεις ή υπάρχουν αλληλοσυνδεόμενες διευθύνσεις σε αυτές, που χωρίς ενδεχομένως να οδηγούν στον έλεγχο των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, επιτρέπουν την άσκηση αποφασιστικής επιρροής σε αυτές, με τη δυνατότητα αντι-ανταγωνιστικών αποτελεσμάτων.
Όπως υπογραμμίζεται, η κοινή ιδιοκτησία από θεσμικούς επενδυτές (ή κοινά οικογενειακά funds) έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονων συζητήσεων στην αντιμονοπωλιακή κοινότητα τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, οι στρατηγικές διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου που εφαρμόζουν οι θεσμικοί επενδυτές, μπορούν να οδηγήσουν, σε ορισμένους τομείς, στη συγκέντρωση της χρηματοοικονομικής ιδιοκτησίας, με πιθανά αποτελέσματα αντίθετα προς τον ανταγωνισμό. Ένα συνδεόμενο ζήτημα είναι αυτό της αλληλοσύνδεσης διευθύνσεων μεταξύ ανταγωνιστικών εταιρειών (εταιρείες που μοιράζονται εταιρικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου).
Στο συνέδριο θα συζητηθεί η ανάγκη ή μη παρέμβασης των αρχών ανταγωνισμού στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ στα παραπάνω ζητήματα με την ανάλυση ερωτημάτων όπως:
– Ποια είναι η έκταση της κοινής ιδιοκτησίας και των αλληλοσυνδέσεων διευθύνσεων στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη;
– Εμπειρικές μελέτες για τον αντίκτυπό τους στον ανταγωνισμό;
– Σε ποιο βαθμό είναι εξοπλισμένος ο νόμος περί ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση πιθανών αντιανταγωνιστικών ζητημάτων;
Το συνέδριο το οποίο θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα, είναι ανοιχτό στο κοινό μέσω τεχνολογίας Live Streaming από την ιστοσελίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην διεύθυνση www.epant.gr/en/jcle-conference

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
07/12/2020
Ώρα:
4:00 μμ - 8:00 μμ
Κατηγορία Εκδήλωση: