logo

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ

29/09/2017 @ 5:00 μμ

Την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη, 1.500.000 επισκέπτες σε περισσότερες από 300 Ευρωπαϊκές πόλεις συμμετέχουν στη Βραδιά του Ερευνητή, σε ένα θεσμό που κρατά 12 χρόνια. Βασικός στόχος της Βραδιάς είναι η προβολή και ανάδειξη του έργου των ερευνητών και της σπουδαιότητας του ρόλου τους στην επιστήμη και την κοινωνία στο ευρύ κοινό.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ανοίγει τις πύλες του και φέτος, για τέταρτη συνεχή χρονιά, διοργανώνοντας τη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 στο εμβληματικό κτίριο Αβέρωφ του Ιστορικού Συγκροτήματος Πατησίων του Πολυτεχνείου από τις πέντε το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.

Εορτασμός των 180 χρόνων του ΕΜΠ

Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ συνδέεται με τον εορτασμό των 180 χρόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπως διοργανώνεται από την Πρυτανεία του ΕΜΠ, και φιλοδοξεί να συμβάλει, με τη σειρά της, στην προβολή του ερευνητικού έργου του Πολυτεχνείου στην ελληνική κοινωνία και στον κόσμο.

Στην Αθήνα, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ανοίγει τις πύλες του στην Πατησίων, στο εμβληματικό κτίριο Αβέρωφ

Το κτίριο Αβέρωφ στο ιστορικό συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, υπόδειγμα αρχιτεκτονικής και αποκατάστασης, φιλοξενεί ιδανικά κάθε χρόνο τη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ, παρέχοντας τη μοναδική ευκαιρία για το ευρύ κοινό, με έμφαση στους μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, να δει ταυτόχρονα και σε ένα μόνο κτίριο, σημαντικά καινοτόμα ερευνητικά επιτεύγματα από όλες τις Σχολές του Πολυτεχνείου.

 

ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΣΤΟ ΕΜΠ

Διαδραστικά Εργαστήρια

Στη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ μετέχουν ερευνητές του ΕΜΠ και των Πανεπιστημίων της Αθήνας και προβάλλουν στο ευρύ κοινό τα ερευνητικά τους επιτεύγματα, προσβλέποντας στη βελτίωση της κοινωνικής αναγνώρισης των ερευνητών, την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα ερευνητικά αποτελέσματα, καθώς και την αύξηση του ενδιαφέροντος και τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων προς ερευνητικά επαγγέλματα.

Το κοινό, οι πολίτες της Αθήνας, με έμφαση στους μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, θα έχει την ευκαιρία και φέτος να αλληλεπιδράσει με φοιτητές και ερευνητές, συμμετέχοντας σε πειραματικές επιδείξεις, υπολογιστικές προσομοιώσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, διαγωνισμούς, εκπλήξεις και δρώμενα.

Ενδεικτικά, θα διεξάγονται πρωτότυπα χημικά πειράματα με νανοϋλικά, πολυμερή, καύσιμα, εφαρμογές laser, μετρήσεις φυσικής ραδιενέργειας, θα γίνουν επιδείξεις ρομπότ, drones, τρισδιάστατων απεικονίσεων, γεωδαιτικών μετρήσεων, θα παρουσιαστούν πρωτότυπες αρχιτεκτονικές μελέτες.  Μαζί μας θα είναι επιλεγμένα Μουσεία του ΕΜΠ και Πανεπιστημίων της Αθήνας. Στην ιστορική είσοδο του κτιρίου, το κοινό θα υποδέχονται πρότυπα οχήματα κατασκευασμένα από ερευνητικές ομάδες του ΕΜΠ.

Από τις πέντε το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους ερευνητές, το έργο τους, αλλά και τη σημαντική τους προσφορά στην κοινωνία και στην ανάπτυξη της χώρας, να απομυθοποιήσει την εικόνα του απρόσιτου επιστήμονα και να χαρεί τη μαγεία της επιστήμης.

Ερευνητική συμμετοχή μαθητικών ομάδων

Και φέτος θα είναι δυνατή και η καινοτόμος ερευνητική συμμετοχή μαθητικών ομάδων και ομίλων τεχνολογίας με την παρουσίαση μαθητικών επιστημονικών επιτευγμάτων – πειραματικών διατάξεων – εκπαιδευτικών επιστημονικών προγραμμάτων. Για την ερευνητική σας συμμετοχή επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε το σχετικό Δελτίο Ερευνητικής Συμμετοχής Μαθητικών Ομάδων στις φόρμες υποβολής [https://goo.gl/forms/vj6wr2YHq9rmXA0B2]

Ειδικότερα προτείνεται (α) η παρουσίαση πειραμάτων από μαθητικές ομάδες στο πλαίσιο των μαθημάτων Θετικών Επιστημών, του μαθήματος Συνθετικών Δημιουργικών Εργασιών – Project και του Μαθήματος Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και (β) η συμμετοχή και προβολή των Ομίλων Τεχνολογίας / Χημείας /Φυσικής.

Διαγωνισμοί

Αναλυτικές οδηγίες και δελτία συμμετοχής για τους διαγωνισμούς στο https://147.102.214.235:4001/sharing/dNeRGsomE

Πάμε Πολυτεχνείο για Έρευνα – Καν’ το εικόνα [Διεξαγωγή πριν και κατά τη διάρκεια της Βραδιάς]

Διαγωνισμός ζωγραφικής για Μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Τι σημαίνει η έρευνα για τους μαθητές; Τι εικόνες φέρνει στο νου, ποια χρώματα και σχήματα τη χαρακτηρίζουν; Εμπνεύσου από τη φράση “Πάμε Πολυτεχνείο για Έρευνα” και δώσε της ζωή, ζωγραφίζοντάς την όπως τη φαντάζεσαι!

Η Έρευνα με λέξεις, αλλά … αλλιώς [Διεξαγωγή πριν και κατά τη διάρκεια της Βραδιάς]

Διαγωνισμός κειμένου για Μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Τι σημαίνει η έρευνα για τους μαθητές; Πώς θα την περιέγραφαν με τα δικά τους λόγια; Ποια η χρησιμότητά της και η σχέση της με την κοινωνία; Εμπνεύσου από τη Βραδιά του Ερευνητή 2017 στο ΕΜΠ και βρες έναν δικό σου πρωτότυπο ορισμό για την έρευνα, μέσα από δικά σου παραδείγματα, εικόνες, γνώσεις και βιώματα.

Βγάλε selfie με την Έρευνα [Διεξαγωγή κατά τη διάρκεια της Βραδιάς]

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, βγάλτε selfie φωτογραφίες με ερευνητές ή μεταξύ σας με φόντο τα δρώμενα της εκδήλωσης. Ανεβάστε τις φωτογραφίες σας στο instagram με hashtag #ntuaren. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα επιλέγονται selfie φωτογραφίες και θα προβάλλονται στη γιγαντοοθόνη.

Για κάθε έναν από τους τρεις ανωτέρω διαγωνισμούς θα απονεμηθούν βραβεία και τιμητικοί έπαινοι στις τρεις καλύτερες συμμετοχές, μετά από κρίση από Καθηγητές του ΕΜΠ, το βράδυ της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ στο χώρο της εκδήλωσης.

Κυνήγι θησαυρού «Βρες τον Ερευνητή» [Διεξαγωγή κατά τη διάρκεια της Βραδιάς]

Ελάτε στη Γραμματεία για να παραλάβετε τον χάρτη σας. Περιηγηθείτε σε όλους τους χώρους της εκδήλωσης και αναζητήστε με τη διαδρομή του χάρτη την Ερευνητική Ομάδα στην οποία αντιστοιχεί το εικονίδιο «γρίφος». Ζητήστε από τον Υπεύθυνο της Ερευνητικής Ομάδας που εντοπίσατε να σας σφραγίσει το εικονίδιο. Όταν ολοκληρώσετε τη διαδρομή, επιστρέψτε τον συμπληρωμένο χάρτη σας στη Γραμματεία για να μετάσχετε στην κλήρωση για δώρα.

Η κλήρωση των δώρων για όλους τους συμπληρωμένους χάρτες θα διεξαχθεί στις 21:30 στο χώρο του αιθρίου, αμέσως μετά τη ζωντανή σύνδεση με το CERN.

Η δράση «Μικροί μηχανικοί» [Διεξαγωγή κατά τη διάρκεια της Βραδιάς]

Οι μαθητές πιάνουν μολύβι και χαρτί και σχεδιάζουν! Στους χώρους των Σχεδιαστηρίων του Κτιρίου Αβέρωφ υπό την επίβλεψη Αρχιτεκτόνων, σαν μικροί μηχανικοί.

Περιηγηθείτε στο Κτίριο Αβέρωφ. Σας μαγεύει ο χώρος όσο και εμάς; Μη χάνετε τότε καιρό. Σχεδιάστε. Κάντε το σκαρίφημα, αποτυπώστε στο χαρτί τη γωνιά που σας κέντρισε το ενδιαφέρον, βάλτε τη δική σας πινελιά στο χώρο.

Δημιουργείστε! Φτιάξτε το δικό σας ρομπότ. Ποια θα είναι άραγε η μορφή του, ποια η χρήση του, ποια τα υλικά που θα το συνθέσουν; Βάλτε χρώμα και φαντασία στο μέγιστο και ξεκινήστε! Θα μπορούσατε να σχεδιάσετε έναν πρωτότυπο κάδο ανακύκλωσης; Τι μορφή θα μπορούσε να έχει για να είναι ελκυστικός; Από τι υλικό θα θέλατε να είναι κατασκευασμένος; Δοκιμάστε το!

Επαγγελματικός προσανατολισμός

Μαθητές και Εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα επίσης να συζητήσουν για θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού με ειδικούς συμβούλους από τα Γραφεία Διασύνδεσης του ΕΜΠ και Πανεπιστημίων της Αθήνας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και Ιδρύματα Υποτροφιών.

Μουσικά και θεατρικά Δρώμενα

Τη βραδιά θα πλαισιώσουν, όπως κάθε χρόνο, σε μια μοναδική ένωση μουσικών και κοινού, η Ομάδα Κρουστών και το Μουσικό Τμήμα ΕΜΠ.

Μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν την καθιερωμένη πλέον και εξαιρετικά επιτυχή παράσταση του Καραγκιόζη από τον Αθηναϊκό Θίασο Σκιών. Φέτος «ο Καραγκιόζης και το μεγάλο μυστήριο» θα διερευνηθεί από τους μικρούς μας φίλους.

Παράλληλα, θα παρουσιαστούν και θεατρικά δρώμενα για την μύηση των παιδιών στην καινοτομία και την επιστήμη.

Η Διεπιστημονική Συμβολή του ΕΜΠ στην κοινωνία και τον πολιτισμό

Το ΕΜΠ συμβάλλοντας στην ελληνική κοινωνία και πολιτισμό, τηρώντας τους δεσμούς με την πατρίδα των μεγάλων ευεργετών και ιδρυτών του, θα παρουσιάσει τη διεπιστημονική μελέτη για τη στερέωση, αποκατάσταση, αναστήλωση και ανάδειξη Γέφυρας Άραχθου στην Πλάκα.

Επίσης, θα παρουσιαστεί διαδραστικά το καινοτόμο και εμβληματικό έργο διεθνούς εμβέλειας της συντήρησης, προστασίας και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, το οποίο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε πρόσφατα στις τρεις Χριστιανικές κοινότητες, με βάση την ολοκληρωμένη διεπιστημονική μελέτη που διεξήγαγε η Διεπιστημονική Ομάδα του ΕΜΠ και την ευθύνη της επιστημονικής επιστασίας κατά την εκπόνηση του έργου.

Ζωντανές συνδέσεις

Θα πραγματοποιηθούν ζωντανές συνδέσεις σε γιγαντοοθόνη με το CERN, με δυνατότητα απευθείας ερωτήσεων από το κοινό, και με τη Βραδιά του Ερευνητή στη Θεσσαλονίκη, με προβολή του πρωτότυπου μουσικο-επιστημονικού δρώμενου ‘The street value of Science’ ή ‘Πόσα πιάνει η Επιστήμη στην πιάτσα’.

Εναρκτήρια Εκδήλωση

Θα διεξαχθεί Εναρκτήρια Εκδήλωση για την ‘Ανάπτυξη με Καινοτομία και Πολιτισμό’. Τις εργασίες θα κηρύξει ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Καθ. Ι. Γκόλιας, στο πλαίσιο των 180 χρόνων του ΕΜΠ θα παρουσιάσει το ερευνητικό έργο του Ιδρύματος ο Αναπληρωτής Πρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης ΕΜΠ, Καθ. Ι. Πασπαλιάρης, και θα απευθύνουν χαιρετισμούς o Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γ.Στασινός,  οι πρυτανικές αρχές των Πανεπιστημίων της Αθήνας, το Προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών ΑΕΙ και εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών.

Θεματικές Γωνιές

Στο αίθριο του κτιρίου Αβέρωφ θα υπάρχουν τέσσερις Θεματικές Γωνιές για:

το πρόγραμμα Marie Skłodowska Curie (όπου θα αναδειχθεί η πολυδιάστατη και καινοτόμα έρευνα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή),

την Έρευνα και την Εκπαίδευση (όπου θα παρουσιαστεί το έργο των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και συμμετοχές σε φοιτητικούς διαγωνισμούς),

την Απασχόληση και την Καινοτομία (όπου εξειδικευμένοι σύμβουλοι θα παρέχουν πληροφορίες σε καίρια θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού και επαγγελματικών δικαιωμάτων)

την Ανάπτυξη και την Αειφορία (όπου θα παρουσιαστούν οι καινοτόμες δράσεις του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου και του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας).

Εθελοντές

Κεντρικό ρόλο στην επιτυχημένη διεξαγωγή της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ παίζουν οι εθελοντές. Οι αρμοδιότητές τους περιλαμβάνουν υποστήριξη της εκδήλωσης, συνοδεία και περιήγηση του κοινού στις παράλληλες δράσεις της εκδήλωσης.

Διοργάνωση

Η Βραδιά διοργανώνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Horizon 2020 ‘Invitation to Researchers’ Night 2016-2017 Hellas’ με Επιστημονική Υπεύθυνο για το ΕΜΠ την Καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου. Την εκδήλωση διοργανώνει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συνδιοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με τη συμμετοχή του Γραφείου Διασύνδεσης και Εξυπηρέτησης Φοιτητών και Νέων Αποφοίτων ΕΜΠ και της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Έρευνα και Τεχνολογία στην Κατασκευή και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Χορηγοί της Βραδιάς είναι η Eurobank Ergasias, η Attica Bank, η Intrakat και η Αττικό Μετρό Α.Ε. Χορηγοί Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας.

Γίνε κι εσύ Ερευνητής!

Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στον συναρπαστικό κόσμο της έρευνας και της επιστήμης για μια Βραδιά, στις 29 του Σεπτέμβρη!

Ελάτε να γνωρίσετε από κοντά τους ερευνητές και να χαρείτε τη μαγεία της επιστήμης!

Είσοδος ελεύθερη – Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής

Φόρμες υποβολής

Για την καλύτερη οργάνωση της εκδήλωσης, μπορείτε να υποβάλλετε δελτία συμμετοχής ως Ερευνητές, ως Σχολεία, στις Θεματικές Γωνιές ή ως Εθελοντές  στη διεύθυνση https://goo.gl/forms/vj6wr2YHq9rmXA0B2

 

Venue

Κτίριο Αβέρωφ, Πολυτεχνείο
Πατησίων
Αθήνα, Ελλάδα
+ Google Map